Indikatorbakterier i drikkevann.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevenes rettigheter og plikter
Advertisements

Prøvetaking iht. ”Drikkevannsforskriften” Dion Christensen, prosjektavd. leder Aqua Unique Norge AS Vannkonferansen – 23. august.
Fôrkvalitet Godt grovfôr i rundballen Av Linn Hege Engen
Rapport om diarésykdom
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Kartlegging av mulig helserisiko for abonnenter berørt av trykkløs vannledning ved arbeid på ledningsnettet Referat fra et NORVAR-prosjekt Vannforsyningsdagene.
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Vannkonferansen 2007 Color Fantasy Kjetil Tveitan
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Vannkjemi - Egenskaper til viktige analyseparametere
Drikkevann – hvordan tolker vi vannanalyser
Det manglet ikke på engasjement
Grunnvann - kvalitet og utfordringer
Presentasjonen er laget av Hilde Hov
Hygieniske barrierer i vannforsyningen Jens Erik Pettersen Finnsnes, oktober 2005.
Norsk vann: ODP- prosjektet Kravet om to hygieniske barrierer + Klorresistente parasitter + Hva gjør andre land? Behov for revisjon av desinfeksjonspraksis.
Tilbakestrømning fra abonnent til vannledning
Legemidler, naturlegemidler og helsekost
Drikkevannsseminar – Finnsnes
Helse- og omsorgsdepartementet
Uønskede bestanddeler i næringsmidler
Konstruksjoners sikkerhet
(2) Utfordringene for Norges vannforsyning v/Toril Hofshagen, NORVAR og Christen Ræstad 1.Drikkevann; et trygt og godt naturprodukt: Økte krav til sikkerhet,
En robust vannkilde ! Råvannskvaliteten i inntaket svekkes lite av vær, vind og andre påvirkninger.
Metoder og indikatorer for beskrivelse av vannkvalitet
Hva er en hygienisk barriere?
Vannbårent campylobacterutbrudd på Røros, mai 2007
Asplan Viak AS Trondheim Bergen Sandvika Stavanger Arendal Tromsø
Kartlegging eller løpende kontroll?
Regionalt laboratorium for mat, vann og miljø i Midt-Troms
Omgangs syke Smittsomhet og hygiene
Status og utfordringer innen vannforsyningen Jens Erik Pettersen Driftsassistansen i Møre og Romsdal Kurs/årsmøte Mai 2005 Ulsteinvik.
Bakgrunn Kunnskapsdepartementet (KD) ba i brev av til universiteter og høyskoler om at det innen utgangen av 2009 var utviklet løsninger for,
Bærekraftig utvikling - forskerspiren
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Georg Kapperud Smittevern 13 – kapittel 14 Ansvar, oppgaver og rutiner ved nasjonale utbrudd Smitteverndagene
(12) Ordstyrer setter oss på sporet Hvilke utfordringer står vi overfor når vi skal vurdere om vannforsyningen har tilstrekkelige hygieniske.
Biologisk kontroll I naturen - veldig få arter som eksploderer i antall. Gjøre regnestykker - det skjer ikke.
HUS-utbruddet - epidemiologisk etterforskning Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene, 1. juni 2006.
Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Da Oslo kokte Presentasjon Folkehelseinstituttets smitteverndager 4. og 5. juni 2008 Frantz Leonard Nilsen, smittevernoverlege.
Presentasjonen er laget av Hilde Hov
Georg Kapperud E. coli-utbruddet 2006 Smitteverndagene mai 06 X Laboratorie-basert etterforskning.
Olav Hungnes - Folkehelseinstituttet Aviær influensa A(H5N1)- diagnostikk hos mennesker Olav Hungnes WHO nasjonalt influensasenter Avd. for virologi Divisjon.
Fakta om LA-MRSA LA-MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. I 2014 har det.
Bakgrunn Registreringsarbeider Kommunens saksbehandling Privat engasjement Mulige konsekvenser på sikt Opprydding i spredt bebyggelse - Sarpsborgmodellen.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
NorLab as Fagsamling Sortland september 2009 Prøvetakning av vannprøver Theresa Oxem.
Vannleveranse og beredskap Tilfeldigheter eller planer……..? Erling Aass Drammen kommune, vann og avløp.
Dårlig luftkvalitet, en utfordring for helse- myndighetene Bedre byluft forum 28. april 2011 Anders Smith, seniorrådgiver/lege.
VANN. VANNETS KRETSLØP Vannets kretsløp et det viktigste av naturens kretsløp. Det rinner ut i havet.: Vann fordamper. Det blir kondensert. Vannet faller.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
Rutine: Godkjenning av dokumenter i ephorte To metoder for godkjenning: 1.Send til godkjenning til 1 person – enkel godkjenning 2. Send til godkjenning.
Dagsaktuelle vannforsyningsproblemstillinger. Sivilingeniør Christen Ræstad Strøtvetveien 2 B, 3014 Drammen online.no Driftsassistansen.
Arvid Børretzen vaktmeister/dagleg leiar Måleusikkerhet Indikatorbakteriar Barrierar.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Status pr. Januar 2013 Kommunalteknisk sektor Tom A. Johansen
TVM4710 Fordypning VA- teknikk
Hygieniske forhold i resipienten
Hygieniske forhold i kilde og resipient
SIB5092 Fordypning VA – spesialisering Vannrensing:
SIB5092 Fordypning VA – spesialisering Vannrensing:
Hygieniske barrierer Hvilke utfordringer står vi overfor når vi skal
BEHANDLING AV DRIKKEVANN Vannverkssituasjonen i Norge
SIB5092 Fordypning VA – spesialisering Vannrensing:
Alternativ vannforsyning for Ålesundsregionen
Utendørs musikk og bruk av høyttaleranlegg
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
Utskrift av presentasjonen:

Indikatorbakterier i drikkevann.

KIMTALL 22 °C/ 72 timer Totalt antall bakterier pr. ml Vid gruppe mikroorganismer (sopp og bakterier) som finnes naturlig i drikkevann Høyt antall kan tyde på begroing og kan gi sykdomsfremkallende bakterier gode livsvilkår. Ved verdier over 100 pr. ml må årsak finnes.

KIMTALL 37°C Totale antall bakterier som er i stand til å vokse ved 37 °C i 2 døgn. Høye verdier kan være en indikator på forurensing fra varmblodige dyr og fugler. Plutselige forandringer med høye verdier på nett kan være en indikator på legionella bakterier.

KOLIFORME BAKTERIER Skal ikke påvises Koliforme bakterier uten påvisning av E.Coli er normalt et tegn på eldre fekal forurensning (avføring) med lavere smittepotensiale. Påvisning bør resultere i analyse av E.coli.

E.COLI Tarmbakterie - Skal ikke påvises. Bakterien med forholdsvis kort overlevelsestid i vann. Påvisning indikerer derfor fersk fekal forurensing Fare for infeksjon. Mulige sykdomsfremkallende bakterier Tiltak iverksettes Anbefaler kokevarsel inntil vannkvaliteten er ok.

INTESTINALE ENTEROKOKKER Tarmbakterie - Skal ikke påvises Påvisning tegn på fersk fekal forurensing Avføring fra mennesker og dyr har forskjellig mengdemessig sammensetning av E.coli og enterokokker. Undersøkelse av begge bakterier i samme vannprøve kan derfor gi en viss informasjon om kilde til fekal forurensing.

