NORSKE JULETRADISJONER 7 SLAG TIL JUL

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fag / tema Musikk, samfunnsfag og norsk Trinn 2.trinn
Advertisements

Kartleggingsmateriell: Språkkompetanse i grunnleggende norsk
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Skriftlig vurdering på barnetrinnet formål, bakgrunn, historikk
Engebråten skole 2008/09 Skrevet av Cathrine Juul
GNU Science A Bergartenes kretsløp.
Fredagstimen Jeg har veldig dårlig stemme i dag, så jeg skriver instruksjoner for timene her. I dag skal vi jobbe i grupper fram mot en muntlig framføring.
Lynkursdagene høsten 2011 Ansvar for egen PC ved UiO Hva bør jeg som bruker vite og gjøre..?
Vi var på et kurs i Sverige i hele klassen vår i uke 3, det var Mora videregående skole. Skolen var stor med mange elever, SVERIGE.
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
Digital kompetanse i Mat og helse
Forside/oversikt Fag / tema
Oslo kommune Utdanningsetaten Hva er en god elev og en god lærer? Presentasjon av miniundersøkelsen på ungdomsskoler og videregående skoler Høsten 2009.
Informasjon om undervisningsopplegg om «språk og læring»
Vitensenteret i Trondheim
no/it/article ece. 1. år er det mest kritiske -? Flest slutter da Mange har problemer med overgangen fra vgs. til høyskole, trenger.
Maja Michelsen Norsk november 2010
Oppgave i nettkommunikasjon Samarbeid mellom HiHm og HVe.
Hør hva jeg kan! 2-årig FoU-prosjekt støttet av Fremmedspråksenteret

PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Kapittel 39 Samlivsformer.
Læring prosjektpraksis Førsteamanuensis Prosjektledelse,
Unge & Rus eies og driftes av: KoRus-Nord Kompetansesenter rus, Nord-Norge Unge & Rus er utviklet i et samarbeid mellom KoRus-Nord Høgskolen i Bergen.
UTDANNINGSVALG.
Tysværvåg B&U-skule og Stangeland U-skole.
Refleksjonsspørsmål Region nord. Spørsmål 1a Hvorfor skal jeg lære et nytt fremmedspråk i tillegg til engelsk? Hvordan legitimerer vi fremmedspråket?
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
Kildekritikk Vibeke Bjarnø, avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier.
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
LISBET BERGEN KUL på Kringlebotn
Målgruppen definerte vi som “den kulturinteresserte humanisten” -Universiteter og høyskoler har i dag ca elever til sammen i Oslo området. -De.
Valg og vurdering av elektroniske læremidler i matematikk A05 – våren 2007 Lærermanus Et samarbeid mellom matematikkseksjonen, praksisskolene/øvingslærerne.
NY GIV Kroppsøving Byåsen vgs Ny-Giv kroppsøving, et prosjekt rettet mot elever med IV og karakteren 1 og 2..
Studenthjemmeside- etikk Noen tanker og ideer om studenthjemmeside-produksjon.
Besøk på Beracah barnehjem som ligger i Kerala i India
Hjelpepleier/ helsefagarbeider; -veien inn i yrket og veien videre
Vi er inne i vårt 6. år Skoleår Elever 2008/ /2010 4
FORELDREMØTE 1. KLASSE 23. SEPTEMBER 2014.
Foreldremøte 2. trinn
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE
Høgskolen i Oslo IKT-revolusjonen i mitt lærerliv! Digitale presentasjoner i eget arbeid Forelesning for A05 Hanne Christensen Monica Johannesen.
L ÆRINGSMILJØUTVIKLING ETTER RENDALSMODELLEN Praktisk arbeid og entreprenørskap.
FYR i Akershus -fjerde skoleringsdag- 29.april 2015 Anne Berge, utviklingsleder Elisabeth Kjøle, knutepunktlærer matematikk Arbeidsgruppa ved Vestby videregående.
Velkommen til foreldremøte 7/ rød. Klasse 3 rød 22 elever, 13 jenter og 9 gutter Sosialt miljø: En godt sammensveiset gjeng Inkluderende klassemiljø.
Uke mars Verdiord: Lydighet Vi holder på å lære oss gitargrepet D i musikk. Da kan vi spille «Ro,ro, ro din båt og «Fader Jakob».
 Velkommen som foresatt.  Velkommen som samarbeidspartner.  Stolte av skolen vår. Håper det smitter.  57 elever så langt. Et veldig levende tall…
Motivasjon og læring gjennom aktivitet Et inquiry- og casebasert opplegg for 1P og 1PY Marit Kalstø og Tor Arne Mjølund Kristiansand katedralskole Gimle.
Mappevurdering Mappe innebærer at elevene tar vare på ulike former for arbeid, slik at de kan dokumentere både den kompetansen de Definisjon Mappevurdering.
Kartlegging av skolens praksis. I hvor stor grad mener du at lese- og skriveopplæringen ved din skole kjennetegnes av at lærerne: 1. … motiverer og engasjerer.
Rådgiversamling 16. september 2016 Anna Skarheim.
Scratch på SFO Erfaringer fra Skranevatnet skole
Elevrådet presenterer spørsmål om læring
Norsk jul.
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Velkommen til Foreldremøte 7. trinn
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Foreldremøte for 1. trinn
Målrettet opplæring i grunnleggende norsk
Spørsmål om læring i klasse på […] skole
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Digikort Gyldendal Akademisk
MARS I februar har vi startet opp med en time i gymsalen for 3 og 4 åringene. Dette er noe vi opplever at barna synes er veldig kjekt og vi ser at barna.
U-landsforeningen Svalene
Støvsug et rom som ikke er ditt. 11. desember:
Kapittel 16 På fotballtrening.
Periodeplan for Januar 2019
Forside/oversikt Fag / tema Kunst og Håndverk Trinn Ungdomstrinnet
Nett og kommunikasjon Flere studenter på utveksling
Utskrift av presentasjonen:

