Rudolf Nilsen 1901 – 1929 skrev diktet Nr

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Velkommen til Barnas gudstjeneste!
Advertisements

SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
Den vesle gutten og julenissetoget
Fader Thomas - -Og de gode hjelperne. Det vil si St. Paul skole. Dere hjelper fader Thomas med nødsarbeid i India.
I.

Tro & Tilhøre, Tilbe & Tjene 4 verdier å bygge livet og menigheten på.
Turminner.
De dårige følelsene. Veiene ut..
Fra ord til liv April 2009.
Min hund Min hund heter Kofi og er 4 år.
Fra ord til liv Mars 2011.
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
Ei dramatisering Mathias– fritt etter Johan Herman Wessel
Laget av Embret Lund 1BAA. Hovedlærer når vi lærte det praktiske av ‘’gamle metoder’’ og var flink i det han viste oss. Det syntes også godt at han hadde.
Verdens 7 underverk.
Gudstjeneste med Skattejakt.

”Ærligere sammen” Anne Brigitta Langmoen Kvelland.
Året var 1987, i en liten by med navn Sussex, ble et lite hus totalt til intetgjort. Alt ble kastet ut, inkludert en liten brun bamse... Den ble liggende.
Et bekymringsløst liv – er det mulig? Matteus 6,23-34
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Kapittel 28 Norgeskartet
Kapittel 5 oppgave a) Fra presens til preteritum 
Spøken som gir deg lykke!
Etterkomarar av utflytte sykkylvingar har ofte sett spor etter seg på ulike måtar. Her er ein av dei:
Kapittel 7 Johanne har ingen klær.
Om smidig brukerkommunikasjon Smidig 2011 Johannes Brodwall Steria Norway.
Velkommen til skolegudstjeneste
Kapittel 48 Elina møter en mann på fjellet.
Med sekken full av penger!
lig velkommen til gudstjeneste og juletrefest i Hof menighetshus
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Velkommen til gudstjeneste
Tenn lys. Et lys skal brenne for denne lille jord
EGYPTISKE GUDER OG GUDINNER
Det var en gang et slott, hvor det bodde en konge
Gudstjeneste 1.søndag i advent 2008 i Gruben kirken Dra ut, dra ut gjennom portene og rydd en vei for folket! Bygg, ja, bygg en kongsvei og rens den vel.
Hva er vitsen med å gifte seg?
”Vi vil gjerne se Jesus”
Skattejakt-samling på torsdag
Forslag til Levangers 1000 års logo
Velkommen til lysmesse
Til Noas ark.
Velkommen til Barnas gudstjeneste!
Herren er Gud. Herren er Gud.
God morgen.
Kapittel 39 Samlivsformer.
Kapittel 42 Religioner i Norge.
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
Hvis du dør i natt, tror du at du kommer til Himmelen?
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
Matteus 2,1-12.
Åndenes og Åndens makt.
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”. Forandring fryder Ap.gj. 9,1-20 Saulus fnyste ennå av trusler og mord mot Herrens disipler. Han gikk til ypperstepresten.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Første søndag i adventstiden 2012
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
Litterære virkemidler
Å kjøre bil og å stå i bilkø
Og.
Joh 14,6 Jesus sier til ham: Jeg er veien, sannheten og livet
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Kroppen som Gud har villet
Sanger Glade jul Å jul med din glede Jeg er så glad hver julekveld Et barn er født i Betlehem Så går vi rundt om en enerbærbusk Deilig er jorden.
Kapittel 38 Petters familie.
Værmelding – og noen fakta om Norge
Hvor er vi som kirke? Funn fra «Kirken i Stavanger mot 2020».
Utskrift av presentasjonen:

Rudolf Nilsen 1901 – 1929 skrev diktet Nr. 13 1901 - 1929 Rudolf Nilsens Nr. 13 er i dag Heimdalsgaten 26 nordvest på Grønland. Bygningen vender i dag mot Rudolf Nilsens plass som sees til venstre på bildet, i parken står en statue av Rudolf Nilsen 1901 - 1929

