Matvaruallergi hos barn

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Matallergi Sted Dato Navn
Advertisements

Er barnet allvorligt sykt?
Allergi hos barn med fokus på mat og rådgivning
Råd for et sunt kosthold (1)
Informasjon om Cisplatin (2 dager)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Astma behandling delvis etter GINA guidelines
Matallergi NAAF Ulf Wike Ljungblad, overlege Barnesenteret SiV Tønsberg.
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Japansk encefalitt og Chikungunya En aktuell trussel for den reisende?
Øyebetennelse og ørebetennelse
Årsaker: inntak av næringsmidler, medikamenter, insektstikk, injeksjon av legemidler, røntgen kontrastmidler, vaksiner. Massiv frigjøring av mediatorer.
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Skole helsetjeneste Helsestasjon og skolehelse tjenesten har som mål å nå alle foreldre, barn og unge fra 0 –20 år individuelle og grupperettede tiltak,
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Insekticider - toksikologi
Kikhoste Mikrobiologisk diagnostikk
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
Innføring av HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Vitaminer.
Faktorer som påvirker utvikling av allergi og astma hos barn
Kumelkproteinallergi
Filip Lindgren Barnesenteret SiV
Ulf Wike Ljungblad Barnelege
Sykdommer og tilstander hos barn
Er barnet alvorlig sykt? Feber på legevakten
Er barnet allvorligt sykt?
Astma og allergi Det større perspektivet
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Prosjektmedarbeidere
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Generelle retningslinjer
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
Matkultur og allergier
Klinisk ernæringsfysiolog Barneklinikken, Voksentoppen
Sykdommer knyttet til livsstil
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Protein og fett Uke 9.
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Kroppens byggesteiner.
Hva gir oss energi i maten
Tallerkenmodell og Karbohydrater
NSFLIS FAGKONGRESS ÅLESUND Eivind Hustad Vinjevoll
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Matvaruallergi hos barn Ulf Wike Ljungblad Barnsenteret SiV Mars 2007

Innledning Incidens matvareallergi 1-2 % (unntatt pollenrelaterte matreaksjoner) 5-8 % barn 0-3 år Kryssallergier fra 3-4 års alder 90 % reagerer på egg, kumelk, fisk, soya, skalldyr, trenøtter, jordnøtter eller hvete 5 % av voksne har reaksjoner i forbindelse med pollenallergier

Ikke allergiske matvarefølsomhet Enzymdefekter Lactoseintoleranse Ca 2-3 % av befolkningen OBS etnisitet Intoleranse acetylsalisylsyre Intoleranse mot tilsetningsstoffer Hva er tilsetningsstoffer? Stoffer som tilsettes næringsmidler for å oppfylle et bestemt teknologisk behov E -nummerkodenøkkelen : Oversikt over tillatte tilsetningsstoffer i Norge Incidens? Sjelden

Ikke allergisk matvarefølsomhet Biogene aminer Stoffer som dannes fra frie aminosyrer i matvarer Skjer under påvirkning av bakterier (normalflora eller forurensning) Eks: Histamin,,tryptamin,serotonin, tyramin Mengden aminer er avhengig av hvor mye frie aminosyrer som finnes, lagring, behandling og mikrobiologisk kvalitet Utsatte matvarer: Tunfisk, makrell,sild,skalldyr Sitrus,tomat,sjokolade,rødvin Kan gi hudreaksjoner, kvalme, brekninger, hodepine samt evt (!) adferdsendringer

Symptomer ved matvareallergi Straksreaksjoner Urticariellt utslett, angioødem, kløe, oppkast, astma evt. forverring av eksem Anafylaksi forekommer (egg,peanøtter,nøtter) Forsinkede reaksjoner Diaré/ oppkast, eksemforverring, astma, veksthemning

De vanligste matvareallergier Egg Unngå alle former Ved 5 års alder :> 50 % kvitt sin allergi MMR vaksinasjon: Vaksine utviklet på hønseembryo. Sjelden reaksjoner Indikasjon for vaksine på barnepol: Tidligere respirasjonsbesvær el anafylaktisk reaksjon etter inntak av egg

Vanligste matvarealergier Melk Total melkefri kost Melkeerstatninger Eks: Nutramigen, Profylac Prosobee Tilskudd av kalsium Hvis mor ammer: Mor total melkefritt + 1000mg kalsium pr døgn Provokasjon ved ca 1 års alder

Vanligste matvarealergier Fisk Bør unngå alle typer (enkelte tåler fisk med rødt kjøtt) OBS damp Oftere livslang allergi OBS yrkesvalg

Vanligste matvarealergier Peanøtt Økende forekomst Reaksjon på små mengder Ofte livslang, men provokasjon kan være aktuelt

Nye matvarer på vei inn i kosten Lupin mel Finnes i bakevarer som pølsebrød, hamburgerbrød, bagetter OBS peanøttallergikere Kostprovokasjon nødvendig for å stille diagnosen

Kryssreaksjoner Pollenallergikere og oralt allergisyndrom ved inntak av ikke bearbeidede frukt og grønnsaker Bjørk: Selleri ,eple, pære, gulrot, fersken, kiwi, nøtter, mandler Timotei: Kornsortene, linser, bønner, erter, tomat, løk, soya Burot:Selleri, urtekrydder, persille,fersken, honning, mango, pistasjnøtter

Kryssreaksjoner Kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige reaksjoner Latex kryssreagerer med eksotiske frukter Kiwi, banan ,avocado etc

Hvilke matvarer er trygge? Alt rent kjøtt Kalkun Kokte poteter Kokte grønnsaker Ris Salt/sukker Te

Prikktest og spesifikt IgE Neg. Prikk/ RAST ; > 90 % sannsynlighet for ikke IgE mediert allergi

Utredning Positiv prikktest el spes IgE betyr sensibilisering med allergenet og ikke nødvendigvis klinisk sykdom Matallergener som har en viss sammenheng med prikktest / spes IgE og klinikk: Egg, torsk, nøtter, peanøtter

Provokasjoner Hvem kan provoseres: Alle med neg prikktest og spes IgE Alle som har tålt små mengder av akt mat Der man antar toleranse er inntrådt hos eldre barn Spes IgE < 15 KUa/L på melk Spes IgE < 6 KUa/L på egg Sensibilisering for hvete uten tidligere reaksjon

Konsekvenser av overdiagnostisering Feilernæring Sosial isolering Overse andre årsaker til symptomer Sykeliggjøring Økonomisk belastning Problemer i familierelasjoner

Epi pen Når er det indikasjon for Epi pen? Tidliger anafylaksi eller kraftig allergisk reaksjon Vurdere fordeler opp mot ulemper ved å ha det Dose: Epi pen jr. 0.15 mg adrenalin inj. 1mg/ml Epi pen 0.3 mg adrenalin inj .1 mg/ml

Noen poenger Matreaksjoner har en topp ved 1 års alder, vanligst egg og kumelk Etter 3 års alder er pollenrelaterte reaksjoner på frukt og grønnsaker vanligst Laktoseintoleranse er sjelden hos norske barn Ingen barn må settes på restriktiv diett før det virkelig er indisert

Noen poenger Allergi er bare en av mange årsaker til matvarereaksjoner Symptomatologien er mangfoldig Reaksjoner på tilsetningsstoffer forekommer, men er sjeldne Diagnosen matreaksjon krever eliminasjon/ provokasjon