Grunnskoleopplæring for voksne Sigrun Røstad, Vox IKVO-konferanse Stjørdal 5. september 2005.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.
Advertisements

Nettskolen i Nordland Geir Hareide Hansen, leder 27. Februar 2014 Foto: Crestock.
Voksenopplæringens overganger
Nasjonal konferanse Overgangsprosjektet Kunnskapsminister Kristin Halvorsen 7. september 2011.
Deltaking, inkludering og velferd
Noen utfordringer for skolene
Arbeidsgruppe for bekjempelse av fallende gjenstander
INNTAKSFORSKRIFTEN KAPITTEL VI
Eksamen med tilgang til Internett. Forsøk våren 2012
ASVL Fagkonferanse Hotell Bristol Oslo 20. – 21. oktober 2010 Læringsrommet – individuell kompetanseutvikling gjennom nettstudier og støtte i lokal attføringsbedrift.
Prosjekt Skadestatistikk - Bakgrunn Møte i referansegruppen 17. september 2004.
”Jeg reiser smart”-kampanjen 26. april – 12. juni 2010
Minoritetsspråklige og tilpasset språkopplæring i APS
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Fafo Nettverk for kompetanseutvikling 22. oktober 2004 Forskningsstiftelsen Fafo Anna Hagen.
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
Kvinnelige ledere i byggenæringen Undersøkelse for Byggekostnadsprogrammet Rolf K. Andersen Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning 2006.
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Særskilt språkopplæring for språklige minoriteter etter § 2-8
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Inntak etter individuell vurdering Skoleåret 2009/2010.
Rapporten avdekker ikke at VTA- tiltaket generelt har dårlig økonomi. KPMG-RAPPORTEN, 25. FEBRUAR 2004.
Kort om Hapro Bakgrunn for prosjektet Samarbeidsavtalen  Samarbeid på systemnivå  Samarbeid på individnivå Metode/læringsmapper.
Lærerne og prosjektet Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk Spørreundersøkelse til lærere ved noen utvalgte skoler i Oslo høsten 2005.
Hvordan skolene møter prosjektet: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk…. En spørreundersøkelse til skoleledere i Oslo høsten 2005.
Drikkevannsforsyningen i Troms - basert på Vannverksregisteret Tilbakeblikk - status - utfordringer Jens Erik Pettersen Finnsnes, Oktober 2005.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Resultater etter KBLs opplæring i husleieloven og forvaltningsloven
1 Norskopplæring Statssekretær Cathrin Bretzeg Stavanger
Bakgrunn Det er tredje gangen MMI har gjennomført undersøkelsen i Hamar kommune. Undersøkelsen er nå noe forkortet. I hovedsak lik tidligere års. MMI.
Hjem-skole-samarbeid Rollemodeller Engasjement
”Jeg reiser smart”-kampanjen 16. september – 30. oktober 2010.
2004 NAO-prosjektet Ny AnskaffelsesOrganisering
Overgangsprosjektet – NY GIV
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Brukerundersøkelse gjennomført for Bergen kommune Foresattes tilfredshet med kommunens barnehager © TNS Gallup – Politikk & samfunn Avdelingsleder.
Monika S. Luktvasslimo 12. desember 2013
”Skolens yrkes- og utdanningsveiledning” - tiltak i St. meld. nr. 16 ( ) …og ingen sto igjen Innlegg på konferanse, Bergen, september.
PROSJEKTSELEKSJON OG RESULTATMÅLING NORGES FORSKNINGSRÅD INDUSTRI OG ENERGI Presentasjon på EVA IX 11. – 12- sept. -03.
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap
HELHETLIG OPPLÆRINGSLØP- bedre gjennomføring i videregående skole
Info-dager 2014 Søking skoleåret Fortrinn og individuell vurdering 1.marssøkere med vedtak om spesialundervisning Bruk av overgangsskjema ved tilretteleggingsbehov.
Praksisseminar 31.oktober Henvendelse til praksisstedet. Taushetsløfte Praksisperioden Målsetting Formelle krav - roller Forventninger Veiledning Evaluering.
Helseforetakene og kommunalt selvstyre i skjønn forening
Veiledning av nyutdannede i videregående skole Noen tanker med utgangspunkt i gruppeveiledning.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Grunnskole for voksne. Opplæringsloven Alle som har behov for opplæring i grunnskolefag, kan få slik opplæring gratis i sin kommune Det er mulig å få.
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Prosjekt STIEN Lavterskeltilbud, kartlegging og tilrettelegging for minoritetsspråklige.
Etter at du har satt inn bilde må du høyreklikke på bildet og trykke «send bakerst» REGIONAL PLAN FOR KUNNSKAPSSAMFUNNET.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Tett på! – kvalitetsdokument 4
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Dokument 3:9 ( ) Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av ungdom utenfor opplæring og arbeid 28. april 2016.
God stim! Sammen for økt gjennomføring
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Velkommen til FORELDREKURS
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Fra utenforskap til ny sjanse – Samordnet innsats for voksnes læring
Kombinasjonsklassen Et skoletilbud for minoritetsspråklige ungdommer i Larvik med kort botid i Norge.
Utskrift av presentasjonen:

Grunnskoleopplæring for voksne Sigrun Røstad, Vox IKVO-konferanse Stjørdal 5. september 2005

Bakgrunn for prosjektet  Et delprosjekt i ”Kunnskaps- grunnlaget om voksne i grunnskole og videregående opplæring” – et oppdrag fra UFD  Data innhentet gjennom -et elektronisk spørreskjema sendt til samtlige kommuner høsten informantintervjuer og -data fra Grunnskolens Informasjonssystem (GSI)

