Byåsen videregående skole VG2 MATFAG VI ØNSKER DEG VELKOMMEN TIL OSS
Byåsen videregående skole VG2 MATFAG Hvorfor ikke ? Mange interessante lærlingeplasser Mange interessante arbeidsplasser Strekk deg mot målene
HVA ER MATFAG ? Er å lure på; Er å lære mer om maten du spiser Hva er E- coli og salmonella ? Hva du kan se i et mikroskop ? Hva er det som kravler I senga mi…? Hvorfor sjokoladen smelter på tunga ? Hvorfor sure drops er så sure Hva er hygiene og renhold…? Hva er organisk kjemi…? Hvordan lager jeg en renholdsplan Er surt det motsatte av søtt…? Er 100.000 bakterier i en hamburger mye…? Hvorfor blir noen brød flate, mens noen hever seg over alle grenser…? Er å lære mer om maten du spiser Er å være nysgjerrig på hvordan en lager; Chips, sjokolade, drops og snacks… Melk, is, yoghurt, smør, ost… Bacon, hamburger, pølser, spekeskinke… Fiskepinner, røykt fisk, saltet fisk, fersk fisk… Brus, øl og vin… Syltetøy, saft, gelé, Brød, kaker, wienerbrød, bakeoff … Dyre og fiskefór, mølleindustri… Sauser, supper, gryteretter, desserter… Jeg kan være med på å påvirke våres spisevaner nye matvarer…
RÅSTOFF OG PRODUKSJON Vi ser på kvalitet, E- stoffer, hjelpestoffer Her lærer vi om de ulike råstoffene vi bruker, eks. fisk, kjøtt, melk, sukker, fett, osv… Beskrive råvareendringer som skjer under produksjonen og på ferdigvaren Du skal produsere ulike mellomprodukter, ferdigprodukter og lokale spesialiteter Tegne og forklare blokk- og – flytskjema Utføre nødvendige måle-, styre- og reguleringsteknikker i produksjonsprosessen Slurp slurp
RÅSTOFF OG PRODUKSJON Foreta aktuelle kjemiske analyser Anvende og forklare ulike konserveringsteknikker Praktisere god personlig og produksjonshygiene Vise hvordan en unngår sykdomsfremkallende m.o. Vise til aktuelle m.o. som blir brukt i ulike produkter Vise hvordan en unngår skadedyr og innsekter Utføre aktuelle mikrobiologiske undersøkelser Merke og emballere produkter i henhold til krav og estetikk Vurdere produksjonsmetoder og produkter opp mot estetiske og samfunnsmessige utfordringer og rammebetingelser E - coli Fettsyrer Triglyserid sukrose Aminosyre, alanin
BRANSJE, FAG OG MILJØ Arbeidsmiljø, kvalitetssystemer, lover og forskrifter Planlegge, gjennomføre og vurdere eget arbeid i henhold til krav. Du kan finne ut hvorfor drops blir drops og hvordan en lager stratos, smil, melkesjokolade, softis, jogurt osv… Har du lurt på hvordan cola blir til ? Eller hvordan pølsene blir som de blir ? Beskrive yrkenes fellestrekk, egenart og arbeidsbetingelser Forstå og bruke ord og faguttrykk som anvendes i matvarebransjene Førstehjelp, verneutstyr og ergonomi
SALG OG MARKED Ved hjelp av å drive ungdomsbedrift; Beregne kostnader og salgspriser på ulike produkter Reseptberegning mht. krav og regelverk Prinsipper for markedsføring, import og eksport Planlegge og gjennomføre en utstilling av råvarer og/ eller ferdige produkter Kundebehov/ krav og produktdesign. Kundebehandling Beregne tidsbruk, svinn, utbytte og økonomi Bruke digitale verktøy ved anvendelse av matbransjens informasjon og markedskanaler
FORDYPNING PROGRAMFAG Hva vil du; Her kan du fordype deg i det fagområde du ønsker. Du kan velge mellom Industriell produksjon av matvarer Slakter, Butikkslakter, Kjøttskjærer og Pølsemakerfaget Baker og konditorfaget Fiskehandlerfaget Sjømatfaget
Dette kjenner du vel fra før: Norsk Kjenner du fra før Engelsk Kjenner du også fra før, men en del nye faguttrykk blir det vel Samfunnsfag Har du vel også hatt før Kroppsøving Viktig å være i form Vi kobler alle fagene sammen...
HVORFOR OSS….??? Du er selv med på å bestemme hvordan læring skal foregå Lærere fungerer som veiledere og legger forholdene til rette for god innlæring og mye selvstudium Vi er ikke opptatt av timeplanen, men styrer dagen alt etter hvilket arbeid som skal utføres den dagen Vi har et nært samarbeid med næringsliv og kan tilby en linje med lokale vridninger, tilpasset næringsmiddelIndustrien i Midt Norge Vi har et eget opplæringskontor
FORTSETTELSE… Skolen har et godt miljø, gjennom god elevkontakt Vi ligger vegg i vegg med lokal industri Vi drar på mange bedriftsbesøk, gjennom hele året, til ulike næringer Vi kan ta på oss oppdrag/ prosjekter fra industrien Vi har 4 ukers utplassering/ praksis i bedrift Mulighet for utveksling med andre land
KONTAKTADRESSER Vi venter på deg kommer du ? VELKOMMEN Ta kontakt da vel, hit; BYÅSEN VIDEREGÅENDE SKOLE www.byasen.vgs.no Avdeling for; RESTAURANT OG MATFAG 7484 TRONDHEIM TLF: 73925000 / 73925048 FAKS: 73925010 E - post: Post@byasen.vgs.no oivind.Nass@byasen.vgs.no Vi venter på deg kommer du ? VELKOMMEN