Etablering av et medisinsk ressurssenter på AUS

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Delprosjekt 3 Dobbeltdiagnoser.
Advertisements

Tid for endring – en kamp mot tvang, undertrykkelse og definisjonsmakt Mette Ellingsdalen We Shall Overcome (WSO)
I.
Hva har vi oppnådd i psykiatrien
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Tillit og legitimitet i vanskelige prioriteringsbeslutninger torsdag 7. april 2005.
Utfordringer i spesialisthelsetjenesten
Presentasjon av ”Tvangsprosjektet”
Ulike bydeler – ulike utfordringer • Utskrivinger fra TEDD (35 pas) : • Frogner (14) Vestre Aker (10) Ullern (1) Andre (8) • Økende liggetid pga.
Om tyver og helse Andreas Moan Dr.med. Pt HOD 2041 – et magisk år.
Senter for sjeldne diagnoser Erfaringer fra kurs for brukere over 40 år May Cicilie Voldhaug, Kurs og informasjonsrådgiver FoU-dag 05. april 2013.
Helse og sykdomsbegrepet
kasuistikk Dame født på begynnelsen av 90-tallet
Rusavhengige en vanlig pasientgruppe?
Seksjon psykoser, sykehuset Levanger
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
RUS – MER ENN BARE ”ØDELAGTE” NARKOMANE OG GAMLE ALKOHOLIKERE
Misbruk av AAS Dokumentasjon av bivirkninger
BERGEN FENGSEL.
Et økende problem i skolen?
DOPING I SAMFUNNET OG KROPPSKULTUR
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
NY LOV OM HELSEPERSONELL
Dette er Raskere tilbake
Forståelse av avhengighet
Depresjon i allmennpraksis
Insekticider - toksikologi
Fellesmøte Helsetilsynet, Pasientombudene og Rusforetaket
Post 4, sykehuset Levanger
Ambulerende Rehabiliteringsteam ART - Drammen Sykehus -
Pressekonferanse 6. mars 2009 Holdning til psykisk helsevern og tvangsbehandling Landsomfattende undersøkelse 5. – 16. februar 2009.
Brukerstyrte helsetjenester - har vi råd til å la det være?
Mestring og forebygging av depresjon
Henvisningsprosjekt ved Sykehuset i Buskerud Hensikten med prosjektet var å avdekke om det var mangler som var gjengangere på tvers av fagområder(barn,
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
NORGES LABORATORIUM FOR DOPINGANALYSE - OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS
Fysiske bivirkninger av anabole-androgene steroider
Misbruk av AAS Bivirkninger
VELKOMMEN til DOPINGTELEFONENS 5 ÅRS JUBILEUM
Hvorfor gir androgene anabole steroider hjertesykdom?
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
vidundermedikamentene??
100 lure ord å lære.
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Bedre med en dårlig fungerende farmasøyt enn ingen farmasøyt?
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
Og.
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
Gruppe for seponering av B-preparater
Bokollektivet Målgruppe:
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
Kjersti Roalsvig – rådgiver/ jurist Fylkesmannen i Rogaland
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Gutter som lekeressurser HOSLE BARNEHAGE
Sykehuset Østfold HF: Avdeling for rusbehandling
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
1. 2 noe om hva slags tjenester sykehus yter mot andre helsetjenesteytere brukerne av disse tjenestene spesielt om fastlegens rolle, og.. hvilke arbeidsoppgaver.
Bamble Kommune, STHF, og NAV 2009 – 2010 Satt i drift Fokus på det som virker.
Margareth Brødholt HVORDAN BLIR ELDRE MED PSYKISK LIDELSE, RUSMIDDELAVHENGIGHET OG OFTE DEMENS IVARETATT PÅ SYKEHJEM? - Resultater.
Fakta 10-20% av alle barn i Norge har så store psykiske problemer at det går utover hvordan de fungerer til daglig. 4-7% av dem trenger behandling.
ET HELHETLIG OG TILPASSET TILBUD TIL RETT TID
Hvordan unngå strid mellom kommune og helseforetak? Betyr det noe for pasientene og samfunnsøkonomien hvem som står ansvarlig? Rikard Nygård Overlege BUP.
Nasjonalt toårig tverrfaglig utdanning i behandling av pasienter med alvorlige psykiske lidelser Torleif Ruud Professor, Akershus universitetsykehust
Individuell mestring og tilfriskning IMR Ole Petter Jupskås og Hilde Andreassen, Bergfløtt Behandlingssenter, Kirkens sosialtjeneste og Tone Winnem, tidligere.
Til deg som er henvist og fått tilbud ved Allmenn psykiatrisk poliklinikk, Nydalen DPS Behandling Når utredningen konkluderer med at det foreligger en.
ET Heldøgns omsorgstilbud for rusavhengige!
Anabole-androgene steroider (AAS) –
Anabole-androgene steroider (AAS) –
Hypofysesvikt.
Utskrift av presentasjonen:

Etablering av et medisinsk ressurssenter på AUS Unni Rishaug, Endokrinologisk senter

Bruk av AAS som samfunnsproblem 1 Det er påvist omfattende bruk av AAS. Problemet ikke bare et storbyproblem, dopingmidler florerer også på bygdene. Politiet i Førde har nylig avdekket et landsomfattende dop-og narkotikanettverk som innførte, distribuerte og solgte store mengder dopingmidler og narkotika der 63 personer i alderen 17-40 år er pågrepet.

