ASSS og KOSTRA Disposisjon ASSS prosjektet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Advertisements

Bård Andreas Lassen Vest-Agder fylkeskommune
HMS-kultur Janne Lea Svensson
Periodisert regnskap KDs forventninger og erfaringer
Bergen kommune Kostnadsanalyse barnehagesektoren - beregning av innsparingspotensial 15. august 2008 Dag Langfjæran.
Kostnadsbilder i pleie og omsorg
Kostnadene bak resultatene
KOSTRA KOmmune STat RApportering
Prosjektorganisering
Kontostreng og annet artig…
Kommunereform for vekst
Sammenligninger av kommunale kostnadsdata
Regnskapsanalyse Utgiftsbehov, ressursbruk og produksjon
Private høyskolers rapportering til departementet
Regnskapsbaserte styrings-verktøy i offentlig virksomhet
Usikkerhet skal integreres i prosjektstyringen
25 kommuner tar grep om egen utbygging Trude Andresen Fagsjef KS EffektiviseringsNettverkene.
Erfaringer med 2000-rapporteringen
Analyseopplegg i ASSS-rapport 2010 brukt på data fra 20+ kommunene
IPLOS –sammenstilling av ferske indikatorer for kommunene og hva betyr disse for egen tjeneste/omsorgstrapp, ressursbruk etc. v/Geir Halstensen, KS.
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
Budsjettdrøfting i bystyrekomite for oppvekst og utdanning 12. oktober.
Styringsprinsipper Styringssystem
Standardisering og kvalitetssikring av prosesser i SSB
Brukerundersøkelsen Om brukerne spm. 1,2,3,6,7 Om bruk av dbh spm. 4,5,12,11 Om datakvalitet spm. 8,9 Om brukertilfreds. spm. 13 Forslag og kommentar spm.
Askøy kommune v/Miljøvernleder Målfrid Eide
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Framtidens byer Virksomhetsmøte Tone Skau Jonassen.
Framtidens byer Status og Handlingsprogrammet For Framtidens byer Formannskapet Tone Skau Jonassen.
Kostnadsbesparelser ved sammenslåing av kommuner Audun Langørgen, Rolf Aaberge og Remy Åserud.
Effektiviseringsnettverk Prosjektet - som i første rekke er et samarbeid mellom KS og KRD - ble initiert i 2001 av daværende Regjering som et ledd i satsingen.
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Brukerundersøkelse gjennomført for Bergen kommune Foresattes tilfredshet med kommunens barnehager © TNS Gallup – Politikk & samfunn Avdelingsleder.
Kostra Erfaring og praktisk bruk av KOSTRA Kostraforedrag Overhalla kommune Seniorrådgiver Helge Holthe – Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Overhalla
Bildebredden må være 23,4cm Dialogmøte for økonomiansvarlige i kommunene onsdag
Brukertilfredshet og KOSTRA
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Erfaringskonferanse for Effektiviseringsnettverkene november 2004 En effektiv kommunesektor.
ASSS Kultur, Tromsø 2 – 3. november 2010 Jan Aarak, KS
Levanger kommune rådmannen Formannskapsmøte – Ola Stene 1 Kommunalt Regnskap Litt om regnskapsoppstillingene KOSTRA Våre rutiner.
”What you measure is what you get” Gardermoen 31. Januar 2002
Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Kristin Sofie Waldum Helsesøsterkongress Effektiviseringsnettverk helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
K10 samarbeid IKT Møte med programkomiteen for ASSS 10. juni 2010.
ASSS Hovedrapport/kommunerapporter 2010 KS – Analyse og økonomi v/Jan Aarak ASSS PK 10. juni 2010.
Status for nettverksarbeidet ASSS-kommunene - September 2006 Jan Aarak, KS.
KOSTRA-skjema 13, Kommunale boliger Ny-utvikling av skjemaet – hvorfor og hvordan?
Foto: Carl-Erik Eriksson Bruk av nøkkeltall i Trondheim kommune Nina Nilsen, rådgiver i rådmannens fagstab ASSS eiendomsforvaltning, 29. april.
1 KOSTRA ( KOmmune-STat-Rapportering) Bedre styringsinformasjon –Relevant –Pålitelig –Sammenlignbar Samordne /effektivisere rapporteringen –Selve rapporteringsveien.
Privatskolesamling Kjetil Digre avdelingsdirektør / avdeling for statistikk 27. april 2011.
1 1 KOSTRA-arbeidsgruppe psykisk helsearbeid og rusarbeid Møte 16. januar 2013 Torild Fløysvik
KOSTRA arbeidsgruppene Gjennomgang av eksisterende data/nøkkeltall og kvalitetsindikatorer.
Kommunikasjon og Omstilling AS Minsaas, Haugan, Welde, Farstad & Dahl Du dømmes ofte ut fra hvordan du håndterer en krise – og ikke etter krisens årsak.
Prosjektleder: Liv Bente H. Friestad
Erfaringer med bruk av BedreVANN i kommunen Vi ønsker å få inn eksempler på bruk fra deltakerkommunene - Frist: Vi vil formidle tips og erfaringer.
Kommunal planlegging.
Kostnadsbilder i pleie og omsorg
Utfordringsrett Konsekvenser for økonomistyring
OMFANG OG UTFORDRINGER VED MARKEDSEKSPONERING AV KOMMUNALE TJENESTER.
Et verktøy for helhetlig styring Har kommunene behov for et verktøy for helhetlig styring? Markedsundersøkelse og utvikling av styringsverktøy.
Mandat og mål Prosjektet har vurdert to modeller for innsatsstyrt finansiering (ISF) av kommunale tjenester. Modellene er utviklet og tatt i bruk i Kristiansand.
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
ASSS-kommunehelse moden for revidering?
Splitte 254? (Helse- og omsorgstjenester til hjemmeboende)
Hovedrapport – erfaringer fra fjorårets rapportering og hvordan ser årets ut? Plenumsdiskusjon: Hva må til for å komme i mål til våren.
Velkommen til Trondheim!!
Kostnadsbilder i pleie og omsorg
Resultater 2016…. og noen refleksjoner
Utskrift av presentasjonen:

ASSS og KOSTRA Disposisjon ASSS prosjektet Bruk av KOSTRA tall i ASSS prosjektet Kommentarer til KOSTRA nøkkeltall

ASSS prosjektet Aggregerte Styringsdata for Samarbeidende Storkommuner (http://www.agderforskning.no/asss/) Historikk 1986: Drammen, Skien, Kristiansand, Sandnes og Stavanger Samarbeid om utvikling av sammenlignbare data for kommunal tjenesteproduksjon. Først grunnskole, så barnehage og HSO 1993: Bærum med i nettverket

Historikk, fortsatt 1994: Teknisk sektor dekkes - Asker, Skedsmo og Ski deltar i dette sammen med ASSS kommunene. 2001: Tromsø, Trondheim, Bergen, Fredrikstad med i samarbeidet. Prosjektet finansiert t.o.m 2004 KOSTRA brukes som datagrunnlag

Formål med ASSS prosjektet Innsamling og analyse av sammenlignbare data Informasjon til ledelsen om produktivitet og effektivitet i tjenesteproduksjonen Grunnlag for: Kommunikasjon og dialog Kontroll og rapportering Planlegging og styring Samarbeid og erfaringsutveksling i nettverket Produksjon av vitenskapelig arbeid som forskningsrapporter, artikler og bøker Dialog med KOSTRA systemet

Organisering Styringsgruppe Overordnet styring og kontroll av prosjektet Kvalitetssikring av grunnlagsdata Drøfting av analyser Arbeidsgruppe for hver sektor som analyseres Agderforskning Faglig ansvar Prosessdriver sammen med styringsgruppen

Bruk av resultatmålinger fra ASSS prosjektet og KOSTRA (Basert på undersøkelse utført av Åge Johnsen, 2001) Bruken varierer mye fra kommune til kommune Hovedområder Årsrapport Handlingsprogram Foredrag på eksterne møter, seminarer og konferanser Interne notater og sakspapirer Saksinnstillinger til politikere Interne arbeidsmøter Andre områder Intervju og debattinnlegg, pressemeldinger, aviskronikker, statistikkdokumenter, informasjonsbrosjyrer

Bruk av resultatmålinger, forts. Viktige trekk ved ASSS - nettverket Kontakt med andre som jobber med kommunal økonomistyring Erfaringer og informasjon om kommunale styringsproblemer som få andre miljøer har Nettverket gir bedre mulighet til å påvirke KOSTRA Står sterkere i forhandlinger om statlige overføringer Lettere å få god fremdrift i utvikling og drift av kommunale økonomistyringssystemer når flere forplikter seg til å gjøre det sammen Kostnadene ved utvikling og bruk av økonomiske styringssystemer kan deles på flere

