09.06.2006 «Densitometriske og planimetriske målinger av rasterstrukturer» 09.06.2006 Maria Sunde Wroldsen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva har vi oppnådd i psykiatrien
Advertisements

Vesentlige kapasitetsendringer i basisperioden 15. august 2011 George Nicholas Nelson.
Kommunalt omdømme – beslutningstaker Nordmøre (ORKíde) November 2010.
Fotokurs Grunnleggende kurs 1 Av Jan H. Holgersen © 2006
Velkommen Innledning - Stig.
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
NAS Høstmøte 2009 Oppfattelse av romstørrelse i audiovisuelle miljøer (virtuelle miljøer, VM) -Bør etterklangstid korrigeres ved audiovisuell fremvisning.
Pedagogisk analyse.
Eksperimentelt arbeid
Prosjektoppgave Grafikk og Digitale foto
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Gjenfinningssystemer og verktøy II
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 3. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
1: Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo fjerde kvartal 2006.
Page 1 Hvilke faktorer påvirker tid til forskning? Bjørn Stensaker.
Det radiografiske bilde
Grunnleggende spørsmål om naturfag
PISA Litt om resultatene bak overskriftene - og noen fortolkninger Halden 14. februar 2008 Svein Lie ILS, Universitetet i Oslo.
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
Forbedringsprosjektet
Meta-analyse Frode Svartdal UiTø April 2014 © Frode Svartdal.
Eksperimenter i fysikk og fysikkeksperimenter i skolen
Markedsstruktur - teori og empiri
Eksempel AOA (Activity On Arc)
Oppgave gjennomgang Kap. 3 og 4.
Kvalitativ metode i markedsforskning
1: Gjengs leie for hybler og leiligheter i Oslo fjerde kvartal 2006.
1: Gjengs leie Gjengs leie for hybler og leiligheter i Oslo første kvartal 2007.
Feil i nye elektriske anlegg
Statistikk på 20 2 timer PSY-1002
Bærekraftig utvikling - forskerspiren
UNDERSØKELSE BRUK AV HP LASERJET 4730FSX MULTIFUNKSJONSSKRIVER PRINTER har gjennomført en undersøkelse hvor mye utskrifter det er blitt gjort på et utvalg.
HP 4730sx MFP Tabellen og grafen viser:
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 2. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Kvalitative og kvantitative metoder
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
Lysåpning og senteravstand
Skjemaendringer i systemer bestående av XML-data i relasjonsdatabaser Høgskolen i Gjøvik Master i Medieteknikk, Marianne Brattrud.
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
SINTEF-undersøkelsen om salting og trafikksikkerhet
Brukerundersøkelse gjennomført for Bergen kommune Foresattes tilfredshet med kommunens barnehager © TNS Gallup – Politikk & samfunn Avdelingsleder.
Angell og Henriksen, Fysisk institutt Prosjekt FYS 21: Empirisk-matematisk modellering i skolefysikken Carl Angell (UiO) Øystein Guttersrud (UiO) Ellen.
Oslo kommune Kommunerevisjonen KOMMUNEREVISJONEN - INTEGRITET OG VERDISKAPING Rapport 9/2009 Avgangskarakterer i grunnskolen - Likebehandles elevene i.
Program 08:30 Velkommen 08: :05Gjennomgang av resultater og funn Direktør Hans Christian Holte, Difi 09: :15Innbyggerundersøkelsen – Et viktig.
Produktivitetskommisjonen Hva mener Ap? Marianne Marthinsen Finanspolitisk talsperson.
Kvalitative forskningsmetoder
The Impact of DHT Routing Geometry on Resilience and Proximity TDT 2, Olav Engelsåstrø
Standardisering Nico Keilman Demografi grunnemne ECON 1710 Høst 2009.
Randomiserte kontrollerte studier
Kombinatorikk og sannsynlighet
Kræsjkurs Del Ii Hypotesetesting
Lørdag 6. desember :00 – 11:45Forelesning (i) 11:45 – 12:00Evaluering 12:00 – 12:30pause 12:30 – 13:30Forelesning (ii) 13:30 – 14:00Bråk og uro.
NORSKKURS GRUPPE A.
 1. Bli kjent med Atlantis event display: et visualiseringsprogram for partikkelkollisjoner Identifisere partikler i detektoren Identifisere partikkelen.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Undersøkelse av rekolonisering til bløtbunnsfaunaen etter fullført tiltak Gjennomgang av DNV-GLs rapport, Oslo Havn KF
Studiebarometeret 2013 Regresjonsanalyser HiST-avdelinger Utført av Norfakta på oppdrag fra HiST Basert på rådata stilt til disposisjon av NOKUT.
Vitenskapelig usikkerhet Er det lett å se hva pH- verdien er? Hvilke andre metoder kan brukes til å måle pH? Foto: Cappelen Damm.
En modell for å undersøke spørsmål som stilles i klassesamtalen i matematikk Ida Heiberg Solem Inger Ulleberg Hva spør lærere om?
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Hva spør lærere om? En modell for å undersøke spørsmål som stilles i klassesamtalen i matematikk Ida Heiberg Solem Inger Ulleberg.
Kvalitative og kvantitative metoder
Skriv inn prosjekttittelen her Navn Lærerens navn Skole
Prosjekttittel Ditt navn | Lærerens navn | Skolen din
Case og empiri <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
Kvalitet.
FORSKERSPIREN Skolelaboratoriet 9. mars 2007
Kapittel 6: Inntektsdannelsen
Optimalisering – intro til prosjektbeskrivelsen
Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
Utskrift av presentasjonen:

«Densitometriske og planimetriske målinger av rasterstrukturer» Maria Sunde Wroldsen

Bakgrunn Fokus på bildekvalitet i avis –Konkurranse om annonser –Annonseinntektene er svært viktig Profesjonelt leverandør—kunde-forhold –Stilles høyere krav til trykksaken Er gjort flere studier om sammenligning av rastertoneverdier med ulike instrumenter, men de fleste er utført på trykkplater Felles forståelse og kritisk bruk av måleinstrumentene

Oppgaven Finnes det, gitt bestemte begrensninger, et forhold mellom densitometriske og planimetriske målinger av rasterstrukturer? –Kan en eventuell sammenheng uttrykkes ved hjelp av en omregningsformel? –Hvor mye og på hvilken måte kan en eventuell sammenheng generaliseres? –Hvor høy repeterbarhet har instrumentene? –Kan mikroskopbilder av rasterstrukturer, med og uten belysning fra undersiden, bidra til å forklare avvik i rastertoneverdier med de forskjellige målemetodene?

Avgrensning -Faktorer som påvirker sluttresultatet, for eksempel trykktekniske parametere, anses som «støy» og diskuteres ikke i rapporten -Skal finne forholdet mellom rastertoneverdiene uavhengig av hva som kan ha påvirket de underveis

Rastrering Danner grunnlaget for reproduksjon av bilder på trykk Raster benyttes for å lage «falske» gråtoner Periodisk (AM) raster: Fast avstand mellom rasterpunktene, men varierende størrelse Rastertoneverdi er en viktig parameter

Periodisk (AM) raster

Rastertoneverdi Rastertoneverdi: Flatedekningen til en rastertone angitt som prosent Samlet rastertoneverdi (CMYK) uttrykker rastertoneverdien de fire prosessfargene utgjør på ett og samme sted Samlet rastertoneverdi må kontrolleres for å hindre problemer med avsmitting og fargemottak

Eksempel: 50% cyan

Punktøkning Fysisk punktøkning:Optisk punktøkning: Det er viktig å ha instrumenter som gjør det mulig å måle rastertoneverdiene slik at prosessen kan holdes under kontroll!

Densitometri Instrumentene kalles densitometere (kan benytte spektrofotometere) Måler densitet (optisk tetthet til fargelaget), omgjøres til rastertoneverdi med Murray-Davies- formelen: Densitometeret måler total rastertoneverdi (både fysisk og optisk rastertoneverdi)

Planimetri Instrumentene kalles dotmetere (digitale punktmålere/planimeter) Beregner arealet som rasterpunktene dekker (fysisk rastertoneverdi) Kombinerer mikroskop, CCD-kamera og prosesseringsenhet Analyserer det digitale bildet og beregner fysisk rastertoneverdi ved hjelp av terskelverdi I utgangspunktet laget for måling på trykkplater, men i det senere også benyttet på papir

Eksperiment Testelement: Utviklet eget testelement med målefelter i hver prosessfarge. Testelementet ble trykt i fire norske aviser Instrumenter: 2 densitometere og 3 dotmetere Repeterbarhetstester Alle dotmeterene viste lavere repeterbarhet på avispapir enn densitometeret

Testelementet

Er det sammenheng mellom rastertoneverdiene fra de ulike måleinstrumentene? Det er grunnlag for å lete etter en sammenheng (høye korrelasjonskoeffisienter) Basert på grafiske fremstillinger ble følgende bestemt: –Hver dotmeter-densitometer-kombinasjon undersøkes separat For hver kombinasjon undersøkes også prosessfargene hver for seg Ikke hensiktsmessig å generalisere dersom det bidrar til økt unøyaktighet Fornuftig å bruke polynomregresjon for å lete etter sammenheng

CCDot (dotmeter) vs.Spectrolino (densitometer) Måledataene danner grunnlag for polynomregresjon, eks. for magenta: Gir polynomer som beskriver forholdet, eks. for magenta:

Test av polynomene Utregning av residualene (avvik) mellom predikert og målt Spectrolino-verdi Ved test på «seg selv»: –Modellen gir små avvik for alle toneverdier Ved test på andre måledata (andre testelementer og andre trykkerier): –Modellen gir størst avvik for lavere og midlere toneverdier

Eksempel på avvikstabell

Hvorfor er det så vanskelig å beregne rastertoneverdi på avispapir?

Konklusjon Modellen gir store avvik ved sammenligning av predikert og målt densitometer-verdi Repeterbarheten til dotmetere for måling på avispapir er lav (DIN ) Mikroskopbildene illustrerer vanskeligheten av å bestemme rastertoneverdi basert på bildeanalyse for dotmetere Dotmetere anbefales ikke for måling av rastertoneverdi på avispapir