MATGLEDE.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Advertisements


Fra Ny sjanse til kvalifiseringsprogram
“Tenk over dette...” Klikk med mus eller piltaster for neste bilde...
Velkommen til Vestre Nes Omsorgsbolig
Opplevd kvalitet og målt kvalitet: Brukerundersøkelser: Målgruppe: - brukere av hjemmetjenesten (18 indikatorer) - beboere på inst. (24.
”Ærligere sammen” Anne Brigitta Langmoen Kvelland.
Tone L. Bie, 2014.
Skritt 1 er å bli klar over Guds Plan
Arbeidsløs.
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
Mat, måltider og følelser
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Marianne Dahlum Helsesøster
Jeg er taknemmelig... - for mannen, som ligger på sofaen med avisen, fordi det betyr, at han er hjemme hos meg og ikke på vertshus.
Oslo kommune Helseetaten. Oslo kommune Helseetaten En god munn- og tannhelse er en viktig forutsetning for god generell helse, god ernæring og trivsel.
1 • Informasjonsmøte Lyngdal cup LYNGDAL CUP
Hundsund Skolerestaurant - et nytenkende kostholdsarbeid som har blitt en suksess! Skolerestauranten er kommet til på ren dugnad i regi av Snarøya kvinne-
Arbeidskrav og rammebetingelser IKT-krav Betraktninger.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Vi startet med å spørre dem: Hva er bra med kaninboys?”
Kapittel 4 oppgave i Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
På barnehagens lunsjmeny!
Leirskole i uke 18.  Alle har selv ansvar for å organisere denne delen.  Avgang fra Arna stasjon mandag 30. april kl  Vær ute i god tid!  Fredag.
Hvis du dør i natt, tror du at du kommer til Himmelen?
”Aktiv på dagtid” ”En resept å gå for…” Sommarøy, m ai 2009 Informasjon om arbeidet i Finnmark.
Hvordan redusere ventetiden for time hos fastlegen?
Ungdata-undersøkelsene i Sandnes 2010 og 2013 Standardrapport undersøkelse (videregående skole) FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 47 – 49 (2010) /
Fest og foredrag for hjertehelse
Henrik Ibsen Norsk verdensberømt forfatter
Hjertelig velkommen! Til pasienter på sykehjemmet og i hjemmetjenesten, deres pårørende, støttespillere, ansatte og venner! Lunner omsorgssenter
MAT OG MÅLTIDSFELLESSKAP
Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 2.
Problemet og løsningen:
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Å kjøre bil og å stå i bilkø
Ernæringsarbeid i hjemmetjenesten
Målrettet ernæringsarbeid nytter : NutritionDay i Lekneshagen Bofellesskap Institusjonsoverlege Aglaia Frommholz Hilde Holand, Avdelingsleder.
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
SCANNERSCORE OG VARIABILITET. SKIN CAROTENOID SCORE.
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Kroppen som Gud har villet
MAT OG KULTUR.
“Disippel-høring”.
Felles Blåbukk Da er den første måneden i 2015 ferdig alt. Vi har opplevd mye moro med barna deres, kong vinter kom på besøk, hvilket gjorde at vi fikk.
Arbeidsløs En arbeidsløs søker stilling som toalettvasker hos Microsoft.
VELKOMMEN TIL MADLAMARK SF
Samtale rundt bruken av MI til barn ved hjelp av noen kasus
Livsstilsending - uke 5 -
Enkelte momenter i forbindelse med å søke jobb - Bedriftskontakt.
«Flytte ( i egn bolig) – og trives med det» En historie om samarbeid mellom Vinkel’n borettslag og Verdal kommune og samarbeid mellom Verdal kommune og.
Samfunnskunnskap Emne 4: Helse. Hva er god helse? Jeg er frisk Jer er ikke syk Fysisk eller psykisk Jeg har det bra Jeg trives Jeg sover godt Jeg spiser.
Eksempelet er inspirert av: sykehjem-i-oslo-spiser-lite
ELDRES ERNÆRINGSBEHOV Tjenestefeltets utfordringer.
Pensjonistforbundet Buskerud Ledersamling 24.september 2015.
Hverdags-rehabilitering
Lege i liv og død Til refleksjon
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Risikovurdering og individuell kartlegging
2. Melissa, Petter og Cindy
Måltidsvenn Kurs for frivillige.
Anne Gamme, fagleder myndighetskontakt KS
Gylne Måltidsøyeblikk
Utskrift av presentasjonen:

MATGLEDE

Bakgrunn for prosjektet Prosjektet – Hva har vi gjort? AGENDA Presentasjon av sone Glassgården Bakgrunn for prosjektet Prosjektet – Hva har vi gjort? Betydningen av prosjektet Ønsker for fremtiden

