Lunder.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
Advertisements

Luftromsproblematikken i Norge
EN LITEN JULE HILSEN FRA LAR-NETT NORGE
Hvordan er et atom bygd opp?
Fotografering av gravminner i praksis
Infrastrukturdagene 2014 (14) Ny NS 3070 om ledninger i grunnen
Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
Humler.
Grunner for å beskjære frukttrær
Denne presentasjonen er fra Kreftforeningen til Solvennbarnehager
Bildekomposisjon.
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Naturen som lekeplass for barnehagen
Fra ord til liv april 2011 «Men ikke som jeg vil, bare som du vil.» (Mark 14,36)
Landskapstilpasning og krav til teknisk infrastruktur
FEILING gir erfaring Ikke la ting være uprøvd fordi du er redd for å feile. Du lærer mest av å gjøre, så gjør mest det.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Vegetasjon i hagen og boligmiljøet
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Vi møter sommeren med respekt og undring… med utgangspunkt i eget ståsted er vi nysgjerrig i møte med * ulike årstider – nye erfaringer *små og store dyr.
Etableringer og nedleggelser Spilling kapittel 5.
Matvaresikkerhet og jordvern
2. Planter. Del 1 (1–4). Nivå 2. Side 19–24
Samspill Jord - Kultur - Dyrking
Vegetasjon i hagen og boligmiljøet
Vårtreffet 2013 Spesialplanter, stauder fra Oldemors hage og planter Edvard Munch dyrket i sine hager.
Vårtreffet 2014 Stauder fra Oldemors hage, jubileumsplanter, Vikingtids- planter, Oxalis og andre spesialplanter.
Overnatting i Slottsparken De bostedsløse Av Birthe D.N.
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
MÅNEN.
Kunst i grunnskolens barnetrinn
Resultatene av Spørreundersøkelsen i Langesund Rotaryklubb.
Til Noas ark.
VÅLER FOLKEBIBLIOTEK Eva Øiseth Wenstad ”Lesestund er kosestund” - et samarbeidsprosjekt på tvers i kommunen.
Insekticider - toksikologi
– På lag med framtiden i 100 år!
Rusmiddelmagi 1 Rusmidler tillegges ofte magiske egenskaper. Det er f.eks. vanlig å si at rusmidler gir en behagelig følelse, gir godt humør, øker.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Kapittel IV Fremmede organismer Kartlegging, hva er viktig?
Fremmede arter i norsk natur – forskrift og handlingsplan
Hvilken framtid har hagesaken: En spørreundersøkelse Ole-Johnny Nilsen og Per Espen Jahren, Hageselskapet Østfold HAGESELSKAPET ØSTFOLD.
GARDEROBE/GANG GI TRYGGHET TA ANSVAR VISE RESPEKT
Braut produkter.
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
ROGNAN BARNEHAGE GRØNN GUL BLÅ RØD ROSA.
Litterære virkemidler
Oppgave 12 side 117 – 121 i arbeidsboken
Forretningsidè Matsafari har som mål å bygge samspill mellom mennesker, med maten i fokus og naturen som møteplass.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Oljeskader og forsikring
Fagmøter på Helgeland Hvordan skal vi tilpasse oss en lenger vekstsesong? 1.
Natur, miljø og teknikk i ny rammeplan for barnehagen
Månedsplan for Froskene Mai 2015
MOBBING OG RASISME Vg2 H3 Eleven skal kunne forklare hva mobbing og rasisme er, og drøfte forebyggende tiltak.
Naturforvaltning i øvings- og skytefelt 165 Lov om vern av natur Bilde/figur (slett boksen før du setter inn bilde). Spillende tiur og to røy på leiklokalitet.
Norsk mal: Startside ”De små gleder” Steinar Barstad KreativOmsorg Konferanse i Bodø 14.april 2015 Fagdirektør i Kommunetjenesteavdelingen Helse- og omsorgsdepartementet.
Bruk av Kahoot! Og Padlet i Historieundervisning Noen (små) erfaringer.
VI HJELPER DEG MED Å KOMME TIL DRØMMEN Et av dine livs store øyeblikk Ditt BRYLLUP.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
Fugler Noen grunnleggende opplysninger. Læringsmål for emnet: Du skal vite hva en trekkfugl er Du skal vite hvorfor trekkfugler flyr sørover om vinteren.
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
Sansehage. Hva er en sansehage? Et trygt, inngjerdet område som stimulerer til både sanseopplevelser og aktivitet som gir mulighet for gode ting å ta,
Inngrepsfrie områder i Nordland - INON Angi verdi for INON -områder i Nordland og angi konflikt med etablering av vindkraft for det samme tema i forbindelse.
Matematikk i skole og hjem
DUGNAD Styret Lørdag 9. mai kl Til beboerne i Furua Borettslag
NYGÅRD BARNEHAGE SIN VISJON: «Kvardagsmagi og vennegaranti»
Livets historie.
MÅNEDS-/ INFOBREV FOR TYRIHANS august 2018
Utskrift av presentasjonen:

Lunder

Med lunder menes sammenplantninger av trær av samme art, med såpass avstand at det blir lys nok til at graset kan trives på bakken. Et større antall trær må til for at man skal kalle det en lund; mellom 30-50 trær (Magne Bruun). Lunder er derfor mest aktuelt i nærmiljøet, men mindre tregrupper kan la seg innpasse i hagen. Lunder Formål: Skape muligheter for rekreasjon, lek, variasjon og opplevelse. Når det plantes mange trær av en art, vil virkningen bli sterk og effektfull. Lunder kan bidra til rikere opplevelse av årstidsvariasjoner; for eksempel blomstring hos kirsebær.

