Seniorforsker Ivar Storrø SINTEF Fiskeri og havbruk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Alger, fiskefór og biodrivstoff
Advertisements

Kommunikasjonsdirektør FHL
Samhandlingsreformen Tove Karoline Knutsen 3. februar 2010.
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
NN/dag/mnd/år - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Filetforum Tromsø Kvalitet på superkjølte torskeloins Leif.
Litt mer om PRIMTALL.
Kosthold og trening med fokus på syklister
Vinnerne i laksemarkedet Agenda – Prisene for 2011 og 2012 nå – Hva avgjør prisene? – Spot eller kontrakter best? – Forsikring mot.
Hvor kritisk er innholdet av omega-3 hos oss mennesker? Livar Frøyland Forskningsdirektør NIFES 8. Maring FagDag 29. november
Teknologi for et bedre samfunn 1 Asbjørn Følstad, SINTEF Det Digitale Trøndelag (DDT) Brukervennlig digitalisering av offentlig sektor.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Professional quality since 1903 Tåler regn 1 time etter påføring - Ikon Fjorårets fuktig vær krever at vi fokuserer på hvordan det er å male i forhold.
Salt versus salterstattere – et valg mellom pest og kolera?
Hummer på Kvitsøy - status
Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN
av Roar Larsen, Dr.ing. Sjefsforsker, SINTEF Petroleumsforskning
Ole Jakob Johansen Ph.D VAV
Kombinert kjølemaskin/varmepumpe – Tungregnesenteret, NTNU
Grønn frokost i Hillevåg
TELEMARK FYLKESKOMMUNE Skoletilbudet i Telemark Startkurs for rådgivere 19.sept 2012.
Kretsløpsbasert avfallssystem i Oslo
COAST GROUP 2013 Reliable – Profitable Growth Coast Structure (Family) Coast Seafood Sales / Marketing Coast USA Import / Wholesale Coast Australia.
Krabbekonferansen 2012.
Steffen Birkeland; Leder Haraldrud
VELG RIKTIG - MILJØ ER VIKTIG! 8. november 2012 Egil Dragsund Fagsjef miljø, Norsk olje og gass.
Resultater Kundesenter
”SITTESKULPTURER” Åpen konkurranse om utforming av 5 nye sitteskulpturer for Drammens Elveparker Bakgrunn: Et ønske om å fortsette utplasseringen av moderne.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
– en selvrenskende inntaksløsning for småkraft i Norge
Kvalitetssikring av analyser til forskningsbruk
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Hafslund - en stor framtidig produsent og bruker av bioenergi Jon Iver Bakken Avdelingssjef Miljø og samfunnsansvar.
Eidsiva Bioenergi – utbygging Hamar Ola T
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 SINTEFs Torskesminar på AQUA NOR 2005 Immunstimulering gir friskere yngel – og bedre overlevelse Jorunn Skjermo, SINTEF.
Teknologiutvikling for Lønnsom foredling av Oppdrettsfisk =
Produksjon av marine lipider. Teknologiske muligheter.
MARING Ett dusin viktige forutsetninger for suksess i norsk marin ingrediensindustri SINTEF Havbruk Miniseminar i Oslo, 21. april 2008, Jostein Refsnes,
Dag A. Høystad Energirådgiver.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
– På lag med framtiden i 100 år!
Pilotprosjekt læreplan kjemiprosess i den videregående skolen (VGS)
Datafangere Introduksjon. Datafangst Informasjon = svar på spørsmål Hvilket spørsmål skal vi ha svar på? Hvilke data skal vi registrere? Hvordan skal.
Hvordan få en økonomisk dimensjon på investeringens godhet? Svein Sandbakken Temadag 6. Mai 2010.
SINTEF Teknologi og samfunn PUS-prosjektet Jan Alexander Langlo og Linda C. Hald 1 Foreløpig oppsummering – underlag for diskusjon på PUS-forum
VRI - OPPLEVELSESBASERT REISELIV Prosjektskisse Tjøtta 13. Sept 2010 Britt Hansen.
Kostsirkelen.
Norskinstituttfornæringsmiddelforskning OPTIBARR Optimal barriere Status og framdrift.
Timesammedag ved Risvollan legesenter(RLS) Evaluering etter 3 år. Stud.med Olav Aune Thomassen og Aage Bjertnæs Spesialist i allmennmedisin.
Presentasjon 3. kvartal oktober 2002
Sist oppdatert november 2013.
Samdata 2012 Somatikk.
Ny bløggemaskin for villfisk
SINTEF-undersøkelsen om salting og trafikksikkerhet
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Teknologi for et bedre samfunn Velkommen til Avslutningsseminar ”Automatisk fangstbehandling av hvitfisk om bord på snurrevadfartøy” 1 Nor-Fishing 21..august.
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité 1 Spillemidler til utstyr 2009 Frister: 14. Sept: Ordningen åpnes for søknader 20. Nov: Søknadsperioden.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Preline Fishfarming System Teknologi, resultater og utfordringer
Forslag til årets VA-tiltak ENØK HOLEN RA
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
1 -Classification: Internal Bioenergi i Statoil Marianne Waage Fougner Statoil ASA
Tore Håkon Riple Marine Construction as Leder SN/K 509
Nyhet fra Berit Nordstrand Anbefalt døgndose: 5 ml (1 ts)
Utskrift av presentasjonen:

Marine Proteiner, tekniske utfordringer for produksjon av smaksnøytrale proteiner. Seniorforsker Ivar Storrø SINTEF Fiskeri og havbruk Ivar.Storro@sintef.no FHL FAGDAG, TORSDAG 29. NOVEMBER 2012

Smak og luktfrie fiskeproteiner. Bakgrunn/historikk Smaksløse marine proteiner/hydrolysater har et marked som ingredienser og sportsernæring. Rubin rapport 186: "Muligheter for marine proteiningredienser i det amerikanske helse og ernæringsmarkedet" (2010). Rubin ønsket å se om slike produkter lot seg produsere. Første konseptevaluering hos SINTEF Fiskeri og havbruk fra februar til juni 2011. Rubin rapport 204: "Utvikling av konkurransedyktig prosessering av marint biråstoff til smaks- og luktfrie fiskeproteiningredienser" (2011). Hovedforsøk med oppskalering og økonomisk analyse fra des 2011 til sept 2012. SINTEF rapport A23364: "Proteins with neutral taste from salmon backbones" (2012) Tilleggsforsøk oppstartet nov 2012 avsluttes des 2012. Noen resultater vil bli presentert her.

Hva er lukt og smak? Molekyler som lukter må være flyktige: glukose (MW160) lukter ikke. etanol (C2, MW 46) lukter lite pentanol (C5, MW 88) lukter Molekyler som smaker må være små: Fettsyrer < C12, MW 200 Polysakkarider < trisakkarid, MW~ 500 Peptider < 5-30 as MW 600 - 3600 Marine proteiner har en molekylvekt på 100 000 og oppover

Produksjon av smaksnøytralt protein (konsept). Fjerne lavmolekylære komponenter som smaker: Fjerne lettflyktige komponenter som lukter. Vaske proteinene med vann Temperatur Vaske med varmt vann Fjerner lukt og smak Denaturer proteiner. Letter oljeseparasjonen. FHL FAGDAG, TORSDAG 29. NOVEMBER 2012

Hindre smaksutvikling under lagring. Mikrober og enzymer er utslått pga vask med varmt vann. Produkter fra lipidoksidasjon. Redusere innholdet av PUFA. Minimalisere oljeinnholdet i produktet Redusere fosfolipidinnholdet i produktet Stabilisere gjenværene lipider i proteinproduktet Lufttett pakkinig Antioksidanter

Reduksjon av lipiderer i proteinet Lav skjærkraft fjerner mest olje 28.3% fett i tørrstoff Reduksjon av lipiderer i proteinet Lav skjærkraft fjerner mest olje Homogenisering og vask 10.4% fett i tørrstoff 26.7% fett i tørrstoff Lav skjærkraft Høy skjærkraft

Prosesser for produksjon av smaksnøytrale proteiner. Råstoff: lakserygger Prosess 1 Koking på båndkoker Separasjon på Baader beinseparator Vask med varmt vann Tørking Produkt: Båndkoker WW Ekstraksjon med etanol Produkt: Båndkoker EE Prosess 2 Prod av grakse etter oljesep. Separasjon på Baader beinseparator Vask med varmt vann Tørking Produkt: Grakse WW1 Ekstraksjon med etanol Produkt: Grakse EE Beinseparering før oljeseparering Oljeseparering før beinseparering

Kjøtt separasjon bein Baader maskin kjøtt

Kjøttseparasjon fra ryggbein Kokte ryggbein 80 % kjøtt

Process outline, båndkoker prosessen.

Sensory test: intensity of the taste of 1% solution of different commercial proteins and salmon proteins

Production revenues in a process where ethanol extraction is omitted.

Stabilitet av smaksnøytrale proteiner ved lagring Oksidasjon av PUFA Vektøkning i gram Lagringstid i timer ved 70 °C

Både vannvasket og etanolekstrahert protein har samme holdbarhet Både vannvasket og etanolekstrahert protein har samme holdbarhet. Fettinnhold påvirker ikke holdbarheten ! Vektøkning i gram 17 % fett 7 % fett Lagringstid i timer ved 70 °C

Sensorisk vurdering av produkter under lagring ved 50 °C Grense for harsk smak Smaksintensitet Timer ved 50 grader

Konklusjoner. Det er mulig å produsere smaksnøytrale lakseproteiner med en enkel vaskeprosess. Både kokte ryggbein (båndkokeprosessen) og grakse fra lakseoljeseparasjon basert på ryggbein, kan benyttes. Stabilitet av proteinproduktene er uavhengig av fettinnhold. Ekstraksjon med etanol er ikke nødvendig for økt holdbarhet. Preliminær økonomisk analyse av båndkokeprosessen er meget oppføftende Ved å kombinere data fra holdbarhetsstuder ved 70 og 50 °C kan holdbarheten til proteinproduktene estimeres til 2,2 år ved 20 °C. I tillegg er dette en ny og meget interessant måte å stabilisere marine oljer på. SINTEF ønsker kontakt med industri som kan tenke seg å være med på det videre løpet for kommersialisering av disse mulighetene.

En takk til: Sigrun Bekkevold (Rubin) Robert Wahren, Core competence Tore Remman, Nutrimat Stein Ove Østvik FHF Revilija Mozuraityte, SINTEF F&H Rasa Slizyte, SINTEF F&H