PRESENTASJON AV SONE GLASSGÅRDEN Glassgården er en del av Nordøya Hjemmetjeneste Består av 23 omsorgsboliger Beboere er pr i dag mellom 60 og 100 år Beboerne har forskjellige typer diagnoser Ca 15 beboere spiser på felleskjøkkenet/-stua daglig Frokost og kvelds tilbereder vi på felleskjøkkenet Middagsmaten får vi ferdig tilberedt fra sentralkjøkkenet Pr i dag er det 5 ansatte på dagvakt og 3,5 ansatte på kveldsvakt I ukedagene får vi hjelp fra hjemmehjelpsbasen for å servere frokost

BAKGRUNN FOR PROSJEKTET Hver måned får vi en middagsmeny fra sentralkjøkkenet med 2 middagsalternativer pr dag. Beboerne sier det er lite variasjon i menyen og at maten bærer preg av at den blir varmet opp. Beboerne ønsker større innflytelse på menyen og at maten blir tilberedt på felleskjøkkenet slik at den blir ”ferskere”. Vi ønsket å undersøke om vi kunne tilby beboerne ”hjemmelaget” middag minimum 1 pr uke. Dette for å stimulere matlyst og matglede blant beboerne. Samtidig ønsket vi å få økt fokus på mattilfredshet blant beboerne.

PROSJEKTET Vi søkte USH om midler og fikk tildelt 10 000 kr. Tildelingskomiteen mente prosjektet måtte spisses tydeligere og at prosjektet skulle være et supplement og ikke erstatte sentralkjøkkenet. Fokus for prosjektet ble derfor til en kartlegging av beboernes matvaner og matønsker. Vi ønsket også å få et tettere samarbeid med sentralkjøkkenet. Å vi ønsket å få sjekket ernæringsstatus blant beboerne for å kunne forebygge underernæring.

HVA HAR VI GJORT? Det ble utarbeidet et kartleggingsskjema og en person utførte intervju med beboerne. Intervjuene varte ca 45-60 minutt. Noen ganger var pårørende tilstede under intervjuet. Under intervjuene kom det frem mange sider av det å være mottaker av hjelp og beboer i omsorgsbolig. I et av intervjuene kom det frem informasjon som gjorde at vi måtte kontakte spesialist helsetjenesten for hjelp.

KARTLEGGINGSSKJEMA Til beboerne på Mortensnes omsorgsenter, sone Glassgården. Mat er en viktig del av livet og det er mye helse i god mat. Vi på sone Glassgården har fått midler fra Undervisningssykehjemmet, Kroken sykehjem til et prosjekt som vi har kalt Matglede. Vi ønsker å bruke disse midlene på en kartlegging av dine matvaner og matønsker for slik å kunne stimulere matlyst og gleden ved et godt måltid. Mange eldre står i fare for å utvikle underernæring på grunn av sykdom og nedsatt helse. Vi ønsker derfor også å vite litt om din høyde, vekt og matlyst for å kunne forebygge underernæring. For å kunne tilby deg et godt og variert kosthold trenger vi din hjelp og ber deg derfor svare på spørsmålene nedenfor. Navn: Høyde: Vekt: BMI (= vekt/ høyde x høyde regnes ut og føres på av personalet) Hvordan er matlysten din for tiden? Er den som den pleier å være, eller har den forandret seg i det siste? Når føler du deg mest sulten, morgen, dagtid eller kveld/natt? Har du vansker med å tygge eller svelge maten?

HVA HAR VI GJORT? Vi har kjøpt personvekt, slik at vi kan veie beboerne regelmessig Vi har skreve matkort på alle beboerne

HVA HAR VI GJORT? Vi har hatt møte med sentralkjøkkenet Vi har sendt liste med menyforslag til sentralkjøkkenet og noen av forslagene har blitt / kommer til å bli satt på menyen Eksempler på middagsmat beboerne ønsker: Sildgrynssuppa/ retter med sild Retter med reinkjøtt/ hvalkjøtt /elgkjøtt Torsketunger Retter med kylling Fylte torskemager Blodpølse/blodpannekaker Stekt lever Mølja Raspeballer med kjøtt, flesk og kålrot

BETYDNINGEN AV PROSJEKTET Vi har fått økt fokus på ernæring Vi serverer oftere varm mat på kvelden Flere får nattmat med seg i leiligheten Vi bestiller begge middagsalternativene når det er aktuelt Vi bestiller mer ernæringsdrikke fra apotek til de som er/ står i fare for å bli underernært Vi har fått økt fokus på selve spisesituasjonen

VÅRE ØNSKER FOR FREMTIDEN Vi ønsker å ha fortsatt fokus på ernæring Etablere en ernæringskontakt på sonen Endre på kartleggingsskjemaet slik at det kan bli en del av ”innkomstsamtalen” når nye beboere flytter inn Ha fokus på ”det gode måltidet” på sone Glassgården

Man kan få mange fine samtala ut av matprat 