Liv Ramskjær Norges museumsforbund

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Advertisements

Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
Industribyen Notodden
Råd for et sunt kosthold (1)
Lilandspeiderne Informasjon.
Råd for et sunt kosthold (1)
Anne Lene Lie Trollvik Gjestegård.
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Salt versus salterstattere – et valg mellom pest og kolera?
KIRKEN – ET MØTESTED PÅ VEIEN I ET FLERKULTURELT MILJØ.
Evaluering av september på blå
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 4 Praktisk matlaging Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
. LOKALMATBUTIKK Si litt om meg selv; og hvorfor start av butikk.
Forside/oversikt Her kan du sette inn et bilde som illustrerer
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Matkultur.
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Fremtidens matproduksjon
Påbudt merking av matvarer (1)
DRAMMEN Les og svar på oppgaver
Fløtepotet – til enhver anledning
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
CASE VÅRE ELEVER: Umotiverte elever Dårlige lese- og skriveferdigheter
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Vitaminer.
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
Kostsirkelen.
Fortellinger fra India. Mursan i Uttar Pradesh, Nord- India. Mursan i Uttar Pradesh, Nord- India.
- Norsk Teolog og dikter
Fremtidens matproduksjon
Mat og husholdning gjennom tre generasjoner
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Mye av Spanias vinmarker ligger i svært varmt og tørt klima.
Grunnleggende ernæring
Litteraturhistorie
MAT OG KULTUR.
Tilbakeblikk fra desember på Rød. Natur, miljø og teknikk Barna har fått erfare hvordan teknikk kan brukes i leken.
Naturlig menighetsutvikling?
BARNAS BARNEVERN 2020.
Kapittel 15 På litteraturgruppe
Månedsplan for Froskene Mai 2015
Rapport fra prosjekt om Petter Dass inspirert av Nordlands Trompet. Kulturelle skolesekken/ Sandnes barneskole november 2007.
1600-tallet: Barokken En reaksjon mot renessansen
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
PÅSKE TRADISJONER. Påske er en viktig høytidstid og i Norge betyr påsken ferie og mange fridager. Den tradisjonelle norske måten å feire påske på er knyttet.
SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
FASTE FASTELAVN KARNEVAL Gruppe 3. Faste Kristendommen har faste i 40 dager før påske Ikke spise feit mat eller kjøtt Tenke over livet sitt I protestantiske.
Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet.
Røyking og speking til hjemmebruk
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.

Snah Shahin.
Protein og fett Uke 9.
NORSK LITTERATURHISTORIE
Kapittel 9 Å spise sunt og riktig.
Det gamle testamentet.
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Liv Ramskjær Norges museumsforbund Opplev museer og mat Liv Ramskjær Norges museumsforbund

MARGRETHES KAFÉ Petter Dass-museet Til Maaltid at komme  som Giester i Rad, Mit Bord at bepryde, samtykkend' med hvad Som Huset formaaer at frembære!  Petter Dass: Norlands trompet © Petter Dass-museet

Petter Dass-museet Helgeland Museum .. «en av de fineste skildringer av mat i norsk litteratur finner vi i det store diktet Nordlands Trompet av Petter Dass. (…) det er en kilde til å forstå motsetningene mellom den tids utenlandske og nordnorske kjøkken.» Henry Notaker, Ganens makt, 1993 «Herr Petters gjestebud»: festaften i Margrethes kafé, med meny hentet fra Petter Dass’ diktning Margrethes kafé er sentrum i faglig og opplevelsesmessig formidling av lokal matkultur Foto: «Helgelandsk koldtbord», med kalde og varme retter basert på lokale råvarer og mattradisjoner © Petter Dass-museet

Formidling av matkultur til barn og unge Matkultur og praktisk innføring i gamle mattradisjoner har en sentral plass i Petter Dass-museets formidling for barn og unge. Her tilberedes blodklubb i et rollespill i 2010. © Petter Dass-museet

«Hva er i lofotkista?» © Petter Dass-museet

Mat, litteratur, natur og arkitektur Markens grøde-lunsj på Hamsunsenteret Hamsuns roman sentral i formidlingen: sitater, små dramatiseringer Treretters meny: grøt, spekemat, ost og multer Eksklusive, skreddersydde opplegg for mindre grupper Videreutvikle flere konsept basert på romanene SULT – spennende og annerledes Foto: Ernst Furuhatt, Nordlandsmuseet

