Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo 25.-26. oktober 2007 Tiltaksplan for å styrke realfagene 2007/2008 Geir Anton Johansen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
NRT-sak 18/08 Oppfølging av NOKUTs evaluering av ingeniørutdanningen.
Advertisements

Når kunnskap blir handling
Rekruttering til utdanning
Kunnskapsløftet – hvordan skal det bli regional virkelighet? Kunnskapsminister Øystein Djupedal Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene 7. mars.
Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Senteret skal:  Styrke realfagenes stilling i samfunnet  Bidra til god rekruttering og økt kvinneandel i.
Noen utfordringer for skolene
Revidering og kvalitetssikring av læreplaner
”KOMPETANSE SOM REGIONAL UTVIKLINGSFAKTOR” Kystnæringssenteret, Sortland Onsdag 12. desember kl – NÆRINGSLIVETS KOMPETANSEBEHOV v/ Marit Liberg,
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
Kunnskapsløftet i videregående opplæring Statssekretær Lisbet Rugtvedt Elevorganisasjonens nasjonale seminar 19. november 2005 Engebråten skole.
Kjønnsbalanse i utdanning og arbeidsliv - hvorfor og hvordan? Kristina Jullum Hagen, 4. juni 2013.
PISA Litt om resultatene bak overskriftene - og noen fortolkninger Halden 14. februar 2008 Svein Lie ILS, Universitetet i Oslo.
Satsing på MNT •Norge har siden 2002 hatt nasjonale strategier for satsing på MNT •Startet med resultatene fra PISA og TIMSS.
Kunnskapsnasjonen Norge – en realistisk fremtid uten realfag?
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Veksten i høyere utdanning. Styrt av arbeidslivets behov eller individenes preferanser?
Levanger kommune Oppvekst Bunntekst 1 St.meld.nr.16 ( ) ……. og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring Stortingsmeldingen presenterer.
Høgskolen i Østfold Avdeling for informasjonsteknologi: Status, søkertall… og litt til Dekan Jan Høiberg Advisory Board for IT-studiene
Lærerrollen og lærerutdanning Statssekretær Jens Revold Statens råd for likestilling av funksjonshemmede Thon Hotel Opera 17.6.
Ungdoms prioriteringer, valg og bortvalg av realfag
1 Styres norsk utdanningspolitikk og lærerutdanning av internasjonale aktører? Møte med lærerutdannere i Nord-Norge Per Ramberg, leder for NTNUs.
MaHa DELT RÅDGJEVING Rådgjevarsamling I Magnus Barfot.
Universitetets største utfordring: Instituttenes største utfordring: Studentrekruttering
2 Internasjonal mobilitet i norsk høyere utdanning Margrete Søvik UMB,
Kunnskapslandet Norge. Skolen er bedriftenes viktigste leverandør.
Strategi - Metode Likestilling på Sørlandet 2003 De to Agder-fylkene har hatt lavest score på likestillingsindeksen av alle landets fylker i mange.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Sunnland Einar Stølevik
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Realfag og ingeniørutdanning Visjon: Å bli regional industris første valg som kompetanse- og FoU-samarbeidspartner Helhetlig kunnskapskjede: Næring – Forskning.
Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??
Kampen om de kloke hodene -og jobben med å få dem ut til næringen…
Opplæringstilbudet Fylkestingets vedtak.
Jenter i Bil og Elektro Et bedriftsutviklingsprosjekt 1.
Karriereveiledning i et livslangt perspektiv – sammenhengen mellom NAV og skolesystemet Rune Kristensen, NAV Rana arbeid Tromsø 20. april 2007.
Statsbudsjettet 2010 Avdelingsdirektør Joar Nybo 19. oktober 2009.
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
Næringskonferansen Vest Hva gjør Askøy for å tilrettelegge For rekruttering på kort og lang sikt? Ordfører Siv Høgtun.
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
Gjennomføring i videregående opplæring – kort om status og utfordringer i Hamar kommune Paal Morken Andersen Avdelingssjef videregående opplæring Hedmark.
Med forskning på timeplanen - Europaseminar oktober 2006.
1 Bedriftssamarbeid som middel for økt rekruttering Et case fra Høgskolen i Vestfold 24. Okt 2008 v/Marius Imset.
Virksomheten som Campus Seniorrådgiver Helge Halvorsen, NHO Utdanningskonferansen –24. oktober Thon Hotel Oslofjord.
Utdanningssamarbeidet i EU Hanna Marit Jahr. EU og utdanning  Utdanning - støttende aktivitet i EU  EU har ingen ”felles utdanningspolitikk”  Landene.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
1 Kunnskap Mangfold Likeverd Kultur for læringUFD Kultur for læring Kunnskap Mangfold Likeverd.
- inspirerer elever til å velge realfag. Norsk næringsliv vil ha stort behov for arbeidstakere med realfaglig utdanning i årene som kommer. Allerede i.
1 Praksis i ingeniørutdanningen, NRT okt 2007 NITOs syn på praksis Bjørn Olsen, fagsjef Pål Espen Bondestad, leder NITO Studentene.
Regionsamling KS-prosjekt ”Helhetlig utdanningsløp- bedre gjennomføring i videregående opplæring” Orkanger 17. november 2008.
Arbeidsgiverpolitisk avdeling Regionmøter Ståle Borgersen, direktør.
YRKESFAG E`TØFT Heve statusen for våre fag Øke rekrutteringen Bedre samhandling skole-næringsliv.
Samling om rådgivning og karriereveiledning
Bjørn Hallstein Holte på Rådgiverdagen
Langtidsplan for forsking og høyere utdanninG (meld. St. 7)
Nærings-ph.d.-ordningen Annette L. Vestlund, Divisjon for innovasjon.
ForVei Konferansen MEG Informasjon om.
MNs mål er å bli et av Europas mest attraktive steder for forskning og utdanning innen matematikk, naturvitenskap og teknologi.
Hvem er Aksjon helsefagarbeider? Hvorfor? Hva gjør vi?
Nasjonalt råd for lærerutdanning Frafall fra videregående skole Hva gjør Drammen kommune? Tore Isaksen Utdanningsdirektør Drammen 22. sept
En politikk for Kunnskaps-Norge Statssekretær Åge R. Rosnes LOs utdanningskonferanse 2. november 2005 Sørmarka.
Kommunesektoren ser muligheter Adm.dir. Sigrun Vågeng.
Nasjonale utfordringer i lærerutdanningen Per Botolf Maurseth Utdanningsforbundets konferanse om lærerutdanning 29. Januar 2007.
Vi bryr oss om Finnmark. Skoleeiers ansvar Skoleeiers ansvar å legge til rette for en kvalitativ god skole, hvor opplæringsloven følges og hvor elevene.
Xx Høgskolen i Gjøvik. INNHOLD 2 1)Høgskolen i Gjøvik 2)Mål og strategier 3)Satsingsområder.
Velkommen til samling for regionsledere Nyheter fra Utdanningsdirektoratet (skoleutvikling, etter- og videreutdanning): Ungdomstrinnsatsning Mulig videreføring.
Geir Anton Johansen Leder, TeknoVest Nasjonalt Råd for Teknologisk Utdanning Rådsmøte i Førde mai 2007 TeknoVest Utdanningsnettverk på Vestlandet.
Mandat og rammeverk for evalueringen
Realfagskommunen Asker
Fagforbundet Vest-Agder
Orientering om søkertall
Utskrift av presentasjonen:

Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Tiltaksplan for å styrke realfagene 2007/2008 Geir Anton Johansen NRT/ AU NRT-sak 12/07-9

Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Et felles løft for realfagene Strategi for styrking av realfagene

Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Hovedhensikt Gjøre den negative spiralen positiv: Økt rekruttering og bedre kvalitet i opplæringen i realfag.

Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Hvorfor vi trenger et felles løft for realfagene? Arbeids- og næringslivets behov Store utfordringer, men med en del lyspunkter Rekrutteringen til realfag er en stor utfordring Stadig svakere prestasjoner i realfag Svak stilling for realfagene i norsk skole Forskning og forskerrekruttering

Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Strategiens overordnete mål Mål A: Styrke realfagene i barnehage og grunnopplæringen Mål B: Styrke lærerkompetanse og lærerutdanning Mål C: Utvikling av realfagene i høyere utdanning og forskning Mål D: Tilføre norsk arbeidsliv den realfaglige kompetansen som det er behov for Mål E: Øke realfagskompetansen og styrke formidling til allmennheten

Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Status etter 2006/07 Markert økning i oppmerksomhet i media, i arbeids- og næringslivet og hos allmennheten om realfag Svak økning i søkertall –Ingeniør (1. pri.): +8,6%; ♀ +35,4%) –Sivilingeniør (1. pri.): +2,8%; ♀ +16,1%) –Realfag i høyere utdanning (1. pri.): +1,1%; ♀ +2,2%) Kvinner står for økningen i søkertallene Sviktende søkning til allmennlærerutdanningen: -17,1% God økning i antall søkere til 5-årige lærerutdanningstilbudene (35,6%), men lave tall (99) Problemer å nå frem til skoleeiere, lærere og rådgivere Stadig færre lærere med faglig fordypning

Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Tiltaksplanen 2007/08 Videreføring av 45 tiltak fra 2006/07 10 nye tiltak 2007/08: Rekrutteringskampanje mot 15-åringer Innhente og spre kunnskap om hvordan motivere jenter for realfaglige/teknologiske studier og tilrettelegge undervisningen på jenters premisser Gi informasjon om valg til videregående opplæring Prosjekt om jentenettverk Synliggjøring av kvinnelige rollemodeller Utvikle den fagdidaktiske forskningen innen realfag og teknologi ved de høyere utdanningsinstitusjonene

Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Tiltaksplanen 2007/08 Nye tiltak, fortsettelse: Utvikle ”nasjonalt veikart” for forskningsinfrastruktur Hindre frafall innen realfaglige og teknologiske studier Innføre motivasjonspraksis i første fase av reaIfaglige og teknologiske studier Utvikle samarbeidet med Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) om satsing på realfag 9 tiltak er gjennomført eller avsluttet

Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Konklusjon: Svært mye bra, men…. DET LANGSIKTIGE: Mer fokus på skolene! Kritisk punkt