Kildebruk og kildekritikk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HVA ER ?.
Advertisements

Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk.
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
- Og søking på internett
Et hjelpemiddel for å lage litteraturlister/kildelister.
- og noen norskblogger. Fra bloggen Dette likte jeg. Bildene. Ordspillene. Fortellinga fra din barndoms.
HVA ER ?.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Informasjonskompetanse + smarte tips & triks….
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
KVAM: Hjortejegerne må ha blingset alvorlig da de la an og felte den ett år gamle kukalven, langt oppe i skogen ved Haukås i Kvam. Der ble kalven , med.
Levninger og beretninger Av Karsten Korbøl, Hartvig Nissen vgs
DIKT virkemidler.
Vurdering av kilder Kildekritikk.
Etikk og nettvett i barnehagen
Bli kjent med læringssenteret Kjør videosnutt, lagd av MK-bedriften Praxino! Kjør videosnutt Les serviceerklæringen! Av Eva Nordbye.
B IBLIOTEKSKURS 2 INFORMASJONSSØK KILDEKRITIKK. ATEKST Du finner ATEKST i Fronter eller på bibliotekets forside. Kun datamaskiner på skolen har tilgang.
Lars OpdalHøgskolen i Buskerud Hvorfor Google? ”Jeg lurer på hva som egentlig er bra med en søkemaskin på Internett som kommer tilbake med
Konfliktforståelse En konflikt eksisterer når 2 eller flere parter i et gjensidig avhengighetsforhold oppfatter at deres handlinger eller hensikter er.
Historiefaget i skolen
Den Norske Skolen i London
Informasjonskompetanse Evnen til å… –finne –avgrense –evaluere –bearbeide –anvende –forstå –bruke lovlig og etisk …informasjon.
Roman- og novelleanalyse
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Bruk av IKT i historieundervisning
Arbeidskrav og rammebetingelser IKT-krav Betraktninger.
Anette Kure Bibliotekar  Det dere gjør her ved Høgskolen er en forberedelse til og en øvelse i forskningsarbeid.  All forskning og alt akademisk.
+ Wiki i klassen Tonje Hilde Giæver og Louise Mifsud TOS IKT1.
IKT i historiefaget. Hva kan Internett tilføre historiefaget? Ferdige undervisningsopplegg "Digitalskolen" (U i B)Digitalskolen Her er det lagt ut mange.
Maiken Pedersen, Farid Ould-Saada, Eirik Gramstad Universitetet i Oslo.
Blogging med Google Blogger
Læreplanen Historie Vg2.
Hvordan henviser til kildene som er brukt?
Hvem tror du at du er?.
Internett i undervisningen – de vanskelige spørsmåla Utdanningstorget 4. februar 2004 Leikny Øgrim IT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning Høgskolen.
Kildekritikk Vibeke Bjarnø, avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier.
Kildekritikk A04 – V2006 Fagenhet for IKT. Nettressurser - kildekritikk På Internett kan hvem som helst publisere nær sagt hva som helst –Side om side.
Problemstilling Frode Svartdal UtTø H-2007.
Norsk kulturråd Organisasjonsarkiver som kilde og dokumentasjon Bjørn Bering
Questions for New Zealand/Maori websites:
REFERANSETEKNIKK Forelesning for: Spesialpedagogikk tirsdag tirsdag Anette Kure.
TIPS OM SØKING PÅ INTERNETT
Sammenhenger, problemstilling og forklaringer Forelesning 6/
Jesus fra Nasaret Enighet om at han var en historisk person
Artikkel. Bruk ulike kilder på en selvstendig måte Overskrift: Kort setning/frase som fremhever innholdet Første avsnitt: Hvem Hva Når Hvor Legg vekt.
Digitalt prosjektrom og samarbeidsteknologi Muligheter for meningsskaping og relevans i et «kombinert klasserom» Jorunn Thortveit og Hans Erik Bugge IGIS.
Å skrive historie Kilder og kildebruk
ALT ER PÅ NETTET..... OG HVAD KOMMER DET MIG VED???
Evaluering av informasjon på Internett Kildebruk og kritikk Universitetsbibliotekar Hilde Westbye Det juridiske fakultetsbibliotek Universitetet i Oslo.
Notater vedrørende kildekritikk (inspirert av Idar Helles notat ( )) Dag Wiese Schartum, AFIN.
Litterær antropologi HIS2132 Høst sept
Grunnleggende begreper i personopplysningsloven (legaldefinisjoner)
Exfac for historieprogrammet Gruppeundervisning våren 2005
Nettsider som sjanger Vibeke Bjarnø, IT-seksjonenIT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning, Høgskolen i Oslo A03 – våren 2004.
Finn puslespillbitene Å være kildekritisk til informasjon på nett.
Bruk av internett i undervisning Leikny Øgrim og Vibeke Bjarnø 3. desember 2001.
​Kildekritikk 7. trinn ​Tilegne og behandle Rammeverket TONE.
Lese digitalt Å lese digitalt – og viktigheten av navigasjon.
Wannsee- konferansen 20. januar 1942 Bilde inn Villaen der gjennomføringen av «den endelige løsningen på jødespørsmålet» ble drøftet. Bygningen ligger.
Retorikk og skriving. Begrepskart litteratur skjønnlitteratur epikklyrikkdrama sakprosa.
Kilde-/litteraturliste
Informasjon til fordypningsoppgaven
Digital startpakke kurs 3
Kilder.
Kilder og kildebruk.
Atle Sævareid: Bibelens tilblivelse
Observasjon, dokumentstudier og kildekritikk
- Og søking på internett
Analysere og tolke eventyr
Utskrift av presentasjonen:

Kildebruk og kildekritikk For å rekonstruere fortida For å beskrive og vurdere nåtida For å vurdere handlingsvalg i framtida

HISTORISKE KILDER En historisk kilde er de levningene eller sporene vi bruker for å gi en historisk framstilling - til å rekonstruere fortida. Alt fra fortida er levninger. Først når historikeren tar levningene i bruk kaller vi dem kilder. Historikerne har mest nytte av "talende" eller symbolske kilder: kilder som ved hjelp av språklige eller andre tegn meddeler noe eller symboliserer noe (bilder, skriftlige beretninger, muntlige overleveringer, etc.)