CLOSTRIDUM PERFRINGENS Skal ikke påvises. Finnes overalt i naturen og er samtidig en vanlig bestanddel i dyr og menneskers normale tarmflora. Kan indikere gammel eller periodevis fekal forurensing. Kan være opphav til matforgiftning når bakteriene etableres for eksempel i kjøkkenmiljø. Kan indikere encellede parasitter som Cryptosporidium og Giardia

ÅRSAK TIL TILSTEDEVÆRESLE AV INDIKATORBAKTERIER KAN VÆRE: BEITEDYR I OMRÅDET TILFØRSEL AV KLOAKK FORURENSING I NEDSLAGFELTET SVIKT I DESINFEKSJONSSYSTEM TILFØRSEL AV INDUSTRIELT AVLØPSVANN INNSUG AV FORURENSET VANN PGA. FOR EKSEMPEL RØRBRUDD NETTET TRYKKLØST ELLER UNDERTRYKK

BESKRIVELSE AV TILTAKSTYPER FOR VANNFORSYNING OG DRIKKEVANN TILTAKSTYPE A Nødvendige tiltak iverksettes umiddelbart. Avdekke årsak til overskridelse Tilsynsmyndigheter varsles umiddelbart. Det kan ikke gis dispensasjon ved overskridelser av grenseverdier.

BESKRIVELSE AV TILTAKSTYPER FOR VANNFORSYNING OG DRIKKEVANN TILTAKSTYPE B Nødvendige tiltak iverksettes snarest. Tilsynsmyndigheter varsles. Godkjenningsmyndighet kan i enkelte tilfeller gi dispensasjon forutsatt at overskridelse av grenseverdi ikke representerer helserisiko og at tilfredsstillende vannforsyning fra alternativ kilde ikke er mulig.

BESKRIVELSE AV TILTAKSTYPER FOR VANNFORSYNING OG DRIKKEVANN TILTAKSTYPE C Nødvendige tiltak iverksettes snarest. Tilsynsmyndigheter varsles. Det kan gis dispensasjon fra grenseverdien for en periode slik at nødvendige tiltak kan gjennomføres. Det forutsettes at overskridelse av grenseverdi ikke representerer helserisiko.

TILTAK I FØLGE DRIKKEVANNSFORSKIRFTEN VED PÅVISNING AV E.COLI OG INTESTINALE ENTEROKOKKER Tiltak iverksettes umiddelbart for å avdekke årsak til overskridelse. Iverksette tiltak for å bringe analyseverdien under grenseverdi. Påvist i vann levert abonnent/forbruker: Tiltakstype A

TILTAK I FØLGE DRIKKEVANNSFORSKIRFTEN VED PÅVISNING AV KOLIFORME BAKTERIER. Nødvendige tiltak skal gjennomføres så snart som mulig for å bringe analyseverdien under grenseverdi. Påvist i vann levert abonnent/forbruker: Tiltakstype B

TILTAK I FØLGE DRIKKEVANNSFORSKIRFTEN VED PÅVISNING AV CLOSTRIDIUM PERFRINGENS Forsikre seg om at det ikke er noen potensiell helserisiko. Påvist i vann levert abonnent/forbruker Tiltakstype C (MED ET LITE OBS!)

TILTAK I FØLGE DRIKKEVANNSFORSKIRFTEN PÅVISES KIMTALL 22 °C OVER 100/ML PRØVE. Årsak undersøkes. Påvist i vann levert abonnent/forbruker Tiltakstype C

TILTAK I FØLGE DRIKKEVANNSFORSKIRFTEN VARSLING VED AVVIKENDE VANNKVALITET Vannverkseiers ansvar å varsle mottakere/abonnenter. Vannverkseiers ansvar å varsle tilsynsmyndighet (Mattilsynet og kommune v/kommunehelsetjeneste.

NETTKONTROLL OG ENKEL RUTINE KONTROLL. Kimtall 22 °C Koliforme bakterier (+ fysikalsk/kjemiske analyser) Er obligatorisk i nettkontroll, men det er ønskelig at man også undersøker for intestinale enterokokker. Ved påviste koliforme bakterier skal det undersøkes for E.coli.

NETTKONTROLL OG ENKEL RUTINE KONTROLL. (ikke fullt så enkel – husk syrevasket flaske!) Kimtall 22 °C Koliforme bakterier E.coli Intestinale enterokokker Clostridium perfringens (ikke nødvendig for grunnvann som ikke påvirkes av overflatevann)