Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

1600 - 1750.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "1600 - 1750."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Tida og samfunnsforholdene
Kirken mister makt til kongene, som får større kontroll over kirken. De som har makt i samfunnet blir dyrket. Noen få rike, store forskjeller. Herskerne utnytter religionen til å rettferdiggjøre makt og posisjon. I følge Luther har kongen fått sin makt fra Gud, fordi all makt kommer fra Gud. Kongen konfiskerer deler av kirkens eiendommer og får mer rikdom og makt!

3 Litt om tenkemåten Verdensbildet kan sammenlignes med en pyramide:
På toppen står kongen, og over kongen står bare Gud. Under kommer de adelige. Så borgerskapet med handelsmenn og håndverkere. Bønder, leilendinger og husmenn er nederst i hierarkiet. Kongen var ENEVELDIG.

4 Litt om tenkemåten «Grip dagen, men husk at du skal dø».
Opptatt av døden, det virkelige livet begynte i himmelen. Folk hyllet kongen og Gud.

5 Kjennetegn ved barokkstilen
Oppsto i Italia på slutten av1500- tallet. Pomp og prakt! Prangende stil, sparer ikke på noe. Gull, fløyel, edelstener. Det aller meste av barokk kunst er kirkekunst, og det meste av litteraturen er salmer og diktning knyttet til kirken.

6

7

8 Konflikt og dramatikk! Kunstnerne tar i bruk sterke metaforer og svulstige uttrykk. Overdrivelser, motsetninger og dramatisk bildespråk. Sterke kontraster. Operaen blir til.

9 Litteraturen Religiøs litteratur. Salmediktningen dominerer.
Gjennomgangsmotivet i salmene er dødstanken –det viktigste livet er i himmelen. En lengsel etter døden kommer til uttrykk.

10 Hieronymus Bosch, forløper for den barokke malekunsten.
Detaljrike og uttryksfulle malerier, fulle av religiøse symboler og skrekkfylte scener. Kontraster. Skildrer menneskets skrøpelige natur. Lystens hage.

11 Salmesang og gudstro! Thomas Kingo (1634-1703)
Dansk salmedikter og biskop. Blir kalt «påskens dikter» Typisk barokkstil.

12 Salmesang og gudstro! Dorothe Engelbretsdotter (1634- 1716)
Fra Bergen. Skrev religiøse og sørgmodige salmevers. Hadde opplevd mye trist. Lengsel etter å komme til Gud og få det evige liv. Livet på jorda er smertefullt. Les salme side 65. Mannen døde og to av ni barn vokste opp.

13 Salmesang og gudstro! Petter Dass (1647-1707)
Født på Helgelandskysten, sogneprest på Alstahaug. Folkekjær. Stort hjerte og sunn fornuft. Lovpriste Gud som den store kilde og sannhet til livet.

14 Nordlands trompet Hovedverket til Petter Dass.
Skildrer den vakre naturen og det barske og godlynte folket i Nordland. Beskriver dyreliv, værforhold og fisket.


Laste ned ppt "1600 - 1750."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google