Bondelaga i Rissa og Stadsbygd

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Norges Bondelag - vi lager maten din
Hvorfor produsere mat i Norge?
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
De dårige følelsene. Veiene ut..
… som skulle arrangere en løpekonkurranse.
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
Industrialisering og internasjonal handel (Del 2)
STORE ER DE OG UTE STÅR DE En undersøkelse om oppbevaring av store løse gjenstander ved SIKA-museene.
SAMMEN FOR DE FORFULGTE
Finanskrisen Arbeidsledighet i reiselivsnæringen Innvirkninger på Krødsherad kommune Ordfører Olav Skinnes, Krødsherad kommune.
Barna er de største taperne ……
Konsekvenser av klimaendring
Matvaresikkerhet og jordvern
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
10Velstand og velferd.
Kildesortering! La tingene gå i.
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
Fremtidens matproduksjon
Jordbruk i distrikts-Norge
Kapittel 28. Kina Elevene skal kunne
Befolkningsutviklingen i verden.
Mangfold og det flerkulturelle samfunn
Velkommen til Det Norske Utvandrersenteret
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Møte på Mære 16/ Av Nils T. Bjørke
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Bind setningene riktig sammen og med logisk innhold. 
Kapittel 4 Velferdsstaten.
Side 162 Sett inn riktig preposisjon eller adverb
Marius Vøllestad Bø vgs
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
1 Å tjene skaperen eller skapelsen  Givertjeneste handler om penger ”Gi, så skal det bli gitt dere! Et godt mål, stappet, ristet og overfylt, skal bli.
DISTRIKTSLØFTET -BAKGRUNN FOR PROSESSEN -BAKGRUNN FOR KRAVET -VEIEN VIDERE.
Bærekraftig utvikling - miljø
Fremtidens matproduksjon
… som skulle arrangere en løpekonkurranse.
Disposisjon Situasjonen på arbeidsmarkedet
Det norske utvandrersenteret
Tan a = 750 / 1000 a = 36,870 sin a = 0,6 cos a = 0,8.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Kapittel 6 oppgave k Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker. Tenk deg også at disse representerte verdens befolkning slik den er i dag i alle sine variasjoner. Da ville.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Oljeskader og forsikring
Antibiotikaresistens Bondens hverdag Senterkonferansen 2015 Egil Chr. Hoen Leder Buskerud Bondelag.
Det anslås å være mellom 200- og urfolk i Kongo De mangler grunnleggende rettigheter til vann, skole og helsetjenester De bli sett på som urene.
Innvandring og migrasjon - Nøkkeltall -
«Verden er grunnleggende urettferdig.»
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
Gode tider i USA, verre i Europa
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Bibler til Kina Bibeldagen 2011
Sammenslåing av fylkeslagene i Mental Helse i Nord- og Sør-Trøndelag
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Kapittel 3 oppgave a Sett inn bestemt eller ubestemt form av substantivet.
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Kirkens Nødhjelp og Fasteaksjonen
Utskrift av presentasjonen:

Bondelaga i Rissa og Stadsbygd Viktigheten av Jordvern. Jordvern er ikke det samme som bondevern!

Kåre Willoch om jordvern Stor risiko for globale forsyningsproblemer når det gjelder mat. 10 mrd mennesker og større kjøttforbruk. Klimaforandring kan skade matproduksjonen. Norge må ta vare på sine produksjonsmuligheter.

Kåre Willoch om jordvern Vi kan kanskje få kjøpt det vi trenger. Vi har sett eksportforbud i enkelte land. Kan det være moralsk riktig at vi med våre penger skal fortrenge fattigere kjøpere fra markedet. Vi må beskytte produktive arealer.

Kåre Willoch om jordvern Vi har mistet 400.000 mål på de siste 10 år. Kraftig avgift på dyrkbart produktivt areal og tilskudd for bygging på uproduktivt areal. For den enkelte kommune kan det virke rasjonelt å tillate bygging på dyrket areal, selv om samfunnsinteressene er motsatt.

Kan jordbruket fø verden Det tok ca 10.000 år før jordbruket klarte å fø jordas befolkning. Vi passerte 1 mrd mennesker i 1825, 2 mrd i 1925 og nå har vi passert 7 mrd. Fram til først på 1900 tallet gikk nesten all tid og penger med for å skaffe mat. Når jordbruket ble mer effektivt kunne økonomiske resurser og arbeidskraft overføres til industrien slik at grunnlaget for dagens velstand ble etablert.

Nå lider ca 1 mrd mennesker under matmangel, 6 til 7 mill dør hvert år av matmangel anslår FN. Det er derfor veldig viktig med ett velfungerende landbruk med produksjonsmuligheter. Husk ordtaket: En sulten mann er en farlig mann! Gjelder også kvinner og barn! Husk også at de fleste som mangler mat vanligvis har tilgang til internett. DE SER AT VI HAR PENGER OG MAT. De kommer hit til oss….

Vi sier: Ikke bygg på dyrket jord!!!! I Norge er ca 3 % av totalarealet dyrket jord. Det er ca det halve av Sør Trøndelag fylke! Knapt 1,7 mål pr innbygger i dag. Der anslås at vi blir 1 mill flere i Norge i løpet av 12-15 år….. Hørte også i radioen en forsker fortalte at vi som ikke har passert 60 år, vil få mulighet til å bli opp i mot 200 år, vi trenger sikkert mat da.

Legg også til rette for større jorder åkrer i framtida Legg også til rette for større jorder åkrer i framtida. Dagens grenser er fra 1800 tallet og ikke tilpasset dagens landbruk. Ikke tillat at hus og veier bygges slik at det hindrer sammenslåing av jorder. Vi må legge til rette for ett effektivt landbruk for å skaffe nok mat. Derfor må ny veier bygges utenom dyrker jord. Det beste er og ruste opp eksisterende veier.

www.worldometers.info/no 7.049.646.678 Verdens befolkning 64.451.721 Fødte i år 261.544 Fødte i dag 27.526.768 Døde i år 111.703 Døde i dag 36.924.954 Befolkningsøkning i år Pr kl 17.15 i dag