Ny stortingsmelding om landbruk og mat

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
Hvordan gjøre veksten bærekraftig?
Strukturrasjonalisering – medisin eller gift for landbruket?
Biogass i Østfold – Ved Martha Mjølnerød Leder i Østfold Bondelag Østfoldlandbruket er med!!
Bondelaga i Rissa og Stadsbygd
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Vi får Norge til å gro! Fornying av Norges Bondelag – på hugget Uttalelse fra Nordland.
Arktisk landbruksstrategier – FoU, nyskapning og kompetanseheving Arbeidsseminar Tromsø 31. mai-1.juni 2012 Senterdirektør Øystein Ballari.
H E L G E L A N D – D E R D U H Ø R E R H J E M M E LOKALBANKEN.
Markedsutsikter: Begrenset produksjonsvekst og sterk etterspørsel
«Bedriftsutvikling tradisjonelt landbruk»
EINAR FROGNER STYREMEDLEM NORGES BONDELAG LEDERMØTE TROMS BONDELAG 20 OKTOBER 2010 LANDBRUKSMELDINGA.
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Matvaresikkerhet og jordvern
Velkommen til bords Ny landbruks- og matmelding Meld. S. 9 ( )
Kommunene – en viktig landbrukspolitisk aktør Landbruksdirektør Leif Løhaugen.
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Fremtidens matproduksjon
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Hva må den nye meldingen om landbruks- og matpolitikken inneholde? den 6. oktober 2011 Statsråd Lars Peder Brekk.
Jordbruk i distrikts-Norge
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Kornproduksjon – landbrukspolitisk og markedsmessig balansering
Levanger kommune rådmannen Foreløpig orientering økonomiplan Administrasjonsutvalget – Ola Stene 1 Økonomiplan Presentasjon.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
Møte på Mære 16/ Av Nils T. Bjørke
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Innhold Kort om CenBio Bioenergi i verdens energimiks Bioenergi i EU
Bærebjelker i norsk jordbruk Sjøleiende bønder Bruke egne ressurser Utfordres av: Areal i andre land Lave bondeinntekter Tilskuddsavhengighet MAKTA OVER.
Biogass – Det må satses ! 8. mars 2011 Cato Kjølstad, Daglig leder.
Landbruket – fremdeles en del av løsningen?
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
DISTRIKTSLØFTET -BAKGRUNN FOR PROSESSEN -BAKGRUNN FOR KRAVET -VEIEN VIDERE.
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
Fremtidens matproduksjon
Framtida for hest som næring potensialet og profesjonalisering
Bønder støtter bønder Malawi-prosjektet – Sommer 2014.
Visjoner om det fremtidig Kommune-Norge Administrerende direktør Sigrun Vågeng.
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Fortsatt landbruk på Helgeland? Berit Hundåla
Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( )
Samarbeid mellom bønder og miljøvernere? Steinkjer Jon Trøite.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Regjeringens havbrukspolitikk Årsmøte i FHL havbruk 14. april 2005, Tromsø Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Velkommen til Sørum kommune! Ordfører Marianne Grimstad Hansen 26. august 2016.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Jordbruksforhandlingene 2016 Innspill fra Buskerud Bonde og Småbrukerlag.
Hvor står vi? Hva vil vi? Hva gjør vi? 1# Sjølforsyningsmyta Vi blir stadig mer sjølforsynte med mat.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Jordbruksforhandlingene Presentasjon 9.12, 2016
Skog og klima Johan C. Løken
Fire forelesninger for NTNU`s bioøkonomikurs på Gjøvik, våren 2017
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Landbruks- og matvaresituasjonen nasjonalt og internasjonalt
Landbrukets fagdag Leiejord og driveplikt
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
Utskrift av presentasjonen:

