Opprinnerlser, språk debatt, forskjeller og likheter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norske låneord.
Advertisements

I.
Kapittel 2 Språkdebatt og språkpolitikk 1830–1900
Fra tegning til fortelling
Riktig eller galt? Eller nesten riktig?. Det var elskere som skiltes seg med den største vanskeligheten. (2 feil) Jentene fikk ingen eller veldig litt.
Fra urnordisk i år 200 e.Kr. til norsk i 2014
Laget av Kristoffer F. Kristoffersen
Fra ord til liv Mars 2012.
Bokanmeldelser..
FLYTÅRN Vi fikk ei stor eske inn på avdelinga, som Rainer foreslo
Kapittel 5 Ekteparet Alfaro spiser meksikansk middag.
”Nynorskens far” Kilde: ”Fra Saga til CD”
Kapittel 28 Norgeskartet
Kapittel 30 Fag og rutiner på skolen.
Vi var på et kurs i Sverige i hele klassen vår i uke 3, det var Mora videregående skole. Skolen var stor med mange elever, SVERIGE.
44 Hector om skikk og bruk I Norge
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Fra ord til liv Fra ord til liv Mai 2012 Mai 2012.
LEDDSETNINGER Vedlejší věty.
Hva er vitsen med å gifte seg?
Fra urnordisk til 2010 Av: Ane Zimmermann Børresen
Kursmøte 1-4 Metoden TN Tegnsatt norsk.
Lorax. Det var en gang et vakkert sted med fargerike planter og lekne dyr. Lorax passet på dette stedet og snakket for trærne, dyrene og andre som ikke.
c. Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Kapittel 4 oppgave h Bind setningene riktig sammen og med logisk innhold.
O PPGAVE 20 Side Å KJENNE ( SEG ) IGJEN 1. Tror du de vil kjenne meg igjen etter at jeg har farget håret? 2. Han hadde gått seg vill. Han kjente.
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Kapittel 2 Språkdebatt og språkpolitikk 1830–1900
Mestring og forebygging av depresjon
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Norsk språk Kapittel 7 i grunnboken.
morild.org en interaktiv nettjeneste i ti år Mer enn 1000 spørsmål
GUSTAR-ENCANTAR-PARECER-APETECER
 Dersom jeg ikke får se naglemerkene i hendene hans eller får legge fingeren i dem og stikke hånden i siden hans, kan jeg ikke tro.
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
GØY MED GRAMMATIKK: KURS FOR LÆRERE
GØY MED GRAMMATIKK: KURS FOR LÆRERE 1. og 2. MARS 2004
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
100 lure ord å lære.
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Språkutviklingen i Norge
Og.
ONSDAG  1.økt fra  Vi var i klasserommet og sang sanger med bevegelse og rytmer. Konsentrerte oss veldig om puls-slag. Pulsen i.
Fortelling Novelle Roman
Fordypningsemne sett fra bibliotekarens ståsted Vanlige henvendelser Den skumle problemstillingen Fremgangsmåte/Mulige løsninger Referering/ kilder/litteraturliste.
Agent for rettferdighet
«Verden er grunnleggende urettferdig.»
Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Kapittel 15 På litteraturgruppe
Fra urnordisk til to offisielle skriftspråk: Nynorsk Bokmål
SÆRTREKK VED NORSK OG ANDRE SPRÅK
Om hellige skrifter.
Oppfriskningskurs i norsk, : Nynorsk
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
O PPGAVE 40 Side 172 – 173 Sett inn riktig form av ordet i parentes.
Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk
Kapittel 34 Ernesto intervjuer en bussjåfør og en ekspeditrise Ernesto.
| Fleirspråklegheit. Fleirspråklegheit dei fleste land i verda er fleirspråklege omtrent halvparten av befolkninga på jorda bruker meir enn eitt språk.
NORDISKE SPRÅK Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk.
Substantiv Substantiv er namn på noko eller nokon: F.eks: Ein bil, ei seng, eit hus, Petter, Trondheim, osv. Substantiv har tre kjønn: Hankjønn:Ein bil.
Panorama Vg1 Kapittel 5: Språket før og no De nordiske språkene Læreplanmål: Mål for undervisningen er at elevene skal kunne -gjøre greie for likheter.
Språkhistorie 1800-tallet Kilde: Tekst i tid og rom.
Substantiv Artikler og kjønn.
Språkhistorie Hvordan ble det norske språket til? Når startet det? Hvem startet det? Hvorfor startet det? Trenger vi norsk lenger?
Verb A- og e-infinitiv, svake verb (a-verb, e-verb, kortverb og je-verb), sterke verb og presens partisipp.
: Språklige forhold Panorama Vg3 Tendenser og faser
| Fleirspråklegheit.
Utskrift av presentasjonen:

Opprinnerlser, språk debatt, forskjeller og likheter. Bokmål og nynorsk Opprinnerlser, språk debatt, forskjeller og likheter.

innholdsfortegnelse Forside innholdsfortegnelse forord Forskjeller Forskjeller og likheter Opprinnelse Språkdebatt Nynorsk og bokmål i dag kilde

forord Jeg har tatt for meg denne oppgaven fordi jeg syns det hørtes spennende ut. Jeg har tatt med alt jeg syns at skal være med i forhold til hva som står i oppgaven. Fordi da syns jeg at jeg får gjort hele oppgaven. Jeg har ikke tatt med unyttig fakta fordi det er bare kjedelig å lese.

Forskjeller Det er forskjellige ord i bokmål og nynorsk. Eksempel: Bokmål – nynorsk Ble - vart Skjebne – lagnad Man bøyer det forskjellig også. Sånn er det på nynorsk: hankjønn. Eksempel: Ein gut – guten – gutar - gutane Hokjønn. Eksempel: ei jente – jenta – jenter –jentene Inkjekjønn. Eksempel: eit hus – huset – hus – husa Sånn bøyer man det samme på bokmål: Hankjønn: en gutt – gutten – gutter – guttene Hunkjønn: ei jente – jenta – jenter – jentene Intetkjønn: et hus – huset – flere hus – alle husene

Forskjeller og likheter Det fins mange typer verb i nynorsken som ikke fins i bokmålen, derfor er det enklere å lære seg bokmål. De type verbene som man finner i nynorsk er; A-verb, E-verb, Nå-verb, Fortelje-verb og sterke-og svake-verb. Bortsett fra dette, er nynorsk veldig likt bokmål.

opprinnelse Ivar Aasen fant opp skriftspråket nynorsk. Han samlet sammen masse dialekter og skapte nynorsk. Knut knudsen blir kalt for bokmålens far fordi han lagde bokmål, som er en fornorskning av det danske skriftspråket. Fordi han var lei av dansk.

språkdebatt Den første språkdebatten var på 1800-tallet. De var ofte om det danske språket. Norske hadde ikke lyst til å lære dansk de ville ha et eget norsk skrift språk. Tilslutt endte vi med to skriftspråk som ikke var dansk Om noen år kan det hende at nynorsk ikke fins lenger.

Bokmål og nynorsk i dag I dag er det flest som skriver bokmål. 10-15% av befolkningen skriver nynorsk, mens resten skriver bokmål.

kilder Google.no Wikipedia