Hvilke rensetiltak krever resipientene?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kilder og risiko for akutt oljeforurensning i Norge
Advertisements

Hva skjer med BA-avfallet etter at det har forlatt byggeplassen?
Sivilingeniør Tobias Dahle
Å være eller å drite i været
Hvordan ser norske havner på TBT- problematikken?
Miljø og virkning Aksjon med miljø i fokus Viktig informasjon
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
Brukermøte 2007 Stavanger Forum.
Biokull som jordforbedringsmiddel og klimatiltak
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Indikatorbakterier i drikkevann.
Ole Jakob Johansen Ph.D VAV
• S olid • E ffektiv • N yskapende • D en lokale milj ø bedriften Sigevannsproblematikk Dipl.-Ing. Robert Tarasz Årskonferanse Avfallsforum Nord, Tromsø.
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Biogassavfall – en risiko ved bruk i økologisk landbruk? - et treårig forskningsprosjekt i Presentert av Randi Berland Frøseth Resultater fra.
Oljeberedskap, ikke bare snakk om teknologi, men også kunnskap Anders Jelmert og Erik Olsen.
Toksikologi Toksikologi læren om kjemiske stoffers skadelige virkninger på levende organismer Toksikokinetikk opptak fordeling omsetning utskillelse Økotoksikologi.
Prof. Hallvard Ødegaard
Vannforurensninger Forurensninger Næringssalter
1. Innledende påstander om organisasjoner
Miljøprosjektet Ren Drammensfjord
Hvordan taklet fjernvarmeselskapene vinteren 2010 ? Jon Tveiten Norsk Energi 1.
Tekna-kurset: Rensing av avløpsvann – utslipp til sjøområder Trondheim Synspunkter på avløpsforskriften (eg. ny avløpsdel i forurensningsforskriften)
RENSING AV AVLØPSVANN - utslipp til sjøområder
Miljøundersøkelse av Kverndammen
ingen miljøgifter innen er det mulig?
Kartlegging av byggavfall i Nord - Norge. 2 NESO som bransjeaktør -Jack Johnsen, kompetanseleder i NESO -NESO Bransjeorganisasjon for NordNorske byggentreprenører.
Kjemisk arbeidsmiljø Bjørn Erikson og Ali Reza Tirna
Infiltrasjonsløsninger for avløpsvann
Bærekraftig utvikling Sumhuset, Trondheim 15. mai 2007
Å være eller å drite i været -om å skape et rettferdig klima.
Bærekraftig utvikling - miljø
Fylkesmannen i Oppland. Miljømål: God økologisk og kjemisk tilstand Grunnvann: God kjemisk og kvantitativ tilstand.
Materials and Chemistry Deponering av gruveavfall i norske fjorder – hva vet vi om konsekvensene? Litteraturhuset i Oslo 25 april 2012 Bruk av sjø – SINTEF.
1 Informasjon om energiutnyttelse av avfall NRFs arbeidsgruppe for energiutnyttelse, Februar 2002.
Bruk av lett forurenset betong
Langtransporterte tilførsler. Hva gjør de med miljøtilstanden i Ytre Oslofjord? Jan Aure, HI Jan Magnusson, NIVA Didrik Danielssen, HI Møte Ytre Oslofjord+++
<Header> UTSLIPPSREDUSERENDE TILTAK PÅ SKIPSVERFT I NORD NORGE
AVFALLSTYPER AVFALLSBEHANDLING.
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Prøvetaking slamavskillere
Resipientundersøkelser i samsvar med avløpsforskriften
MOTORISERT FERDSEL i Vansjø-Vanemsfjorden
ExxonMobil Gründercamp Oppgave
SIB5005 BM3 - Miljøteknikk: “Masse- og energioverføring”H. Brattebø, Inst. for vassbygging, NTNU 1 SIB 5005 BM3 Miljøteknikk Masse- og energioverføring.
ECON 3910 Innføring i miljøøkonomi, vår 2008 Foreleser: Finn R. Førsund.
Betorens oppdatering Vi må bli bedre!!!!!.
Toktrapport Hovedtokt Miljøovervåkning av Indre Oslofjord 1 Fagrådet for vann- og avløpsteknisk samarbeid i indre Oslofjord.
Vannforurensninger l Forurensninger –Næringssalter –Organisk stoff, oppløst og partikulært –Sure gasser –Mikroorganismer –Miljøgifter.
Rensing av vann Drikkevann Avløpsvann.
Gråvannsfilter Biologisk rensing av utslippsvann
Felles lokal avløpsforskrift for Aksjon Jærvassdragområdet Hvorfor felles forskrift for Aksjon Jærvassdrag? Prosessen Innhold i forslag til felles forskrift.
VA –teknikk. Samarbeid Organisering Av Samarbeid mellom HIN og VA - bransjen Årsmøte i Driftsassistanse Nordre Nordland Andenes 26 – 27 mars Ved Førstelektor.
1 Driftsassistanse VA i Nordre Nordland Årskonferanse 26. – 27. mars 2008 Siste nytt på avløpssektoren - Veiledning til avløpsregelverket - Varslet endring.
Agenda Registerting 2.Lunsj 3.Info om prosjekt/anbod frå Kvam herad 4.Spørsmål 5.Synfaring på Notanes
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Et bærekraftig renseanlegg?
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Norden som foregangsregion
Ordforklaringer til kapittel 1
Allmenningens tragedie
Avløpsvann som ressurs
Vannrensing i romfart - biologisk rensing som alternativ
Vannkvalitetsforhold i vannkilder og resipienter
Krav til ledningsanlegg fra et renseteknisk synspunkt
Utskrift av presentasjonen:

Hvilke rensetiltak krever resipientene? Rensing av avløpsvann – utslipp til sjøområder. 12-13.4 2005 Trondheim. Hvilke rensetiltak krever resipientene? ved Jarle Molvær Norsk institutt for vannforskning, Oslo

Rensetiltak i forhold til Næringssalter Organisk stoff Suspendert materiale og søppel Bakterier Metaller Organiske miljøgifter Først litt generelt om resipienter Rensekrav for ulike stofftyper (ex. miljøgifter) Besvarelse av spørsmålet

Resipienten: enkelt flytdiagram Merk: kommunalt avløp er 1 av flere typer av tilførsler. virkning i forhold til vann og organismer er avhengig av en rekke prosesser/forhold som er spesifikke for resipienten Hva oppnås ved rensing av kommunalt avløpsvann?

Mange ulike resipienter Topografi: åpen kyst åpen skjærgård med åpne bukter og viker trang skjærgård fjorder små terskelfjorder og poller Vannutskiftning som øker vesentlig fra sør til nord Ulik biologi Ulik belastning - og ulik bakgrunnsbelastning Resipientene har ulik Resipientkapasitet!

Hvor kommer næringsaltene fra? Og når kommer de? Lage stoffbudsjett som inkl. alle vesentlige bidrag Hvilke kilder dominerer? Bedømme når på året tilførselen er størst: sommerhalvåret? Bedømme nytteverdien av tiltak mot kommunalt avløpsvann i forhold til endringen i Total Tilførsel

Tilførsel av P til 22 kystområder i midtre og nordre del av Hordaland Tilførsel av P til 22 kystområder i midtre og nordre del av Hordaland. Gjennomsnitt for 1997-2000 Enorme lokale variasjoner i totalmengden og størrelsen av den enkelte kilde Kostnytte vurderinger for rensing: på lokalt og regionalt nivå Bør vurdere ”transboundary effects”

Vannutskiftning og naturlig stofftransport av fosfor: et eksempel Betrakter et vannvolum: 1000mx3000mx10m = 30.000.000 m3 Sommerstid vannkvalitetsklasse I-II: 8-16 mgP/m3 (TOTP) Oppholdstid og tilhørende stofftransport: - 0,5 ” 480-960 kgP/d - 1 “ 240-480 “ - 2 “ 120-240 “ - 4 “ 60-120 ” Utslipp fra 10000 pe = ca. 16 kgP/d Vannutskiftningen kan være helt avgjørende for tilstanden. Og den varierer enormt både i Rom og i Tid Viktig å avgrense den resipienten som en vurderer: ikke for liten og ikke for stor

Virkninger av organisk stoff Økt O2-forbruk : problemer i terskelfjorder Nedslamming av grunnområder: Skagerrakkysten Sjelden O2-problemer i de frie vannmassene

Fjerning av Næringssalter reduserer effektivt resipientens belastningen med organisk stoff Algebiomassen fra næringsaltene i1pe kan utgjøre en organisk belastning som er langt (5-15x) større enn 1 pe organisk stoff (60 g målt som COD). Tiltak: Kjemisk rensing er effektivt for å redusere organisk belastning og oksygenforbruk i sårbare resipienter. . Vekstpotensialet uttrykt som antall celler av algen Selenastrum capricornutum i kommunalt avløpsvann etter mekanisk, biologisk eller kjemisk rensing.

