Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Les mer om plan og målarbeid
Advertisements

Ørnulf Wiig Installasjon AS
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
Et eksempel på hvordan kan en dokumenterer IK – Akvakultur?
Et eksempel på kartlegging av matfiskproduksjon
Erfaringer fra internrevisjon
Krav til dokumentasjon i kap
Leif Krane, Datakvalitet AS, Tromsø
En stor og viktig del av helseforetakenes internkontrollsystem
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Revisjon ved Rikshospitalet den 11. – 18. desember 2007.
Internkontroll i kommuner
Kvalitetssystemet ISO 9001:2000
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Les mer om plan og målarbeid
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
HMS i UiO med Internasjonale standarder og Internkontrollforskriften av 1997 HMS ko-ordinatorseminar utgave                                
Plikt til internkontroll Per Gammelsæther Ikks AS / RO
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Grunnkurs Arbeidsmiljø Våren 2014
Næringas erfaring med NYTEK
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Morten Bøhlerengen Fagsjef HMS Norges Rederiforbund
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Klare mål for kvalitets- og miljøarbeidet Nye utfordringer krever nye tanker: Skal vi sertifisere oss? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 2
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
Orientering om Fiskeridirektoratets tilsyn og kontroll Startseminar Rømningskommisjonen 29. september 2006.
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
Et eksempel på hvordan du kan dokumenterer IK – Akvakultur?
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Internkontroll i norske kommuner
Foreløpig oppsummering etter tilsyn med styring av vedlikehold
Kvalitetsarbeid Høstmøte ved Reidar Hole.
Brann og branntilsyn Hva er et brannforebyggende tilsyn?
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
Bravida IK-Web Internkontrollsystem i praksis – En presentasjon av IK-Web Et nytt forretningsområde i Bravida.
Håndtering av avviksmeldinger
…når resultater betyr noe
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur
IK-forskriften Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften) Historikk Hvorfor drive systematisk.
Hovedkontormodell og HMS
Torgeir Hansen - Hovedverneombud BEAS dep. Foundry
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 1
Gjennomgang av miljørettet helsevern
Styrking av miljørettet helsevern i skolen Hva kan kommunen gjøre – egenkontrollen og godkjenningen Prosessen i Skedsmo kommune Hans Petter Buvik, Helseavdelingen.
Planlegge og prioritere tiltak
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Internkontroll ved Setesdal vgs Mål: ”Å få til felles rutiner og dokumentasjon”, virksomhetsplanen Hele internkontrollsystemet ligger i Fronter, rom.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet for ansatte
Opplæring i elektromedisinsk utstyr Håndtering av opplæringsavvik i elektromedisinsk utstyr ved Oslo Universitetssykehus.
INTERNKONTROLL - Medlem av Norges største frittstående elektrikerkjede -
Introduksjon til systematisk HMS- arbeid Presentasjon
Kvalitet, risiko og avvik
Leif Krane, Datakvalitet AS, Tromsø
Leif Krane, Datakvalitet AS, Tromsø
Miljørettet helsevern
Helse miljø og sikkerhet
Leif Krane, Datakvalitet AS, Tromsø
Tilsyn med Inneklima i skoler og barnehager
Juristsamling - Ålesund
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Utskrift av presentasjonen:

Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll? Hvem gjelder forskriften for? Fokusskifte Arbeidshefte

IK – Akvakultur Internkontroll innføres på akvakulturområdet Fastsatt 19.mars. 2004 Ikrafttredelse 01.01.2005

Internkontroll er Systematiske tiltak ( f.eks en plan, opplæring, rutine, prosedyre) som skal sikre at bedriftens aktiviteter planlegges organiseres utføres vedlikeholdes og forbedres I samsvar med krav fastsatt i eller i medhold av lover og forskrifter for bedrifter. Først og fremst en arbeidsmetode for å etterleve lover og forskrifter

Formålet med IK – akvakulturforskriften (§1) er å Sikre en systematisk gjennomføring av tiltak for å oppfylle akvakulturlovgivningen Etablere et verktøy for å sikre samfunnets krav til: balanse og bærekraft (miljø) dyrehelse dyrevelferd Bidra til en lønnsom og livskraftig akvakulturnæring på lang sikt ved å arbeide systematisk med disse kravene

Virkeområde – alle virksomheter som omfattes av: Fiskeoppdrettsloven Havbeiteloven Dyrevernloven Matloven(dyrehelseaspektet) To tilsynsetater: Fiskeridirektoratet og Mattilsynet

Myndighetsfunksjon – Fokusskifte Revisjon Ledelse og systemer (forebygging) Før: Kontroll Feil og mangler (symptomer) Det er viktig at presisere at myndighetene ikke kun skal gjennomgå virksomhetens IK – systemer. En skal også være på ”merdkanten” for å få bekreftet at IK - systemet fungerer i praksis.

