NCE Aquaculture - partnerskapskonferanse Bodø, juni 2009 Noen resultater fra EuroCod Frode Alfnes og Kyrre Rickertsen
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP EUROCOD Fokusgrupper og markedseksperimenter Forbrukerpreferanser: Villtorsk, oppdrettstorsk, laks, breiflabb, pangasius Sensorik, betalingsvillighet, spørreskjema Dijon, Frankrike Hovedmål med prosjektet: (1) Markedspotensialet for oppdrettstorsk? Hvor mye kan oppdrettstorsken koste? (2) Hvordan vil introduksjonen av oppdrettstorsk påvirke markedet for andre typer norsk fisk? EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Oktober 07Desember 07Mai 08Desember 08 FokusgrupperSmaking uten info Smaking med info Reservasjonspris uten info Reservasjonspris RC: kutt, prisSC: merke, info senarioer Spørreskjema Spørreskjema II E1=111E1=93E1=60 E2=87E2=56 E3=78 Total=111Total=180Total=194 EUROCOD Datasammendrag
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Fokusgruppe franske fiskespisere ”Alle” spiser laks jevnlig Torsk er den meste spiste hvitfisken –Utpreget hverdagsfisk –Null kunnskap om forskjellige kutt Fisk betraktes som et dyrt produkt –De aller fleste sier at mellom 4 og 6 Euro er smertegrensen for hva de vil betale pr person til hverdags EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Fokusgruppe franske fiskespisere Eldre forbrukere kjøper i all hovedsak fra fiskedisk, mens yngre forbrukere foretrekker prepakk –Prepakk er enkelt, raskt, hygienisk, søler ikke, lett tilgjengelig informasjon Tror fisken er i butikken i løpet av et par dager –Fem dager gammel fisk er gammel EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Markedseksperimenter Et representativt utvalg av 276 fiskekjøpende forbrukere Fem ulike fisketyper (+ ulike kutt og ulike merker) Servert 5*485=2425 smaksprøver på fisk tilberedet av profesjonell kokk Smaksevalueringer, betalingsvilligheter, og bakgrunnsmateriale fra spørreskjema Kjøpsadata fra både auksjoner og valgeksperimenter Følger flere forbrukere gjennom et helt år Stor takk til Codfarmers for å ha benyttet sine kontakter til å levere ferdig pakket og merket fersk fisk på døra til smakslaboratoriet i Dijon. EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Når spiste du sist......? EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Hvor ofte spiser du......hjemme? EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP serveres ved spesielle anledninger (10 punkt skala: 1=helt enig, 10 helt uenig) EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP en mandag-til-fredag fisk (10 punkt skala: 1=helt enig, 10 helt uenig) EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Sammendrag hedoniske smakstest (Gjennomsnittstall: Skala fra 0 til 10) EUROCOD Uten info Med info om vill/oppdrett
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Sammendrag gjennomsnitt betalingsvilje EUROCOD Uten info Med info om vill/oppdrett 10% pris- premie på villtorsk
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Smakstest EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Reservasjonspriser EUROCOD Andel villig til å betale for ulike fisketypene Breiflabb: 83% Laks: 88% Villtorsk: 85% Oppdrettstorsk: 80% Pangasius: 34% Andel villig til å betale for ulike fisketypene Breiflabb: 83% Laks: 88% Villtorsk: 85% Oppdrettstorsk: 80% Pangasius: 34%
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Smaksdifferanser: oppdrettstorsk - villtorsk EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Smaksdifferanser: oppdrettstorsk - villtorsk EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Betalingsdifferanser:oppdretttorsk - villtorsk EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Smaksdifferanse vs. betalingsdifferanse EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Hvem foretrekker villtorsk og oppdrettstorsk? Villtorsk Flest blant eldre forbrukere Bestemmer hva som er til middag Liker laks best Liker også andre villfisker som sei Helst ikke prepakk Vil vite hvor fisken kommer fra: helst Frankrike Oppdrettstorsk Flest blant yngre forbrukere Bestemmer sammen med partner hva som er til middag Liker laks best Gjerne prepakk Vil vite hvor fisken kommer fra: helst Frankrike, Nord- Europa eller Nord- Atlanteren EUROCOD Tradisjonelt forbruksmønster Moderne forbruksmønster Moderne forbruksmønster
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Betalingsdifferanse og smaksdifferanse (Oppdrettstorsk – Laks) EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Referanser Alfnes, F. og K. Rickertsen “Franske forbrukere ønsker oppdrettstorsken velkommen: Resultater fra fokusgrupper om fisk, pakking og merking” Norsk Fiskeoppdrett (2008,4):9-11. Alfnes, F. og K. Rickertsen “Franske smakstester av villtorsk og oppdrettstorsk: Klart skille mellom yngre og eldre forbrukere” Norsk Fiskeoppdrett (2008,10):8-10. Alfnes, F. and K. Rickertsen. “Unstable Individual Preferences and Stable Aggregate Demand: French Consumers’: Willingness to Pay for Farmed and Wild Cod.” To be presented at the International Association of Agricultural Economists Conference, Beijing, China, August EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Laks: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Laks: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Villtorsk: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Villtorsk: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Oppdrettstorsk: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Oppdrettstorsk: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Breiflabb: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Breiflabb: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Pangas: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Pangas: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD
34