Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Filip Lindgren Barnesenteret SiV

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Filip Lindgren Barnesenteret SiV"— Utskrift av presentasjonen:

1 Filip Lindgren Barnesenteret SiV
Allergi Filip Lindgren Barnesenteret SiV

2 Unormale reaksjoner på mat
Toksisk Ikke toksisk (matforgiftning) (overfølsomhet) Immunologisk Ikke immunologisk (allergisk) IgE Ikke IgE Enzymer Farmakologisk Psykologisk Andre (laktose) (histaminfrigjørende matvarer)

3 Unormale reaksjoner på mat
Toksisk Ikke toksisk (matforgiftning) (overfølsomhet) Immunologisk Ikke immunologisk (allergisk) IgE Ikke IgE Enzymer Farmakologisk Psykologisk Andre (laktose) (histaminfrigjørende matvarer)

4 Forekomst av matvareallergi
Økende forekomst 1/3 barn reagerer på matvarer i flg foreldrene 6-8 % av barna har reaksjoner som kan bekreftes (0-3 år) 1-2 % av voksne 5 % av større barn og voksne har reaksjon på mat pga pollenallergi Høyest forekomst hos barn med atopisk eksem

5 Årsaker til ulik grad av sensibilisering
Eksponeringsvei og mengde Proteinenes stabilitet: Magesyre Varme Eks. Egg – ovomucoid. Eks. peanøtt – Kina/USA

6 Kryssreaksjon Kryssreaksjon pga. pollenallergi: (OAS)
Eks. bjørk – eple(39%), hasselnøtt (46%), gulrot(13%), peanøtt(10%) Eks. burot – selleri, persille, banan, purre Oralt allergisyndrom: Lokale orale symptomer: Raskt kløe i munnen, lepper eller hals, samt rødme og evt. hevelse av lepper.

7 Kryssreaksjon Kryssreaksjon pga allergi mot andre matvarer:
Eks. peanøtt – erter, soya, bønner Eks. nøtt - nøtt

8 Matvareallergi Alle matvarer kan forårsake allergi
Vanligst hos små barn: MELK, EGG, fisk, peanøtt, nøtt, soya og hvete Vanligst hos eldre barn/voksne Fisk, skalldyr, nøtter, peanøtter, pollenrelaterte reaksjoner

9 Nye allergener Allergeneksponering – miljø og kosthold Nye allergener:
Kryssreaksjon med peanøtt Lupin (maler ertene og bruker de i mel) Bukkehornskløver(karri)

10 Symptomer ved matvareallergi
Fra alle organer Samme matvare – ulike symptomer Samme symptomer – ulike matvarer Hud GI Luftveier Straksreaksjon/senreaksjon

11 Den allergiske marsj

12 Eliminasjon og reintroduksjon
Eliminasjonskost: En matvare av gangen? Eller flere? Max 3-4 uker, 1-2 kan være tilstrekkelig Ved symptombedring – gjeninnføring av en og en matvare med 1-2 ukers opphold mellom hver matvare. Ingen bedring ved eliminasjon – maten som er utelatt har ingen betydning. Ved uklare symptomer ved gjenintroduksjon av mat må det gjennomføres kostprovokasjon.

13 Kostprovokasjon Mål med kostprovokasjonen: Diagnostisere allergi
Pasienter som er sensibilisert, men hvor en ikke vet om pasienten er allergisk. Teste ut terskelverdi for hver enkelt Undersøke om pasienten har utviklet toleranse Vi har startet opp med provokasjoner. Pas kan henvises.

14 Et spekter? IgE Ikke-IgE Gastrointestinal straks reaksjon OAS Eosinofil øsofagitt Eosinofil gastritt Eosinofil gastroenterokolitt Cøliaki

15 Eosinofile gastroenteropatier
Forekomst???????????? IgE, ikke-IgE Øsofagitt: Ofte svelgproblem foruten klassiske reflukssymptom Tynntarm: Totteatrofi med malabsorpsjon Rektum: Frisk blod i avføring Trenger ofte immunmodulering i tillegg til fødemiddeleliminasjon. Starter med melk og egg

16 Cøliaki Ikke glem. Vevstransglutaminase før gluten tas bort.

17 Ikke-immunologiske betingede reaksjoner på mat
Toksisk Ikke toksisk (matforgiftning) (overfølsomhet) Immunologisk Ikke immunologisk (allergisk) IgE Ikke IgE Enzymer Farmakologisk Psykologisk Andre (laktose, ) (histaminfrisettende mat) (transportd)

18 Farmakologiske reaksjoner
Fødemidler som kan frisette histamin Involverer ikke immunsystemet Gir vanligvis akutt urticaria, kløe i slimhinner Eks. tomat, banan, sitrus, kakao, makrell, tunfisk, skalldyr

19 Epipen – blå resept Tidligere alvorlig allergisk reaksjon
Objektive allergitester eller sykdomshistorie


Laste ned ppt "Filip Lindgren Barnesenteret SiV"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google