Bakterier: rensing, godt utslippsted, innlagring og stor fortynning Startkonsentrasjon: 106-107 TKB/100 ml. Må forvente variasjoner med en faktor 100-1000 i resipienten pga. varierende Vannmengde Konsentrasjon Fortynning Strømhastighet Behøver mange målinger. Kriterie for utslipp som gjensidig påvirker hverandre kan bli satt mye lavere enn 100 TKB/100 ml.

Partikulært materiale og forurensninger Mesteparten av forurensningene i avløpsvann er knyttet til den suspenderte (> 1μm) og den kolloidale (0,1-1μm) fraksjon. Problemer med omfattende nedslamming av bunn og skader på økosystem og vannkvalitet utenfor anlegg med grove siler og mye bruk av overløp. Rensing: God partikkelfjerning. Riktig dimensjonering og stabil drift av anleggene er helt vesentlig.

Nedslamming i nærsonen til to nærliggende anlegg RA2 (18000 PE), grov sil – en del driftsproblemer RA1 (12000 PE), fin sil Litt slam rett under rørenden, ellers ingen slamansamling

Hvordan bestemme riktig rensing? Man må kjenne belastningen, resipientens tilstand (flytskjema og problemer) og ha en målsetting for tilstanden I blant kan tiltakene være opplagte: rensing, flytting av utslipp, gjerne kombinasjon av begge deler. Ofte er løsningen ikke opplagt. Kan trenge matematiske modeller som støtte for å kvantifisere nytteverdien av ulike rensescenarier.

Konklusjon = Resipienttilpasset rensing Resipientene er forskjellige og bør vurderes separat Vurder resipientkapasiteten: kjenn tilstanden og resipientens sårbarhet Vurder tiltaket i forhold til den samlede tilførselen av potensielt forurensende stoff. Næringssalter, organisk stoff, SS: kombinasjoner av rensing og valg av god resipient fungerer Bakterier og virus: kombinasjoner av rensing og valg av god resipient fungerer Metaller: rensing. Ikke satse på god resipient Organiske miljøgifter: rensing! Ikke satse på god resipient Nærsonen: hva er akseptabel påvirkning? Dyputslipp, god vannutskiftning hjelper mye, men se opp for hygieniske forhold og forsøpling. Fjernsonen: kjenn tilstanden. Bruk stoffbudsjetter/modeller. Risiko for gjensidig påvirkning av utslipp? Og ta høyde for usikkerheten i vurderingene (60/30/10)!

Avløpsforskriftens hovedkrav Det skal være sekundærrensing på kommunalt avløpsvann fra tettbebyggelse med en samlet maks. ukentlig belastning på over 2.000 PE i ferskvann/elvemunning og over 10.000 PE i sjø Muligheten for mindre omfattende rensing er avhengig av den samlede størrelse på utslippene fra tettbebyggelsen. type resipient (ferskvann, elvemunning, sjø), tilstanden i resipienten (følsom, normal, mindre følsom)

Resipientkapasitet: et sentralt begrep Den belasting en vannforekomst tåler uten uakseptable skader på økosystemet - eller medfører virkninger/tilstand som er i strid med målsettingen (bl.a. i forhold til bruksinteresser) for området Forutsetter: kunnskap om tilstand og respons på belastningsendring en målsetting for tilstand

Fosfortilførsler til kyststrekningen Lindesnes-Russegrensa, fordelt på kilder og år

Nitrogentilførsler til kyststrekningen Lindesnes-Russegrensa, fordelt på kilder og år

Beregnede månedstransporter av total fosfor, total nitrogen og partikulært karbon i kyststrømmen utenfor Arendal. Gjennomsnitt for 1990-94. Stofftransporten i kyststrømmen utenfor Arendal er vesentlig større (>10 - 50x) enn det antropogene bidraget fra norske kilder. Tilsvarende gjelder for kysten av Vestlandet.

Krav til renseprosess

Virkning av næringssalter