Matvaruallergi hos barn Ulf Wike Ljungblad Barnsenteret SiV Mars 2007
Innledning Incidens matvareallergi 1-2 % (unntatt pollenrelaterte matreaksjoner) 5-8 % barn 0-3 år Kryssallergier fra 3-4 års alder 90 % reagerer på egg, kumelk, fisk, soya, skalldyr, trenøtter, jordnøtter eller hvete 5 % av voksne har reaksjoner i forbindelse med pollenallergier
Ikke allergiske matvarefølsomhet Enzymdefekter Lactoseintoleranse Ca 2-3 % av befolkningen OBS etnisitet Intoleranse acetylsalisylsyre Intoleranse mot tilsetningsstoffer Hva er tilsetningsstoffer? Stoffer som tilsettes næringsmidler for å oppfylle et bestemt teknologisk behov E -nummerkodenøkkelen : Oversikt over tillatte tilsetningsstoffer i Norge Incidens? Sjelden
Ikke allergisk matvarefølsomhet Biogene aminer Stoffer som dannes fra frie aminosyrer i matvarer Skjer under påvirkning av bakterier (normalflora eller forurensning) Eks: Histamin,,tryptamin,serotonin, tyramin Mengden aminer er avhengig av hvor mye frie aminosyrer som finnes, lagring, behandling og mikrobiologisk kvalitet Utsatte matvarer: Tunfisk, makrell,sild,skalldyr Sitrus,tomat,sjokolade,rødvin Kan gi hudreaksjoner, kvalme, brekninger, hodepine samt evt (!) adferdsendringer
Symptomer ved matvareallergi Straksreaksjoner Urticariellt utslett, angioødem, kløe, oppkast, astma evt. forverring av eksem Anafylaksi forekommer (egg,peanøtter,nøtter) Forsinkede reaksjoner Diaré/ oppkast, eksemforverring, astma, veksthemning
De vanligste matvareallergier Egg Unngå alle former Ved 5 års alder :> 50 % kvitt sin allergi MMR vaksinasjon: Vaksine utviklet på hønseembryo. Sjelden reaksjoner Indikasjon for vaksine på barnepol: Tidligere respirasjonsbesvær el anafylaktisk reaksjon etter inntak av egg
Vanligste matvarealergier Melk Total melkefri kost Melkeerstatninger Eks: Nutramigen, Profylac Prosobee Tilskudd av kalsium Hvis mor ammer: Mor total melkefritt + 1000mg kalsium pr døgn Provokasjon ved ca 1 års alder
Vanligste matvarealergier Fisk Bør unngå alle typer (enkelte tåler fisk med rødt kjøtt) OBS damp Oftere livslang allergi OBS yrkesvalg
Vanligste matvarealergier Peanøtt Økende forekomst Reaksjon på små mengder Ofte livslang, men provokasjon kan være aktuelt
Nye matvarer på vei inn i kosten Lupin mel Finnes i bakevarer som pølsebrød, hamburgerbrød, bagetter OBS peanøttallergikere Kostprovokasjon nødvendig for å stille diagnosen
Kryssreaksjoner Pollenallergikere og oralt allergisyndrom ved inntak av ikke bearbeidede frukt og grønnsaker Bjørk: Selleri ,eple, pære, gulrot, fersken, kiwi, nøtter, mandler Timotei: Kornsortene, linser, bønner, erter, tomat, løk, soya Burot:Selleri, urtekrydder, persille,fersken, honning, mango, pistasjnøtter
Kryssreaksjoner Kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige reaksjoner Latex kryssreagerer med eksotiske frukter Kiwi, banan ,avocado etc
Hvilke matvarer er trygge? Alt rent kjøtt Kalkun Kokte poteter Kokte grønnsaker Ris Salt/sukker Te
Prikktest og spesifikt IgE Neg. Prikk/ RAST ; > 90 % sannsynlighet for ikke IgE mediert allergi
Utredning Positiv prikktest el spes IgE betyr sensibilisering med allergenet og ikke nødvendigvis klinisk sykdom Matallergener som har en viss sammenheng med prikktest / spes IgE og klinikk: Egg, torsk, nøtter, peanøtter
Provokasjoner Hvem kan provoseres: Alle med neg prikktest og spes IgE Alle som har tålt små mengder av akt mat Der man antar toleranse er inntrådt hos eldre barn Spes IgE < 15 KUa/L på melk Spes IgE < 6 KUa/L på egg Sensibilisering for hvete uten tidligere reaksjon
Konsekvenser av overdiagnostisering Feilernæring Sosial isolering Overse andre årsaker til symptomer Sykeliggjøring Økonomisk belastning Problemer i familierelasjoner
Epi pen Når er det indikasjon for Epi pen? Tidliger anafylaksi eller kraftig allergisk reaksjon Vurdere fordeler opp mot ulemper ved å ha det Dose: Epi pen jr. 0.15 mg adrenalin inj. 1mg/ml Epi pen 0.3 mg adrenalin inj .1 mg/ml
Noen poenger Matreaksjoner har en topp ved 1 års alder, vanligst egg og kumelk Etter 3 års alder er pollenrelaterte reaksjoner på frukt og grønnsaker vanligst Laktoseintoleranse er sjelden hos norske barn Ingen barn må settes på restriktiv diett før det virkelig er indisert
Noen poenger Allergi er bare en av mange årsaker til matvarereaksjoner Symptomatologien er mangfoldig Reaksjoner på tilsetningsstoffer forekommer, men er sjeldne Diagnosen matreaksjon krever eliminasjon/ provokasjon