Rapporten  112 kommuner har besvart henvendelsen om hvordan de informerer, tilrettelegger og organiserer opplæringen for voksne som ønsker grunnskoleopplæring (§ 4A-1)  De fleste problemstillingene er drøftet i relasjon til to grupper voksne deltakere, nemlig minoritetsspråklige og etniske nordmenn

Behov og potensiale •Buerutvalget (1997): Potensialet i underkant av •St.mld. Nr 42 (1998): Liten etterspørsel som antas å ville øke ved bedre tilrettelegging, informasjon og motivering •Grunnskoleprosjektet (2000): 0,51 % av innbyggerne over grunnskolealder meldte seg som utdanningssøkere •Aetat (okt. 2004): 15,6 % av de som er helt ledige har opplæring kun på grunnskolenivå

Voksnes rett til grunnskoleopplæring  Retten trådte i kraft fra 1. august 2002 og omfatter  de som ikke har fullført grunnskolen  de som har fullført grunnskolen, men som likevel trenger mer grunnskoleopplæring  norske så vel som utlendinger med bosettingstillatelse, arbeids- og/eller oppholdstillatelse som gir grunnlag for bosettingstillatelse eller kollektivt vern

Kartlegging og behov  Arbeidet med å få fram pålitelig kunnskap om behovet for opplæring gir for stor usikkerhet i forhold til den ressursinnsats som må legges ned  Det er et kompliserende forhold at retten ikke er knyttet til tidligere utdanningsnivå  Kommunene opplever ikke behovsundersøkelser som relevant  Kommunene bør likevel ha som mål å ha et potensiale å strekke seg mot  Dokumentasjonen er fortsatt relativt svak

Informasjon  Om lag 20 % av kommunene sier at de ikke har drevet informasjon om retten til grunnskoleopplæring for voksne  Informasjon om retten skjer relativt tradisjonelt med brosjyrer og annonser  Flere kommuner opplever det som et problem at det er få potensielle deltakere og at disse bor spredt  Lettere å nå minoritetsspråklige  Erfaringer fra Grunnskoleprosjektet synes i liten grad å ha nådd fram

Organisering av opplæringen  Om lag halvparten av kommunene organiserer grunnskoleopplæringen for voksne gjennom egne voksenopplæringssenter  Noen flere har utarbeidet en plan for voksenopplæringen, enkelte i samarbeid med andre kommuner eller studieforbund  Et lite flertall av kommunene har samlokalisert opplæringen for etniske nordmenn og minoritetsspråklige

Samarbeid om grunnskoleopplæring  Kommunene har ofte ikke selv nettverk og ressurser å sette inn for å nå ut til mangfoldet av voksne som har rett til opplæring. Mange har derfor etablert samarbeid med  Andre kommuner (50 % interkommunalt)  Andre etater (A-etat, trygdeetaten, sosialetaten, flyktningkontoret)  Lokalt næringsliv, organisasjoner  Andre skoleslag (helhetlig opplæringsløp)

Voksnes deltakelse  Pr 1. oktober 2004 deltok vel voksne i grunnskoleopplæring (GSI-tall)  Av disse var om lag 56 % minoritetsspråklige  En svak økning totalt i skoleåret , men det har skjedd en forskyvning slik at andelen minoritetsspråklige har gått opp og utgjør 62 % av totalen

Voksnes deltakelse II  Ca 10% av deltakervolumet deltar i annen kommune enn der de er folkeregistrert  Vel 70% av kommunene har ikke rapportert etnisk norske deltakere til GSI for 2004/2005

Inntak og kartlegging  Kommunene synes å praktisere fleksible inntaksrutiner - nærmere 90 % tar inn søkere kontinuerlig  Vel halvparten av kommunene har gjennomført en samtale for å avdekke søkerens behov for opplæring  58 % tester for lese- og skrivevansker

Hvordan voksne deltar  Den etnisk norske gjennomsnittsdeltakeren tar i stor grad bare ett fag av gangen  Minoritetsspråklige tar i gjennomsnitt flere fag samtidig, og i mye større grad alle fem fagene som er påkrevd  Et fåtall kommuner oppgir at deltakerne kombinerer opplæringen med arbeid (Grunnskoleprosjektet oppga ca 60 %), 40 % vet ikke  Kommunene mener opplæringen er krevende og at det er vanskelig å kombinere med jobb

Tilrettelagt opplæring  Opplæringen gjennomføres i hovedsak på dagtid eller i kombinasjon dag/kveld  Kommunene arbeider relativt tradisjonelt med klasse- eller gruppeundervisning  Mange legger likevel vekt på individuell oppfølging med lærer  Svært beskjeden bruk av nettbasert undervisning  75% foretar tilpasninger for voksne med spesielle vansker

Økonomi en barriere  Stortinget satte som forutsetning at kommunene skal få dekket ekstrakostnadene ved innføringen av retten til grunnskoleopplæring for voksne.  Mange kommuner peker på manglende økonomiske rammebetingelser som viktigste årsak til at de ikke har gjort noe med voksnes rett til grunnskoleopplæring

Anbefalinger - samarbeid  Å stimulere kommunene til ytterligere interkommunalt samarbeid om å tilrettelegge grunnskoleopplæring for voksne  Å utvikle og forbedre samarbeidet med miljøer som har tett kontakt med voksne som ikke oppsøker opplæringsmiljøer på eget initiativ, med tanke på både motivasjon, informasjon og tilrettelegging/gjennomføring av opplæringstilbud

Anbefalinger - holdninger  Økt fokus på grunnskoleopplæring som en investering  Manglende økonomiske rammebetingelser må tas på alvor og følges opp av overordnede myndigheter  Utvikle GSI-rapporteringen om voksne slik at det er mulig å få et mer presist uttrykk for de som deltar i grunnskoleopplæringen, både med hensyn til deltakernes bakgrunn og omfanget av opplæringen