Agent for rettferdighet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Folkehelseprofilene fra Folkehelseinstituttet De seks Grenlandskommunene, Notodden, Larvik og Kongsberg Bjørnar Nyen Kommuneoverlege.
Advertisements

Når skal Ta med troen hjem – samlingene være?! Vi anbefaler å bruke tiden under menighetens faste gudstjeneste til slike samlinger. Samlingen kan holdes.
Deltaker på sosialt nettsted Bruker du sosiale medier som for eksempel Facebook, Twitter eller LinkedIn? (Prosent av Internettbrukere) 17 Dagligbankundersøkelsen.
Guide til Facebook - sider og arrangementer
Kirkens Nødhjelp Ungdomsbevegelse
Utviklingsprosjekt Region nord Mål for dette året • Finne et interesseområde/tema ( 3-4 samarbeider) • Planlegge undervisningen med grunnlag.
Vurdering for læring V/ Trude Slemmen Wille
IKT i Vurdering for læring 3. oktober 2012
NESOs Formannskole klasse / 2014
KIRKEN – ET MØTESTED PÅ VEIEN I ET FLERKULTURELT MILJØ.
KIRKENS NØDHJELPS FASTEAKSJON 2010
1/5 rikeste1/5 fattigste1/5 2. rikeste1/5 3. rikeste1/5 4. rikeste De 20% rikeste Kontrollerer 80% av verdens ressurser.
Karitativt fokus 2013 Snit Ghebriel.
Konfliktforståelse En konflikt eksisterer når 2 eller flere parter i et gjensidig avhengighetsforhold oppfatter at deres handlinger eller hensikter er.
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Vi møter sommeren med respekt og undring… med utgangspunkt i eget ståsted er vi nysgjerrig i møte med * ulike årstider – nye erfaringer *små og store dyr.
Fasteaksjonen Fra nord til sør kjemper mennesker mot tørke, flom og ekstreme værforhold. De som har minst rammes mest. Blir du med i kampen mot.
KIRKENS NØDHJELPS FASTEAKSJON 2010 Naturkatastrofer rammer alltid fattige hardest. Klimaendringene fører til mer flom, tørke og ekstremvær. Din innsats.
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
INSTRUKSJONER I manusdelen under finner du instruksjoner for hvordan du skal bruke denne presentasjonen, og for hvordan du best mulig kan tilpasse den.
Modul 1 Lillegården kompetansesenter
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”.
Etikk og brukermedvirkning
«Samhandlende lederskap for tjenester til utsatte barn og familier»: Hvem, hvordan og hvorfor? Hans A. Hauge Høgskolen i Telemark.
Velkommen til konfirmasjon i Røa og Sørkedalen
Forsøk med arbeidslivsfag - status høsten skoler i 82 kommuner Første kull fra piloten gikk ut våren 2012 Første kull fra forsøket gikk ut våren.
Kompetanseutvikling i regi av Høgskolen i Hedmark Prosjekt: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk – likeverdig opplæring i praksis.
GLAVA TOUR OF NORWAY Drammen Rittets status: Glava Tour of Norway har fått oppgradert status og vil i 2012 være et kategori 2.1 UCI.
Velkommen til Varden skole
4. – 7. trinn 1.
1 Organisering av kode (Kapittel 5). 2 Mål ● Forstå inkludering er og hvilken gevinst det gir ● Lære å utvikle egne funksjoner ● Forstå variablenes virkemåte.
Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2013
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
SKATTESMELL Verdens største
KIRKENS NØDHJELPS FASTEAKSJON 2010 FLASKEPOSTKAMPANJEN Hvert år under Kirkens Nødhjelps fasteaksjon oppfordrer vi og Changemaker folk i Norge til å gi.
1 Kirkens Nødhjelps fasteaksjon Årlig aksjon i fastetiden. Hele menighetens aksjon. Samlet inn 31.5 millioner i bøssebærere Over.
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Tenk på din skaper mens du er ung Lyngen menighets trosopplæringsprosjekt.
Mange drømmer om: Flere unge familier som begynner å gå jevnlig til gudstjeneste? Barn som får opplæring i kristen tro som en forlengelse av dåpen? At.
Rekvisisjonsblokka forsvinner
1 Kirkens Nødhjelps Fasteaksjon Det er ikke rettferdig at over 1 milliard mennesker fortsatt lever i ekstrem fattigdom. Sammen kan vi bekjempe.
VFL Lindesnesregionen - høsten 2014
Praksiseksempel fra Lørenskog
FoU - Drift av fellesskapene og annet FoU-nytt Personalmøte GFU Vibeke Bjarnø.
Agent for rettferdighet
Deltakende læring.
Velkommen til konfirmasjon i Røa og Sørkedalen
ALLE MED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge (NDFU)
ALLEMED. Agenda 1.Velkommen og mål 2.Hva gjør vi bra? 3.Hva vil vi forbedre? 4.Våre første steg 5.Hvem tar ansvar?
ALLEMED Drammen ALLEMED FILM - Utstyr.
Din innsats betyr en forskjell i manges liv! Hva går pengene til?
Velkommen til konfirmasjon i Røa og Sørkedalen
Helsefremmende tilbud til eldre - Evaluering av ny metode 2017
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Til deg som skal holde denne presentasjonen: I 2017 markerer kirkene i Norge at det er 500 år siden reformasjonen, og de har valgt Fasteaksjonen som sitt.
ETIOPIA.
Historien om Kirkens Nødhjelp startet med sjømannspresten som fikk i oppdrag å reise ned til Tyskland i 1947, for å se til kirka. Det var stor nød i Tyskland,
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Ved inngangen til fastetiden er det en påminnelse om at vi er Kristus sine armer og hender.
HVA GJØR KIRKENS NØDHJELP?
Velkommen til dugnad i kommunen
Kirkens Nødhjelp og Fasteaksjonen
Klimapraten 2019 Presentere deg selv og klimapraten2019.
Utskrift av presentasjonen:

Agent for rettferdighet

Agent for rettferdighet Trosopplæringsressurs med fokus på skaperverk, bærekraft og internasjonal solidaritet. Variasjon mellom aktiviteter, samtaler og handling. 2 2

Agent for rettferdighet Utviklet til våren 2011 Testet helt og delvis i 3 menigheter Revidert til våren 2012 Tatt i bruk med gode tilbakemeldinger Men med noen forbedringspunkt

Agent for rettferdighet To deler Agent for skaperverket Fokus på miljøetikk – kommer til sommeren Agent for rettferdighet Fokus på sosialetikk – klart til bruk og tilpasset bruk i fastetiden 4

Fleksibelt Eget tiltak – invitasjon til et eller flere årskull Inn i allerede eksisterende arbeid – mulighet for å markere fastetiden i praksis i det som allerede skjer Kobles mot samlinger/aktiviteter som allerede skjer Kirkens Nødhjelps fasteaksjon Gudstjenester Gir flere timer på planen enn det man strengt tatt legger inn i det

Tre møtepunkt og ”oppgaver” hjemme Samling i kirka Deltakelse i Kirkens Nødhjelps fasteaksjon Gudstjenestemarkering Klippekort med ”oppgaver” hjemme

Ressurspakke Invitasjonsmal Klippekort for rettferdighet Veiledning til samlingen Agentarmbånd (bestilles på fasteaksjonen@nca.no) Mulighet for innkjøp av gavepakke til 9-13 åringer fra IKO

Samling i kirka 2 deler Fokus på rettferdighet Fokus på fastetid 8 1 mos 1, 26-28 Gud skapte mennesket i sitt bilde – i Guds bilde skapte ham dem. Hva betyr det? Hvert menneske utrolig verdifullt og flott. I Nepal (Buddismen) er det vanlig å hilse hverandre med ”Namaste” når man møtes. Det betyr: ”Jeg ser Guds bilde i deg.” Alle hilser på hverandre med Namaste. 8 8

