Fonologisk utvikling Barn begynner vanligvis å vokalisere rundt 1-månedsalderen Ingen språkforskjeller i begynnelsen, men etter et halvt års tid begynner.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
i:SEE Conceptual Learning DA
Advertisements

Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Den vesle gutten og julenissetoget
Fonologi.
BARNS SPRÅKUTVIKLING Test deg selv!
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
De dårige følelsene. Veiene ut..
Nye Olweus dataweb en bruksanvisning Generell norsk (Q68T)
”NORSK RETTSKRIVING 2” Sammensatte språklyder
Intensivt uttalekurs 40 timer 40x12 setninger.
DYSLEKSI OG DYSKALKULI
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Faglige og ufaglige feller. Strategier som virker mot sin hensikt.
Syntaktisk utvikling Syntaktisk utvikling handler om hvordan barn lærer seg å stille ord sammen til større innholdsmessige enheter som setningsledd og.
Forenkling ”Barnets behov for å kommunisere overgår som regel ferdigheten i å uttale alle fonemene. Ofte er det en forbausende systematikk i de strategiene.
Lars Anders Kulbrandstad Høgskolen i Hedmark
Gjennomført for AlkoKutt: Alkohol og barn år Rapport fra Synovate MMI v/ Mona Nilsen 24. april 2006.
Sentrale begrep i fonologien
Veiledet lesing Mørkved skole
GLSM - grunnleggende lese- , skrive- og matematikkopplæring
Barns språkutvikling Svært mye i denne presentasjonen er hentet direkte fra Høigård 1999/2006.
Språksystem og språkbruk
Hva vi skal se på Prosjekt og prosjektfaser Oppgaveskriving
Fonologi.
Maja Michelsen, Høgskolen i Østfold
Å lære språksystemet Tidligere mente man at barn lærte språket gjennom imitasjon og forsterking (herming, prøving, feiling, forsterking gjennom positiv.
Kulturhistorisk perspektiv
Forskjeller på tale og skrift
Dialektisk relasjonsteori
Barns semantiske utvikling
Språket som system.
Tekstkompetanse og skriveutvikling
Noen utvalgte kompetansemål fra "Kunnskapsløftet” ”Eleven som forsker”
Litt om skrift og uttale på svensk og norsk
Kapittel 1, oppgave b) å kaste loss å seile uvær (n) kuling (m)
Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol - for foreldre med tenåringer
Beskrivelse av aktiviteten:
Steget före 1 © Irène Johansson/Hatten Förlag 1 TEMA Voksne snakker om Det barnet er oppmerksom på Kursmøte 5.
”NORSK RETTSKRIVING 1” Stemt og ustemt konsonant
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
Dysleksi og spesifikke språkvansker – samme vanske eller forskjellige vansker Utdrag og notater fra Bishop og Snowling 2004(Psychological Bulletin, 130,
100 lure ord å lære.
Foreldreskolen del 1 Norskfaget.
Skole. Hvorfor har vi så mye lekser?
Olav Christopher Jenssen: Edition Biographie, 1997
KOGNITIVE UTFORDRINGER – HVA BETYR UTVIKLINGSHEMNING??
Alternativ leseopplæring Aslaug Moltubakk
Utviklingsmessig verbal dyspraksi
SPRÅKLYDSVANSKER Unni Espenakk Unni Espenakk/ 07.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Talespråkets kjennetegn
Ungdom og helse Berit Bratholm:
Norsk som andrespråk Fellesforelesning,
Fonetikk og fonologi i et andrespråksperspektiv
Muntlig språkutvikling
Munnleg og skriftleg.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Rettslige aspekter ved informasjonsinfrastrukturer og semantisk interoperabilitet Dag Wiese Schartum.
Ingvild Aas Grove 1 Helhetlig språklæring v/ Ingvild Aas Grove innhold form bruk.
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
Skriveopplæringen på 1.trinn Sørbø skole 2015/2016.
Talemål i Norge Inndeling i dialekter Norske dialekter i dag Talemål og identitet.
| Norsk og andre språk Det norske språket har mange likheter med andre språk, spesielt med andre nordiske språk. Vi skal se både på likheter og forskjeller.
| Norsk og andre språk Det norske språket har mange likskapar med andre språk, spesielt med andre nordiske språk. Vi skal sjå på både likskapar og skilnader.
Om lyrikk. Hva er lyrikk? Lyrikken utnytter klangen og rytmen i språket. Lyrikk er beslekta med musikk: ordet lyrikk kommer fra «sang til lyrespill».
Panorama Vg1 Kapittel 9 Norrønt og moderne norsk Læreplanmål: Mål for undervisningen er at elevene skal kunne -gjøre greie for likheter og forskjeller.
Siste året i barnehagen
Utviklingsmessig verbal dyspraksi
SLIK BRYTER VI MENSTABUET
Lyrikk og poetisk språk
Utskrift av presentasjonen:

