Uten mat og drikke.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Energi og næringsstoffene
Advertisements

Rutearket i Excel Et regneark består av en mengde ”celler” med innhold. Hver celle er plassert i en bestemt kolonne (her: C) og en bestemt rad (her: 5).
ERNÆRING HIL FOTBALL.
ENERGIOMSETNINGEN.
CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Aminosyre Arginin.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Energibalansen.
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
PP-presentasjon 16 Lev sunt. Nivå 2.
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Lars Magnus, Vegard og Eivind
Energi i celler Lars Magnuss, Veggarr og EiWind. Hvilke oppgaver har cellene?  Vekst  Bevegelse  Oppbygning og nedbrytning av stoffer.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Kapittel W Enzymer.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Vitaminene Fett- og vannløselige
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
FORBRENNING.
Vitaminer.
Skjoldkjertel og tyroksin Hvordan påvirker de vår helse
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Planteceller og planter
Johanne Molnes Harkjerr
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Grunnleggende ernæring
Vitaminer og mineraler
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Celler er grunnlaget for alt liv
Husk sunn matpakke Hva putter du i matboksen? Har du noen gang tenkt:
Oppgaver Næringsstoffer
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
KARBOHYDRATER.
Blodet.
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskanalen.
Fordøyelseskjertlene
Vitaminer og mineraler
Celler – grunnlaget for alt liv
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Uten mat og drikke

Hva er det i sunn mat? I tilegg til å gi deg energi, inneholder sunn mat både vitaminer og mineraler. Slike stoffer er nødvendige for alle de kjemiske reaksjonene går slik de skal. Alle som spiser veldig MYE usunt mangler antagelig både energi, vitaminer og mineraler, det kan føre til dårligere konsentrasjon og slaphet.

Hva inneholder cellene? Cellene inneholder først og fremst vann, karbohydrater, proteiner, fett og arvestoff. Vann er vannmolykyler. De kan vi også få i oss ved å drikke, så det er ikke så avgjørende hvor mye vann maten inneholder. Arvestoffet i det vi spiser blir brutt ned i tarmen. Selv om vi spiser milliarder av DNA- molekyler fra andre organismer hver dag, påvirker det oss ikke. Hva slags karbohydrater, proteiner og fett maten inneholder er derimot veldig viktig. Det er energien i disse næringsstoffene kroppen vår bruker. Dessuten er det viktig å være klar over at det finnes mange ulike typer næringsstoffe, karbohydrater og fett, og noen er sunnere og viktigere for kroppen en andre.

Hva er….. Proteiner: våre proteiner funker som kroppens byggesteiner. Andre proteiner er med på å bygge opp og bryte ned molekyler. De kalles enzymer og kan sammenlignes med maskiner. Karbohydrater: karbohydrater er energirike molekyler som alle levende organismer bruker til å skaffe oss energi, eller til å lage energi. Fett: fett inneholder veldig mye energi i forhold til vekten sin, og er derfor godt egnet til å lagre energi i kroppen. Hvis kroppen får for mye energi, for eksempel i form av sukker omdannes dette til fett.

Mineraler: mineraler er grunnstoffer vi trenger i ørsmå mengder for at kroppen skal fungere. Mange proteiner er avhengige av spesielle metallatomer for å virke. Proteinet som frakter oksygen i blodet vårt , er .F.eks. avhengig av å ha et jernatom inni seg fordi oksygenet binder seg til jernatomet. Vitaminer: vitaminer er et felles navn på mange ulike molekyler. Mange av enzymene i kroppen vår er helt avhengig av et spesielt vitamin for å virke, men cellene våre klarer ikke å lage vitaminene selv. Derfor må vi få dem i oss gjennom maten, det eneste unntaket er D- vitamin, som hudcellene klarer å lage hvis de blir bestrålt av for eksempel sollys.

Her er alle de forskjellige vitaminene Fettløselige vitaminer • Vitamin A (retinol) • Vitamin D (ergo- og kolekalsiferol) • Vitamin E (tokoferoler og tokotrienoler) • Vitamin K (fyllo- og menakion)   Vannløselige vitaminer • Vitamin B1 (tiamin) • Vitamin B2 (riboflavin) • Vitamin B3 (niacin) • Vitamin B6 (pyridoksin) • Vitamin B12 (kobalamin) • Pantotensyre (B5* ) • Biotin   (B7-8 * ) • Folat    (B9* ) • Vitamin C (askorbinsyre)

FERDIG … : )