Bruk av AAS som samfunnsproblem 2 Bruk har pågått i Norge i de siste 20 år. Økende bruk, vil gi økt antall brukere med bivirkninger og behov for helsetjenester.

Bruk av AAS som samfunnsproblem 3 Brukerne kommer med plager/symptomer til primærlegen eller havner i psykiatriomsorgen. Primærhelsetjenesten vil trenge råd om hvordan håndtere disse pasientene. Psykiatrien har blitt økende klar over sammenhengen AAS- psykiske symptomer og vold.

Hvordan skal vi behandle brukerne? 1 Det går lang tid, måneder/år før egenproduksjon av testosteron tar seg opp etterAAS-bruk Tidsaspektet er avhengig av hvor lenge misbruket har pågått og av individuelle/dels ukjente faktorer.

Hvordan skal vi behandle brukerne? 2 I 2003 ble en gruppe brukere undersøkt etter bruk av AAS. De hadde vært minst 1 år uten steroider, ” mean time off” var 45 mnd, maksimum 10 år. 13 av 15 ex-AAS brukere hadde testosteron i nedre 20% av normalområdet, 2 av 15 under normalområdet.

Symptomer på hypogonadisme Nedsatt libido, erektil dysfunksjon Nedsatt muskelmasse Slapphet Søvnforstyrrelse Depresjon, lav selvfølelse

Hvordan slutte med AAS? 1 Testosteron-substitusjonsbehandling som nedtrappes? Slutte brått uten hormonell ”støttebehandling”? Ulempen med testosteron- substitusjon evt HCG (pregnyl) er at behandlingen blir evigvarende. Man bare utsetter en evt normalisering av kroppens egen testosteronproduksjon

Hvordan slutte med AAS? 2 Bruk av stoffer som stimulerer hypothalamus /hypofyse ved hypogonadisme: Clomifen : partiell agonist og partiell antagonist på østrogenreceptor.

Hvordan slutte med AAS? 3 En kasuistikk fra 2003 rapporterer om en mann med alvorlig depresjon, hypogonadisme, slapphet og manglende energi etter bruk av AAS Han ble behandlet med clomifencitrat ( 50mg x 2 ) i 4 mnd.

Hvordan slutte med AAS? 4 Normale verdier for testosteron ble oppnådd etter 2 uker, og han rapporterte om bedre humør, energi og libido. Seponering etter 2 mnd ga pånytt hypogonadale verdier. Ble igjen behandlet med clomifen i 2 mnd. med normalisering. Ikke opplysninger om normaliseringen var av varig karakter, pasienten skulle følges videre.

Ved Aker er utgangspunktet for opprettelse av et ressurssenter for denne pasientgruppen godt. Hormonlaboratoriet : Hormonanalyser kan indikere bruk av anabole steroider evt veksthormon, eller avdekke hypogonadisme eller andre hormonavik hos tidligere brukere. Dopingtelefonen.

Dopinglaboratoriet : Påvisning av anabole- androgene steroider og andre stoffer som narkotika og sentralstimulerende stoffer. Endokrinologisk avd.(klinisk kompetanse) Psykiatrisk avd med rusomsorg

Et forbilde er ressurssenteret ved Sahlgrenska universitetssykehus Gøteborg der brukere av AAS har vært tatt imot siden 2002. Der samarbeider psykiater, endokrinolog og sosionom om brukere som har fysiske og psykiske plager etter dopingbruk.

Erfaringen deres er at det finnes sterk kobling mellom misbruk av AAS og andre rusmidler/ narkotika bl.annet amfetamin og benzodiazepiner-blandingsmisbruk. Samarbeid med psykiatrien blir derfor svært viktig, da mange av brukerne ender opp i psykiatrien.

Ved Sahlgrenska har de et restriktivt syn på substitusjonsbehandling ved hypogonadisme etter AAS. De mener det er viktig å stå i mot klientenes krav om medisinering. Det kan gjøres unntak hvis klienten er suicidal trass psykiatrisk behandling.

Hva har vi fått til så langt? Jeg hadde møte med psykiatrien i oktober og underviste ”effekter og bivirkninger av AAS”, Det var 2 psykologer, 1 sosionom og 1 psykiatrisk sykepleier tilstede. De viste stor interesse for emnet. Avtalt gjensidighenvisning av pasienter. Egil Haug har også hatt flere møter med psykiatrien med lignende undervisning.

Videre plan 1 Opprette en faggruppe med deltagere fra psykiatrien, endokrinolog og andre?? Faste møter med formål kunnskapsformidling om bivirkninger av psykisk og fysisk art og diskusjon av behandlingsopplegg.

Videre plan 2 Endokrinologisk vurdering av henviste pasienter ved endokrinologisk poliklinikk; hittil har antall henvisninger vært av begrenset omfang. Flere pasienter har ikke møtt til avtalt oppfølgingstime, kanskje har det vært lagt for ensidig vekt på det somatiske; det bør også gis tilbud om psykisk vurdering. Ved evt stigende antall henvisninger må man gjøre en prioritering i forhold til andre pasientgrupper.