Friluftsliv i endring - tanker rundt oppkjørte løyper. Av Lars Verket -

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Impulssenteret Et dynamisk veiledningssenter i Vaskerelven, Bergen.
Advertisements

Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Skjønnlitterær fortelling
Vurdering i friluftsliv
Mål- og resultatstyring i Hedmark fylkeskommune
4 Bruk øynene riktig.
Hei! Mange stiller oss spørsmål om hvordan man fyller ut avtalen mellom ny eier, TC og overdragelse fra gammel eier ved salg av plass. Her kommer oppskriften.
13 Lese fra dataskjerm.
En innføring i spillet: Lag En Setning
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
UT PÅ TUR I RAMMEPLANEN FOR BARNEHAGER HETER DET AT NATUREN SKAL GI ROM FOR ET MANGEFOLD AV OPPLEVELSER TIL ALLE ÅRSTIDER OG I ALL SLAGS VÆR, OG AT DET.
Astrofysikk & Strålingslovene
FEILING gir erfaring Ikke la ting være uprøvd fordi du er redd for å feile. Du lærer mest av å gjøre, så gjør mest det.
Det hele mennesket griper gleden i bevegelsen
Skriveprosessen Fra tanke til tekst.
Oslonett 10 års jubileumsforedrag  Kjell Øystein Arisland prater om starten av Oslonett og vurderinger ut fra et gründer-perspektriv.  Gisle Hannemyr.
Hva skal vi gjøre med våre stille avvik? Stille avvik-serien # 3
Skritt 1 er å bli klar over Guds Plan
Gud og natur - kristendom og friluftsliv
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
DELPROSJEKT 2 HELSEFORETAK
Sandefjord Sprint Open Torsdag 30. august 2012 Kart og løyper Løypeleggers kommentarer Løypeleggers kommentarer til observasjoner gjort under løpet.
IA konferanse et friskere arbeidsliv
Sett inn nok på riktig plass.
Vegdirektoratet 4 mars Siri Legernes RIF ”Utenfra” erkjenner vi at: Omstillingen i SVV har kostet – både på organisasjons- og individnivå. Det tar.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Systemstabilitet Spenningsstabilitet
Forekomst av Diabetes.
Fysisk aktivitet i institusjonen
Team Jæren Styrkeprøven Lag TEKNISK SKIKK OG BRUK
Oppgave 44 Preposisjoner og uttrykk.
ABRAHAM MASLOW (BILDE).
SAMLING PÅ GOMOBU 20. – 22. NOVEMBER 2008 Gruppe år: Det ser ut til å bli gode muligheter for skigåing. Ta med skøyteski og klassisk ski. Husk gode.
… som skulle arrangere en løpekonkurranse.
Innlæring av feltsøk med klikkertrening
Foreldreutvalget for grunnskolen i Levanger ( FGIL ) * FGIL er valgt for å være et koordinerende og felles ledd for alle Foreldre arbeidsutvalgene (FAU`ene)
STILLE BØNN Takk Gud, Han som er din Far
Peace Research Institute Oslo Fordommer Fordummer Oslo, 23. november 2010 Rojan Ezzati.
«Synlighet i mørket» Trafikksikkerhet 2014
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
Jørn Aas Håkon Schiong Gründer, en dialog. eller muligens mer riktig; to synspunkter.
Sikkerhetsmøte 2015 Take off stall (power on stall)
Hypotesetesting, og kontinuerlige stokastiske variable
Myter – organisasjon og ledelse i barnehagen
FRILUFTSLIV FRA Naturopplevelser for livet.
Intensivtransport - når de aller sykeste pasientene skal på biltur…
Oslo kommune Utdanningsetaten Brukerundersøkelse for Aktivitetsskolen 2015/ 2016 Fakta om undersøkelsen -Undersøkelsen ble holdt høsten 2015 på Bestilling.
Fair play-møte med trenere og dommer før kamp.  Det skal ikke være høyt press ved igangsetting fra motstanders keeper (pressfri sone)  Når kampen er.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Kriseteori Ski, mai Livskrise, ulike faser 1.Sjokkfase 2.Reaksjonsfase 3.Bearbeidingsfase 4.Nyorienteringsfase.
Selvfølelse og selvtillit Leksjon 14. Selvfølelse ”Bevisstheten om verdien av egen person” Knyttet til selvinnsikt Vår egen opplevelse av hvem vi er og.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Vi vet godt hva som virker, og ikke virker…
Delprosjekt 3 Endring av praksis på lang sikt Siri A. Devik
Veiledning Fræna SK Langtur: Langtur bør være over 2 timer, du bør ligge på en puls på % av din makspuls. En rolig/restitusjonstur kan være 
Levekår på Agder May-Linda Magnussen,
Klubben for alle.
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Mulig.
Markarådet 5. mai 2015 Bjørn Bugge 2015 Markarådet Mai 2015.
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se neste.
Hva er den ekte og opprinnelige versjonen av deg selv?
… når vi trenger litt perspektiv for å samle trådene?
Hjelp og bistand fra Norsk Landbruksrådgiving, NLR øst
Partssammensatt samarbeidsutvalg 8.september 2014
Venner & valg Velkommen.
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se lysbilde.
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Utskrift av presentasjonen:

