Overgrep på eldre på institusjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Helsepersonells rett og plikt til å gi opplysninger til politiet
Rettens sammensetning
bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Aksjonisme - Sivil ulydighet.
Faglig Forum for Formannskapssekretærer i Sandnes mandag 8. juni 2009
Ved juridisk rådgiver Silje Lægreid 19. januar 2011
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Politimester Marie Benedicte Bjørnland
Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!
Politiarbeid etter ulykker
Trygge organisasjoner
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Velkommen til Vestre Nes Omsorgsbolig
FOREDRAG FOR LEGER – EGENSIKKERHET – TRUENDE PASIENTER Pob Bård O
Barns fortellinger ”Mamma bruker å slå han også, og han er bare tre år.” ”De slår og så kan det hende de begynner å blø, jeg vet ikke helt.. Men jeg hører.
JUS201 Dag
Oslo kommune Sykehjemsetaten Overgrep på pasient Lena Sand
Sladrehank skal selv ha bank – eller?
Fra prosjekt til tiltak •Prosjekt - Felles ansvar –Snu unge lovbrytere i tide –Salten politidistrikt •Tiltak –Felles ansvar i Salten –Salten.
Kjønnslemlestelse – hva gjør politiet?
Taushetsplikt og samarbeid i mellom kommunale etater
Avslutning av arbeidsforhold på grunn av langvarig sykefravær
Kriminalisering av forberedelseshandlinger og politiets bruk av inngripende etterforskningsmetoder Utvalgssekretær Ingvild Bruce.
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
v/advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Unge gjengangere Et samarbeidstiltak mellom Oslo kommune og Oslo politidistrikt Soria Moria 14 oktober 2008 sammen lager vi et trygt Oslo.
Overgrep mot eldre som bor på sykehjem
ENKELTVEDTAK SKAL VÆRE SKRIFTLIG n UNNTAK HVIS DET ER BYRDEFULLT n F.EKS UTENDØRS - BRANNVESENET n ELLERS HASTER.
Barneverntjenesten ISK
Taushetsplikt Eystein Præsteng Larsen
Bostyrers sikring av bevis Statsadvokat Bård Thorsen
ULYKKER OFFSHORE - Praktisk politiarbeid - Påtaleavgjørelser
Dag Wiese Schartum, AFIN
Om forholdet mellom personopplysningsloven og forvaltningsloven
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Universitetet i Tromsø
Vergesamling 3. april 2014, Haugesund
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Hva bør en lærer være seg bevisst når det gjelder personvern?
Barnevernets målsetting og oppgaver
Institutt for offentlig rett, stipendiat Maria Astrup Hjort Strafferett for ikke-jurister våren 2007 Lærer: Maria Astrup Hjort, Institutt for offentlig.
Forurensningskonferansen. Hvilken reaksjon på hvilke lovbrudd? Administrative sanksjoner eller Straff.
Taushetsplikt og samarbeid i mellom kommunale etater
Ole Henry Halleraker Rektor
Kommunalt ansvar for overgrepsmottak Høstkonferansen KS Sør-Trøndelag, Røros Leif Edvard Muruvik Vonen, ass. kommuneoverlege.
Fagnettverk region nord – onsdag 18. mars 2015
Veiledningsprosjektet Anne Eilen Temte rådgiver Helse- og sosialavdelingen Fylkesmannen i Østfold.
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Kunnskapsledelse Norsk Arbeidslivsforum 12. september 2006
PÅ JOBB FOR ET TRYGT HEDMARK HEDMARK POLITIDISTRIKT Alles plikter ved mistanke om vold/ fysiske overgrep mot pasient/klient.
Taushetsplikten. Hovedregel Hovedregelen i helsetjenestene er at du som helsepersonell har taushetsplikt.
ENHET/AVDELING KVINNER OG KRIMINALITET Koordinator for familievold og seksuelle overgrepssaker i Hordaland Politidistrikt Politioverbetjent Elisabeth Hellevang.
Barns rett til medbestemmelse og beskyttelse før og etter avdekking av vold i hjemmet Med FNs barnekonvensjon som ramme Barns medvirkning Med eksempel.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.

INFORMASJON OM BARNEVERN
Varsling av fornærmede eller dennes etterlatte
5 Marius Stub.
Avhør av særlig sårbare personer i straffesaker
Rettens sammensetning Hvem og hvor mange som er med på å behandle en sak i retten, avhenger av både sakstype, rettsinstans og hva det ankes over. I det.
Heidi Solvang,Sexologisk rådgiver
Statens barnehus Bergen Grethe Andersson og Heidi Eriksen Losnedal
RVTS - MIDT Ressurssenteret om vold, traumatisk stress og
Vold og overgrep Hvordan avdekke og følge opp vold og overgrep på helsestasjonen – hvordan kommunisere med barneverntjenesten? Hvordan er vår praksis i.
Utbrudd og utbruddshåndtering i kommunale helseinstitusjoner – og når skal vi screene? ... Eller må vi det egentlig? Horst Bentele, seniorrådgiver Molde,
Forholdet mellom tiltalebeslutning og dom
Gjenåpning Jo Stigen, Oslo, 30. april 2019.
Utskrift av presentasjonen:

Overgrep på eldre på institusjon Oslo politidistrikt Overgrep på eldre på institusjon Av politiadvokat Cecilie Schløsser Møller og politibetjent Mari Gjengedal Bakken Seksjon for Volds- og seksualforbrytelser

Temaer Organisering Oslo politidistrikt Gangen i straffesaker om overgrep mot eldre på institusjon Særskilte utfordringer Hvem har innsynsrett i sakene Råd/ønsker fra politiet

Organisering Egen seksjon for Volds- og sedelighetsforbrytelser Oslo politidistrikt Organisering Egen seksjon for Volds- og sedelighetsforbrytelser Etterforsker de alvorligste voldsforbrytelsene, dvs i hovedsak drap og drapsforsøk. Vold/trusler mot eldre etterforskes på de ulike politistasjonene Seksjon for Volds- og sedelighetsforbrytelser etterforsker de fleste seksualforbrytelser. Integrert påtale Hver stasjon og seksjon har egne jurister som leder etterforskningen, tar beslutninger om tvangsmidler og påtaleavgjør sakene Tett samarbeid mellom etterforsker og jurist

Gangen i en straffesak om overgrep mot eldre på institusjon Oslo politidistrikt Gangen i en straffesak om overgrep mot eldre på institusjon Politiet mottar anmeldelse eller melding om mulig straffbar handling Skriftlig eller muntlig Formell anmeldelse ikke nødvendig Vi plikter å etterforske uavhengig av hvordan vi får kjennskap til saken eller hvem som melder fra Voldtektsmottaket kan kobles inn før politiet

Forts. gangen i en straffesak.. Oslo politidistrikt Forts. gangen i en straffesak.. Etterforskningen som foretas avhenger av omstendighetene i den enkelte sak: Når får vi kunnskap om saken? Hvor sterk/svak er mistanken?

Forts. gangen i en straffesak…. Oslo politidistrikt Forts. gangen i en straffesak…. Etterforskningen kan f. eks omfatte: Sikring av biologiske spor – foretas vanligvis av leger/sykepleiere ved overgrepsmottaket Kroppslig undersøkelse av fornærmede – spor av vold? Overgrepsmottaket. Må ikke foreligge anmeldelse før mottaket kobles inn. Pågripelse Ransaking av bopel, arbeidssted m.m. Kroppslig undersøkelse av siktede Bevisopptak av fornærmede og andre beboere Hva er bevisopptak? Avhør av andre vitner; ansatte, pårørende Innhenting av aktuelle journaler og rapporter Undersøkelse av beslag Dynamisk prosess

Forts. gangen i en straffesak… Oslo politidistrikt Forts. gangen i en straffesak… Plikt til å etterforske til gunst og ugunst for den mistenkte Henleggelseskode viktig Påtaleavgjørelse Helhetsvurdering av det samlede bevisbildet Henleggelse/henleggelseskode kan påklages av partene og andre med ”rettslig klageinteresse og aktuelt forvaltningsorgan, som Sykehjemsetaten og Fylkesmannens helseavd. For å ta ut/innstille på tiltale må påtalemyndigheten 1. Være overbevist om skyld, dvs tilnærmet sikker og 2. Kunne bevise dette i retten

Særskilte utfordringer v/ overgrep mot eldre Oslo politidistrikt Særskilte utfordringer v/ overgrep mot eldre Demente/glemske/surrete fornærmede – vanskelig for den enkelte ansatte/pårørende å vurdere når man skal melde fra om mistanke Det meldes fra for sent til politiet – sikring av biologiske spor blir vanskelig eller umulig Mistenkte varsles av arbeidsgiver om mistanken så tidlig at han/hun får mulighet til å fjerne bevis/påvirke vitner Mange og motstridende hensyn å ta Avhør av fornærmede vanskelig Demens/glemsel Vanskelig tema Fremmed etterforsker

Hvem har innsynsrett Mistenkte/siktede og fornærmede har innsynsrett Oslo politidistrikt Hvem har innsynsrett Mistenkte/siktede og fornærmede har innsynsrett Kun advokatene som får kopier av saksdok. Opplysningsplikt til andre berørte offentlige etater – her Sykehjemsetaten, Helseavd hos Fylkesmannen.

Råd/ønsker fra politiet Oslo politidistrikt Råd/ønsker fra politiet Den/de som får betroelser fra beboere om overgrep bør skrive ned så nøyaktig som mulig det som blir sagt og beskrive hvordan beboeren fremsto Still gjerne åpne spørsmål og oppfølgingsspørsmål Ikke vask vedk før undersøkelser er foretatt Ikke fjern sengetøy, klær etc før undersøkelser/beslag er foretatt Ikke vask rommet/tilhørende bad Dersom rommet må tas i bruk/sengen skiftes på før rommet er undersøkt, ta vare på sengetøy etc som kan inneholde biologiske spor. Helst papirpose – bruk hansker. Mulig å formidle opplysninger til politiet uten at de går gjennom flere ledd? Vaktlister; bør ligge ved en forklaring eller bearbeides før vi får dem. Hvis dere har informasjon dere mener kan belyse saken, ta kontakt med etterforsker.

Hovedbudskap Ring oss for råd og diskusjon! Oslo politidistrikt Jourtlf til førstebetjent på dagtid Krimvakta utenom kontortid Etterforsker hvis sak er opprettet