Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 1 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Utvikling av (industrielle) enzymer Vincent Eijsink UMB, snart NMBU – Institutt for Kjemi, Bioteknologi og Matvitenskap
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 2 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Enzymers fortreffelighet Katalyserer kjemiske reaksjoner under naturlige betingelser. Er meget presise; ingen bi-produkter. Ingen behov for bruk av forurensende kjemikalier, lave energibehov. Kan katalysere prosesser som vi ikke har kjemisk teknologi til. Det finnes mange.
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 3 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Begrensning 1 - Industrielle krav til et enzym Lett å produsere i store nok mengder * Tilstrekkelig stabil og aktiv under prosessbetingelser * Bred anvendbarhet Billig * Essensiell og overhode ikke noe selvfølge
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 4 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Begrensning 2 - Komplekse substrater krever komplekse enzymblandinger
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 5 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Potensialet er allikevel stor S-Y Ding et al., Science, 2012, 338:
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 6 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Å utvikle industrielle enzymer ↓WP1 – Finne kandidater (”bioprospektering”) ↓WP2 – Uttrykke/produsere kandidater ↓WP3 – Karakterisere kandidater ↓WP4 – Forbedre (”engineere”) kandidater For enzymeprodusenten: Industrialisere produksjonsprosessen og formulere produktet For brukere: Prosessutvikling (WP5-7)
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 7 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Bioprospektering Finn gode «kilder» som så kan tappes på flere måter, direkte, eller etter forskjellige grader av anrikning Metagenomer Metaproteomer Genomer Ekpresjonsbiblioteker fulgt av funksjonell screening
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 8 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Metaproteomikk Metacellulosomics-driven discovery of synergism in a soil- derived cellulose-degrading microbial community Yizhuang Zhou, BGI, Phillip B. Pope, UMB, et al., 2013
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 9 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Upregulation of gene expression when Serpula lacrymans grows on wood (Eastwood et al., 2011, Science 333: ) Begrensning av datasettet
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 10 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Med behandling Uten behandling Oppdagelsen av LPMOs, «Lytic Polysaccharide Monooxygenases» (Vaaje-Kolstad et al., 2010; Horn et al., 2012)
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 11 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Enzym produksjon (WP2) Ekspresjonssystemet (vertsorganisme) må velges med omhu og flere systemer må testes Labskala – Funker ofte; kan raskt ekskludere enzymer fra videre utvikling Større skala – Krever spesialkompetanse «Downstream processing» kan være en utfordring Sintef
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 12 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Enzym produksjon (WP2) Uformell uttalelse fra Novozymes, verdens ledende produsent av industrielle enzymer: Den viktigste enkeltfaktor som har gjort våre cellulase produkter billigere i perioden 2000 – 2010 ligger i vår fermenteringsteknologi
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 13 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Karakterisering (WP3) En stor kostnadspost og en potensiell «competitive advantage» UiT
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 14 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP «Engineering» (WP4): Å forbedre enzymers operasjonelle egenskaper gjennom sete- rettet mutagenese eller in vitro evolusjon
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 15 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Sete-rettet mutagenese - eksempel
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 16 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Random teknikker krever robotisering
mutated lyase genes lyase gene (alyA) (brakes G-G and M-G) lyase gene (alyA) (brakes G-G and M-G) Screening of lyase mutant library: increased G-G specificity Expression in E. coli, clones Expression in E. coli, clones Cultivation in 96-well plates, 6700 random strains Cultivation in 96-well plates, 6700 random strains Activity measurements on two defined substrates Activity measurements on two defined substrates 2. GGGGGGGGGGG 1. MGMGMGMGMGM Time A230 ISOLATION OF A NOVEL LYASE WITH SPECIFIC ACTIVTY AGAINST G-G Robotic colony picker and work stations random mutagenesis, error prone pcr Tøndervik A, et.al.(2010) JBC, (46): p
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 18 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Simultan utvikling av enzym og prosess Borregaard trenger spesialtilpassede enzym-cocktails; NorZymeD kan bidra
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 19 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Fabrikk for annen generasjons bioetanol, Crescentino, Italia
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 20 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Kompetanse skaper verdier !
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 21 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Fungi infected strawberry flowers Our product + Synthetic fungicide (10% of recommended dose)
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 22 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP
Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 23 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Kommerialiseringsveier for NorZymeD Nye eller forbedrede enzymer Nye eller forbedrede prosesser Prosesser spesialtilpasset til norske forhold Produksjon av (spesial)enzymer