Museumssenteret i Hordaland Havrå: villsau og vestlandsfjordfe Hjortejakt og salg av kjøttet til kafeen på Lyngheisenteret ): kortreist slow-food Mat- og redskapsprosjekt: utnnyttelse av villsauen Her svis sauehoder på Havrå i Hardanger Foto: Museumssenteret i Hordaland

Mat til bymann og stril Undervisning for grunnskoleelever i Nor-Hordaland Pølsemaking med ekte tarmer, lage potetkaker, fiske til eget bruk, sløye…. Korn og kornbehandling, maling på håndkvern, lage smør Foto: Museumssenteret i Hordaland

Valdres Folkemuseum

Lær å lage pultost Foto: Anne Marit Noraker, Valdresmusea

Foto: Jan Robert Jore, Lindesnes Fyrmuseum

Lindesnes Fyrmuseum satser på mat med råvarer fra egen fyrhage Foto: Jan Robert Jore, Lindesnes Fyrmuseum

Fyrgrytas mény: BESTAS BESTE Kremet fiskesuppe med portulakk Portulakk er en gammel kulturplante som antagelig stammer fra Orienten. Den ble hentet til Europa og Amerika for flere hundre år siden, og har spredd seg og forvillet seg i mange land. Tidligere var den svært vanlig i kjøkken-hagene langs Sørlandskysten. De kjøttfulle stenglene og bladene syltes og benyttes som garnityr til fiskesuppe og ulike kjøttretter. Men i dag er det ikke så mange som dyrker den lenger. Portulakk inneholder mye kalsium og magnesium og har også vært anvendt i folkemedisinen, blant annet mot bakrus. Navnet betyr “liten port”. Foto: Jan Robert Jore, Lindesnes Fyrmuseum

NORDSJØFART Et beger med iskrem, krem og skogsbær En klassisk sommerdrøm av en dessert, inspirert av den historiske is-eksporten over Nordsjøen på 1800-tallet. For å øke holdbarheten til matvarene var en tidligere avhengig av natur-is til nedkjøling, og etter hvert som befolkningen i byene vokste, var det stadig økende etterspørsel etter is. På 1800-tallet var det derfor en stor eksport av isblokker fra Norge til England, Tyskland og andre land. Isen ble skåret på vannene om vinteren og fraktet ut til utskipningshavnene, hvor det var bygget egne, isolerte ishus, hvor blokkene kunne lagres til de kunne seiles over Nordsjøen. Sørlandske iseksportører begynte etter hvert å ta med laks og makrell på disse seilasene, noe som ga støtet til den storstilte eksporten av fersk, iset fisk over Nordsjøen som vokste fram utover på 1800-tallet. Først etter at det ble mulig å framstille såkalt “kunstig kulde” i form av kjøleskap og fryserier på begynnelsen av 1900-tallet, forsvant mye av behovet for natur-is. Det fortelles om en skipper som prøvde seg på is-eksport til India, men det falt dårlig ut, siden lasten smeltet på veien på grunn av varmt vær og mye motvind

UNDERVANNSKONFEKT Sjokolade fylt med salt karamell og tørket tang – i sannhet en utradisjonell vri. Sjokolade er antagelig verdens mest populære godteri. Det framstilles i utgangspunktet ved at bønner fra kakao-treets frukt blandes med sukker. Maya-indianerne dyrket kakao allerede på 600-tallet, og bønnene var så verdifulle at de kunne benyttes som betalingsmiddel. Colombus brakte kakao til Europa i 1502, og spanjolene monopoliserte raskt importen. Opprinnelig ble sjokoladen drukket. Det var først etter at en klarte å framstille kakao i pulverform i 1847 at en kunne begynne å meske seg med sjokoladekaker, sjokoladeplater og konfekt.

Havsalat og sukkertare fra Fyrhagen Tang og tare kan tørkes, knuses og brukes i mat Pakk fisk i sukkertare og opplev den gode smaken Siri lager fyrbrød med alger, tang, tare og sjøvann Forskningsprosjekt om bruk av alger, tang og tare som mat med Institutt for næring og sjømatforsk-ning - NIFES Foto: Jan Robert Jore

Fyrhage i orkan Foto: Jan Robert Jore, Lindesnes Fyrmuseum