Markdekke

Lavvoksende, markdekkende vegetasjon. Planter som kan bli opptil ca Lavvoksende, markdekkende vegetasjon. Planter som kan bli opptil ca. 1 m høye. Formål: Vegetasjonen har til hovedoppgave å dekke marka, hindre erosjon og holde ugras unna. Enhver lavtvoksende plante som har større horisontal enn vertikal utstrekning, kan egne seg som markdekke, bare den er hardfør og dekker marka godt. Markdekke

Vanlig plen omfatter prydplen og bruksplen det vil si grasarealer som Markdekke Klipte grasarealer Vanlig plen omfatter prydplen og bruksplen det vil si grasarealer som klippes regelmessig i hele vekstsesongen. Uklipte grasarealer Grasbakke som ikke slås, er den enkleste form for markdekke og passer godt i naturområder der bruks -intensiteten er lav. Blomstereng utvikler seg best på en solrik vokseplass med næringsfattig og halvtørr jord.

Busker En rekke busker egner seg meget godt som markdekke. De må være hardføre, ha god etableringsevne og holde ugras unna. Eksempler på gode markdekkende busker: Spirea (flere arter), rynkerose, dokkerose, svartsurbær, vintermispel, krypbarlind, krypbuskfuru, flik-kranstopp, vanlig mahonia, småbiota og krypeiner. Markdekke

Stauder Stauder (flerårige urter og gras) for markdekke må være hardføre, mattedannende og ha lang levetid. De egner seg som regel best på relativt små arealer og blir mye brukt i fjellhager som markdekke mellom steiner og tråkkheller. Eksempler på gode markdekkende stauder: Bergblom, hasselurt, bergknapparter, purpurjonsok - koll, krypfredløs, kryptimian, sølvarve, melbær, vår – og røsslyng, gul lerkespore, strutseving og hosta. Markdekke

Dekorasjonsplantninger

Dekorasjonsplantninger Formål - dekorativ virkning; form, farge og tekstur Dekorasjonsplantninger Plantene kan gi opplevelse av vekslingene mellom de ulike årstidene eller ha andre spesielle egenskaper som gir særpreg og vil ofte være et naturlig blikkfang. Plantene bør ha en eller flere spesielle egenskaper som for eksempel: Interessant utseende i bark og greinbygning Særpreget løvspring Egenartet høstfarge Interessant fruktsetting Karakteristisk, flott og langvarig blomstring til ulike årstider Duft

Busker og trær Mange busker og trær har stor Dekorasjonsplantninger Busker og trær Mange busker og trær har stor dekorativ verdi som frittstående plante (solitærplante) som for eksempel magnolia, vrihassel, og viftelønn. Bruk av slike kravfulle arter, ”eksotiske arter”, kan berike en hage. Mange hardføre arter passer også godt til å stå alene som solitærplante; arter av for eksempel spirea, hagtorn, syrin, skjærsmin og beinved.

Syrin har flott blomstring og er svært hardfør (som solitærbusk eller lite tre). Vifteblodlønn er en viktig dekorasjonsplante. Den har flott form og tekstur, men den er sart og krever en lun, varm plass i de beste strøk av landet. Dekorasjonsplantninger

Rododendron har vakker blomstring og bladverk med særpreget tekstur. Dekorasjonsplantninger Rododendron har vakker blomstring og bladverk med særpreget tekstur.

I Klatreroser II Buskroser III Grupperoser Roser er tradisjonelle former for dekorasjonsplantninger og gir flotte og sterke farger og duft i lange perioder. Gjenblomstrende roser (remonterende roser) blomstrer jevnt eller med visse mellomrom gjennom en stor del avvekstsesongen. Dekorasjonsplantninger Roser blir delt inn i tre grupper etter bruksmåten: I Klatreroser II Buskroser III Grupperoser

Løkblomster Klatreplanter er viktig blant dekorasjonsplantninger. Tidlig blomsterflor hos løkblomster kan være de vårtegnene man setter aller mest pris på. Klatreplanter kan bidra med flotte blomstringer over lengre perioder av vekstsesongen. Dekorasjonsplantninger

Sommerblomster/utplantningsplanter Stauder Sommerblomster/utplantningsplanter Dekorasjonsplantninger Stauder (flerårige urter og gras) og sommerblomster/utplaningsplanter (ett – eller toårige planter) har til oppgave å gi flotte blomsterflor eller andre prydeffekter.

Hageplanlegging - gode råd Velg hustype som lett lar seg innpasse i terrenget på tomta. Da er det mulig å bevare mye naturmark; naturlig vegetasjon og fjellknauser. Store arealer med markdekke av plen er ikke nødvendigvis en god løsning. Markdekke av lave busker eller stauder i skråninger og på små arealer kan gi frodige hager som er lette å holde vedlike. Vær bevisst på hvilke behov hagen skal dekke; praktisk og tiltalende inngangsparti, solrik, sitteplass kjøkkenhage, muligheter for lek og ballspill med mer. Etabler solide rammeplantninger rundt disse aktivitetene slik at uterommene blir lune og trivelige. Ta hensyn til hvor stor plass man har til rådighet når man skal velge treslag. Tenk på vedlikehold, naboforhold, utsikt, sol/skygge og det estetiske. Gi hagen særpreg med flotte dekorasjonsplantninger med variasjoner i farge, form og tekstur.

Takk for oppmerksomheten