Tiltak mot barnefattigdom

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Advertisements

Traumebevisst skole i Grimstad
Plan for markedssatsing: <sett inn navn på markedssatsing>
NBBLs Framtidsprosjekt 2030 Boligkonferanse Trenger vi en ny boligpolitikk? 14. januar 2009.
Husleie nivå  Husleien opp med ca 100% på 10 år.  Inntektene har hatt en lavere utvikling.  Det begynner å bli ”normalt” med over 40% bo.
Ny satsing - skredforebyggende arbeid i Norge
HAUGALANDSLØFTET samarbeid KORUS VEST, Stavanger
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Samhandlingsreformens utfordringer og muligheter
Hvordan virker familieråd? Et internasjonalt perspektiv
Brasil bilde 1 Presentasjon:
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
”Utryddelsen av de europeiske jødene”
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
- Samhandlingsreformen –
Utdanning for utvikling Utdanning gir mange ringvirkninger Her følger noen: Send ADRA til 2468.
HELSEOPPLYSNING Påvirke holdninger og atferd Fremme god helse
1 Tittel på foredraget Navn foredragsholder Tid og sted.
FamilY Åshild Skulstad-Hansen Helsesøster/prosjektkoordinator
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Boligsosial politikk – Ideer og virkemidler Viggo Nordvik NOVA og REASSESS.
Samhandlingsreformen
Nyskaping gir vekst Forutsetninger for mer nyskaping: Det må lønne seg å jobbe Enklere å starte egen bedrift Kunnskaper og innsikt Hva gjøres: Lavere skatt.
NY FORSKNINGSMELDING – NY GIV FOR NÆRINGSLIVETS FOU? Finn Bergesen jr. Administrerende direktør Næringslivets Hovedorganisasjon.
Forebygging av tuberkulose blant innvandrere i Norge
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Visjoner for samhandling Geiranger Christian Bjelke.
NAVs rolle i attføringspolitikken Ingar Heum Arbeids- og velferdsdirektoratet.
’Skolens navn’ ’Tittel på samlingen’.
Ungdomsrollen i dagens samfunn Elisabeth Backe-Hansen NOVA.
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Elisabeth Backe-Hansen NOVA
HIV og AIDS Den moderne pesten.
Kommunal- og regionaldepartementet Norsk mal: Startside Tips engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk. Eller velg DEPMAL– engelsk.
Studieopplegget Bakgrunn Innhold Gjennomføring av studiegrupper
dekke opp innenfor egen 16-meter
ULYKKER OFFSHORE - Praktisk politiarbeid - Påtaleavgjørelser
Barnevernpanelet Gunnar Toresen, NOBO.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Sør-Odal kommune Prosjekt barn og unge
Kommunale reformer – virkninger og bivirkninger
Sammensatte tekster ?.
Mange bekker små gjør en stor Å! Fra helhetlig tenkning til helhetlig handling i ? Kristin Uleberg Vest-Agder fylkeskommune Prosjektleder for.
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
Avdelingsstrukturen i Nord-Trøndelag. Hva har hendt siden 1988 Siden etableringen av Fellesforbundet i 1988 har avdelingsstrukturen vært et sentralt tema.
Vold mot barn Pressekonferanse
Workshop, Dokka – 9. nov
Bekjempelse av barnefattigdom i Drammen
Samhandlingsreformen
Finansieringsordninger for bedre samhandling 22.oktober 2009 Utarbeidet for KS av Peter Emmerich Hansen, Jesper Luthman og Kari Sletnes fra Implement,
Kjønnslemlestelse i Norge Innlegg på Childwach/Barneforum sitt seminar om kjønnslemlestelse Kjell Erik Øie Statssekretær
Innledning til: Tilsyn, hva finner vi av avvik og hvordan lukke disse avvikene? Regelverk og veileder; § 3a og rapport fra ROS.
copyright kjellaug johannessen
Arbeidsoppgave (1) NB: På eksamensdagen vil det bli gitt 2 – to – eksamensoppgaver, hvorav 1 – en – skal besvares. Eksamensoppgavene gis innenfor pensum.
Human rights live here! Rettighetene til slumbeboere.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
De Utrolige Årene: Skole/barnehageprogrammet The Incredible Years Training Series.
Helsemyndighetenes arbeid med folkehelse. Myndighetene har det overordede ansvaret for folkehelsa Dette ansvaret skjer på en rekke områder: –Lover knyttet.
Sosial kompetanse. Ferdigheter og villighet til å løse en konkret oppgave En kompetanse vi trenger for å fungere godt sammen med andre –Kompetansen viser.
Likestilling i kommunalt planarbeid
Retorikk og muntlig kommunikasjon
Møte med Russeforeldre 2017
Alle skal med… Et 3 årig prosjekt i Hasvik kommune
Fritidserklæring - Fra ord til handling
Forskningskunnskap om ettervern Elisabeth Backe-Hansen
Forskningskunnskap om ettervern Elisabeth Backe-Hansen
NAV mulighetenes marked
Velkommen til regional samling 25. – 26. april
Utskrift av presentasjonen:

Tiltak mot barnefattigdom Elisabeth Backe-Hansen NOVA

Tenkning om tiltak (Hills, 2001) Fokus for intervensjonen: Intervensjon for å endre risiko for en hendelse Intervensjon for å endre virkningene Inn i en uønsket situasjon Forebygging Beskyttelse Ut av en uønsket situasjon Fremme et bestemt mål Styrke fordelene Modellen er hentet fra John Hills (2001), i boka ”Understanding social exclusion”. Den innebærer et forsøk på å skille mellom politikk som retter seg mot å gå inn i en uønsket situasjon (entry) og komme seg ut av den (exit). Denne måten å dele opp politikken på kan også ses som et skille mellom den ”aktive” og den ”passive” delen av velferdsstaten. Førstnevnte kalles ”aktiv” fordi den retter seg mot risikoen for å komme inn i en uønsket situasjon, mens de to siste kalles passive fordi de er rettet mot å endre konsekvensene av slike situasjoner. Elisabeth Backe-Hansen NOVA

Elisabeth Backe-Hansen NOVA Fire typer politikk Forebygging (prevention): forebygge en hendelse eller redusere risikoen for å komme i en uønsket situasjon Fremme et bestemt mål (promotion): gjøre det enklere å komme ut av en uønsket situasjon Beskyttelse (protection): beskytte mot virkningene av en uønsket situasjon Styrke fordelene (propulsion): Øke bevegelsen bort fra en uønsket situasjon gjennom å styrke fordelene med å forlate den Hills skriver primært om arbeidsmarkedstiltak, men samme tenkning kan utmerket godt brukes i forhold til tiltak mot barnefattigdom. Da blir barnefattigdom og konsekvensene av den vår analyseenhet. Hills påpeker riktig nok at de fire politikktypene lett glir over i hverandre, men oppdelingen er likevel en hjelp for tenkningen. Han påpeker også at alle fire politikktyper trengs. Elisabeth Backe-Hansen NOVA

Eksempler fra satsingen Forebygging: Leksehjelp, yrkesveiledning, trafikkurs, sommerjobb Fremme et bestemt mål: Her har vi ikke eksempler. Et mye brukt eksempel er politikker for å få folk i arbeid, her kunne vi tenkt oss arbeidsmarkedskurs og –tiltak Beskyttelse: Støttekontakt, økonomisk bistand, utstyrsbank, ferieturer osv. Styrke fordelene: Her har vi ikke eksempler. Vi kunne tenkt oss tiltak over tid i forhold til deltakelse, som prosjekter knyttet til skolen (ungt entreprenørskap) Dette oppsettet blir et supplement til det Christer allerede har presentert, altså en annen måte å kategorisere tiltakene på. Som vi ser, er eksemplene hentet fra ”entry”-nivået, henholdsvis forebygging og beskyttelse. Jeg greide ikke å finne eksempler fra ”exit”-siden blant de tiltakene som allerede er iverksatt. Men som Hills påpeker er det faktisk viktig å rette søkelyset mot hva som får folk ut av en uønsket situasjon, og ikke minst hva som får den til å bli værende i en mer positiv situasjon. Elisabeth Backe-Hansen NOVA

Viktige elementer for tiltaksutvikling framover Tiltak mot barnefattigdom må være helhetlige og fleksible Slike tiltak nødvendiggjør samarbeid mellom flere instanser Tiltak må ses i et langtidsperspektiv, ikke være ”stunts” Noen tiltak må målrettes i forhold til spesielt utsatte grupper Kommunene og bydelene viser jo stor kreativitet i måten midlene de får brukes på, og det var en glede å se hvor fornøyde dere jevnt over er med tiltaksmidlene. Jeg synes også at dere får mye ut av relativt små midler. Spørsmålet er om det er måter å tenke på fram over som kan utvide satsingen og se mer helhetlig på det som gjøres. Og her tror jeg ”exit”-delen er et viktig tillegg. Elisabeth Backe-Hansen NOVA