NORSKE JULETRADISJONER 7 SLAG TIL JUL Nettbasert ressurs relevant for hovedområdet mat og kultur. Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen 7 SLAG PÅ 6 TIMER Mål for opplegget Tidsskjema Elevforutsetninger Forarbeid for elevene Forarbeid for lærer En dag på kjøkkenet Resultat Vurdering Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen MÅL FOR OPPLEGGET Finn ut hvilke julekakesorter som er mest vanlig i Østerdalen (hjemmelekse) Finne oppskrifter på nettet (http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel473.asp) Doble porsjonene (matematikk) Lære å bake julekaker Hvordan oppbevare julekakene ( origamibokser laget i mattetimene og dekorert i K&H) Elevene skal spørre foreldre og besteforeldre om hvilke julekaker de bakte til jul. Leter på matoppskrift.no etter kakeoppskrifter. Krav: Det skal bare være småkaker, ikke gjærbakst og ikke kaker stekt i smult. Lag dobbel porsjon. Alle baker et slag og deler med de andre. Hadde i lekse å sette seg godt inn i oppskriften og fremgangsmåten, et av vurderingskravene var å vise at de kunne jobbe mest mulig selvstendig. Pakkes i emballasje som er laget i K&H timene. Lære om oppbevaring av småkaker / tørre. Holder seg godt i aluminiumsbokser/ kakebokser, derfor pakket vi kakene inn i aluminiumsfolie før vi la dem ned i kakeboksen av papir. Snakket også litt om frysing av kaker, og at det er den beste oppbevaringen for de fleste slagene. Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen TIDSSKJEMA 3 timer teori 3 timer praksis + Hjemmelekser Kontaktlærer gjennomførte teorien. Hektisk når 14 elever baker 7 forskjellige slag. Spesielt når ikke hjemmeleksen om forberedelse var gjort og alle trengte hjelp. Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen ELEVFORUTSETNINGER 3 grupper a 14 elever +- Delt etter ferdighetsnivå i norsk En mongoloid elev En fremmedspråklig (Somalia) 3 elever med ressurs Sammensveisa og fin gjeng Ca. 14 på hver gruppe. 2 og 2 elever var sammen om å finne oppskrifter og å bake. (Noen grupper med 3). Ut fra nivået i norsk er det en svak, en middels og en sterk gruppe. Disse ferdighetene merker jeg ikke så godt i den praktiske undervisningen, her er det faktisk den svakeste gruppa som står mest på og rydder finest. Matlagingen går også greit så lenge jeg passer på å forklare oppskriftene nøye. Når de skal lese selv blir det ofte en del feil. Den sterkeste gruppa bråker mest og syns det er kjedelig å rydde, men de gjør det. De leser og forstår oppskrifter, men er usikre og spør en del, selv om det de har lest er riktig forstått. Alle liker mat og helse og koser seg på kjøkkenet, de er greie og hjelper hverandre. Eleven fra Somalia må følges ekstra opp. Han sier han forstår, men gjør som regel noe helt annet en det han har fått beskjed om. Den mongoloide eleven har egen assistent og gruppa hans får derfor mye hjelp. Han liker mat og helse, veie, måle og kutte er det han liker best. Det er også veldig stas hvis han får servere. Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen FORARBEID FOR ELEVENE Snakke om juletradisjoner Lete etter oppskrifter hjemme, tradisjon. Finne oppskrifter på nettet Skrive av og laste opp Doble porsjon Lage esker Lære om oppbevaring Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen FORARBEID FOR LÆRER Kvalitetssikre nettstedet Samarbeide med lærerne i de andre fagene. Ansvarsfordeling. Lese oppskrifter og kvalitetssikre dem Kjøpe inn ingredienser Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen 3 TIMER TEORI Presentasjon av oppgave Snakke litt om juletradisjoner Finne oppskrifter Doble oppskrifter Lage kakebokser Snakke om oppbevaring Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen KAKEBOKS Klikk på boksen og du får oppskrift på hvordan den lages Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen 3 TIMER PÅ KJØKKENET Fordeling av arbeidsplasser Elevene jobber selvstendig i grupper på to og to Vise at de kan lese og forstå en oppskrift Presentere ferdig produkt Snakke om juletradisjoner Pakke kakene i egnet emballasje Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen RESULTAT Gode kaker Varierende estetisk utforming Ikke alle ble ferdig Noen kan ikke lese oppskrift Flinke til å rydde, vaske og dele kaker likt. Fint pakket ned i flotte kakebokser. Samarbeidet gikk stort sett bra Lærer var veldig sliten Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen VURDERING Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen