Espen Stabell, Oslo brann- og redningsetat

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Om sikkerhet og brann.
Advertisements

Ørnulf Wiig Installasjon AS
Radon.
2 Leseferdigheter og lesevaner
PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer
Trygghetskampanje – brann og el sikkerhet
Oslo brann- og redningsetat
”The Downwind Turn” Mange piloter har sterke meninger om dette med å svinge inn i medvind !
De dårige følelsene. Veiene ut..
Høyere livskvalitet -færre bekymringer. Ny teknologi – nye muligheter Eiere: Konseptutviklingen startet våren Tryggere Hjem AS ble stiftet:
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
Brannvern for hjemmeboende eldre og funksjonshemmede
22 tips for den faglitterære forfatteren
Kvikksølv – opplæring av arbeidstakere og kontraktører
Sone 1 (aerob) % av makspuls, lav intensitet
Brannforebyggende tiltak
Om sikkerhet og brann.
Hvordan intervjue en forsker?
Slik kommer du til «Personverninnstillinger»: Logg inn på Facebook.
Mitt selskap og logo KF oppgave Av FLT Student.
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
HVERDAGSAKTIVITETER & ENERGIØKONOMISERING
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Adgangskontroll.
Brann som grunnlag for design
Base system MODELL Q1 Base enhet Extern manøver panel
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
“Beste praksis for isolering ved arbeid på hydrokarbonførende utstyr”
Engia.
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
Gjøre opp ild i skog og mark!
HMS - Helse, Miljø og Sikkerhet
TEK kap. 11 Sikkerhet ved brann
Arkivutstyr og arkivlokale
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Ord er ikke alt ! - Råd og tips om det å presentere et budskap Norsk Sykepleierforbund, medieseminar for tillitsvalgt 3 nov 2009 Erik Dale – sykepleier.
Smittemåter og smitteforebygging
Insekticider - toksikologi
Post 4, sykehuset Levanger
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Brann og branntilsyn Hva er et brannforebyggende tilsyn?
Å tenke på ved kjøp av MC utstyr
Undervisningsopplegg: Brannvernopplæring for hjemmetjenesten
Sikkerhetsforskriften – status og fremdrift v/Arild Tømte
Båtbrann Skadesak for retten - I forbindelse med klargjøring av stedet for reparasjonsarbeidet hadde det dagen før vært benyttet varme arbeider i forbindelse.
Kap 1:Arbeid med stoffer Først litt repetisjon:
Generell brannforebygging Erik Markhus og Ragnhild Ø. Mortensen
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Røyk og evakuering Bodil Aamnes Mostue Brennaktuell kunnskap
Sikkerhetsmøte 2015 Take off stall (power on stall)
Brannvern på USIT Orientering fra USITs lokale arbeidsmiljøutvalg (LAMU)
Engia.
BRANNGASSVENTILASJON
Brannsikkerhet for fritidsbåter – brannteori for RSSRK
BRANNVERNOPPLÆRING Grunnleggende branninformasjon til studenter og nytilsatte ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Nøkler til naturfag – mars 2016 Kursdeltakerne har «studentrollen»
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Nøkler til naturfag 22. og 28. oktober 2015 Kursdeltakerne har «studentrollen»
BRANNSIKKER BOlig brannvernforeningen.no.
Brannverngjennomgang med leietakere Galleri Oslo, 18. August 2015
BRANNVERN i EGET HJEM.
BRANNSIKKER Bustad brannvernforeningen.no.
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se neste.
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se lysbilde.
Brann kan forhindres ved forebygging, kunnskap og sunn fornuft.
Hva finnes i BRIS om brannhendelser i bygg
Utskrift av presentasjonen:

Espen Stabell, Oslo brann- og redningsetat Brannvernundervisning Espen Stabell, Oslo brann- og redningsetat

Mål: Brannfysikk Slokking/Rømning Forebygging Hva er en brann, hva kreves for at det skal brenne? Ord og utrykk brukt ifm. brann Branngasser Brann- og røykspredning Slokking/Rømning Hva gjør vi hvis det først begynner å brenne? slokkemidler Forebygging Hva kan vi gjøre for at det ikke skal brenne hos oss? Styrets og eiers plikter Brannårsaker

Temperatur Oksygen Brennbart materiale Brannfysikk/kjemi. Branntrekanten Temperatur Oksygen Brennbart materiale

Brannfysikk/kjemi BRANN er en forbrenningsprosess som krever at brannbart materiale får tilstrekkelig høy temperatur og samtidig har tilgang på nok oksygen.