Fonologisk utvikling Barn begynner vanligvis å vokalisere rundt 1-månedsalderen Ingen språkforskjeller i begynnelsen, men etter et halvt års tid begynner barnet i økende grad å produsere de språklydene det hører i språksamfunnet rundt seg.   Vokaliseringen går nå mer og mer over til å bli stavelsesbabling: ba-ba-ba

Barnets første ”grammatikk” Ved halvtårsalderen begynner barnet å lage en grammatikk som inneholder informasjon om:   hvilke språklyder som brukes og hvilke som ikke brukes hvilke lyder som kan kombineres til ord og hvilke som ikke kan hvilke lyder som kan stå først i ord og hvilke som ikke kan stå først

Viljestyrt produksjon av språklyder I 10-12-månedersalderen begynner barnet å gjenta lydsekvenser og ord eller deler av ord.   Barn skal ikke bare lære seg uttalen. De må også tilegne seg morsmålets fonemsystem for å kunne oppfatte de "rekkene av lyder" det hører, som meningsbærende ord.

Minimale par Et viktig steg på vegen mot morsmålets fonemer kan være å oppdage og utnytte minimale par: bassa  bossa  bæssa = bamse, bukse, bæsje (Høigård s.133)

Å lære fonemene Å lære fonemene i et språk, er et spørsmål om : å oppfatte språklyden som en ordskillende enhet å mestre uttalen av denne lyden.

Fonemkunnskap og uttaleferdighet I en kortere eller lengre periode kan fonemkunnskapen være større enn uttaleferdigheten: Gro: Det var lim på graset i dag. Voksen: Var det lim på graset? Var det noen som hadde sølt? Gro : Nei, ikke lim! Det var lim! Mamma: Ja, tenk rim allerede i september. Gro: Lim så tidlig! (Høigård s. 114, 134)

Lett og vanskelig i uttalen Forskningen på dette feltet viser sprikende resultater, men følgende observasjoner er flere ganger bekreftet: Konsonanter: De første konsonantene barn bruker, uttales langt fremme i munnen Lukkelyder og neselyder kommer før friksjonslydene Dette vil si at b/p , t/d , m og n er de første konsonantene barnet tar i bruk

Lett og vanskelig i uttalen De første vokalene barn bruker, er sentrale, åpne og urundete vokaler: a og æ/e Norsk har mange trange, fremre vokaler

Individuelle forskjeller I den videre lydlæren kan det være store individuelle variasjoner. Det er ikke lett å si nøyaktig når et barn har tilegna seg en språklyd. Det kan mestre uttalen av lyden i visse ord, men ikke i andre. Mestringen er avhengig av distribusjonen, dvs plassering i ordet og språklydene rundt.

Vanlige/uvanlige lyder i verdens språk Roman Jakobson har påvist at det er et sammenfall mellom barnets første lyder og de lydene som er mest utbredt i verdens språk. Omvendt er de lydene som barnet får kontroll over sist, lyder som er sjeldne i verdens språk. I norsk gjelder dette for eksempel ”kj-lyden” og ”tjukk l”.

Fonologisk utvikling hos norske 4-åringer Norsk undersøkelse av artikulasjon konkluderer med at 4-åringene stort sett har en artikulasjon som ligger nær voksenspråket. De vanligste avvikene hos 4-åringene var problemer med å mestre”rulle-r”, enkelte frikativer (først og fremst s og kj) og konsonant-forbindelser (først og fremst sk og st). På alle de tre områdene var det langt flere gutter med avvik enn jenter.