Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kvalitet.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kvalitet."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kvalitet

2 Hvorfor kvalitetskontroll
Dårlige monitorer kan føre til manglende eller feil funn.

3 Hvorfor kvalitetskontroll
Dårlige monitorer kan føre til manglende eller feil funn.

4 IHE - Anbefalinger IHE – Dokument for skjermkvalitet

5 Hvorfor kvalitetskontroll
Granskingsskjermer er en viktig del av radiologens arbeidsverktøy. Verifisere at monitorens karakteristikker ikke avviker fra opprinnelige verdier eller spesifikasjoner. En av de viktigste parameterene å teste i denne forbindelse er monitorens gammakurve. Gammakurven er et mål på hvordan monitoren representerer de forskjellige gråtonene mellom sort og hvitt. Denne bør samsvare med DICOM GSDF

6 AAPM TG18 AAPM’s task group 18 har utarbeidet et 150 siders dokument om kvalitetssikring av monitorer. Dokumentet er omfattende. AAPM har utviklet et sett med testbilder. Mange av bildene er gode, men de fleste er spesielt utviklet for CRT. LCD har noe mindre risiko for dårlig bildekvalitet enn CRT-monitorer.

7 Grenseverdier Måling av Lmax (lysstyrke ved hvitt) og Lmin (lysstyrke ved sort) De grensene det anbefales å gå etter er monitorens egne spesifikasjoner, men med en nedre grense på 150 cd/m2 for gruppe 2 og 400 cd/m2 for gruppe 1. Maksimalavvik fra monitorens opprinnelige maksimale og minimale lysstyrke må ikke overstige 10%. Det er derfor viktig å måle disse verdiene ved installasjon av monitoren, slik at de opprinnelige verdiene kan brukes til senere referanse.

8 Samsvar med DICOM GSDF SMPTE-testbildet er godt egnet for å foreta en perseptuell justering av monitoren. Det skal oppfattes at de ti gråskala-trinnene har like stort mellomrom mellom hverandre. SMPTE-testbildet bør også benyttes til å påse at 5% mot 0% er synlig, og forskjellen på de to feltene skal være like stor som 95% mot 100%. Det vanligste på ikke-medisinske monitorer er at 95% mot 100% er godt synlig, men 5% mot 0% er svak eller ikke mulig å skille.

9 SMPTE-bildet

10 Enkel kvalitetskontroll
Bruk SMPTE test-bildet for å se at skjermens lys/kontrast er korrekt justert. Det skal være mulig å skille 95% fra 100% metning, og 5% fra 0%. Når dette er OK er skjermens lys/kontrast justert riktig. Lysstyrken skal være det maksimale skjermen kan takle, uten at det blir forstyrrelser i bildet. For høy lysintensitet vil føre til avvik på Lmin og for lav lysintensitet vil føre til avvik (for lave verdier) på Lmax. Når skjermens lys og kontrast innstillinger er justert slik at bildet ser bra ut kan vi måle skjermens lysstyke. Mål lyset på alle ti gråskalapunktene på et fullskjerm SMTPE-bilde.

11 Kvalitetskontroll i den virkelige verden
Leverandørene av monitorsystemer for diagnostisk bruk leverer også programvare for kvalitetskontroll. Den leverte programvare sørger for gjennomføring av nevnte tester. Det er viktig å kjenne til teorien bak for å kunne forstå hvorfor og hvordan gitt kvalitetskontroll skal foregå, påse at viktige tester blir gjennomført og kunne forutse og bedømme resultater.


Laste ned ppt "Kvalitet."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google