Matvaresikkerhet og jordvern

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
Spredt utbygging på jordbruksarealer
Å være eller å drite i været
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Arktisk landbruksstrategier – FoU, nyskapning og kompetanseheving Arbeidsseminar Tromsø 31. mai-1.juni 2012 Senterdirektør Øystein Ballari.
H E L G E L A N D – D E R D U H Ø R E R H J E M M E LOKALBANKEN.
Biokull som jordforbedringsmiddel og klimatiltak
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Initiativtaker til prosjektet: Gründer Svein Lilleengen
Biogassavfall – en risiko ved bruk i økologisk landbruk? - et treårig forskningsprosjekt i Presentert av Randi Berland Frøseth Resultater fra.
Hvordan bør vi bruke fosforreservene?
Økologisk landbruk - miljøeffekter
Arne Grønlund Bioforsk Jord og miljø
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Tormod Briseid, Bioforsk
10Velstand og velferd.
Fremtidens matproduksjon
Corporate Finance Dividende. Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen.
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Kommunes overordnede arealpolitikk/ utfordringer/ strategier
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
Utnyttelse av et gassrør til Grenland
Sommermøte om Ekspropriasjon og erstatning Rådgiver Håvar E. Hanger Norsk Landsbruksrådgiving Sør-Trøndelag.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Agderlandbruket i et globalt perspektiv - med fokus på klimaendringer
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Innhold Kort om CenBio Bioenergi i verdens energimiks Bioenergi i EU
Steinmel - gjødsel, jordforbedringsmiddel eller vekstmedium?
Biogasskonferanse Ørland Asbjørn Johnsen
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
Fremtidens matproduksjon
Christian Grorud
Naturen er trua! Natur og Ungdom.
Møte E16, Hole og Ringerike, 28. januar 2014 Astrid Aass, Landbruksdirektør Øivind Holm, Miljøverndirektør.
Langsiktig arealstrategi
Kapittel 12 – Noen begreper
Forelesning i mikroøkonomi.
1 Løser Statsråd Erna Solberg, Bolig 2004, Løser boligmeldingen boligproblemene i Oslo-regionen?
Bærekraftig og framtidsretta matproduksjon Utfordringer og muligheter til samarbeid mellom Næringsorganisasjonene, Forvaltninga og Naturvernforbundet.
Energiflistilskudd 2009 Prosess Del av tiltakspakken februar 2009 Driftstilskudd, inntil 40 mill Høring av forskriftsendring, få på plass rammer for ordningen.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Fortsatt landbruk på Helgeland? Berit Hundåla
Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( )
Arne Grønlund Bioforsk Divisjon Miljø
Quiz om vann, klima og faste
Lier kommune Sykehus på Gullaug Hvordan vil Lier takle presset? Innledning til debatt Lampeland Ulla Nævestad, Ordfører.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Troms Bonde og –småbrukarlag, 4. mars 2016 Norsk matproduksjon og globalt klima Av Odd Magne Harstad Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Næringsliv Fokusgruppemøte 9. mai Utfordringer E16 – ferdig stamveg – arealplanlegging står på vent Markedsmessig betydning er liten, økes ved større.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Bærekraftig bioenergi Innlegg på Forskningsrådets seminar ”Bioenergi på Kongsgården” Tirsdag 30. august Audun Rosland, Fagdirektør, Klima- og forurensningsdirektoratet.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Regionalt miljøprogram
SPR for SBATP og jordvern Olav Malmedal
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Perspektivet:. Klimasmart matproduksjon Finn Aasheim, Norges Bondelag Agderkontoret Bystranda,
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Aggregert tilbud og aggregert etterspørsel
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
Utskrift av presentasjonen:

Matvaresikkerhet og jordvern Arne Grønlund Bioforsk Jord og miljø

Bakteppe Matbehovet ventes å øke med 70 % innen 2050 Mulighet for avlingsøkning er begrenset: 70 % av jordbruksarealet finnes i I-land Konkurranse mellom mat og bioenergi Areal med dyrket jord må øke Dyrkbar jord er en begrenset ressurs Klimaendringer kan forsterke problemene

Matvaresikkerhet = jordvern = mer enn matvaresikkerhet: Landskapsvern Kulturminnevern Naturvern Miljøvern Klimatiltak Innlysende for de fleste Mer enn jordvern Hvorfor?

Matvaresikkerhet – et grunnleggende behov Hvis det er nødvendig, vil vi skaffe oss mat på bekostning av andre miljøhensyn Nedbygging av dyrket jord vil føre til økt behov for nydyrking av jord, med de konsekvenser det medfører: Tap av naturområder og biotoper Større og mer marginale arealer må dyrkes – mer erosjon og forurensning Økte klimagassutslipp: CO2-utslipp fra jord og biomasse Redusert karbonbinding i skog, eller store CO2- og N2O-utslipp fra dyrket myr

Dyrkbar jord i Norge Potensiell dyrkbar jord Datakilde: Institutt for skog og landskap

Hvor fins dyrkbar jord i Norge? Soner for produksjons-tilskudd Sone Soner for produksjons-tilskudd 1-4: Lavlandet Østlandet, Jæren, Tondheimsfjorden 5-7: Dalbygder Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, Nord-Norge

Jordvern høyt prioritert i Norge? Regjeringer de siste 10 årene har hatt som mål å halvere nedbyggingen av dyrkbar jord Virkemiddel i begynnelsen av 2000-tallet: Ansvaret for arealdisponeringer skal i større grad overlates til de enkelte kommunene Begrunnelse: Vedtak skal fattes der man kjenner problemstillingen best

Kjenner kommunene problemstillingen? Kommunene kjenner: Sitt eget utbyggingsbehov Konsekvensene for kulturlandskapet Kommunene merker ikke konsekvensene for: Matvaresikkerhet – mat flyter fritt over kommunegrensene Tapte naturområder og økte klimagassutslipp som følge av dyrking andre steder Dyrkbar jord er attraktiv byggegrunn for mange utbyggere: Lave kostnader til opparbeidelse Prisen beregnes som tapt framtidig inntekt til grunneierne, som kapitalverdi av dekningsbidrag eller jordleie Ingen betaler for redusert matvaresikkerhet og andre miljøkostnader

Kan vi unngå nedbygging av jord? Vi må akseptere nedbygging av dyrkbar jord ved utbygging av veier og jernbane Men boligbygging på dyrkbar jord er både unødvendig og ulønnsomt: Verdien av en bolig er betinget av beliggenhet De mest attraktive tomtene ut fra lysforhold, utsikt og lokalklima ligger på udyrkbar jord Merverdien av en bolig med attraktiv tomt er større enn merkostnadene ved opparbeidelse av tomtene

Matsikkerhet er mer enn jordvern Betinget av hvordan vi bruker dyrket jord Hvilke vekster som dyrkes: Dyrking matvekster gir mest mat per arealenhet Dyrking fôrkorn gir 50 % mer mat, men bare halvparten så mye klimagasser per arealenhet, som dyrking av gras Gras bør ikke dyrkes på bekostning av korn Intensitet og avlingsnivå Høy avling innebærer at vi kan produsere den maten vi trenger på et mindre areal Fornuftig bruk av kunstgjødsel er helt nødvendig for å opprettholde avlingsnivået på kort og lang sikt For sterk gjødsling er ressurssløsing som skader miljøet Mål for intensitet: Minst mulig miljøbelastning per produsert enhet mat

Målkonflikter i landbruket Vern av dyrkbar jord Mellom produksjonsmål og miljømål Mellom ulike miljømål Et mål som er sammenfallende med alle andre mål