Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015? Ståle Refstie
Typisk laksefôr anno 2006
Typisk laksefôr anno 2006
Behov for fiskemel og -olje ved produksjon av 1,5 M tonn laks
Tilbud og etterspørsel etter fiskemel og –olje til akvakultur Tilbud ved el niño IFFO / FAO
Løsning Økt bruk av planteråvarer
Fettsyrebehov Fiskens behov: 1% EPA+DHA i fôret I fiskeolje: Fôr må altså inneholde: 3 – 7% fiskeolje Dagens olje holder til ~20 mill tonn fôr
Verdensproduksjon av planteoljer (2005, FAO)
Verdensproduksjon av proteinrike planter (2005, FAO)
Proteininnhold i planteråvarer Fiskemel
Produksjon av bio-diesel Rå soyabønner Heksan ekstraksjon Soyamel Soyaolje Forestring & ekstraksjon Bio-diesel
Typisk norsk vs. høyvegetabil formulering Råvarekost/ kg fôr: kr 5,01 Fôrfaktor: 1,05 Råvarekost/ kg fisk: kr 5,26 kr 3,90 1,15 kr 4,48
Men så var det snubletrådene…
Sammensetning av ekstrahert soyamel (% av tørrstoff)
Begrensende aminosyrer for laks i planteprotein
Plantenes kjemiske forsvar mot planteetere
Betennelse i baktarmen hos soyafôret laksefisk Normal Betent Bilder v/ Grete Bæverfjord
Løsning Økt bruk av planteråvarer Krill?
Krill Bærekraftig krillfiske: 4 millioner tonn høstet / år = 400 000 tonn protein + 80 000 tonn olje
Minst like dyrt som fiskemel God smakelighet (frie aminosyrer) Fluor, kopper, kadmium
Løsning Økt bruk av planteråvarer Krill? Bruk av animalske biprodukter
Strategier for utbytting av fiskemel Norge: Maisgluten, hvetegluten, soya, solsikke, lupin, bønner, erter Canada: Maisgluten, soya, raps, erter, hydrolysert fjørmel, kyllingmel Chile: Maisgluten, soya, raps, lupin, hydrolysert fjørmel, kyllingmel, blodmel
Animalske biprodukter i EU i dag (European Renderers Fed.) Proteinrike biprodukter totalt: 4 500 000 tonn
EU-produksjon av lyst kjøtt (2005, FAO) Biproduktpotensial: 2 000 000 tonn
Høyvegetabil vs. ”animalsk” formulering Råvarekost/ kg fôr: kr 3,90 Fôrfaktor: 1,15 Råvarekost/ kg fisk: kr 4,48 kr 3,71 1,05 kr 3,89
Snubletråder Tiltak mot BSE (EC 1234/2003) – EU tillater kun bruk av: Hydrolyserte proteiner fra fisk og fjør Blodmel fra annet enn drøvtyggere Forbrukeraksept Norsk fôrindustri garanterer at fôret ikke inneholder fugl og pattedyr Behov for FoU
Konklusjoner Høyere pris på fiskemel Planteprotein tilgjengelig, men Varierende proteininnhold Uballansert aminosyreprofil Antinæringsstoffer og fiber Økende tilgang på krill
Konklusjoner Kostnadseffektive animalske proteinkilder brukes i Chile og Canada EU alene har potensial for produksjon av >2 mill tonn animalske biprodukter Regelverk vanskeliggjør bruk i Norge Bruk av animalske biprodukter i norsk fôr vil være økonomisk og økologisk riktig!
Framtidas fiskefôr inneholder lite fisk! Takk for meg