Regional- og innovasjonspolitikk Bjørnar Sæther SGO 4601 V07.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Muligheter for forskning og utvikling i elæring? Haugesund, 9. mars 2004 NVUs fagforum v/Hugo Nordseth.
Advertisements

Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
The EuroPEER SME Project
Europakommisjonens delegasjon til Norge og Island Fremtidens samarbeid mellom utdanning og arbeidsliv i EU- perspektiv Holmenkollen Park Hotel Rica 10.
Norge - verdens mest innovative nasjon Fiksjon eller virkelighet? av Dr. philos. Eli Moen.
VRI-Finnmarks forskerprosjekt: ”Framveksten av globaliserte innovasjonssystemer i råvarebaserte moderne periferier” •Generelt om VRI og forskerprosjektene.
Styring av utdanning – fra global forståelse til ”New Local Governance” Faglige og politiske utviklingsverksted for aktive skoleeiere.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Regionalt Utviklingsprogram Møte med kommunene Vigdis Hjulstad Belbo RUP 2003 Fylkeskommunen – ny og forsterket rolle Den nye fylkeskommunen.
1 Regionalpolitikken – en balansert regional utvikling Statssekretær Just Hjalmar Johansen, Kontaktkonferansen med fylkeskommunene, Bergen, 5. april 2005.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Regional FoU-strategi for Oslo og Akershus Ås 13. oktober 2010.
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
NHO støtter ”stramt budsjett” for å gi norsk næringsliv et nødvendig løft… …innenfor et stramt budsjett må det i tillegg gjøres prioriteringer som stimulerer.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Forskningsrådets strategier for regional forskning og innovasjon
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Internasjonale samarbeidsarenaer med delegert myndighet og midler til prosjektstøtte etc 1967: Nordkalottsamarbeidet Nordkalottrådet Midler fra NMI (Nordisk.
Innledning ved BioHus konferansen
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Statlig styring og regional innovasjonspolitikk Else Ragni Yttredal.
Regionale fortrinn som grunnlag for marin næringsutvikling Andreas Stokseth, Fiskeri- og kystdepartementet.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Økonomisk geografi master - introduksjon Bjørnar Sæther V-2007.
Smart spesialisering Møte med politisk samordningsgruppe (PSG) Regionplan Agder 20. November 2014 Roger Normann og Ann Camilla Schulze-Krogh VRI = Virkemidler.
Korleis utvikle næringsområde som legg tilhøva til rette for nyskaping Jens Kristian Fosse, Senter for nyskaping.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
Dialogkonferanse Oslo Ny helhetlig tilnærming til regional- og distriktspolitikken v/Johan Petter Barlindhaug Leder av Distriktskommisjonen.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Prosjektledesamling nHS, Molde okt 2005
Regionale forskningsfond
Innovasjonssystemer Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07.
Regjeringens kontaktkonferanse Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene Oslo 23.mars 2004 Organisering av forvaltningsnivå og oppgavefordeling.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Foretak Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07. Struktur på forelesningen Hva er foretak? Foretak i økonomisk geografi Dimensjoner ved foretak Foretak og territorier.
Forskningsbasert kompetansemegling Status og veien videre nHS-samling januar 2006.
Regjeringens regionaliseringspolitikk Regionalisering av næringspolitikken utviklingsaktører og virkemidler Kommunal- og regionalminister Erna Solbergs.
Flere årsaker til gjennomgang av virkemidler for regionale innovasjonssystem (”Systemtiltakene”) Endinger innen virkemiddelapparatet Framveksten av SkatteFUNN-prosjekter.
Norwegian Ministry of Fisheries Lokal og regional næringsutvikling – fiskeriforvaltningens rolle Fylkesmannsmøtet i Florø 2. – 4. juni 2004 Fiskeriminister.
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Regional satsing for mobilisering og kvalifisering S3-seminar Nordland, Anja Gjærum, Forskningsrådet.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Nordisk utdannings- og forskningssamarbeid i endring Internasjonal direktør Kari Kveseth Norges forskningsråd Om å utbygge Norden til en internasjonalt.
Vestfolds arbeid med EU-programmer Østlandssamarbeidet tirsdag 24. mai 2011 Thomas Slagsvold, EU-koordinator Vestfold
Østlandssamarbeidet Presentasjon på fellesmøte mellom ORE og ØS i Brussel 1. april Ann Irene Sæternes.
Norsk mal: Startside alt.1 For engelsk mal Velg KMDmal – engelsk under ”oppsett”. Sogn og Fjordane næringsforum Avdelingsdirektør Bjørn Barvik Førde 5.
Revidert programplan VRI Anja Gjærum Informasjonsmøte om VRI 22.april 2013.
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
Regions of Knowledge i EUs 7. rammeprogram
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Felles europapolitisk arbeid gjennom
Hvorfor regionale møter?
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Utskrift av presentasjonen:

Regional- og innovasjonspolitikk Bjørnar Sæther SGO 4601 V07

Regionalpolitikk Regionalpolitikken er mye bredere enn innovasjonspolitikken Skiller mellom den lille og store regionalpolitikken Den lille går til spesifikke formål og forvaltes av KRD Den store består av all politikk som får regionale konsekvenser (samferdsel, landbruk, næring, forskning, fiskeri m.m.) Den store viktigere, men vanskeligere å analysere og påvirke

