Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Trygghetskampanje – brann og el sikkerhet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Trygghetskampanje – brann og el sikkerhet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Trygghetskampanje – brann og el sikkerhet
2. april 2017

2 LOfavør kollektiv hjem
Verdens beste innboforsikring inkludert i LO-medlemskapet! Innboforsikringen er den eneste i Norge uten øvre forsikringssum. Absolutt alt innbo og løsøre i hjemmet er forsikret! Hvorfor trygghetskampanje? - brann i hjemmet er skremmende og farlig - beholde den lave forsikringspremien

3 El sikkerhet – helt enkelt
Hvorfor brenner det? Hva er jeg pålagt? Hva kan/må jeg gjøre?

4 Hva sier tallene for 2008? Hovedårsakene til brann er: Bar ild 30 %
Elektrisk årsak 26 % (hva er det?) Feil bruk av elektrisk utstyr 24 % Påsatte branner 13 % Brann som følge av lyn 1 % Største enkeltårsak er tørrkoking/overoppheting på komfyr (14 %) Hovedårsakene til brann i bolig er (2008 tall) : Bar ild 30 %(røyking, levende lys, aske fra ildsted, piper og ildsteder osv). Elektrisk årsak 26 % (dvs feil i det elektriske anlegget). Feil bruk av elektrisk utstyr 24 % Påsatte branner 13 %. Største enkeltårsak er tørrkoking/overoppheting på komfyr (14 %). Årlig rundt 1500 boligbranner som krever utrykning av brannvesen Komfyr/kokeplate var det elektriske apparatet som var involvert ved brannstart i flest boligbranner. Hvorav de fleste oppsto si forbindelse med feil bruk. Der hvor brannårsaken var feil på elektriske installasjoner eller utstyret/apparatet var det de tre gruppene ”vaskemaskiner/oppvaskmaskiner”, ”ledninger/kabler” og stikkontaktmateriell” som i flest tilfeller var involvert ved brannstart

5 Hvorfor brenner det? Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten. Tidlig varsling er avgjørende. Røykvarsleren gir deg og din familie muligheten til å våkne i tide og komme dere ut før det er for sent. Røykvarslere redder hvert år 10 – 15 liv

6 Tørrkoking Omkring 15 prosent av alle boligbranner tilberedes bokstavelig talt på komfyren på grunn av tørrkoking. Kan enkelt begrenses med en komfyrvakt Bilder:

7 Elektriske småapparater
Mange apparater er utstyrt med termostat. Det kan være kaffetraktere, vannkokere, strykejern, hårfønere og lignende. Går termostaten i stykker, kan temperaturen på kort tid øke og forårsake brann. Trekk derfor alltid ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk - eller monter tidsbryter Bilder:

8 Skjøteledning Godkjent type, gjerne med overspenningsvern
– det redder pc og tv Ikke lov å strekke skjøteledninger fra ett rom til ett annet Begrens bruken – er det en varig løsning er det bedre med et ekstra uttak Ikke la skjøteledningen bak sofaen eller under stereobenken bli en støvsamler som utsettes for mekaniske påkjenninger hver gang man dunker borti den med støvsugeren. Monter skjøteledningen på veggen eller lignende, med innebygde fester eller på annen måte. Et støvlag øker temperaturen i ledningen og i kontakten og kan også antennes ved gnister etc. Bruk en skjøteledning med passe lang tilførselsledning, slik at flere meter med løs kabel under sofaen, eller bak stereobenken, unngås. Kortere lengder med tilførselsledning  som blir til overs,  kan disse kveiles opp og festes sammen med resten av skjøteledningen, slik at den også kommer opp fra gulvet.  Da unngås at den blir utsatt for påkjenninger fra støvsugeren. Ikke lag for store kveiler.  For mange ”runder” i kveilen kan føre til økt temperatur i ledningen. Ikke bruk skjøteledning til produkter som medfører langvarige høye belastninger, som f. eks varmeovner, varmtvannsberedere eller lignende. Alle koplinger er svake punkt i et elektrisk anlegg. Ikke sett flere forgrenere i hverandre. Ved flere forgrenere utenpå hverandre blir stikkontakten på veggen utsatt for mekaniske belastninger den ikke er beregnet for. Unngå også å seriekople flere skjøteledninger. Velg heller en skjøteledning med lenger tilførselsledning. Ikke legg skjøteledning fra rom til rom. Unngå også å legge skjøteledning inne fra huset og ut i friluft. Skjøteledninger som brukes der barn ferdes bør ha barnevern. Sjekk skjøteledningen for skader før og etter bruk. Ta gamle sprø misfargede skjøteledninger ut av bruk. Bilder:

9 Sikringsskapet Kjenn på sikringene om de er varme.
Varmgang kan være et faresignal. Ser sikringsskapet ditt slik ut – kan det være på tide å bytte det ut! De mangler ofte nødvendig sikkerhet som overspenningsvern og jordfeilbryter Faresignal: Går sikringene ofte, så er noe feil Hvor mye strøm kan jeg bruke på en kurs? Det er Ohms lov: 10 amp sikring x 230 V (spenningsnettet i Norge) = 2300 Watt Oljeovn drar ofte 2000 Watt – da er det ikke mye igjen på denne kursen! Skru til en gang pr år

10 Varmeovner Flyttbare varmeovner er i utgangspunktet beregnet for bruk uten tilsyn, men etter flere branner som skyldes slike produkter oppfordres man til at bruk av slike ovner skjer under tilsyn.

11 Vaskemaskiner og tørketromler
Vaskemaskiner og tørketromler kan være brannkilder. Slå alltid av vaskemaskinen, oppvaskmaskinen og tørketrommelen når du forlater boligen. La heller ikke disse maskinene gå mens du sover. Rengjør lofilteret i tørketrommelen hver gang etter bruk. Tette lofiltre kan gi så høy varmeutvikling at det fører til brann. Skru igjen vannkrana når du reiser bort! 11 2. april 2017

12 Hva er jeg pålagt? Røykvarsler som virker – sjekk batteriet!
Byttes hvert 10. år Byttes hvert år! Brannslokkingsutstyr – brannslange eller pulverapparat må sjekkes Eier og bruker er ansvarlig for det elektriske anlegget Er ikke dette i orden, kan du få avkorting eller avslag på forsikringsoppgjøret Bør ha brannforebyggende el-kontroll hvert 5 år (Sintef)

13 Hobbyelektrikere Skal holdes unna sikringsskapet!
Klare regler for hva de kan gjøre. For eksempel er det lov til å: Skifte dekselet for koblingsbokser, brytere og stikkontakter, men ikke selve den veggfaste delen. Montere og skifte varmeovner dersom de har bevegelig ledning og støpsel. All elektrisk installasjon skal utføres fagmessig av en elektroinstallatør, bortsett fra det du har lov til å gjøre selv. ellers, se dsb.no (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap)

14 Enkle tips – som ikke koster noe
Stand-by Slå av alle elektriske apparater helt  når de ikke er i bruk. Unngå å la apparatene stå i "stand-by". Termostatstyrte apparater Mange apparater er utstyrt med termostat. Det kan være kaffetraktere, vannkokere, strykejern, hårfønere og lignende. Går termostaten i stykker, kan temperaturen på kort tid øke og forårsake brann. Trekk derfor alltid ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk. Følg bruksanvisningen Følg alltid bruksanvisningen for de enkelte elektriske apparatene, både når det gjelder bruk og vedlikehold. Bruk ikke apparater til andre ting enn de er tiltenkt. Forsøk deg heller ikke som "hobbyreparatør" - overlat reparasjoner til fagfolk.

15 Mine råd Ha alltid røykvarsler og brannslokkingsapparat som er i orden
Unngå i størst mulig grad bruk av skjøteledninger Elektriske apparater som vaskemaskin/oppvaskmaskin osv skal brukes når vi er våkne og hjemme Vær våken hvis sikringene stadig går, det er ofte et varsel om at noe er galt Bruk fagfolk der fagfolk skal brukes!


Laste ned ppt "Trygghetskampanje – brann og el sikkerhet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google