Rosèvin.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Advertisements

PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer
Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Vinbedømmelse Vinsmaking er en vitenskap, og dette er ingen grundig innføring i den edle kunst, men jeg kommer inn på emner som: Bedømmelse av farge og.
Veiledning: Fylling av R-410A på luft-luft varmepumpe
Teknisk og metodemessig oversikt
ERNÆRING HIL FOTBALL.
STERKVIN Viner som forsterket med brennevin holdt seg bedre under transport og lagring. Ved 18-20% alkh er vinen trygg for både bakterier og sopp.
Legeringer Per-Einar Rosenhave
Råd for et sunt kosthold (1)
Råd for et sunt kosthold (1)
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Rent og frisk vann innen rekkevidde Fyll vann fra springen rett i beholderen. Filteret fjerner alle urenheter og tilsetter mineraler. resultatet er et.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Loire. Områdene: • Vestre Loire Ut mot Atlanterhavet finner vi Muscadetvinene. Som oftest enkle, lett og friske, men kan også være komplekse, mineralske.
EKSEMPEL PÅ NÆRINGSMIDDELPROSESS
Stjernenes fødsel, liv og død Fysikk 1
De viktige ting i livet Kilde: Ukjent.
Kapittel R Entropi og fri energi.
Forsøk ved vitensenteret
Pellets i Hallingdal er kortreist og miljøvennlig energi!
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Vitaminer.
Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol - for foreldre med tenåringer
Piemonte en av verdens mest spennende vinregioner og et gastronomisk sentrum i Italia.
Flere har etterspurt et slags rammeprogram for sesongen, dette er et forslag som sendes ut på høring.   Nå er sesongen i gang. Da må vi kutte litt ned.
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Planteceller og planter
Johanne Molnes Harkjerr
Spania 5 regioner.
VINLÆRE GB Eriksson.
Kap 1:Arbeid med stoffer Først litt repetisjon:
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
Mye av Spanias vinmarker ligger i svært varmt og tørt klima.
Kap. 3 Energi og krefter - se hva som skjer!.
- Kjeder av karbonatomer
Varme, uorden og spontanitet
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Støp og mur Det er en del begreper som vi nå skal avklare betydningen av 1. Kalkmørtel 2. Sement 3. Mørtel 4. Betong 5. Armert betong.
Alkoholar. Kjemiske kjenneteikn Alkoholar har ei -OH-gruppe, elles er dei bygd opp som alkana Har også namn etter alkana med like mange C- atom samt –ol-ending.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
Batterier Virkemåten til Li-baserte celler. Batterier generelt: Et stoff som oksideres (negativ elektrode) Et stoff som reduseres (positiv elektrode)
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer Kunne fortelle om grunnleggende kjemi Kunne forklare noen typiske trekk ved organiske stoffer Kunne tegne skallmodellen.
TENNER. TANNAS OPPBYGGING Emaljen danner det ytre laget av tanna. den er veldig hard og beskytter tannens krone. Emalje består av store krystaller hydroksyapatitt.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
CHAMPAGNE Fredag ved Torodd Hansen. Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp.
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Nøkler til naturfag – mars 2016 Kursdeltakerne har «studentrollen»
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
ET GRUNNSTOFF KAN VÆRE ET FAST STOFF, FOR EKSEMPEL ET METALL eller EN VÆSKE eller EN GASS.
Oseanografi Newton-modul for ungdomstrinnet. Dagen starter med En presentasjon av Newton-rommet Klargjøring av rutiner Regler for sikkerhet, og hvor vi.
Etanol – mer enn et rusmiddel Etanol – rusmiddel, brensel, løsemiddel.
Bioteknologi Bruk av levende organismer i produksjon av nye produkter.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
New Zealand.
Skolefruktskolen – «kurs» for skoler med Skolefrukt
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Bruk av levende organismer i produksjon av nye produkter
Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure.
Lær deg druesortene med Toralf Bølgen
Hva gir oss energi i maten
Planteceller og planter
VANN.
LANGUEDOC OG ROUSSILLON 29 FEBRUAR 2008
Vitaminer og mineraler
Planteceller og planter
Utskrift av presentasjonen:

