Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Konkurransearena for fersk torsk i Europa NCE partnerskapskonferanse 16. juni 2009 Markedsanalytiker Ove Johansen, Eksportutvalget for fisk.
Advertisements

Alger, fiskefór og biodrivstoff
Kommunikasjonsdirektør FHL
Lansering Oslo 16. mars 2009 Jørgen Randers, BI Sverre Aam, SINTEF Steinar Bysveen, EBL.
Myndighetenes strategi for marknadstilgang på oppdrettsfisk avdelingsdirektør Dag Erling Stai 19. januar 2006 aqKva Havbrukskonferansen på Stord.
HAVBRUK I NORGE Harnøsand 15. mai 2013.
Hva skjer med BA-avfallet etter at det har forlatt byggeplassen?
Vinnerne i laksemarkedet Agenda – Prisene for 2011 og 2012 nå – Hva avgjør prisene? – Spot eller kontrakter best? – Forsikring mot.
Kildesortert humanurin er God gjødsel? og God økologi?
Verdiskapning i lys av fremtidens materialkretsløp Trondheim 9 februar, 2006 Bernt Saugen, Tomra Effektiv produksjon II:
Hvordan drive landbruk?
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN
Markedsutsikter: Begrenset produksjonsvekst og sterk etterspørsel
Ole Jakob Johansen Ph.D VAV
Grønn frokost i Hillevåg
Vi leverer framtidens energiløsninger
Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv
Tallenes tale Tallenes tale 2008 Eksporten i 2008 Norsk sjømateksport var i 2008 på 39,1 milliarder kroner og for fjerde år på rad settes det.
Et sunt kosthold.
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Generelle ernæringsanbfalinger
Norwegian Ministry of Transport and Communications Rammebetingelser for bruk av gass i transportsektoren Anne Brendemoen.
Fremtidens matproduksjon
Norsk havbruk.
Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta.
Kornproduksjon – landbrukspolitisk og markedsmessig balansering
Europeiske selskapers tilpasning til EUs klimapolitikk Jon Birger Skjærseth CREE-CICEP 2012.
Utfordringer knyttet til fortsatt vekst for oppdrett i Midt-Norge
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
Miljøstatus i havbruksnæringa
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Tøff konkuranse! Forholdet mellom Norge og Chile
Høring finanskomiteen vedrørende Statsbudsjettet for 2007 Geir Ove Ystmark direktør FHL industri og eksport Agnar Moe direktør FHL fiskemel.
Produksjon - status og utsikter for Midt-Norge
Jan Trollvik Eksportutvalget for fisk
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
Hafslund - en stor framtidig produsent og bruker av bioenergi Jon Iver Bakken Avdelingssjef Miljø og samfunnsansvar.
Hvordan utfordrer NoBio regjeringen i arbeidet med statsbudsjettet 2010? Årsmøte i Norsk Fjernvarme, Fredrikstad 28. mai 2009 Kari Asheim, NoBio.
Eidsiva Bioenergi – utbygging Hamar Ola T
Et selskap i TK - Konsernet
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Teknologisk framgang og læring i oppdrettssnæringa i Norge
Dag A. Høystad Energirådgiver.
Trøndelag – verdensledende innen havbruk Muligheter og ønsker knyttet til areal Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
”Brukerstyrte forskningskvoter”
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
Nordnorsk Havbrukslag 13. januar 2011 Fredd Wilsgård Når vestlendingene ser mot nord.
RÅVARESITUASJONEN FOR FISKEFÔRPRODUSENTENE – NYE MARINE RÅSTOFFKILDER
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Felles innsats gir resultater Barnehagekonferanse 23. oktober 2006
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
20 minutter Fremtidens boligutvikling - effektive kollektive knutepunkter – vi må bo tettere og høyre? Petter Eiken 19 mars 2015 Bedre byrom der mennesker.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
”Markedsadgang” SJØMAT FOR ALLE - BERGEN 2.SEPTEMBER 2004 Statssekretær Janne Johnsen ”Verdier fra havet – Norges fremtid”
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige
Muligheter for midtnorsk havbruksnæring Alf Jostein Skjærvik, leder Midtnorsk Havbrukslag.
Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Gjensidige, AquaNor august 2005.
Nasjonal fôrproduksjon og fôrtilgang Sitkalaks | Petter Dass Museet, Alstahaug | 19 mars 2015.
Helgeland Havbruksstasjon As
Bergensregionens innstilling til Hav 21, hotell Neptun 20/2.
Framtida er bioøkonomisk
Regelverksrammer for produksjon av insektsmel til fôr
Juridisk avklaring av sjølaksefiskets rettigheter i forhold til elv
Oppgaver Næringsstoffer
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015? Ståle Refstie

