Nettevett – utvidet versjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elever og sosiale medier
Advertisements

- Kompetanse Nettvett Hanne Svendsen- PVS kompetanse.
Nedlasting av apper på Apple
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Nedlasting av Adobe Reader Adobe Reader brukes bl.a. for å åpne vedlegg i en E-post. Åpne Internett og skriv, adobe.no i adressefeltet, klikk Enter. Rull.
HVA ER ?.
Hvordan lager du en konto (blir en Facebookbruker) ?
YouTube Amerikansk nettside Gratis Video og musikk
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
De dårige følelsene. Veiene ut..
Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
Registrering 1.åpne din Galaxy. 2.trykk på Programmer som du finner oppe til høyre på skjermen. 3.trykk på ikonet Samsung App. 4.når du kommer inn på siden.
Hvordan etablere nettbutikk med GoOnline Commerce
GoOnline publisering Hvordan komme i gang med GoOnline. Denne presentasjonen tar deg steg for steg gjennom oppsett av nettsted med bruk av GoOnline Proffesional.
Kontoinnstillinger Slik kommer du til «Kontoinnstillinger»:
22 tips for den faglitterære forfatteren
HVA ER ?.
Bokanmeldelser..
Slik kommer du til «Personverninnstillinger»: Logg inn på Facebook.
Bruke Gmail 3a Gmail er et e-postprogram.
Lage e-post med bilde som vedlegg
Slik kommer du til «Personverninnstillinger»: Logg inn på Facebook.
TRYGG HANDEL PÅ NETT 23. april 2014 • IDA SMÅGE BREIDABLIKK.
Last ned apper fra Google Play (Android) Åpne Internett på din enhet og søk deg inn på siden trykk på Play, som du finner på menylinjen.
En aksjon i regi av NLB. Leseglede er en unik opplevelse som alle bør kunne ta del i.
NETTVETT Bjørn Jakobsen.
Handel, priser og forbrukerrettigheter
KAFFEKURS Tips til behandling av e-post Mars, 2014 Mars 2014.
Nettvett.
Opprette Gmail-konto Lærer/ledsager 3i Opprette Gmail-konto
De 10 bud 10 måter å elske på.
Mikrotesting Laura Arlov, Brukskvalitet, Skatteetaten
Powerpoint presentasjon i nettbruk & Etikk
Sende e-postmelding videre
D ATASIKKERHET For foreldre med barn og unge som bruker datamaskin og internett - Hvilke trusler står vi ovenfor, og hvordan kan vi avverge disse?
Gå inn på denne internettadressen:
Nettvett og ungdom Dette veit dere sikkert
NEWS Et uvurdelig hjelpemiddel i hverdagen. Hva skal vi gjennom i dag Hva er news? Hva brukes news til? Programmer og grupper Noen ord og uttrykk Noen.
Lagre vedlegg Noen e-postmeldinger har et vedlegg. Vedlegget kan være et dokument eller et bilde. Det kan man lagre på PCen. Da kan man finne det igjen.
CLASS FRONTER En begynnerinnføring.
Internett i undervisningen – de vanskelige spørsmåla Utdanningstorget 4. februar 2004 Leikny Øgrim IT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning Høgskolen.
Hvordan kan foreldre bruke de vangligste funksjonene i Itslearning.com
Nettbruk og Etikk Viktige lover for nettbruk
10 regler for å skrive for web
Nasjonal Sikkerhetsdag 2009 Røros kommune. Hva er Nasjonal Sikkerhetsdag? En mulighet til å lære mer om informasjonssikkerhet En dugnad for å bedre informasjonssikkerheten.
Visste du at de som fremstår som virkelige sterke , i virkeligheten er de mest svake og følsomme? Visste du at de som bruker sin tid på at beskytte andre,
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
Bjørnegård skole Nettplakaten. Bjørnegård skole 1. PASSORD Gi aldri passord til venner eller andre. Det er helt privat og bare ditt. Bruk kodelås på pc,
Harald Kaasa Hammer: Manual til redigering av nettstedet Først forklares hva de ulike elementene på nettsidene betyr. Så ser vi på mappene.
IKT i barnehagen Etikk og nettvett.
Case 1: Etiske dilemmaer ved bruk av IKT i skolen
Velkommen til foreldremøte.
Fest og følelser Om seksualitet.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
KUNST & HÅNDVERKSBLOGG
Problemløsning.
Utarbeidet av Sissel Vestre
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
På nett med barna? Siri Wangen Vadmyra skole
Velkommen til foreldremøte på 6.trinn torsdag 24. september 2015.
Omsorg. Omsorg Alle mennesker er avhengig av omtanke og omsorg fra andre.
Bli med! Barn.
Informasjonssikkerhet i hverdagen
PERSONVERN Er en menneskerett Handler om menneskeverd Og om integritet
Nettvett U-18 Bodø politistasjon
Informasjonssikkerhet i hverdagen
Kilder og kildebruk.
Kommunikasjon Gode samtaler. Kommunikasjon Gode samtaler.
Denne presentasjonen er ment for barn 9-12 år
Utskrift av presentasjonen:

Nettevett – utvidet versjon Nettvett - utvidet versjon 3h Nettevett – utvidet versjon Når du sender e-post, er du på nettet. Du kan også ”være på nettet” på mange andre måter. Nettetikette beskriver hvordan man skal oppføre seg på nettet. Når man følger slike regler, blir det litt tryggere å bruke nettet. Alle bør følge reglene på de neste sidene! Disse reglene er inspirert av og tilpasset fra det finske heftet ”Nettetikette: Oppførselsregler for internett på klarspråk” av Petri Ilmonen. Illustrasjonene kommer fra © www.clipart.com.

Nettvett - utvidet versjon 3h 1. Bruk e-post riktig Skriv bare det du kunne si ansikt-til-ansikt til en annen person. Ikke send søppel-e-post eller kjedebrev videre til andre. Ikke åpne e-postmeldinger fra ukjente personer. Åpne bare vedlegg som virker trygge.

Nettvett - utvidet versjon 3h 2. Passord Mange nettsteder krever at du har et passord. Passordet er din hemmelige kode. Et godt passord har både bokstaver og tall. Finn på et passord som er vanskelig for andre å gjette. Finn på et passord som du selv lett husker. Hold passordet ditt hemmelig. Andre late som om de er deg hvis de har passordet ditt.

Nettvett - utvidet versjon 3h 3. Respekt Ikke skriv noe som kan såre andre. Vær høflig. Ikke skriv stygge ord. Om du er sint eller irritert, vent med å skrive en melding. Bare skriv det som er sant om andre.

Nettvett - utvidet versjon 3h 4. Fortell de voksne Om du ser noe ubehagelig, forvirrende eller skremmende på nettet, snakk om det. Om noen plager eller erter deg på nettet, fortell en voksen om det. Ikke gruble alene på det som er ubehagelig eller skremmende. Voksne som du kjenner godt, er der for å hjelpe deg.

Nettvett - utvidet versjon 3h 5. Ikke spre ting Ikke spre feil informasjon eller løgner på nettet. Ikke spre rykter. Ikke lag søppel-e-post og send det til mange andre. Ikke send andre folk sine bilder eller e-post-meldinger videre uten å ha spurt om lov. Det gkelder også bilder du har tatt av andre. Ikke kopier og spre videre spill, bøker eller musikk som du har kjøpt på nettet.

Nettvett - utvidet versjon 3h 6. Ikke stjel fra andre Opphavsrettighet betyr at den som har laget noe, faktisk eier det. Det kan være en tekst, en låt, et bilde eller en film. Når du kopierer noe fra nettet, fortell alltid hvor stoffet kommer fra. Ikke legg ut eller spre andres bilder eller tekster uten å ha spurt om lov. Last ned musikk, bilder og film bare fra nettsteder som er lovlige. Ikke lag ”piratkopier” av beskyttet materiale (for eksempel fra CD til CD, eller fra DVD til DVD).

Nettvett - utvidet versjon 3h 7. Ikke tro på alt Noe av det som står på nettet er løgn. Vurder om det du ser eller leser på nettet, virker sant. Ikke tro på reklame som lover deg penger eller fine ting. Det er mange som prøver å lure andre på nettet. Om du er i tvil, spør en voksen som du stoler på.

Nettvett - utvidet versjon 3h 8. Ikke stol på fremmede Tenk nøye på hvem du er i kontakt med på nettet. På nettet er det lett å lyve for eksempel om kjønn eller alder. Det er også lett å bruke bilde av en annen person. Om du skal møte en nettvenn, ta med en person som du stoler på. Møt på et offentlig sted der det er andre mennesker. Det er mange skurker og kriminelle på nettet. Vær forsiktig!

9. Personlig informasjon Nettvett - utvidet versjon 3h 9. Personlig informasjon Vær forsiktig med å gi personlig informasjon til andre. Personlig informasjon er: - hele navnet ditt - når du har bursdag - adressen din - mobilnummeret ditt - bankkortnummeret ditt Noen kan misbruke denne informasjonen. Hvis du kjøper noe på nettet, da må du gi riktig informasjon om deg selv. Hvis du er usikker på hva du kan skrive eller fortelle, spør en voksen person som du kjenner godt.

Nettvett - utvidet versjon 3h 10. Netthandel Bestill varer bare fra nettbutikker som du eller noen andre kjenner godt. Skriv ut bestillingen, eller lagre den på PCen din. Ikke gi bankkort- eller kredittkort-nummeret ditt til andre. Ikke handle for store beløp. Du må gi riktig informasjon om deg selv.

Nettvett - utvidet versjon 3h Sluttord Alle har ansvar for egen oppførsel på nettet. Tyveri, trusler, svindel, lureri, mobbing og plaging er straffbart. Det gjelder også på nettet. Følg reglene og ta ansvar!