4 klassiske kildekritiske spørsmål Tid (Tid mellom kilden og hendelsen) Avhengighet (Er det andrehånds opplysning? Kan førstehåndskilden skaffes? Bekreftes opplysningen av andre kilder? Hvor stor likhet er det mellom kildene?) Tendens (Har noen interesse av å juge eller forvrenge? Er språkbruken preget av verdier/holdninger/affekt?) Ekthet (Er kildens opprinnelse kjent og troverdig? Er det muligheter for forfalskning?)

Førstehåndskilde En førstehåndskilde er en øyenvitneberetning. En samtidig førstehåndskilde er nedtegnet i nær ettertid av det som berettes. Senere erindringer fra øyenvitner er av flere grunner mindre pålitelige, selv om det også er en førstehåndskilde.

Annenhåndskilde En annenhåndskilde bygger på førstehåndskilde(r). Problemet med annenhåndskilder kan illustreres med H.C. Andersens eventyr om fjæra som ble til fem høns.

Primærkilde Den kilden som ligger nærmest i tid og rom i forhold til det som skjedde, blant de kildene vi kjenner eller har adgang til. En primærkilde er den første kilde i en rekke av to eller flere avhengige kilder.

Sekundærkilde En kilde som bygger på kilder vi kjenner til eller har adgang til. Eksempel på en sekundærkilde er en bok skrevet av en historiker på grunnlag av primærkilder (eller andre sekundærkilder).

Forholdet mellom kilder Innbyrdes avhengige: Har sine opplysninger fra samme kilde(r), eller fra hverandre. Innbyrdes uavhengige: Ingen direkte eller indirekte forbindelse mellom kildene.

Tendens En systematisk påvirkning i en bestemt retning for å få oss til å tro og mene det samme som forfatteren. Påvirkningen kan skje skjult eller åpent.

HOVEDREGLER 1. Primærkilder foretrekkes framfor sekundærkilder. 2. Overensstemmelse mellom uavhengige kilder er av avgjørende betydning for å finne ut hva som har hendt. 3. Uavhengige kilder med motsatt tendens er å foretrekke. 4. En beretning blir ikke riktigere ved å gjentas og omformes av en annen forfatter.

Internett som kilde til kunnskap På Internett er det uendelige mengder med informasjon ”Informasjon er ikke kunnskap Kunnskap er ikke visdom” Frank Zappa

Hvordan utvikle kunnskap med Internett? Internett oppfordrer til fusk og en "klippe-og-lime-kultur" Sjekk "skolesidene" (= fuskesidene)! http://kvasir.sol.no/c/edu/essays/ http://www.propaganda.net/skole_jobb/ Derfor: Forlange nøyaktig kildeangivelse! IKKE bare nettadresse, men forfatternavn, tittel og årstall.

Bygge kunnskap på relevant informasjon "Enhver tenåring er nå bare et par tastetrykk unna ubegrensede mengder av historieforfalskninger" Erik Hobson, Aftenposten 10.4.00 Absolutt nødvendig: KILDEKRITIKK …og KUNNSKAP OM IDEOLOGIER OG VERDENSBILDER

Tilleggsspørsmål til kilder på Internett Internett er bare tekst To grunnleggende spørsmål: Hvem? Hvorfor? Når ble nettsiden sist oppdatert? Er nettsiden det den utgir seg for å være? Det er lett å bli lurt…

Eksempel: Da svenske myndigheter lagde en side om Holocaust http://www lagde nynazister en "konkurrerende" side med likt utseende og nesten lik url http://www.levandehistoria.com/

Kopiering WTO som seriøs handelsorganisasjon Og som nettsted for motstand mot WTO

Situert kunnskap Verdensbilde Ideologikunnskap Kunnskapssyn Kontekst Troverdighet

Kildens forutsetninger og egenskaper Noe av stoffet på Internett er skrevet av skoleelever, noe av eksperter, og det er ikke alltid lett å vurdere hvem som er spesialist og hvem som er amatør. Let etter tegn i tekst og adresse (URL) og prøv å finne ut av hvem og i hvilken sammenheng informasjonen er gitt.

Nødvendig å kunne: Bruke søkeverktøy! (omtale av de fleste: http://home.online.no/~anlun/search.htm ) bl.a. trunkeringstegn og boolske uttrykk se http://www.startsiden.no/researchmetode/ Søker i flere søkeroboter samtidig: Copernic og Web Crawler Metodisk kildekritikk! Fra Kongsberg v.g.skole Fra Skolenettet for Grunnskolen Fra Skolenettet for videregående skole av Andreas Lund Fra ”Læreren med digitalt grensesnitt” av John Harboe

Flere gode Internettsider Registreringssentral for historiske data Cold War Hot Links Lenkesamling til Israel – Palestina – konflikten En imponerende lenkesamling. 418 historielenker!! Cappelens lenkesamling til eldre norsk historie

Noen flotte bildesider Plakate - Deutsches Historisches Museum, Berlin SOWJETISCHE PLAKATE 1941-1946 AUS DEM STAATLICHEN HISTORISCHEN MUSEUM MOSKAU Fotos fra Sovjet-Unionen Revolution by Design: The Soviet Poster Plakater fra Nazisme og motstandskamp 1933-1945 Pictures of the Past