Hva er rettferdighet? - på engelsk ”justice” Aktiviteter – rollespill Utgangspunkt for samtale og refleksjon Spør og hør hvordan de reflekterer rundt ordet ”rettferdighet”. Ta utgangspunkt i deres tanker! 80 % av menneskene på jorda råder over 20% av ressursene. Det er f.eks nok mat til alle – men er vi villige til å dele? Mål: Illustrere den urettferdige fordelingen av ressurser. Bruke det som overgang til neste bilde...

Fattigdom handler om urettferdighet! Hva er rettferdighet? - på engelsk ”justice” Aktiviteter – rollespill Utgangspunkt for samtale og refleksjon Spør og hør hvordan de reflekterer rundt ordet ”rettferdighet”. Ta utgangspunkt i deres tanker! 80 % av menneskene på jorda råder over 20% av ressursene. Det er f.eks nok mat til alle – men er vi villige til å dele? Mål: Illustrere den urettferdige fordelingen av ressurser. Bruke det som overgang til neste bilde... Fattigdom handler om urettferdighet!

Hva er faste? Ikke sikkert du trenger å si noe særlig mer etter at dette bildet kommer opp. Ofte har barna selv kommentarer og tanker rundt dette. Ta utgangspunkt i det. Kanskje forbinder de først ”faste” med islam, muslimer og mat – det er en god start! Mål: øke bevisstheten om at faste også er en tradisjon i kristendommen og vår kultur. Stikkord: Forberedelsestid – 40 dager, jf. Advent, Fargen lilla; rødt for jord og kjærlighet + blått for himmel og håp Jesu faste og fristelse Hva bruker vi fasten til? Jes. 58,6-8 I fasten kan vi øve oss på å gjøre det gode, trøste, dele, fokus på det viktige ( det kan bli et enormt fokus på snop hvis vi IKKE skal spise snop – vi skal ha fokus på noe annet)

Askekors Den første dagen i fastetiden kalles ”askeonsdag”. I middelalderen tegnet presten et askekors i pannen på dem som kom til kirken denne dagen. Dette har man begynt med igjen i mange kirker rundt i Norge. Aske kan være et bilde på anger og sorg. Dette var en dag for å se litt på oss selv. Alle, både voksne og barn, gjør ting vi angrer på. Dette er en dag hvor vi kan få lov til å legge det fra oss. Si til Gud at vi angrer – og få vite at Gud tilgir oss. Tips til aktivitet: Lage askekors på barnas hender.

Håp Lage håpsduer Det er håp Aktivitet: Klipp ut duer av papp som dekoreres og henges opp i kirkerommet som håpstegn fremover mot påske. Legges på alteret til slutt i samlingen! Kan henges opp i kirkerommet til over påske

Hvordan skal vi være agenter for rettferdighet? Informasjon om klippekortet Har fått tre klipp nå (kors, kort og due) Hjemme skal dere gjøre de neste klippene: Delta i fasteaksjonen Fotell litt om hvordan de kan være med, enten som bøssebærer på aksjonsdagen, eller ved å jobbe for noen å gi pengene til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. (Jamf brev til heimen) Finne Fair-trade produkter – handler også om økonomisk rettferdighet Lete etter vårtegn i nærmiljøet Del ut : Klippekort Buttons Brev med hjem om Barnas fasteaksjon Usynlig gjest og bøsse

Deltakelse i Kirkens Nødhjelps fasteaksjon - Sammen med en voksen

Viktige nettsteder: www.iko.no www.kirkensnodhjelp.no/trosopplaering Bestilling av agentarmbånd: fasteaksjonen@nca.no (merk med agentarmbånd)