Likestilling mellom kjønnene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
1 Måling av basisferdigheter i voksenbefolkningen – Et skråblikk på muligheter og begrensinger Måling av basisferdigheter i voksenbefolkningen – Et skråblikk.
Advertisements

En tilrettelegging av teksten fra
I.
Kjønn og likestilling- menn i barnehagen
Helse- og omsorgsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under.
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Saker hos LDO – et utvalg
Arven fra Athen Humanismens hjemby.
Noen tips til undervisningen
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
Alle menn og kvinner på dekk! Seniorrådgiver Tore Simonsen Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) Bergen 1. februar 2011.
I dette shoppingcenteret hadde kvinner en unik mulighet til å velge seg ut en passende make blant forskjellige menn.....
Den industrielle revolusjon
Likestilling og likelønn i offentlig sektor Arbeidsmiljøkonferansen 11. og 12. mars 2009 Pål Schøne Instiutt for samfunnsforskning, Oslo.
En tilrettelegging av teksten på
Kjønnsbalanse i utdanning og arbeidsliv - hvorfor og hvordan? Kristina Jullum Hagen, 4. juni 2013.
«Læringslystplan» (PDSA) for klasse……………. ved………………………………………..skole "Læringslystplan" (PDSA)
Camilla Collett
Brasil bilde 1 Presentasjon:
KJØNNSROLLER Hva er det?.
Utdanning for utvikling Utdanning gir mange ringvirkninger Her følger noen: Send ADRA til 2468.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Veksten i høyere utdanning. Styrt av arbeidslivets behov eller individenes preferanser?
Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
Familien II. Barnet og familien i det senmoderne velferdssamfunn
11Jeg i arbeidslivet.
Et arbeidsliv for alle! Jon Valestrand - tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Åstvedt AS.
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Slik drar du bra damer…. Norsk Redaktørforenings høstmøte Molde oktober 2006.
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Nasjonsbygging og demokratisering (Del 2)
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
Henrik Ibsen Norsk verdensberømt forfatter
HVORFOR er jeg Rotarianer ? Distriktssamling 20. mars 2010
Likestilling og samlivsformer
ELEFANTKLUBBEN (De eldste barna)
Folkehelseinstituttet Hege Bøen november 2008 Hvem er brukere av eldresentrene ? En sammenligning av hjemmeboende over 65 år som er brukere av eldresentrene.
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Kapittel 6 oppgave k Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Og.
Bokollektivet Målgruppe:
SEVU-PPT Kirsten M. Bjerkan
Fagbrev på jobb + Karriereveiledning = sant Spredningssamling 14. oktober 2014 Lisbeth Pedersen.
Likestilling på norsk – og internasjonalt Kjell Erik Øie Statssekretær i Barne og likestillingsdepartementet
Ideelle organisasjoners plass i et samlet sosialt tjenestetilbud av Statssekretær Kjell Erik Øie
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
Diskriminerings lovgivningen
Religionen og det levde livet Noen fortellinger og tanker om maskulinitet, familieliv og islam i Norge Elise Skarsaune, Reform.
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Homofile og lesbiske arbeidstakere
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder.
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
Robin og Tomtom. Hans Nielsen Hauge Reiste rundt som vekkelsespredikant, fra Forandret livet til tusenvis av mennesker på sine vandring. Myndighetene.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
Fra fortid til fremtid Hvordan forandre Norge seg fra et bondesamfunn til et moderne samfunn?
AMTMANDENS DØTRE - Den første norske tendensromanen Camilla Collett.
CEDAW Helga Aune.
Å koble. Å koble Hvordan arrangeres et ekteskap?
Den norske arbeidslivskulturen
Synliggjøre bibliotekenes viktige posisjon i samfunnet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt Bevisstgjøre bibliotekansatte på hvor viktig.
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
Antikkens filosofer 8. trinn
Forskjeller mellom gutter og jenter
Fra ruiner til velferdsstater
Årsmelding 2013 Menneskelige ressurser (HR)
Nysgjerrigperprosjekt
Utskrift av presentasjonen:

Likestilling mellom kjønnene En tilrettelegging av teksten på http://introbokmal.cappelendamm.no/

Likestilling handler om at kvinner og menn skal ha de samme rettighetene og pliktene, og at alle skal ha samme muligheter i samfunnet. Likestilling handler også om rettferdighet og om deling av ansvaret, både i familien og i samfunnet

Dersom kjønn hindrer oss i å se det enkelte individets styrker og svakheter, kan det føre til diskriminering og begrense mulighetene til den enkelte.

I Norge ble Likestillingsloven vedtatt i 1978 I Norge ble Likestillingsloven vedtatt i 1978. Den skal sikre at menn og kvinner behandles likt. Loven er viktig for begge kjønn, men det er særlig kvinnenes stilling som er i fokus.

Kvinner kjempet for likestilling i mange år før likestillingsloven ble vedtatt. Kvinner fikk arverett på lik linje med menn i 1854, og ugifte kvinner ble gjort myndige i 1864. Gifte kvinner ble ikke gjort myndige før i 1888. De hadde da rett til å disponere sin egen formue.

Norsk kvinnesaksforening ble stiftet i 1884 Norsk kvinnesaksforening ble stiftet i 1884. Både kvinner og menn var medlemmer. Mot slutten av 1800-tallet fikk kvinnene nye muligheter til utdanning og yrkesvalg. Kvinner fikk rett til å jobbe som lærere fra 1870.

Samfunnet forandret seg fort på denne tiden, og det var stort behov for ny arbeidskraft. Mange kvinner begynte å jobbe på telegrafen eller telefonsentralen. Begge deler var arbeidsplasser basert på ny teknologi. Mange av de nye kvinneyrkene krevde utdanning.

De nye mulighetene hadde først og fremst betydning for kvinner fra middelklassen. Kvinnene fra arbeiderklassen hadde lenge vært i arbeid på fabrikkene. Rundt 1/3 av alle kvinner i yrkesaktiv alder var i lønnet arbeid på slutten av 1800-tallet. De fleste var unge og ugifte.

Bilder hentet fra Internet Tilrettelagt av U. Skauli