”Opplæringsprogrammet Pårørende”

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Individuelle planer Foreldrekurs 2005.
Advertisements

Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Senter for Velferdsteknologi
Strategisk plan for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Nord
Hva nå? Strategiske utfordringer for RHF’ene etter evalueringen Fagrådets høringskonferanse Oslo 11. Juni 2007.
SPØRREUNDERSØKELSER dilemma og utfordringer
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
Opplæringstilbud rettet mot pasienter og pårørende Nasjonal kursdatabase.
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
Landsforbundet Mot Stoffmisbruk Kariann Tingstein Generalsekretær Evaluering av rusreformen Veien videre til gode forsvarlige tjenester.
Likeverdige tjenester – tilpassede tjenester Pasient- og brukarombodet Pasient- og brukarombodet i Hordaland Rune J. Skjælaaen.
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
«Ferdig rehabilitert, men ikke ferdig»
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Samhandlingsreformen og nye helselover Sentermøte 15. desember 2011 Wenche Jensen.
- rolle- retning og påvirkning Kari E. Bugge Fagsjef
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Veileder for helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Østre Toten Høstkonferansen 19. – 20. september 2012 Ordfører Hans Seierstad, Østre Toten kommune - livskvalitet ved Mjøsa.
Om kunnskapskonstruksjon i en aksjonsforskningstilnærming
Kompetansesenter rus Midt-Norge. KoRus Midt-Norge
Skien kommune.
Bakgrunnen er brev fra HOD av :
Et utfordrende - men spennende samarbeid mellom pårørende og helsepersonell Offentlige dokumenter om samarbeidet ml helsepersonell og pårørende v/Hanne.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Karriereveiledning som virkemiddel?.
Organisering av elektronisk samhandling – hvordan få det til ? Svein Erik Wilthil, KS.
Endringsprosess som har ført til arbeidsglede
Hvilken betydning har etikksatsningen hatt? Reidar Pedersen Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo Avslutningsseminar for etikkprosjektet, Bærum,
Helse – Midt 6. mars 2012 Erik Torjussen A-larmBrukermedvirker.
Erfaringer fra modellkommuneforsøket
Internt handlingsrom (IHR) USIT Hva vil vi med IHR? Øke UiOs interne økonomiske handlingsrom Bruke en større andel av de samlede ressursene.
Internt handlingsrom (IHR) Presentasjon på USITs allmøte 23. juni 2011 Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Nasjonalt nettverk for læring og mestring innen feltet psykisk helse og rus Sigrid Bøthun, prosjektleder Oslo, 21. september 2011.
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
STRATEGIPLAN LILLEHAMMER-SKOLENE
# Rapporten skal kun benyttes av Universitetet i Oslo til de formål den er ment og skal ikke distribueres til andre parter uten vårt skriftlige samtykke.
Etikk i pedagogisk arbeid
Velkommen!. Velkommen! Hvorfor trenger Norge et Faglig råd for PP-tjenesten?
Erfaringer fra pårørende arbeid ved SVDPS
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Demensomsorgens ABC.
Samhandlingsreformen – pårørendes stilling, muligheter og begrensninger 21. April 2012, Helsfyr, Oslo av Alice Kjellevold.
Pasientforløp alkohol
Fusdalbråten botiltak - et botiltak med recovery orientering.
Utviklingsprosjekter for ledere og medarbeidere i helse-, sosial- og omsorgstjenestene Ann Sissel Misund Nedberg, prosjektveileder KS Midt-Norge.
Akuttenheten – på nett Et hovedprosjekt 2-årig høgskoleutdanning innen IT - i Trondheim! 4 vt ~ 2 dager pr uke, fra 28.1 – 30.5 En student... Oppgaven:
Jus, kultur og ukultur i helsetjenesten
Koordinatorforum 5 juni 2012 NYTT fra : Helsetilsynet i fylket OPPHØRER EN klageinstans : Fylkesmannen –For kommunale helse- og oms.tjenester.
Tverrfaglig samarbeid er ditt ansvar! Flink med folk i første rekke Fagnettverkssamling Royal Garden Trondheim, 19.juni 2009 Ann Sissel Misund Nedberg,
Stavanger kommunes satsing på Velferdsteknologi
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Samarbeid med familien
COMENIUS REGIO Konferanse 28.4 og 30.4.
s. 1 Utdanning og forskning Bodø, 21. april 2015.
Psykologer i kommunene Regional nettverkssamling Vår 2015.
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Plan for utarbeiding av veileder for akuttpsykiatri Akuttnettverket 18. oktober 2010 Torleif Ruud, avdelingssjef/professor FoU-avdeling psykisk helsevern,
Kompetanse for mangfold
Prosjekt ”Pårørende en ressurs”
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Kommunal styring og planlegging av Helse- og omsorgtjenesten
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune

Opplæring om offentleglova
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Utskrift av presentasjonen:

”Opplæringsprogrammet Pårørende” www.pårørendeprogrammet.no

Hvordan involveres pårørende i praksis? I løpet av 2011-2012 har PårørendeSenteret i Stavanger, på oppdrag fra Helsedirektoratet, utviklet et e-basert opplæringsprogram – ”Opplæringsprogrammet Pårørende” For ansatte og ledere i kommunale og spesialiserte tjenester

Programmets intensjon Å sette pårørende på dagsorden og fungere som en igangsetter til drøftinger rundt egen praksis

Programmet har 3 hoveddeler; Caser: med glimt fra pårørendes møte med spesialiserte og kommunale tjenester, innen somatikk, rus og psykisk helse Fagfilmer: et bredt bibliotek av fagfilmer; laget av praktikere og forskere på feltet Drøftingsoppgaver: Igangsetter til refleksjoner og endringsprosesser                     

Valg ut fra egne opplæringsbehov: Programmet er fleksibelt og brukervennlig Avdelingene gjør selv utvalg i programmet, tilpasset egne opplæringsbehov og rammene for tidsbruk i personalmøter og andre fora Kan også brukes individuelt All bruk av programmet er kostnadsfritt

”Kultur” for pårørendeinvolvering Hvordan opplever pårørende møtet med deg – og din avdeling? Hvordan kommer deres kunnskap om pårørende og pårørendeinvolvering til uttrykk i rutiner og praksis?

Kompetanseutvikling basert på lokal kunnskap og kompetanse Programmet skal stimulere til å utvikle gode ledelsesforankrede rutiner, tilpasset den enkelte avdeling Nøkkelpersoner: Ledere og opplæringsansvarlige Ansatte på alle nivåer kan bruke programmet – og lede andre inn i det

Kunnskapskilder i utviklingen av programmet: pårørendes egen kunnskap gjeldende lovverk og statlige føringer erfaringsbasert kunnskap fra arbeid med pårørende forskningsbasert kunnskap om pårørendeinvolvering

Sentrale spørsmål vi leder oppmerksomheten hen mot: Får pårørende (barn og voksne) tilgang på tilstrekkelig informasjon? Får pårørende mulighet til å gi informasjon som kan bidra til et bedre helsetilbud til den som er syk? Får pårørende mulighet til å medvirke og samarbeide i utforming og gjennomføring av helsehjelpen? Får pårørende den nødvendige opplæring og støtte i de omsorgsoppgavene de har overfor den syke?

Får pårørende hjelp til å forebygge tap av egen helse og livskvalitet, som følge av de belastninger de står i? Vet de ansatte i tjenestene hvem de kan samhandle med for å gi et helhetlig tilbud til pårørende?

Erfaringer fra utprøving og ”pilotimplementeringen”: Programmet er prøvd ut i Stavanger/Trondheim/Fonna-regionen i perioden 1. april-1.juni 2012. Vi brukte skriftlige evalueringsskjema for å måle brukervennlighet og relevans i fagstoffet. Evalueringsmøte 18. juni 2012.

Forskning: Det er knyttet forskning til utprøvingen i Stavanger, der en ser på hvorvidt opplæringsprogrammet bidrar til endring i helse- og omsorgstjenestens samarbeid med pårørende. Forskningen gjennomføres av Institutt for Helsefag ved UIS (Universitetet i Stavanger). ”Programområdet for pårørendeforskning”

Videreutvikling av programmet: Ambisjonen er at e-læringsprogrammet skal videreutvikles og suppleres med oppdatert kunnskap på feltet. Det er ønskelig at brukerne av programmet melder inn behov for supplerende fagstoff, slik at programmet utvikles i samspill med programmets brukere.

PårørendeSenteret er driftsansvarlige med en service-/ støttefunksjon: Kontakt oss! Når dere har faglige spørsmål… - eller når dere ønsker innspill og hjelp i de endringsprosessene dere står i. PårørendeSenteret: Tlf 5153111. E-post: parorende@parorendesenteret.no

Implementringsstrategi… Oppdrag fra Helsedirektoratet: ”å etablere og prøve ut en implementeringsstrategi i to fylker.” Presentasjon av programmet i ”Stortingsmelding for kvalitet og pasientsikkerhet” Alltid kjekt med gode produkter, men hva med implementeringen? Er der en plan for den?

Prosjektleder ved PårørendeSenteret i Stavanger m/ internt og eksternt samarbeid. Samarbeid med andre satsninger på feltet: eks: implementering av veilederen: ”Pårørende - en ressurs", og satsningen ”Fra lov til praksis" - i forhold til barn som pårørende m.m.  

Teknisk driftsansvar UIS (Universitetet i Stavanger) avd Nettop. Brukerveiledning.