Erfaringskonferanse – sosial dumping Skanska sine erfaringer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Advertisements

Bergen Vann Mai 2014.
Oppsummering kontrollaksjoner i 2010 Byggavfallskonferansen februar 2011 Qno Lundkvist /Klif og Astrid Holte/Fylkesmannen i Hordaland Klima-
Ørnulf Wiig Installasjon AS
Erfaringer med ID-kort i byggebransjen
Veien videre i kampen mot sosial dumping Svein Oppegaard, direktør for Område arbeidslivspolitikk i NHO. Fellesforbundet, 25. november 2010.
UNDERENTREPRISE ER NÅR INNLEIE ER NÅR
Når det har skjedd: Varsling
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
NYTEK – Næringas forventninger til leverandørene
Norge: Filial og hovedkontor 14. desember 2011
Skanskas agenda for bærekraft og hva hindrer oss
Norsk sykepleierforbund Bodø
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
Byggenæringen – en av Norges viktigste næringer!
Utarbeidet av Hilde Waage,
For Energibedriftene Rådgiver Bjørg Wølneberg
NSF og tillitsvalgtes rolle
Styrevervregisteret FFF Bodø 26. mai 2010 Linda K. Storjord Formannskapssekretær.
Kampen mot sosial dumping Hva vil EUs Håndhevingsdirektiv bety? Trondheimskonferansen Trondheim, 2. februar 2014 Roar Eilertsen De Facto – Kunnskapssenter.
Påseplikten Hvordan etterleve denne i praksis
Arbeidsinnvandringen og byggenæringen
Tor Magne Johansen.
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok
Oppfølging av studenter: Kontroll av registrering og betaling Det er nødvendig å føre kontroll med registrering av studenter hvert semester. Vi har rapportering.
EU-utvidelsen Arbeidsinnvandring og kampen mot sosial dumping Statssekretær Kristin Ørmen Johnsen, Kommunal- og regionaldepartementet.
Hvorfor bli Miljøfyrtårn?. Miljøfyrtårn God økonomi! God omdømmebygging! Kvalifiserer ved offentlige innkjøp!
Presentasjon Økonomisjefsamling i Ørsta/Volda mai
ANSVAR ETTER HMS REGELVERKET
Status: Ptils arbeid med sosial dumping 1. Samarbeid med arbeidslivets parter, Arbeidstilsynet m.m. 2. Dialog med byggherre (operatør) om oppfølging overfor.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 2
Trondheimskonferansen 2009 Strategi i kampen mot sosial dumping – allmenngjøring og solidaransvar.
Standardisering – hvorfor det?
Allmenngjøring – påseplikt og solidaransvar
Egne ansatte eller innleie?
Aktuelt om sosial dumping Dir. Oskar Rønbeck Byggenæringens Landforening april 2009.
Midlertidige ansettelser i usikre tider
Mer effektiv kamp mot sosial dumping - 1 To nye rapporter fra De Facto: Mer effektiv kamp mot sosial dumping (august 2011): –Problemene med sosial dumping.
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.

 Hva gjør du om bedriften vil leie inn?  Hva gjør du om du finner ut at bedriften har leid inn uten at du har visst noe om det?  Hva gjør du om bedriften.
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok? Forstår vi risikoen vi har tatt? Nordisk Bedriftsutvikling AS Interesserte partnereØnske og forventninger.
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
2004 NAO-prosjektet Ny AnskaffelsesOrganisering
Sverre A. Larssen, BNL Oslo,
Svikt i rekrutteringen til yrkesfagene som nasjonalt problem Adm.dir. Jon Sandnes BNL V E S T L A N D S K E B Y G G - O G A N L E G G S D A G
Kunnskaps- og ressursmangel i næringen? Tom Ivar Myhre HMS/KS-direktør BackeGruppen
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Nye rutiner for ID-kontroll av utenlandske arbeidstakere
Sosial dumping og etisk rekruttering
EØS-utvidelsen og arbeidsinnvandring Tekna-konferansen 28. April 2004 Innlegg v/statssekretær Cathrin Bretzeg, KRD.
Vår virkelighet – vår løsning Svart økonomi i forbrukermarkedet Petter Furulund – Adm.dir. NHO Service.
Tiltak for å sikre rettferdig konkurranse Forbundsleder Per Madsen Norges Lastebileier-Forbund Senterkonferansen 2015 søndag 11. januar 2015.
Hvordan sikre sunne arbeidsforhold i bygg og anlegg.
K A F F E K U R S – ARBEIDSMILJØLOVEN Fagforbundet sier nei takk!
Agenda Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Litt om fokusering rundt: Litt om fokusering rundt:
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
INNLEIE OG BRUK AV VIKARBYRÅ Lover og avtaleverk Arbeidsgivers og tillitsvalgtes roller og plikter.
HMS-kort i Byggenæringen
Arnhild Dordi Gjønnes, Advokat NHO
Byggebransjens uropatrulje
EDAG og a-ordningen Besøk Universitetet i Bergen Britt Visedo - Bluegarden 12. Mai 2014.
Skatteregler for Utenlandske arbeidstakere
Utskrift av presentasjonen:

Erfaringskonferanse – sosial dumping Skanska sine erfaringer 13. mai 2008 v/ Helge Schiager Skanska Norge AS

Fakta om Skanska i Norge Skanska er en av Norges ledende entreprenørselskap, har etableringer over hele landet og er et heleid datterselskap i Skanska AB. Grunnlagt 1906 Omsetning 2007 NOK 11,1 mrd. Antall ansatte ca. 4700 (inkl. døtre) Hovedkontor Oslo Kvalitetssertifisert NS-EN ISO 9001:2000 Miljøsertifisert NS-EN ISO 14001:2004 Vi har til enhver tid over 500 prosjekter over hele landet

