Elektrisitet kap 3 Hva er elektrisk strøm?.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den strålende sola Del 2: Nordlys Foto: Jouni Jussila.
Advertisements

WARNING!!! Dere får nå se et strålende bra prosjekt
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Hvordan er et atom bygd opp?
Elektrisitet Elektrisiteten finnes i naturen Ingen form eller farge
HVORFOR BLIR HÅRET ELEKTRISK?
Reduksjon og oksidasjon
Hva er PRIMTALL?.
Forelesning nr.1 INF 1411 Elektroniske systemer
ELEKTRISITET KAPITTEL 11.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Atomet og periodesystemet
Naturfag klasse Av: Karina Schjølberg
Forelesning nr.7 INF 1411 Oppsummeringsspørsmål Spørsmål fra forelesningene 1 til INF
Kap.10 Oksidasjon og reduksjon
Fysikk og teknologi - Elektrisitet
Magnetfelt.
Radioaktiv stråling Mål for opplæringen er at du skal kunne
Formelmagi 31-1 Begrep/fysisk størrelse
Elektromagnetisme: Første del av
Elektrisitetslære Vitensenteret, Trondheim
Johanne Molnes Harkjerr
Hva er bindinger?.
1 Kap 28 Magnetfelt. 2 Magnetfelt Elektrisk ladning Q i ro genererer et elektrisk felt E. Det elektriske feltet utøver en kraft F = qE på en ladning q.
Atomer, molekyler m m.
Elektronegativitet. Kjemiske reaksjoner og bindinger
Naturfag /8 Elektrisitet (og magnetisme)
Det store spørsmålet: HVA ER ALT BYGD OPP AV?.
ELEKTRISITETELEKTRISITET KAPITTEL 11. ELEKTRISITET.
Stoffenes byggesteiner og modeller
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer Kunne fortelle om grunnleggende kjemi Kunne forklare noen typiske trekk ved organiske stoffer Kunne tegne skallmodellen.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
Måling av straum og spenning Fokusspørsmål 1-4 side Statisk elektrisitet? 2.Kvardagsfenomen som kan forklarast ut frå det du lærar no? 3.Korleis.
ATOMET Minste del av en ting…… Elektroner, protoner, nøytroner, skall.
ET GRUNNSTOFF KAN VÆRE ET FAST STOFF, FOR EKSEMPEL ET METALL eller EN VÆSKE eller EN GASS.
ELEKTRISITET. Noen viktige ord: HVA ER ELEKTRISITET? Hva er elektrisk ladning?
«Hvorfor går strømmen motsatt vei av elektronene?»
Stoffenes byggesteiner og modeller
Grunnstoffene og periodesystemet
Det periodiske system. MÅL FOR TIMEN: Det periodiske system MÅL FOR TIMEN: -Repetere hvordan atomer er bygget opp.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Kjære forskere!   Dere er invitert til øya Engia i forbindelse med prosjektet IEA – Energi for framtida. Som dere kanskje skjønner har dere en viktig.
Elektrisk straum.
Atom og åtteregelen Læremål: Korleis er eit atom oppbygd?
Hva er kulde og hva er varme.
Elektrisitet.
6. Elektriske kretser Mål:
Koble en elektrisk krets
ATOMER.
Hvilke materialer leder strøm?
Metall og ikkje-metall
Naturfag.
Periodesystemet og atombegrepet
Kjemiske reaksjoner og egenskaper til stoffer
Elektrisitet — og spenning i hverdagen
Atomenes elektronstruktur
Atomer, molekyler og ioner
Grunnstoffer og periodesystemet
Hvordan er et atom bygd opp?
Utskrift av presentasjonen:

Elektrisitet kap 3 Hva er elektrisk strøm?

Elektroner på flukt I kapittelet om atomer og molekyler lærte du at atomet består av positive protoner og negative elektroner. Protonene sitter bom fast i kjernen og elektronene er litt mer løsslupne av seg. I utgangspunktet skal det liksom være like mange elektroner som protoner, men det er ikke alltid atomene bryr seg om det. Rett som det er rapper atomene elektroner fra hverandre, og noen atomer går til og med sammen og deler på elektronene sine. Det hender altså ikke så sjelden at elektronene er ute på (bær)tur, og når elektroner er på vandring lager de strøm!

Elektriske elektroner Altså alle elektriske fenomener skyldes at det enten er for mange eller for få av de bitte bitte bitte små gærninger som heter elektroner (negativt ladde partikler som suser rundt de positivt ladde kjernene i atomene)

Hvilke stoffer leder elektronene? Atomkjernene i plast og glass holder godt tak i elektronene sine og er dårlig ledere. Vi kaller disse stoffene for isolatorer. metaller er temmelig slepphendte. Da kan elektroner suse rundt fra atom til atom, og når de gjør det kalles det elektrisk strøm. Vi kaller disse stoffene for ledere.

Strøm I en ledning funker det slik som at man stapper inn et nytt elektron i enden av ledningen, så forskyver det alle de andre elektronene i ledningen sånn at det som sitter helt ytterst i den andre enden ramler ut. Slik driver de og dytter hverandre igjennom. Så lenge elektronene har et sted å gå lager de strøm. statisk elektrisitet: Når ikke elektronene kommer videre.

Gnidningselektrisitet Elektronene kan hoppe fra en gjenstand til en annen. Dersom du gnir en ballong i håret, hopper elektroner fra håret over til ballongen, og ballongen får overskudd av elektroner, og vi sier at den blir negativ ladd. Elektronene blir liggende i ro i ballongen siden den er en isolator.

Fortsettelse gnidningselektrisitet Like ladninger frastøter hverandre. Ulike ladninger tiltrekker hverandre. Derfor kan ballongen feste seg til gjenstander som er positivt ladd

Forsøk ”Gnidningselektrisitet” Forsøk nr 14 side 96 i Tellus 9. Gjennomfør forsøket og skriv rapport etter malen dere fikk utlevert i forrige uke. Problemstilling: Hva kan problemstillingen være? Hypotese??

Grupper til forsøket Espen, Cecilie og Adrian Christer P, Benjamin, Tatjana Ken, Kaja, Kjetil Kim-Robin, Arja og Lisa Isabel, Daniel og Christer E Sara, Rune, Mariel og Kenneth