Rosèvin

Noen sentrale begreper Most: Den ugjærede druesaften kaller vi for most. Fermentering: Alkoholgjæringa av mosten, med alle de reaksjonene som skjer i forbindelse med den, kaller vi for fermentering. Begrepet fermentering omfatter også prosesser forårsaket av bakterier. (Eksempelvis eddikbakterier og malolaktiske bakterier). Maserasjon: Farge, aromastoffer, tannin og syrer trekkes ut fra skall, stilker og steiner som ligger sammen med mosten. Denne uttrekkinga kalles for maserasjon. (Det er en maserasjon som skjer når du har en tepose i en kopp varmt vann også). Både temperaturøkningen og alkoholen som dannes under fermenteringa, gjør at maserasjonen går lettere. Alkoholgjæring Vinens alkohol får vi ved alkoholgjæring: Gjærsoppen omdanner sukkeret i druene til alkohol og CO2 pluss energi (det blir varmere i gjæringskaret). I druene finner vi sukker i fruktkjøttet, og utenpå skallet vil det vanligvis være gjærsopp til stede. Dette med gjærsoppen er ikke mer mystisk enn at sopp finnes overalt, også i vinmarker, og drueskallet har en overflate som gjærsopp lett kan feste seg til.

Hvordan lage rosèvin? Blå druer knuses og blir så maserert en kort tid (12 - 48 timer) under lav temperatur. Slik trekkes bare litt av skallenes farge ut. Saften siles så fra - uten pressing - før mosten gjæres på samme måte som for en hvit vin. De blå druene knuses ikke, men sprekker bare av sin egen vekt. Saften siles så fra etter ca. 12 - 24 timers kontakt. Denne metoden kalles saignée, som bokstavlig betyr "blødd". Blå druer presses meget lett (uten maserasjon) før saften gjæres uten skallene. Denne metoden gir en svært lyst farget vin, såkalt vin gris.

Innholdet av tannin, aroma- og fargestoffer blir mye lavere enn i rødvin, men høyere enn i hvitvin.Etter at skall og steiner er fjernet fra mosten, foregår resten av prosessen med gjæring, klaring og flasketapping som for en hvitvin. Fatlagring er lite aktuelt for rosévin som er vin egnet til å drikkes ung og fruktig. Innen EU er det forbudt å lage rosévin ved å blande rød og hvit vin. Unntaket er produksjonen av rosé champagne, som produseres nettopp på denne måten.

Hvitvin Hvitvin inneholder svært lite fenoler i forhold til rødvin. Det er den viktigste forskjellen mellom rødvin og hvitvin. Fenoler er den stoffgruppen som bl.a. omfatter tannin, endel aromastoffer samt fargestoffet i blå druer. Bare mosten gjærer Hvitvin lager vi ved å presse mosten ut av druene i ei presse. Noen ganger fjernes stilkene først for å unngå å få tannin og vegetale aromaer (aroma fra grønne deler på planten og fra umoden frukt) med i mosten. Bare mosten blir fylt i gjæringskaret. Legg merke til at vi ikke gjærer hvitvin sammen med skall og steiner slik vi gjør når vi lager rødvin. Temperaturkontroll En viktig kvalitet for hvitviner er gjerne god fruktighet, altså mye aroma fra friske druer. For å ta vare på fruktaromaen fra druemosten er det viktig at mosten ikke blir for varm når den gjærer. Fermenteringstemperaturer fra 12oC og opp til 20oC er vanlig for hvitvin. Derfor kjøler vi ned gjærings­karet hvis det blir for varmt.

Omstikking og malolaktisk gjæring Når gjæringa er ferdig, filtrerer vi bort det verste grumset og fyller vinen over på en ny tank. Her blir vinen lagret til den malolaktiske gjæringen er ferdig. Klaring og tapping Deretter klarer vi vinen med et klaringsmiddel og pumper den fra fatene over i en blandingstank der den evt. blandes med andre viner og tilsettes SO2. Vinen er klar for å tappes på flaske.