Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Karbohydrater og fedme
Advertisements

CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Helse konseptet K-Link Norway AS.
Aminosyre Arginin.
Kapittel V Næringsstoffer.
Uten mat og drikke.
ORGANSYSTEMENE OG KROPPEN VÅR:
Energibalansen.
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Lars Magnus, Vegard og Eivind
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Espen Hope Nygaard Høsten 2003
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
– næringsstoffene omsettes i kroppen Fordøyelsen
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
FORBRENNING.
Kostsirkelen.
FORDØYELSE EN FORNØYELSE
 Det skal være 4 studenter pr. gruppe
Klipper opp sukker (Karbohydrat.)
Av Joachim og Fredrik Bukspyttkjertelen.
Fordøyelsesorganene - Gastro-intestinal-tractus
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Grunnleggende ernæring
Kollokvie 8 Fettsyrenedbrytning Ureasyklus
Det endokrine system Reidun Høines.
Estere, fettstoffer og proteiner
Ernæring og helse Karbohydrater, energiomsetning og stoffskiftet
Fordøyelsesorganene - Gastro-intestinal-tractus
Idrettsernæring Eivind Andersen.
Estere, fettstoffer og proteiner
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Protein og fett - Uke 9 -.
Karbonkjemi – frå planter til plast Organiske stoff  Ei samnemning på alle stoff som inneheld karbon.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
Hormoner.
Vann – et livsviktig stoff Vi er helt avhengig av vann Vi er helt avhengig av vann Vannmolekylet oppbygning som gjør det til det livsviktige stoffet det.
{. Framlappen i hypofysen er ein hormonkjertel. Han produserer hormon som verkar direkte på celler i kroppen, og hormon som verkar på andre hormonkjertlar.
Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.
Fra celle til flercellet organisme. Mål Du skal kunne cellenes felles grunnleggende bygningstrekk.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Kva er spesielt med organiske stoff? - Ei mengd stoff som tidlegare berre var kjende frå planter og dyr, blir no framstilte i laboratorium. - Det vert.
Fordøyelse Magesekken og Tolvfingertarmen
Trygg mat og næringsstoffer
Prøvemuntlig: -Fenomener og stoffer -Kropp og helse
Oppgaver Næringsstoffer
Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
KARBOHYDRATER.
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskanalen.
Fordøyelseskjertlene
Utskrift av presentasjonen:

Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene. STOFFSKIFTET Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.

Enzymer Fordøyelses systemet Lagring og transport av næringsstoff

ENZYMER ENZYM: Et protein som driver en kjemisk reaksjon, uten selv å forbrukes. Ulik enzym for ulike reaksjoner: mangler en type → sykdom Eks.: Laktoseintoleranse Føllings sykdom

Ca 20 enzymer bryter maten ned til små molekyler FORDØYELSESSYSTEMET Fordøyelseskanalen Munn Spiserør Magesekk Tarmer Kjertler Spyttkjertler Bukspyttkjertel Galleblære Leveren Ca 20 enzymer bryter maten ned til små molekyler

FORDØYELSESSYSTEMET Munn/spiserør: Oppdeling (tygge), stivelse > maltose Enzym: amylase Magesekk: Maten knas til ”suppe”. Saltsyre=surt! Proteiner → korte aminosyrekjeder Enzym: pepsin Tynntarm: små molekyl → blodet maltose → glukose (Enzym:maltase) a.s-kjeder → aminosyrer FETT > småbiter → glyserol + fettsyrer Enzym fra gallen. Tykktarm: Vann/salt trekkes ut gj. Tarmveggen Restene er avføring

Karbohydrat Protein Polysakkarid Munnhule Fett Spiserør Celle Lever Magesekk Tynntarm Blodåre Monosakkarid Polysakkarid

Proteiner Protein Karbohydrat Munnhule Fett Spiserør Celle Lever Magesekk Tynntarm Blodåre Aminosyrer Protein

Fett Protein Karbohydrat Munnhule Fett Spiserør Celle Lever Magesekk Tynntarm Blodåre Fett Gyserol og fettsyrer

Transport og rensing Tarm → blodet → leveren → alle andre celler i kroppen Leveren = renseanlegg og regulator. INSULIN GLYKOGEN (hormon) GLUKOSE GLUKAGON Se fordøyelsen fra innsida

Oppsummering Forklare hva et enzym er. Kunne oppbyggingen av fordøyelsessystemet. Vite hva som brytes ned hvor.