Globalisering og regional utvikling

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Påvirkningsparadokser
Advertisements

Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Norge - verdens mest innovative nasjon Fiksjon eller virkelighet? av Dr. philos. Eli Moen.
VRI-Finnmarks forskerprosjekt: ”Framveksten av globaliserte innovasjonssystemer i råvarebaserte moderne periferier” •Generelt om VRI og forskerprosjektene.
10Velstand og velferd.
Direkteinvesteringer i EUs nye medlemsland i Øst-Europa – en kort tallpresentasjon Fafo Østforum, 7. April 2005 Torunn Kvinge Forskningsstiftelsen Fafo.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Den økonomiske utviklingens geografi
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Forelesning SGO 2300 Bjørnar Sæther
En ny global kontekst – sentrale begreper
Sivilsamfunnet Innhold: Sivilsamfunnet- definisjoner
Regional- og innovasjonspolitikk Bjørnar Sæther SGO 4601 V07.
HVEM TJENER PÅ ARBEIDSINNVANDRINGEN? OXLO-KONFERANSEN 2012.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
NHO støtter ”stramt budsjett” for å gi norsk næringsliv et nødvendig løft… …innenfor et stramt budsjett må det i tillegg gjøres prioriteringer som stimulerer.
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Hva er hovedutfordringene for de regionale sparebankene?
13 En verden uten grenser.
En virtuell organisasjon, tuftet på et samarbeid mellom Institutt for samfunnsforskning (ISF) og Rokkansenteret/UiB, finansiert av Kultur – og kirkedepartementet,
Regional kapital i en global verden Noen innspill til lokaliseringsvalg.
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
Innledning ved BioHus konferansen
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Globalisering og regional utvikling
GLOBALISERING Opphavsrett: Amendor AS.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Økonomisk geografi master - introduksjon Bjørnar Sæther V-2007.
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Globalisering, regionalisering og handelspolitikk Prosjekt ”Innovations, clusters and globalization” (NUPI, TIK, STEP) Egen konferanse :
HVA KJENNETEGNER OSLOREGIONEN UTVIKLINGSRETNINGER EIRIK VATNE NORGES HANDELSHØYSKOLE INSTITUTT FOR SAMFUNNSØKONOMI SEKSJON FOR ØKONOMISK GEOGRAFI.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Rammevilkår for skipsfarten Sjøsikkerhetskonferansen 2004 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg 5. Oktober 2004.
Økologisk modernisering
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Hva er samfunnsgeografi og samfunnsgeografiske perspektiver?
Industri og miljø SGO 2300 Bjørnar Sæther. Industrivekst og forurensing Sterk vekst i industriproduksjonen i Norge og internasjonalt Generelt.
Framtidens geografier SGO 1001 Høst 2005 Per Gunnar Røe.
Innovasjonssystemer Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07.
Regjeringens kontaktkonferanse Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene Oslo 23.mars 2004 Organisering av forvaltningsnivå og oppgavefordeling.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Nasjonale strategier? Krise og nye initiativ ( ) EDC, Messinakonferansen og Romatraktaten.
Foretak Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07. Struktur på forelesningen Hva er foretak? Foretak i økonomisk geografi Dimensjoner ved foretak Foretak og territorier.
BYENES GEOGRAFI BYENES ØKONOMI.
Regjeringens regionaliseringspolitikk Regionalisering av næringspolitikken utviklingsaktører og virkemidler Kommunal- og regionalminister Erna Solbergs.
Framtidige geografier – økonomisk globalisering - miljø
TNS og hjemlandets betydning Bjørnar Sæther SGO 4016.
Norsk næringspolitikk – mer enn en langdryg diskusjon om verktøykasser? Karen Helene Ulltveit-Moe Universitetet i Oslo ___________________ Den nordiske.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
En forskningsstudie utført av SINTEF og advokatfirma Schjødt
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Den internasjonale arenaen
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger

Markedsøkonomiens utvikling
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Romerrikets nedgang og fall …
Utskrift av presentasjonen:

Globalisering og regional utvikling Bjørnar Sæther Forelesning SGO 3100 august 2004

Globaliseringsdebatten Skeptikerne spør etter dokumentasjon på globalisering Hevder at nasjonalstater fremdeles er den viktigste aktøren, men at ”regionalisering” og ”triadisering” er blitt viktigere Globalisering er et politisk prosjekt for å fremme neo-liberal politikk