Typisk laksefôr anno 2006

Typisk laksefôr anno 2006

Behov for fiskemel og -olje ved produksjon av 1,5 M tonn laks

Tilbud og etterspørsel etter fiskemel og –olje til akvakultur Tilbud ved el niño IFFO / FAO

Løsning Økt bruk av planteråvarer

Fettsyrebehov Fiskens behov: 1% EPA+DHA i fôret I fiskeolje: Fôr må altså inneholde: 3 – 7% fiskeolje Dagens olje holder til ~20 mill tonn fôr

Verdensproduksjon av planteoljer (2005, FAO)

Verdensproduksjon av proteinrike planter (2005, FAO)

Proteininnhold i planteråvarer Fiskemel

Produksjon av bio-diesel Rå soyabønner Heksan ekstraksjon Soyamel Soyaolje Forestring & ekstraksjon Bio-diesel

Typisk norsk vs. høyvegetabil formulering Råvarekost/ kg fôr: kr 5,01 Fôrfaktor: 1,05 Råvarekost/ kg fisk: kr 5,26 kr 3,90 1,15 kr 4,48

Men så var det snubletrådene…

Sammensetning av ekstrahert soyamel (% av tørrstoff)

Begrensende aminosyrer for laks i planteprotein

Plantenes kjemiske forsvar mot planteetere

Betennelse i baktarmen hos soyafôret laksefisk Normal Betent Bilder v/ Grete Bæverfjord

Løsning Økt bruk av planteråvarer Krill?

Krill Bærekraftig krillfiske: 4 millioner tonn høstet / år = 400 000 tonn protein + 80 000 tonn olje

Minst like dyrt som fiskemel God smakelighet (frie aminosyrer) Fluor, kopper, kadmium

Løsning Økt bruk av planteråvarer Krill? Bruk av animalske biprodukter

Strategier for utbytting av fiskemel Norge: Maisgluten, hvetegluten, soya, solsikke, lupin, bønner, erter Canada: Maisgluten, soya, raps, erter, hydrolysert fjørmel, kyllingmel Chile: Maisgluten, soya, raps, lupin, hydrolysert fjørmel, kyllingmel, blodmel

Animalske biprodukter i EU i dag (European Renderers Fed.) Proteinrike biprodukter totalt: 4 500 000 tonn

EU-produksjon av lyst kjøtt (2005, FAO) Biproduktpotensial: 2 000 000 tonn

Høyvegetabil vs. ”animalsk” formulering Råvarekost/ kg fôr: kr 3,90 Fôrfaktor: 1,15 Råvarekost/ kg fisk: kr 4,48 kr 3,71 1,05 kr 3,89

Snubletråder Tiltak mot BSE (EC 1234/2003) – EU tillater kun bruk av: Hydrolyserte proteiner fra fisk og fjør Blodmel fra annet enn drøvtyggere Forbrukeraksept Norsk fôrindustri garanterer at fôret ikke inneholder fugl og pattedyr Behov for FoU

Konklusjoner Høyere pris på fiskemel Planteprotein tilgjengelig, men Varierende proteininnhold Uballansert aminosyreprofil Antinæringsstoffer og fiber Økende tilgang på krill

Konklusjoner Kostnadseffektive animalske proteinkilder brukes i Chile og Canada EU alene har potensial for produksjon av >2 mill tonn animalske biprodukter Regelverk vanskeliggjør bruk i Norge Bruk av animalske biprodukter i norsk fôr vil være økonomisk og økologisk riktig!

Framtidas fiskefôr inneholder lite fisk! Takk for meg