Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nettvett og ungdom Dette veit dere sikkert

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nettvett og ungdom Dette veit dere sikkert"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nettvett og ungdom Dette veit dere sikkert
Foreldre har ikke kontroll på hva dere gjør på nettet Vil vi noen gang få det ? Og er det målet ? Vi leser ikke deres dagbøker gjør vi vel ? Foreldres likegyldighet er verre en uvitenhet Vi skal være deres foreldre og ikke datateknikere

2 Er internett et fristed ?
NEI !Internett speiler samfunnet vårt på godt og vondt. Det vil si at normal norsk folkeskikk skal også brukes på nettet. Tenk litt på dette ! Hvilke kjøreregler skal vi ha for nettbruk da ?

3 Det finne tips og råd overalt
Problemet kan være å finne de beste, og riktigste i informasjonsjungelen , et startsted Nei, det er ikke et nettsted for informasjon om saft, det finnes sikkert det også  SAFT står for Safety, Awareness, Facts and Tools, og er et europeisk prosjekt initiert og ledet fra Norge. Prosjektet har som mål å øke oppmerksomheten rundt trygg bruk av Internett for barn og unge.

4 Tips for trygg nettbruk
SAFT har sammen med IKT-Norge og Statens filmtilsyn utarbeidet ti tips for en tryggere nettbruk for barn og unge. Barns tilstedeværelse på Internett er fremfor alt positivt og en stor mulighet til å tilegne seg kunnskap, og som underholdning . Disse tipsene forsøker å gi deg som forelder hjelp i netthverdagen, også om noe negativt hender. Husk at selv om barna kan mer om sitt bruk av Internett enn deg, er det fortsatt du som vet mest om normer og regler.

5 1. Forsøk å være med på å introdusere Internett for dine barn.
Det er en fordel både for deg som forelder og barnet ditt om dere sammen oppdager Internett og de mulighetene som tilbys barn der. Forsøk å finne nettsider som er spennende og morsomme, og som passer barna dine. Forhåpentligvis vil dere oppnå en positiv og bevisst holdning til det å ferdes på nettet, noe som gjør det naturlig at dere deler både positive og negative erfaringer i fremtiden.

6 2. Bli enige med ditt barn om bruk av Internett.
Forsøk å bli enig med ditt barn om hvilke regler som skal gjelde ved bruk av Internett. Hvordan man behandler personlig informasjon (navn, adresse, telefonnummer, e-post, osv.) Hvordan man skal oppføre seg mot andre på nettet. Hva slags type websider og aktiviteter som er akseptabelt og hva som ikke er det.

7 3. Oppfordre barna til å være tilbakeholdne med å gi ut personlig informasjon.
Det er viktig at vi voksne er bevisste på at mange websider tilrettelagt for barn og unge krever personlig informasjon for å få tilgang til innhold og tjenester. Det er svært viktig at barna er bevisste på om når og hvor det er riktig å formidle personlig informasjon. En enkel regel kan være at barnet ikke får gi fra seg navn, telefonnummer eller bilde uten din godkjenning.

8 4. La ikke barna treffe ukjente nettvenner uten følge og din godkjenning.
Det er viktig å ha som utgangspunkt at Internett er en positiv møteplass for bli kjent med andre barn og få nye venner. For å unngå ubehagelige opplevelser er det viktig at barnet ikke møter ukjente som de har fått kontakt med via nettet uten følge av foreldre, venner eller andre de stoler på, i alle tilfelle bør barnet ha foreldres godkjenning først.

9 5. Hjelp barna til å forstå at mye av informasjonen man finner på nettet kan være feilaktig, og at man som nettbruker må være kritisk til det man leser. De fleste barn bruker Internett for å forbedre og utvikle sine kunnskaper om ulike områder, både i forhold til skolearbeid og av egen interesse. Forbered dem allikevel på at all informasjon som finnes på nettet ikke nødvendigvis er korrekt. Vis barna hvordan de kan kontrollere den informasjonen de finner ved å benytte andre kilder om det samme temaet. Vis barna hvordan informasjon man søker kan kontrolleres gjennom å finne andre kilder om det samme temaet. Bibliotekene har mye stoff om kildekritikk. Spør bibliotetkaren om informasjon om dette.

10 6. Vær ikke altfor kritisk til barnas nysgjerrighet.
Dine barn vil etter all sannsynlighet møte websider med innhold som kan være støtende eller skremmende. Selv om dine barn bevisst oppsøker slike sider, bør du huske at det er naturlig for dem å være nysgjerrige, ikke minst på innhold som er forbudt eller tabubelagt. Forsøk å benytte dette som en mulighet til å diskutere innholdet med dem, og kanskje lage regler for denne type aktivitet. Vær realistisk i din vurdering av hvordan barnet ditt egentlig bruker Internett. Det viser seg at foreldre ofte er naive i forhold til barnas bruk av internett.

11 7. Rapporter all dokumentasjon/informasjon på nettet du emner kan være ulovlig.
Du og/eller dine barn kan oppleve situasjoner som bør rapporteres til politiet og dine aksessleverandør. Husk at det er viktig at vi alle tar ansvar og rapportere ting vi mener kan være ulovlige. Ved å rapportere slike hendelser kan vi hindre at overgrep og ulovligheter fortsetter. Du er et vitne ikke en kriminell. Dette kan være: _ Forsøk på lure ditt barn via chat/mail etc _ Barnepornografi _ Trusler og mobbing via chat/mail _ Salg/kjøp av våpen Her kan du rapportere til KRIPOS.