Globalistene peker på den andre siden på at det er strukturelle skalaendringer i samfunnenes organisering Legger vekt på globalisering som en mangefasettert prosess som inkluderer økonomi, politikk, teknologi, kultur Ser dagens globalisering i sammenheng med lange historiske prosesser

Endringer i statens rolle Statens rolle som ”suveren” på eget territorium er brutt på flere måter ved at staten har gitt fra seg makt til: Private aktører I form av deregulering av økonomien Overnasjonale organer som EU, WTO Subnasjonale, regionale organer i enkelte land

Nasjonale kulturer Den kulturelle dimensjon i form av språk, litteratur, skolevesen har vært avgjørende for dannelse av nasjonalstatene I hvilke grad kan en kulturell globalisering påvirke dette? Globalistene mener at internasjonal kultur-påvirkning nå er så sterk at den på sikt vil viske ut en del nasjonale forskjeller Bedrifter er de viktigste sprederene av en “global” kultur

Space of flows Castells: Space of flows er den materielle organiseringen av samfunnsmessige praksiser som opererer gjennom målrettede, gjentatte sekvenser av bytte og interaksjon mellom fysisk adskilte posisjoner holdt av aktører i samfunnets økonomiske, politiske og kulturelle strukturer.

Tre ”lag” med støtte for space of flows: Det første laget består av sett med elektroniske impulser. I det elektroniske nettverket eksisterer ikke steder for seg selv, men i relasjon til andre steder, eller noder Det elektroniske nettverket er koblet opp mot spesifikke steder med klare økonomiske og kulturelle kjennetegn. For eks. nettverket som binder det globale finansielle systemet sammen Den romlige organiseringen av dominerende eliter. Eliten er kosmopolitisk, ”folk” er lokale

Space of place Brukes som en betegnelse på forhold som forbindes med nasjonalstaten og som vanskelig kan stå imot globalisering En nasjonal landbrukspolitikk med vekt på skjerme næringen fra internasjonal konkurranse er et eksempel, jfr. Norge Cubas forsøk på sosialisme i ett land er et annet eksempel

Global - local nexus Forholdet mellom det lokale og det globale består av et sett gjensidige avhengigheter Globale prosesser forstås som kraftfelt som bidrar til økt differensiering mellom steder gjennom å skape muligheter, belønninger og å straffe Territorier er en integrert del av den globale politiske økonomien

For enkelte regioner gir globalisering en positiv effekt fordi spesifikke forhold i regionen er attraktive for globale aktører For andre regioner er globalisering en ulykke fordi regionens aktiva ødelegges av globale aktører Regioner har mulighet til å utvikle faktorer som gjør de ”robuste” i forhold til globalisering

Harvey Globalisering er en ”spatial fix” av kapitalismens problemer Globalisering som en ny fase i kapitalismens ”production of space” Geografisk reorganisering (ekspansjon og intensivering) er en (midlertidig) måte å løse kapitalismens interne problemer på De interne problemene er motsetningene mellom arbeid og kapital og enkeltkapitaler

Den geografiske reorganiseringen av kapitalismen setter et stort spørsmålstegn ved vektleggingen av nasjonale kapitalismer

Anhiliation of space through time Kapitalismen produserer et geografisk landskap, (systems of places linked in a ”global” division of labour) i tråd med sin egen akkumuleringsdynamikk på et gitt historisk tidspunkt. Dette landskapet vil på et seinere tidspunkt bli ødelagt og gjenoppbygd i tråd med den nye akkumulerings-dynamikken

Reduksjoner i tidsbruken og kostnadene forbundet med å overvinne rommet har vært et fokus innen teknologisk utvikling Sirkulasjonshastigheten varierer sterkt i ulike deler av økonomien (finans-bygninger) Byggingen av den fysiske infrastruktur beslaglegger store mengder kapital som er bundet i tid og rom og hindrer sirkulasjon av kapital og kapitalistisk utvikling. Dette motvirker ”footloose” kapital.