Brannfysikk/kjemi Kritisk nivå nåes etter 4-5 minutter etter antennelse av en flammebrann 4-5 minutter er skremmende kort tid og mye av årsaken til at det går så fort er alle de ”moderne” stoffene vi omgir oss med. Plast utvikler seg som oljebranner og utvikler en meget stor energi. I ”gamle dager” var dette kritiske nivået, altså tiden fra antennelse til fullt utviklet brann, ca. 15 minutter.

Brannfysikk/kjemi

Overtenning Brannfysikk/kjemi Når alle brennbare materialer etter en pyrolyse begynner å ta del i brannen og resulterer i en total brann. Overgangsfasen fra en begrenset flammebrann til en fullt utviklet rombrann For å få en overtenning må det være tilstrekkelig med luft Brannen er da brenselstyrt (brannen utvikler seg etter hvor mye brennbart det befinner seg i rommet)

Glødebrann / Ulmebrann Brannfysikk/kjemi Glødebrann / Ulmebrann Den mest vanlige brannen i norske hjem Den største faren ved ulmebrann er de giftige gassene som dannes Blir ikke oppdaget av ioniske røykvarslere Selvantenning Dersom et stoff eller materiale begynner å brenne uten varmetilførsel Linolje, fiskemel, fuktig høy osv.

Brannfysikk/kjemi Brannrøyk eller branngasser? Tenk på brannrøyken som GASSER Gasser er giftige og som regel et resultat av en ufullstendig forbrenning Gasser som ikke er ferdig brent, kan tenne under de rette forutsetninger

Brannfysikk/kjemi Branngassantennelse

Branngassers giftighet Gassene er produktet av det som brenner og man må regne det som 100 % sikkert at gassene fra brannen er svært giftige og at de kan forårsake stor helseskade, i verste fall død. Vi deler de giftige gassene inne i to kategorier: Narkotiske og irriterende gasser Narkotiske gasser vil forårsake narkose (nedsatt bevissthet) og død på grunn av kvelning, mens irriterende gasser kan forårsake at ofrene blir ute av stand til å rømme, hovedsakelig på grunn av virkningene på øynene og i de øvre luftveier.

Branngassers giftighet Den mest kjente gassen, den som er årsak til de fleste dødsfall etter brann er CO (karbonmonoksid). CO er av den ”narkotiske” typen og er ikke på langt nær den giftigste av branngassene, men den er svært fremtredende fordi konsentrasjonen som regel alltid vil være høy. Den er luktfri, fargeløs og ”ikke-irriterende” og derfor er det meget vanskelig å oppdage at man blir forgiftet. CO har en bindingsevne til Hemoglobinet som er ca. 250 ganger større enn oksygen Innånding av 600 ppm (0,06 %) CO kan blokkere halvparten av Hemoglobinet i kroppen. 1% CO i innåndingsluften er dødelig ved 1 minutts eksponering

Branngassers giftighet HCN (hydrogencyanid eller blåsyre) HCN utvikles ved blant annet branner i ull, silke og nylon og er en ”narkotisk gass”. HCN er ca 30 ganger giftigere enn CO

Branngassers giftighet I 9 av 10 tilfeller er det røyken som dreper, ikke flammene Listen over branngasser og symptomer er nesten uendelige, og er vanskelig å huske i en stresset situasjon Det viktigste prinsippet å huske er at om du tror du eller andre har vært i kontakt med branngasser så sørg for å oppsøke enten helsepersonell på stedet eller fastlege. Senskader kan komme så sent som 250 dager etter eksponering.

Branngassers giftighet

Røykgasser Røyken stiger for den er lettere en lufta

Røykgasser Røyken treffer taket og blir avkjølt Det vil være undertrykk ved gulvet og overtrykk i gassene Nøytralsonen dannes mellom disse

Røykgasser Her ser man tydelig hvor nøytralsonen har vært Giftige varme gasser og 0-sikt Kaldere og brukbar sikt

Spredning Varmen transporteres eller overføres på tre grunnleggende måter:

Hva gjør vi dersom det begynner å brenne? Redning Varsling Slokking

Gjør deg kjent med dine rømningsveier

Slokkemidler

Slokkemidler Pulver Egnet: - væsker (olje, bensin o.l) - fett og halvfaste stoffer - brennstoffmotorer - elektriske anlegg - elektriske maskiner Uegnet: - til å slokke glør og ulmebrann Pulver forurenser ikke . Ikke giftig. Leder ikke elektrisitet

Slokkemidler SKUM Egnet: - faste stoffer - brannfarlige væsker - glør og ulmebrann

Slokkemidler KARBONDIOKSID – CO2 Egnet: - væsker (olje, bensin o.l) - fett og halvfaste stoffer - brennstoffmotorer - elektriske anlegg - elektriske maskiner Uegnet: - til å slokke glør og ulmebrann Forurenser, men Ikke synlig.