Allmenngjøringsloven 2017-04-04 Allmenngjøringsloven Ved innføringen var det stor uenighet blant arbeidsgiverne Avgjørende for konkurransesituasjonen Ryddigere forhold Bedre fokus Etisk viktig HMS Viktig for et bedre omdømme Hvem er omfattet – uklart for mange nedover i kontraktskjeden Forskjell på vilkårene som gjelder i Oslo – resten av Norge

Allmenngjøringsloven 2017-04-04 Allmenngjøringsloven Vi har avdekket flere useriøse selskaper: Manglende registreringer til Sentralskattekontoret, både av ansatte og selskap Manglende innbetalinger av MVA og skattetrekk Kontraheringer i flere ledd. Vanskelig å kontrollere de neste leddene. Generelt: Det er vanskelig å bevise at de har gjort noe ulovlig Vi får ikke ut opplysninger fra myndighetene fordi de er taushetsbelagte Det krever store ressurser og kunnskaper å avdekke ulovligheter ”Vi oppdaget en grunnleggende uærlighet hos noen av våre kontraktsmedhjelpere” Vi kom over firma som vi hadde samarbeidet med i flere prosjekter og som på overflaten var hvite, men som nedover i kontraktskjeden var ”kølsvarte”   Kunnskap er helt sentralt for å bekjempe denne kriminaliteten. Vi har naturligvis avviklet alt videre samarbeid, men dette har også medført at vi i Oslo har måttet sette av flere millioner for å dekke eventuelle fremtidige krav fra myndighetene. Vi snakker om tapsprosjekter, men dette kan fort bli like store tapssluk hvis vi ikke passer på.

Sikre ryddigere forhold ved inn- og utleie 2017-04-04 Sikre ryddigere forhold ved inn- og utleie Allmenngjøringsforskriften kan vi ikke se har medført noen bedring i forhold til inn og utleie. Derimot vil: Endringer i arbeidsmiljøloven og ID – kort bidra Venter i spenning på den foreslåtte godkjenningsordningen for bemanningsselskaper Bemanningsselskaper Formidling eller ansettelse? Fast ansettelse eller ikke Påstand vår er at 9 av 10 ikke har fast ansatte Uklare arbeidsgiverforhold – særlig utenlandske selskaper. Se eksempel Lønnslipp sammenholdt med oppholdstillatelse og ansettelskontrakt viser at de får utbetalt kr 18000 etter at skatt og diverse er trukket på en 6 mndr. Periode (133,-/t) Ansatt hos UE. I forhold til UE Skatt og avgift kurant – lønn og godtgjørelser vanskelig – hva kan vi gjøre med det? ”Vi oppdaget en grunnleggende uærlighet hos noen av våre kontraktsmedhjelpere” Vi kom over firma som vi hadde samarbeidet med i flere prosjekter og som på overflaten var hvite, men som nedover i kontraktskjeden var ”kølsvarte”   Kunnskap er helt sentralt for å bekjempe denne kriminaliteten. Vi har naturligvis avviklet alt videre samarbeid, men dette har også medført at vi i Oslo har måttet sette av flere millioner for å dekke eventuelle fremtidige krav fra myndighetene. Vi snakker om tapsprosjekter, men dette kan fort bli like store tapssluk hvis vi ikke passer på.

Påseplikt Reiser mange spørsmål….. Generelt: 2017-04-04 Påseplikt Reiser mange spørsmål….. Sanksjonsbelagt eller ikke? Er det meningen at vi skal etablere administrative rutiner for å hente inn en masse papirer? Hva forventes å oppnå ved påseplikten? Hva skal vi gjøre ved avvik? Generelt: Dette er en fysisk umulig oppgave Vanskelig å bevise at det er gjort noe ulovlig Vi får ikke ut opplysninger fra myndighetene fordi de er taushetsbelagte Det krever store ressurser og kunnskaper å avdekke ulovligheter

Positive erfaringer med ID kortet 1. Ett felles standardisert kort som gjelder alle bygg og anlegg i Norge ! 2. Enklere kontroll av våre leverandører: Kontroll av ID kort bekrefter på en enkel måte at våre leverandør er registrert - i Brønnøysund, - i momsregisteret og at hans arbeidstakere er registrert på lovlig vis. Lettere å avsløre om vår UE stiller med andre enn egne ansatte Lettere å avsløre ikke avtalt innleie av arbeidskraft Et stort, krevende og viktig tiltak for næringen

Utfordringer med ID kortet Behov for fortsatt informasjon til bransjen. (Mange foretak har fortsatt ikke bestilt. Sannsynlig med leveransekø). Arbeidstakerregisteret oppdateres kun 1 gang pr uke. Det forsinker bestilling av kort med inntil 1 uke. Bør skje daglig. Bestilling av ID kort for permitterte blir ikke godkjent pga AA registeret Krav om fødselsnummer forutsetter raskere tildeling av dette for utenlandske arbeidstakere Kontroll av Arbeidstilsynet

4 viktige tiltak som SAMMEN gir økt seriøsitet: Kontroll av ID kort dokumenterer at arbeidsgiver og arbeidstaker er korrekt registrert Godt samarbeid tillitsvalgte, myndigheter og bedrift Kontroll av SKAV attest (utvidet skatteattest) fra skatteetatens spesialkontor: Registerinfo Kontroll av registrering i Startbank