Eksogen - endogen I Norge og internasjonalt var det et skifte i regionalpolitikken på 1980-tallet Tidligere var det i stor grad en eksogen politikk der ressurser ble tilført en region utenfra (distriktsutbygging) Regionene drev en type akkvisisjonspolitikk for å få nye store industriinvesteringer fra statlig eller privat hold (ensidige industristeder som Mo i Rana) Ble avsluttet under Willoch tidlig 80-tall etter ’industriskandaler’ (Tofte-Emden)

Endogen Satsing på småbedrifter på 80-tallet etter at de store fikk problemer Endogen satsing innebærer å bygge på ressursene (humankapitalen,institusjonelle trekk og natur-ressurser) som er i regionen Støtte i form av kunnskapsoppbygging, ikke lenger statlig kapitaltilskudd til bedrifter Endringene skyldes også mer generelle politisk- økonomiske endringer med ’hollowing out’ av nasjonalstaten

Utdyping av endogene strategier Forskning innen økonomisk geografi m.m. på innovasjon og innovasjonssystemer støttet i til dels betydelig grad oppunder satsingen på endogene satsinger Det ble mulig å se på foretak, FoU institusjoner m.m. ikke bare som enkeltstående institusjoner, men som del av et system ved at det var ulike former for samhandling Forskningen på nasjonale og regionale innovasjonssystemer og klynger ga politikere et faglig grunnlag for en nærings- og regionalpolitikk som var et alternativ til næringsnøytral finanspolitikk

Elementer i den nye innovasjons- og regionalpolitikken Fokus på high-tech, kunnskapsbasert og kreative industrier Centres of excellence Være attraktive for TNS Stimulere spin-offs

Tilpasning av politikk til ulike regioner Det har vært mye ’prøving og feiling’ av politikk Porters klyngeperspektiv ble ukritisk brukt av Porter og andre uten at det i tilstrekkelig grad ble tilpasset den lokale kontekst (Asheimm.fl. 2006) Tödtling og Trippel summerer opp og klargjør behovet for en regional tilpasning av innovasjonspolitikken Innovasjonspolitikken er altså smalere enn regionalpolitikken, men gjenspeiler gjennomslaget som økt kunnskap om innovasjoner har hatt

Innovasjonspolitikk Innovasjonspolitikk - et internasjonalt fenomen Innovasjonspolitikk ble for alvor satt på dagsorden med EUs Lisboa erklæring 2000, gjennom satsing på innovasjon skulle EU bli verdens mest konkurransedyktige region innen 2010 En rekke land har derfor fått sin egen innovasjonspolitikk, det samme har mange regioner

Ulike regioner Skiller mellom tre typer regioner: –Periferier- mangler klynger, lavt FoU-nivå, ’institutional thinness’ –Gamle industriregioner (lock-in), ofte spesialiserte i modne industrier, dominert av store foretak, lite produktinnovasjoner –Fragmenterte storby-regioner – mange industrier men mangler ofte kunnskapsbaserte klynger, svake koblinger mellom universitet og industri, markedsstyrte nettverk, få innovasjonsnettverk

Politikk for periferier Periferier – styrke og oppgradere den regionale økonomien, ta igjen læring, styrke klynger og koble foretak til klynger utenfor regionen, tiltrekke seg filialer av nasjonale FoU institutt, koble foretak og FoU institutt Kombinere endogene og eksogene strategier Institusjonsbygging Mobilitet

Politikk for gamle industriregioner Fornying av den regionale økonomien Innovasjon i nye områder Støtte klynger i nye næringer Restrukturere gamle næringer FoU på nye områder Stimulere nettverk på nye områder

Politikk for fragmenterte storbyregioner Styrke posisjonen i den globale kunnskapsøkonomien Styrke interaksjonen mellom FoU tilbydere og bedrifter Støtte kommende klynger innen regionens kunnskapsbase Etablere/utvide høykvalitetsuniversiteter

Forskning som regionalutvikling Økt oppmerksomhet om forskning som viktig for regionalutvikling Forskning og høgere utdanning er i seg selv en betydelig økonomisk aktivitet noen steder (jfr Tromsø, Volda) Forskning kan ha stor betydning for regionenes næringsliv

Regionalisering av forskning Det foregår for tiden en større debatt om regionalisering av deler av innovasjonsforskningen Nytt program fra Norges forskningsråd ’Virkemidler for regional innovasjon’ (VRI) Målsetting om større grad av regional samhandling og koordinering Bedre kobling mellom anvendt samfunnsforskning og utfordringer knyttet til innovasjon og næringsutvikling Fylkeskommunene blir sentrale aktører i å få til et samarbeid mellom bedrifter, høgskoler, FoU institutter regionalt/nasjonalt og politiske prioriteringer (regionale utviklingsprogram) Representerer dette en demokratisering av innovasjonspolitikk og forskning, eller en fragmentering av forskning?

Fra hierarkisk styring til ’governance’ Fra hierarkisk statlig styring til governance, nettverk og partnerskap Mange aktører på ulike nivåer og med til dels ulike mandater gir styrings eller samordningsproblemer ”Top down” eller ”Bottom up”, i hvilke grad kan innovasjoner genereres fra toppen? Radikale eller inkrementelle innovasjoner? Kan myndigheter plukke vinnere?

Attraktive bosteder Nytt fokus - steder er avhengige av å virke tiltrekkende på høyt kvalifisert arbeidskraft –Ingeniører, økonomer m.m. – hva legger barnefamilier vekt på (people follow jobs)? –Den kreative klassen (Florida), kunstnere, homo indeks som indikator på kreativitet (jobs follow people) –Kommunal skolepolitikk, stedsutforming, barnehagetilbud – alt er viktig for å tiltrekke bedrifter og mennesker