Bruk av resultatmålinger, forts. Virkninger fra bruk av resultatmåling og sammenlignbare data Brukes av ledelsen i økonomistyringen Informasjonsgrunnlag for politikere Økt kunnskap om den kommunale tjenesteproduksjon Kan føre til konflikter dersom prosesser som settes i gang på grunn av sammenlignbare data ikke er ønsket av alle. informasjon som avdekkes kan være ydmykende for noen Konflikter begrenses siden kommunens ledelse fokuserer på at informasjon brukes som indikatorer som er utgangspunkt for videre analyser.

Bruk av KOSTRA tall i ASSS prosjektet Sammenlignbare data - analyse av indikatorer Erstatter egne datainnsamlinger Grunnlag for erfaringsutveksling og læring Informasjonsgrunnlag for økonomisk styring Grunnlag for videre analyser Overvåking av utviklingstrekk Informasjon til politikere Budsjettprosess Årsrapport Kurs i kommunaløkonomisk styring, 2 vekttall Etc. (Se Bruk av resultatmålinger, tidligere nevnt)

Kommentarer til KOSTRA nøkkeltall Fordeler Mye data på ett sted Rapportering av ressursbruk mer nøyaktig? Kobling av regnskaps- og aktivitetsdata Rask tilgang på data fra egen og andre kommuner fra SSB via Internett Danner godt grunnlag for samarbeid mellom kommuner om styringsdata; mindre arbeidskrevende å få ut relevante nøkkeltall

Fordeler, forts. Kan og bør også brukes til å analysere egen kommunes utvikling isolert Avskrivninger er innført. Dette gir et mer reelt bilde av ressursbruken Kan brukes til å øke kompetansen om bruk av styringsdata. Gir gode indikasjoner på hva ressursene går til KOSTRA grunnlagstall (nivå 3) er omfattende og gir muligheter for egne analyser God veileder og god håndbok for bruk av KOSTRA nøkkeltall

Utfordringer For mange nøkkeltall Mange data er ikke sammenlignbare Viktig informasjon drukner i mindre viktig informasjon. Kan komplisere anvendelsen unødig Nivå 3 gir mulighet for å lage egne nøkkeltall etter behov. Mange data er ikke sammenlignbare Geografi Ulik behov/etterspørsel Ulik organisering Investeringer varierer mye fra år til år

Utfordringer, forts. Kommuner som kommer ”godt ut” bruker det som sovepute. Men hva er ”godt ut”? Høye eller lave gjennomsnittskostnader? Nøkkeltall er kun indikatorer Detaljerte analyser med tilleggsinformasjon er nødvendig Nøkkeltall kan oppfattes som ”sannheter” God kunnskap om hva nøkkeltall kan brukes til er nødvendig for å unngå misbruk Ingen kobling mot kvalitet. Kan føre til bortforklaringer Feil tolkning av nøkkeltall

Utfordringer, forts. Avskivninger Datakvalitet Når disse innføres på ”gammel” kapital blir ikke kapitalkostnader sammenlignbare. Bør allikevel anvendes, men bør oppgis separat fra andre kostnader. Datakvalitet Klar forbedring, men fremdeles feilkilder. Mennesker fyller fremdeles ut skjema. Tilpasninger av regnskapstall fremdeles nødvendig ved rapportering til KOSTRA SSB oppfattes ofte som fasit. Fremdeles behov for kvalitetssikring av data.

Utfordringer, forts. Flere nøkkeltall må sees i sammenheng for å finne årsaker til ulikheter Tilleggsinformasjon ofte nødvendig Strategisk bruk av nøkkeltall Media: Velge sammenligninger som passer med ønskede argumenter Kommuner: Samme nøkkeltall kan både brukes til å argumenter for økt produktivitet og for at det satses for lite på en tjeneste

Utfordringer, forts. Fremdeles stort behov for aktiv deltakelse fra kommune For å oppnå eierskap. For å sikre kvalitet på data. For å få ut nødvendig tilleggsinformasjon. For å sikre bruk av informasjonen fra analyser. For å øke læringseffekten. Denne effekten øker ved at det samarbeides med andre kommuner. For å tilpasse KOSTRAS nøkkeltall også til kommunenes behov.