Fokus på ledelse og system – et eksempel Utstyret som var brukt på lokaliteten hadde ikke tilstrekkelig kapasitet/styrke til å unngå sammenbrudd/havari. Resultatet ble rømming av fisk. Sprekker i anlegget var symptomer på at noe var galt. Hva var de tilbakeliggende årsakene til at det gikk galt?

Fokus på ledelse og system – et eksempel Den tilbakeliggende årsaken var at ledelsen i bedriften ikke hadde prioritert internkontroll og oppfølging av avvik. Dette var gjenspeilt i manglende systematiske tiltak (rutiner, prosedyrer, opplæring, dokumentasjon etc) for innkjøp, lokalitetsplassering og vedlikehold av anlegg.

Hva har vi – Hva er nytt? Styringssystemer Kvalitetsledelse Kundens og bedriftens egne krav Lovverk er et minimum Miljøledelse Kundens, bedriftens og myndigheters krav Internkontroll Myndighetskrav Risikoanalyse Vi har disse forskriftene: IK MAT Egenkontroll IK HMS IK Akvakultur

Samordne styringssystem? IK forskriften gir i veiledningen en åpning for å samordne styringssystem. ISO 9001 ISO 14001 EMAS EUREPGAP IK – HMS IK – MAT Egenkontroll IK-AKVA

Veileder IK-AKVA

Arbeidshefte Et praktisk eksempel på hvordan en kan dokumentere IK - Akvakulturarbeidet

Lover og forskrifter

Lover Aktuelle forskrifter Fiskeoppdrettsloven 1996-02-29 nr 223: Forskrift om produksjonsregulerende tiltak for oppdrett av laks og ørret. 2003-12-11 nr 1490: Forskrift om krav til teknisk standard for anlegg som nyttes i oppdrettsvirksomhet. 2004-12-22 nr 1785: Forskrift om drift av akvakulturanlegg. Etc……….. Havbeiteloven Omfatter ikke vår virksomhet. Dyrevernloven Etc…….. Matloven: 2000.02.01 nr 0070: Forskrift om bekjempelse av lakselus. 1997.02.20 nr 0193: Forskrift om transport av akvatiske dyr. Etc……

Eksempel på overvåking av lovkrav ”Klikk”

Mål og planlegging

Mål for internkontrollarbeid Mål for internkontrollarbeid Mer konkrete mål tilknyttet forskriftskrav Antall tilfeller av rømming av fisk skal være 0 i 2005 Dødeligheten skal reduseres med 10% for neste generasjon Mål for internkontrollarbeid Alle driftslederne skal ha kunnskap om IK-Akva forskriften innen januar 2005 Mål for internkontrollarbeid Internkontrollsystemet skal være implementert innen april 2005 Overordnet mål: Vi skal være en ledende akvakulturvirksomhet, med fokus på dyrevelferd og miljø

Handlingsplan HANDLINGSPLAN 1. 2. 3. Tiltak/Forbedringer Ansvarlig Tidsfrist Utført Internkontrollsystemet skal være implementert innen april 2005. Dette skal oppnås ved følgende tiltak: 1. 2. 3.

Organisering

Kunnskaper og ferdigheter

Risikokartlegging

Forbedringssystem (avviksbehandling)

Hvordan utføre en avviksbehandling? Noe går i stykker el. noen gjør en feil pga misforståelse eller manglende kunnskap Avviksbehandling ”Brannslokking” Begrens skader Håndtere produksjon Registrere avvik Fjerne årsakene til avvik med korrigerende tiltak Gjennomgå og analysere avvik for å avdekke trender

Systematisk gjennomgang (revisjon)

Systematisk gjennomgang (revisjon) En systematisk gjennomgang av internkontrollen …for å skape grunnlag for forbedring …for å sikre at internkontrollen fungerer i praksis

Hvordan dokumentere?

Oppsummering A Vedlikeholde og forbedre Planlegge Utføre Utvikle