12 8. Oppmuntre barna til å vise god nettskikk.
Internett speiler samfunnet vårt på godt og vondt. Internett er i grunnen ikke annerledes enn annet hverdagsliv, med de sosiale kontakter dette medfører. Det finnes også her uformelle etiske regler for hvordan man oppfører seg i kontakt med andre mennesker. Utover å ha en vanlig høflig omgangstone og et godt språk i kommunikasjonen, er det viktig å fortelle barna at de ikke må gjøre seg skyldig i ulovligheter som hets og trusler mot folkegrupper, enkeltmennesker, lese andres e-post, eller kopiere opphavsrettsbeskyttet materiale (for eksempel musikk, bilder, og programvare).

13 9. Skaff deg kunnskap om hvordan barna dine bruker Internett.
Voksne benytter i all hovedsak Internett til jobbrelaterte oppgaver og private ærender som banktransaksjoner og reisebestillinger. Barn benytter Internett til helt andre ting. Få å kunne ta de rette beslutninger for ditt barns bruk av Internett, er det viktig å først forstå hvordan barna selv ønsker å benytte nettet og hva de liker å gjøre. For å utvikle en slik forståelse er barnet din aller viktigste kunnskapskilde. La dem derfor vise deg hvilke websider de liker å besøke og hva de gjør der. Sjekk med skolen, bibliotek eller i nærmiljøet om noen arrangerer kurs/seminar om emnet. Dette er tilbud man gjerne bør benytte. For å få et innblikk i hva barn generelt bruker internett til, kan du lese mer om SAFTs barneundersøkelse på .

14 10. Teknisk kompetanse kan være til hjelp for å snakke med barna.
Vær ytterst bevisst på at ditt barn også har rett på et privatliv det er derfor viktig at du ikke opptrer som kontrollerende. Tekniske løsninger har sine svakeheter som det går å påvirke eller komme rundt. Barn kan som oftest mer om de tekniske detaljene enn deg, men lær deg nok til at dere kan ha en løpende dialog. Denne guiden er utarbeidet av EU-prosjektet SAFT, ved IKT-Norge og deres medlemsbedrifter og Statens filmtilsyn. Du får vite mer om SAFT-prosjektet på

15 Dataspill og fildeling. WoW, CS ++++. TIDSLUKERE !!!!!!
Dataspill er en stor kilde til lek, læring og underholdning for mange barn. Vi må likevel være oppmerksomme på barn og unge som viser en overdreven bruk av slike spill. Jeg vil råde foreldre og lærere til å reagere dersom et barn velger bort andre sosiale aktiviteter, forlater bordet før måltidet er over, skulker skolen eller lignende til fordel for dataspill. Det er viktig å skape en balanse, og det kan kreve særlig oppmerksomhet fra de voksne, sier Susanne Boe, koordinator for SAFT-prosjektet i Danmark ved Medierådet for Børn og Unge. Fildeling er bra, men dessverre er nesten alt delt material pirat og ulovlig. Piratjegerne blir stadig bedre, og rettsakene dukker opp oftere og oftere. I en digitale hverdagen er det ikke alltid lett å vite hvor grensen går for hva som er lov og hva som ikke er lov når det kommer til fildeling. Dette gjelder kopiering, nedlastning og opplastning av musikk, filmer og programvare.Mulighetene er mange og nyanserte. Reglene likeså. Men det finnes generelle bestemmelser som er gjeldende i de aller fleste tilfeller. Det bor en pirat i oss alle Svenske dømt for fildeling

16 Råd fra redd barna Ha datamaskinen i stua
Diskutér kjøreregler for internett med dine barn Vær i nærheten når barna dine er på internett Be om å få se på, og la barna fortelle hva de driver med på internett Tekniske løsninger, såkalte filtre/brannmurer, kan blokkere tilgang til uønskede sider på internett Kilde: Redd Barna

17 Redd Barnas nettvettregler for barn og unge
Du må aldri fortelle noen du ikke kjenner på Internett hva du heter, hvor du bor eller hvilken skole du går på. Ikke send bilder av deg selv. Bruk en anonym e-postadresse når du surfer på Internett og chatter med folk du ikke kjenner. Hvis du skal møte en person du har chattet med på Internett, må du ta med en voksen du stoler på. Husk at personer du snakker med i en chat-gruppe ikke alltid snakker sant og lett kan lyve på alder. Du skal ikke svare hvis du får skummel e-post eller blir redd når du chatter. Si fra til en voksen og bytt gjerne e-postadresse. Når du skal laste ned spill eller lignende, gjør det sammen med en voksen. Hvis du opplever noe skummelt eller ubehagelig, meld fra til en voksen du stoler på. Du kan også ta kontakt med Redd Barna eller tips politiet. Kilde: Redd Barna HENG DENNE OPP VED DATAMASKINEN HJEMME

18 Gode nett-tips Trygge nettsider for barn Magic Desktop - sikker nettbruk Slik passer du på barns nettbruk Gode råd fra Redd Barna TryggSurf NettVett-regler Flere NettVett-regler SAFTs hjemmeside


Laste ned ppt "Nettvett og ungdom Dette veit dere sikkert"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google