Ny stortingsmelding om landbruk og mat Berit Hundåla 1.Nestleder Norges Bondelag

Verdens matforsyning balanserer på en knivsegg og fokuset på behovet for økt matproduksjon er økende. Vår utfordring er å få omsatt dette til praktisk politikk. Jeg tror vi skal være så ærlige som å si at dette fortsatt er krevende. Verden har vendt seg til fallende matpriser i lang tid og etter andre verdenskrig har prisene falt mer eller mindre konstant med et lite unntak midt på 1970-tallet. Det tar tid å snu denne forståelsen. Men med stadig flere eksempler på at denne trenden er i ferd med å endre seg, så jobber vi i medvind. Jeg har tro på at dette kan gi en langsiktig endring i våre rammevilkår, om vi jobber sammen mot felles mål om å styrke norsk landbruk. E24 09.11.2010

Forsyningskrisen 2008 og 2011 Vinter 2008: En rekke land iverksatte eksportforbud uten konsultasjon med WTO Sommer 2010: Russland eksportforbud til høsten 2011 Lave kornlagre i USA Stor usikkerhet for 2011 Lite utsåing i Russland, tørt i USA Minkende lagre Ved inngangen til 2011 er FAOs prisindeks rekordhøy Verdens matforsyning balanserer på en knivsegg…..

Hovedutfordringer Økt matproduksjon Videreutvikle et aktivt og variert jordbruk over hele landet Redusere klimautslipp Økt matproduksjon Arealtilgang og arealproduktivitet Internasjonale avtaler Lønnsomhet Videreutvikle et aktivt og variert jordbruk over hele landet Framtidstro Produksjonsfordeling Redusere klimautslipp

Ny landbruksmelding - våre prioriteringer Økt mat- og energiproduksjon basert på norske ressurser Utnytte norske ressurser Jordvern Fossilfri og netto energileverandør innen 2030 Inntekt og investering Øk. rammevilkår: Økt mat- og energiproduksjon er overskrifta på NB sitt engasjement i forhold til Landbruksmeldinga. Under denne overskrifta har vi valgt å satse på fire prioriterte tematikker: 1. Utnytte norske ressurser: Vi ønsker målsettingen om økt matproduksjon settes i et ressursperspektiv der verdifulle norske produksjonsressurser må utbyttes best mulig. 2. Jordvern: Dyrka jord er en meget knapp, ikke-fornybar ressurs. Nedbygginga av dyrka jord må stoppes. 3. Strøm, varme, drivstoff: Vi har en målsetting om at jordbruket skal bli fossilfri og netto energileverandør innen 2030 4. Sist, men ikke minst, vi trenger bedre økonomiske rammevilkår for å sikre produksjon og rekruttering. Våre ambisjoner for matproduksjonen: Matproduksjonen må økes i takt med befolkningsveksten Matproduksjonen skal i hovedsak baseres på norsk areal, og i større grad ta utgangspunkt i lokale og nasjonale innsatsfaktorer Sjølforsyningen skal økes

Brekk sine ambisjoner ”Det å sikre nok mat til en raskt økende befolkning i en stadig varmere verden, er den viktigste utfordringen verdens befolkning står overfor. Norge må derfor gjøre det vi kan for å brødfø vår egen befolkning.” Lars Peder Brekk, årsmøtet i Norges Bondelag

Ny landbruksmelding - våre prioriteringer Økt mat- og energiproduksjon basert på norske ressurser Utnytte norske ressurser Jordvern Fossilfri og netto energileverandør innen 2030 Inntekt og investering Øk. rammevilkår:

Hva må gjøres? Sterkt importvern. Helt fundamentalt 10.09.2004 Hva må gjøres? Sterkt importvern. Helt fundamentalt Stimulere til høy arealproduktivitet. Pris, pristilskudd Grøfting Kalking Sortsutvikling Kvalitetsforbedring grovfôr og fôrkorn Utnytte utmarksressurser Rovdyrpolitikk Nydyrking Oppdatert driftsapparat Investeringsvirkemidler Lønnsomhet!! Alt areal, særlig fulldyrka mark må brukes. (spørsmålet om inntekter, investeringer og jordvern kommer vi tilbake til) For å nytte alt areal må vi ha et landbruk i hele landet, og varierte bruk for å kunne bruke alt areal. Importvernet er åpenbart viktig. Virkemidler bør stimulere til volumproduksjon Kornproduksjon må økes. Vil bli behov for ca 400 000 dekar med kornjord neste ti år bare for å holde tritt med befolkningsøkningen (jf. Alt. 2 med framskriving av forbrukstrender). Derfor må områder som kan produsere korn nyttes til det. Dersom produksjonsveksten ikke skal vris til Rogaland, Trøndelag og det sentrale Østlandsområdet kan det bli behov for å styrke virkemiddelbruken. Melkekvotesystemet kan åpne for salg av melkekvote fra Rogaland til for eksempel Vestlandet, men ikke motsatt. En sterkere strukturdifferensiering av tilskuddene vil også slå relativt sett kraftigere ut i distriktene. www.bondelaget.no

Struktur tilpasset arealressursene Utnytte ressursene og arealene der de er Trenger enheter som kan videreføre bruke av utmarka Må tilpasse strukturen til Norge og ikke Norge til strukturen

Ny landbruksmelding - våre prioriteringer Økt mat- og energiproduksjon basert på norske ressurser Utnytte norske ressurser Jordvern Fossilfri og netto energileverandør innen 2030 Inntekt og investering Øk. rammevilkår:

Jordvern og arealutvikling 10.09.2004 Jordvern og arealutvikling I perioden 2000-2010 har ca 200 000 dekar blitt omdisponert (nedbygd) eller lagt brakk Av dette er ca halvparten brakklagt og halvparten nedbygd 2000 var det tilgjengelig 1,9 dekar fulldyrket mark per person i Norge. 2009 var det redusert til 1,75 dekar La oss se litt på hvordan det totale jordbruksarealet har utviklet seg siste ti år. Det har i perioden 2000-2010 vært en reduksjon i det totale jordbruksarealet på 342 000 da. Det forventes at ca 140 000 daa av denne reduksjonen skyldes at en har tatt i bruk nye gårdskart. I så fall betyr det at ca 202 000 dekar har blitt omdisponert (nedbygd) eller lagt brakk i Norge i perioden 2000-2010. MERK AT DET ER STOR USIKKERHET KNYTTET TIL STØRRELSEN PÅ GÅRDSKARTEFFEKTEN!! www.bondelaget.no

10.09.2004 Jordvern – våre krav Minimum 1,8 daa fulldyrket jord i produksjon per innbygger Myndighet over jordloven overføres fylkesmannen Mulighet til dispensasjon innskjerpes: Kun lov å omdisponere dyrka mark for nasjonalt viktige samfunnsinteresser Ved omdisponering må utbygger sikre nydyrking tilsvarende dobbelt av omdisponerte areal Et fast tall på antall dekar dekar fulldyrket jord tvinger fram en av to løsninger: Bygge på fjell eller dyrke nytt. Dagens nivå er ca 1,75 dekar/innbygger for mykje tekst Kommunene har i dag myndighet over jordloven, og det meste av omdisponeringen (særlig av fulldyrka jord) er i kommuneregi. Dagens krav for dispensasjon i jordloven er følgene: ”Departementet kan i særlege høve gi dispensasjon dersom det etter ei samla vurdering av tilhøva finn at jordbruksinteressene bør vika.” Vår alternative formulering om nasjonalt viktige samfunnsinteresser er klart sterkere. Nasjonalparker vernes for å hindre naturinngrep. Bør dyrka jord vernes ved lov? Dette virkemiddelet må vurderes. www.bondelaget.no

Ny landbruksmelding - våre prioriteringer Økt mat- og energiproduksjon basert på norske ressurser Utnytte norske ressurser Jordvern Fossilfri og netto energileverandør innen 2030 Inntekt og investering Øk. rammevilkår:

Fossilfri og netto energileverandør innen 2030 10.09.2004 Fossilfri og netto energileverandør innen 2030 Biovarme Grot Ved Flisfyring Småkraft Vindkraft Biogass Biodrivstoff Over til tema nr. 3: Landbruket har en målsetting om å bli fossilfri og netto energileverandør innen 2030. Biovarme Grot Ved Flisfyring Småkraft Utbygd 2 TWh – 6-7 TWh – potensiale 20 TWh Nettkapasitet - konsesjonsbehandlingstid Vindkraft Biogass Biodrivstoff 30 % av husdyrgjødsla til biogassproduksjon Hovedutfordring Ikke lønnsomt Tiltak Tilskudd pr. kg gjødsel inn i anlegg Betaling CO2 Tilskudd pr. produsert enhet Drivstoff Oppgraderingsanlegg fyllingsstasjoner Drivstoff fra halm og trefiber, ikke mat (korn, raps etc). Energi = Vind, vann, varme, sol +++ Borregaard har teknologi til å utvinne etanol fra halm og trefiber og er i dag verdens største produsent av 2. generasjon bioetanol, med en produksjon på 20 mill. liter. Men bare 1 million liter brukes i dag til drivstoff. Anslagsvis krever jordbruket ca 1 million m3 trefiber for å være forsynt med drivstoff www.bondelaget.no

Ny landbruksmelding - våre prioriteringer Økt mat- og energiproduksjon basert på norske ressurser Utnytte norske ressurser Jordvern Fossilfri og netto energileverandør innen 2030 Inntekt og investering Øk. rammevilkår:

Hvorfor inntektsmålsetting? Felles utgangspunkt for jordbruksforhandlingene Politisk forpliktende – skaper framtidstro Inntekt er helt sentral og grunnleggende for å nå andre landbrukspolitiske mål Samfunnet ønsker matproduksjon Fellesgoder Felles utgangspunkt for rammefastsetting i jordbruksforhandlingene Økt sannsynlighet for enighet. Fordel for Stat og næring Politisk forpliktende – skaper framtidstro Inntekt er helt sentral og grunnleggende for å nå andre landbrukspolitiske mål

Forslag inntektsmålsetting 10.09.2004 ”Bønder er selvstendig næringsdrivende med et eget ansvar for inntekt. Gjennom landbruks-politikken må rammevilkårene utformes slik at yrkesutøvere i jordbruket gis muligheter for en kronemessig lik inntektsutvikling og sosiale vilkår som andre grupper. For å sikre rekrutteringen til næringa må inntektsforskjellene til andre yrkesgrupper reduseres gjennom lavinntektstillegg.” Årsmøtet i Norges Bondelag mener at jordbruket skal ha arbeidsinntekt og velferdsnivå på linje med andre yrkesgrupper Ut fra dette vil vi foreslå følgende operative inntektsformulering: www.bondelaget.no

Investeringer - tilskudd 10.09.2004 Investeringer - tilskudd Utfordring: Gjøre investeringer mer lønnsomme - øke investeringslysten Variert bruksstruktur - lønnsomhet for både små og store Investeringsbehov: 53 mrd. kr neste 10 år? Tilskuddsbehov: 14 mrd. kr? SVAR: 10-årig investeringspakke Tilskudd Avskrivinger Fondsordninger Trappetrinnsmodell med avtrappende støtte pr investert million kr. Merk at tilskuddet i høyre kolonne er akkumulert. Det betyr at en søker får 450 000 kr i støtte for den første millionen, 350 000 kr for million nr. 2, 250 000 kr for million nr. 3 etc. Det må nøye vurderes hvor høyt taket skal settes på maksimal investeringsstøtte pr bruk. Vi har antydet et sted mellom 1,0 og 1,5 millioner kr. Må anten delast i to eller reduserast www.bondelaget.no

Oppsummert Befolkningsvekst, klimaendringer, og mindre matlager tilsier økt global matproduksjon Mer matproduksjon på norske ressurser Ta i bruk tilgjengelige arealressurser: beiter, nydyrking, arealproduktivitet Verne om jordbruksarealene – Jordvern Økt satsing på produksjon av fornybar energi Økonomiske rammebetingelser: Inntektsutvikling og stimulere til investeringer