Nr 13 De spør hvor Nr. 13 er - vår kjære gamle gård ? Den ligger inni gaten her, hvor nummer ”13” står, Og De kan se hvor svær den er, så langt kvartalet når. Den største gård i gaten, men det finnes mange flere I andre gater her i byen, hvis De bare går og ser – Skjønt ingen er så mørk og svart som Nr. 13 mer. Det finnes mange flere i andre byer her på jord, Det er milevis av gater -- der hvor fattigfolk bor – Ja De finner Nr. 13 helst i byers øst og nord. Det sies tallet 13 er et ondt, uheldig tall, Og gamle Dal i fjerde sier helsen er så skral Og høyre lungen halv fordi han bor i slikt et tall Nr. 13 er vår egen gård, så gammel og så kjær. Og så skjønn den er om kvelden, når den stiger lys og svær frem av mørket med de mange lange vindusraders skjær. Og da lever denne gården. Den blir festlig som et slott når der tendes lys i kjøkken og i kammer og i kott ! For vi ånder opp i glede når vår arbeidsdag er gått-

Og er det fredags kvelden, kommer Kalsen kanskje full. Da har han mor’t sig kongelig for hele ukens gull -- For han tjener gode penger på å sjaue koks og kull Ja, for Kalsen har en ungeflokk og verden er så trist, Og satan skulde hente den som kom til verden sist: Så tynn og bleik og liten, rent et pust i sivet -- pist ! Han glemmer jomfru Olsen i etasjen over sig Som alltid holder hus når nogen andre er på snei. Hun står i avholdslosjen og er surøyet og lei. Der sisler stekepanner fylt med flesk og småmakrell Og veggene gir gjenlyd av de sultne unger sprell Ja gården vår har sangbunn slik en herlig fredags kveld ! Men det viskes jo i porten ! Og det knaker i en trapp. Nå, så er det smukke Olga som skal tjene sig en lapp. Fabrikkens ukelønning er vel oftest nokså knapp. Og det raser i de unges bitre hjerter: Våk og lær, At du klart og nært og koldt igjennem drømmens gylne skjær ser veien til et land, hvor Nr. 13 ikke er !

Dette var mitt Nr. 13, St. Mariegate 33, eller ”Ullagården” skrått over for St. Mariegate 20, til høyre. Det fantes vel også her en Kalsen, en Dal eller kanskje en jomfru Olsen og sikkert en Olga. Det blå huset til høyre er St Mariegate 31, kjøpt av Ole Klemsdal i mars 1897.

Glommen hotell St. Mariegate 8 ca 1920 Sarpsborg Bibliotek Fotoarkiv 0-3_533

Hafslund Taubane som gikk Fra Glengshølen til Hafslund Ca 1919 St. Mariegate 14 med kaféen Fremad ca 1910 Sarpsborg Bibliotek Fotoarkiv 0-3_239 Sarpsborg Bibliotek Fotoarkiv 0-3_104

Johan Ludvig Andersen Sikkeland gifter seg i 1870 med Andrine Andersdatter Lindemark senere: Klemsdal Julius Ole August Johannes Elise Anna Hans Olaf driver Lindemark gård slakter i Storgata Fredrikstad driver Klemsdal gård blir gift Brusevold Gift med Hans Johansen slakter i Sarpsborg slakter i Sarpsborg Sleipner i Fredrikstad Fredrikstad Automobilforretning (Ford) Marna Motorfabrikk Mandal Brødrene Klemsdal

26

Kjødkontrollen og Domhuset mot Sarpsborg kirke Nedre Torv i 1962 Politistasjonen, Domhuset og Fengselet Matstova, Kjøttbasarene og Fiskebasarene (Kjøttkontrollen til høyre, Klemsdal til venstre) Busstorvet og Østlandske Auto Slakter Klemsdal hadde utsalg i Rådhusgaten 1 (Dahletomta) og i Sanndesundveien 1 (det hvite huset til venstre for Politistasjonen. Sarpsborg Bibliotek Fotoarkiv 0-3_178 Sarpsborg Bibliotek Fotoarkiv 0-3_1607

Vollgata 8, skredder Svendsens bolig Øverst i St Mariegate 20, en ny dobbelgarasje der det gamle pølsemakeriet lå, og den røde containeren ved gjerdet inn til museet står der fjøset og slakteriet lå.