Økonomisk politikk Garrett drøfter hvordan globalisering påvirker nasjonalstatenes økonomiske politikk På hvilke områder hemmer økonomisk globalisering en selvstendig nasjonal politikk? Utgangpunktet er at liberalisering må balanseres med sosial utjevning og at dette også har gitt velfungerende nasjonaløkonomier som i Norden

Globaliserings mekanismer Økt konkurranse gjennom handel. Ifølge enkelte forfattere krever det en liten offentlig sektor, da offentlig forbruk pr. definisjon anses som lite konkurransedyktig Internasjonalisering av produksjon medfører at TNS kan flytte produksjon fra land med ”ugunstig” økonomisk politikk Integrering av finansmarkedene medfører at kapital kan ”flykte” i løpet av kort tid

TNS kun i lavkostland? I følge Garrett er det gode grunner til at TNS vil investere i land med stor offentlig sektor TNS søker ofte markeder og kunnskap, ikke kun lave lønninger Realøkonomiske størrelser som produktivitet og stabilitet er viktige Aktive regjeringer kan sørge for et godt utdanningsnivå og støtte til innovasjon

Betydningen av mobil finanskapital Det er kun ett opplagt tilfelle der finansiell integrasjon ødelegger økonomisk politikk, det er ved fast vekslingskurser og ingen barrierer for å flytte kapital over landegrenser Det er lite empiri for å belegge en påstand om at en fast vekslingskurs gir økt handel Bedrifter kan selv etablere sikringsordninger for valuta Finanskapitalen vektlegger forventet inflasjon Fast kurser kun for ”like” økonomier

Næringslivet i Halden i en global kontekst Hvordan kan vi ”se” det globale i det lokale? I hvilken grad er Halden som en norsk industriby globalisert” Hvor sterkt forankret er flernasjonale selskap i Halden? Hvor internasjonale er lokale foretak?

Kjennetegn ved industri og næringsliv i Halden Saugbrugs har vært den dominerende industribedriften gjennom 140 år Hadde en stor skoindustri 1930-1970 Institutt for Energiteknikk etablert 1959 Høgskolen i Østfold 1977 Etablering av filialer ev flernasjonale foretak 1970-1980

Viktige foretak/bransjer Kabelfabrikk (Nexans) etablert 1976 Legemiddelfabrikk (Fresenius) etablert 1976 Ericsson Radar (forsvarsmateriell) etablert 1984 Telekomutstyr (Alcatel/telettra) etablert 1976

Vekst i IT-næring 1995-2000 Knoppskytinger fra IFE og Scandpower som HandEL Mindre dot.com bedrifter etabler i Halden Vekst i eksisterende IT bedrifter Avskalling og konkurser blant dot.com bedrifter 2001

Internasjonale årsaker til ”krise” Endrede regler for internasjonal handel bidro sterkt til nedleggelser i skoindustrien Sammenbruddet i Sovjet medførte frafall av et viktig marked for Saugbrugs i 1989 Store prisforskjeller mellom Norge og Sverige på matvarer ga avskalling innen detaljhandel

Hvorfor FDI i Halden? Høy arbeidsledighet i Halden på 1970-tallet var en positiv lokaliseringsfaktor for MNS Halden attraktiv som inngang til det nordiske marked for utenlandske MNS pga. sentral lokalisering IT-kandidater fra høgskolen FoU miljø ved IFE

Nasjonal politikk ”Haldenkrisa” kom før nedgangen i Norge generelt, fikk nasjonal oppmerksomhet Støtte gjennom Distriktenes Utbyggingsfond fra 1976 av

Kommunal næringspolitikk Aktiv næringspolitikk fra omkring 1970 Samarbeid kommunale myndigheter og næringsliv Aktiv satsing for å tiltrekke seg bedrifter (akkvisisjon) Aktiv satsing for å få høgskolen til Halden ”Miljø og IT-byen” Halden

Store foretaks betydning Store nasjonale og internasjonale foretak som har investert i Halden har vært av avgjørende betydning. Mange av bedriftene i Halden er underleverandører, eller inngår i større holdingselskaper

Premisser for nyinvesteringer For de bedrifter som er del av FNS gjelder at de må konkurrere internt i konsernet om nyinvesteringer (eks. Saugbrugs, Nexans) Produktivitet og økonomiske resultater måles hele tiden mot sammenlignbare bedrifter i konsernet i resten av verden FoU foregår for en stor del innad i MNS (funkjsonell organisering, ”global best practice”)

Næringsutvikling forankret i Halden Et større og en del mindre IT-firmaer har vokst fram med basis i kompetanse forankret i Halden Det viktigste firmaet er kjøpt opp av svenske interesser og har etablert avdeling i California IFE + Høgskolen har vært de sentrale lokale institusjonene bak framveksten

Utfordringer for Halden Å videreutvikle egenskaper ved regionen som gjør den attraktiv for fortsatte nyinvesteringer og nyetableringer Oppgradere kunnskap hos individer og institusjoner