1 liter vann = 1700 liter vanndamp Slokkemidler VANNETS EGENSKAPER Egnet: Normale branner, (treverk, tekstiler, høy, halm, papir dvs fibrøse stoffer. Elektriske anlegg, (PS rent vann) Uegnet: Væsker og oljer som er lettere enn vann (f. eks bensin, white spirit, voks o.l 1 liter vann = 1700 liter vanndamp Farlig fett, smult, magnesium og enkelte typer farlig gods

Brann i smultgryte

Åpning av dør

Åpning av dør

Når den rette blandingen av branngasser får tilgang til luft kan en branngasseksplosjon bli meget kraftig.

Redning av personer Vi kan redde og slokke brann, men vi skal ikke miste livet i forsøket Metoden er ikke så viktig, tenk kreativt.

Røykvarsler Forebyggende Bytt batteri minst en gang i året Sørg for riktig montering og plassering Bytt ut røykvarslere som er eldre en 10 år Test røykvarsleren med jevne mellomrom

Slokkeutstyr Forebyggende Sørg for at slokkeutstyret har hensiktmessig plassering, at alle vet hvor det er og hvordan man bruker det. Sørg for at slokkeutstyret er vedlikeholdt (service, kontroll osv) Foreta en visuell kontroll minst en gang i kvartalet

Rømningsveier Forebyggende Sørg for ryddige rømningsveier Det er ikke tillatt å lagre ting i fellesarealer Sørg for at andre branntekniske tiltak fungerer (dørpumper osv)

Forebyggende Sørg for å ha oversikt Er det mennesker inne? Hvor brenner det? I tilfelle, HVOR? Er det farlig gods i bygningen som for eksempel komprimerte brennbare gasser? Finnes det plantegninger av bygget? Hvem har nøkler/kort? Er det momenter som kan representere en fare for røykdykkerne, som åpne sjakter osv?

Internkontroll Forebyggende Opprett en internkontroll Det er styrets ansvar å innføre og utøve internkontrollen Det er styrets plikt å informere eier og bruker av den enkelte leilighet om det ansvar den enkelte har i henhold til lover og forskrifter

Forebyggende Øvelse gjør mester! Gjennomfør brannøvelser – rømning, slokking osv Sørg for at alle er kjent med branninstruksen, og at ny innflyttede får den informasjonen de trenger

Forebyggende Tilsyn Brann- og redningsetaten utfører tilsyn og feiing minimum hvert 4.år . Viktig å være tilstede under tilsynet Tilrettelegge atkomst for feier

Forebyggende Fyr riktig! Ved å fyre riktig, unngår vi sotbrann Bruk tørr ved og god trekk. Unngå rundfyring Sørg for at ildstedet er riktig montert, og at det foreligger en kontrollerklæring

Bygningsbranner Brannårsak 2006 Eksplosjon Lynnedslag Annet Selvtenning Påsatt Feil bruk av EL utstyr Elektrisk årsak Bar ild Ukjent Prosent 0,00 5,00 10,00 15,00 20,00 25,00

Branner i 2009

Brannårsaker

Strykejern Varmeteppe

Kopimaskin Tørrkok

(VG Nett) Den 26 år gamle studenten sovnet fra pizzastekingen. Nå risikerer han millionerstatning og fengselsstraff for storbrannen som startet i Bergen. STORBRANN: Nær halvparten av et av landets viktigste kulturminner gikk tapt da fire av de fredede Skuteviksbodene i Sandviken i Bergen brant ned. Foto: SCANPIX VG 16.06.10

Bruk gjerne ilden og hygg deg med den, men vis aktsomhet

Kjempefint Espen. Godt språk, tydelig og informativt Kjempefint Espen. Godt språk, tydelig og informativt. Fint om du kan få med noe av det vi sliter med: sklisikring, stige, kontrollerklæring, være til stede under tilsynet (fyringsteknikk vs. Sotbrann for de som har ildsted vel og merke.) Hilsen Monica. Takk for meg