Friluftsliv i endring - tanker rundt oppkjørte løyper. Av Lars Verket -

Oppkjørte løyper •Hastigheten øker  antall kilometer blir målet fremfor å være underveis. •Økende spesialisering. Både flere typer ski, og ski som ikke egner seg utenfor oppkjørte spor. Irreversibel prosess. •Økende grad av tilrettelegging – spesielt ved trasé for skøyting (krever mye plass). •Økning av motorisert ferdsel i utmark.

”Her er det en særing som har gått, fortsetter han i det han oppdager et Sondre Norheim tråkk utenfor den nypreparerte veibanen bak oss.” Løypekjører Svein Robstad til Fædrelandsvennen. (Han er også formann i Midt-Agder Friluftsråd.)

Folkehelse •Det er BRA at folk går på ski, og for mange blir terskelen lavere ved oppkjørte spor. •Likevel er det SYND at de som foretrekker å gå utenom sporet blir stigmatisert, og at folk snart ikke lenger er utstyrt til å gjøre dette. •Avhengigheten av spor gjør dette også at skigåing blir mer komplisert, med krav til maskiner, personell og annet.

Opplevelseskvalitet •Det er nå en tendens til at de som går utenfor sporene blir sett på som ”sære” (jfr. tidligere sitat). •Dette er lite konstruktivt, og i mange tilfeller mer en begrunnelse for fortsatt tilrettelegging. •Hva om en prøver å få til en dialog om opplevelseskvalitet?

Opplevelseskval.: Lagde spor •Jevnt og hardt underlag. •Tid og kilometer i fokus (kvantitativt). •En går UT i naturen (eller kanskje PÅ?). •Løypevalg er gitt. •Risikovurdering er overlatt til andre. •Stillhet viktig, men ikke avgjørende. Trening. •Utstyret innbyr ikke til å gå utenom sporet.

Opplevelseskval.: Egne spor •En følelse med underlaget. Mykhet. •Tilstedeværelse, god tid – observasjon. •Kvalitative verdier i fokus (tid og km/h er underordnet). •En beveger seg INN i naturen. •Må være bevisst eget løypevalg og risikovurdering. •Stillhet som verdi settes høyt.

Idrett vs. friluftsliv Hva er hva? Prøver idrett og bli friluftsliv, eller er det motsatt? Hva slags verdier kjennetegner friluftslivet og idretten?

Motorisert ferdsel •Motorferdsel i utmark øker med løypeleggingen. •Scooter er ikke lenger nok, men store løypemaskiner må til. •Dette er med på å legitimere motorisert ferdsel i utmark, og det blir dermed vanskeligere å stoppe økt bruk av snøscootere også. •Hva med stillheten som verdi?

Villsnø

Risiko •Risikovurderingene blir overlatt til andre: ”Går det spor er det sikkert trygt.” •Sjelden å møte folk med sekk lenger, men i fjellet føyker spor igjen på minutter under ekstreme værforhold. •På den ene siden kanaliseres trafikken, og den kan gå utenfor skredutsatt lende, på den annen side kan vi fremdeles ikke styre været…

Til slutt en ytring fra NSB…..