Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hjelp og bistand fra Norsk Landbruksrådgiving, NLR øst

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hjelp og bistand fra Norsk Landbruksrådgiving, NLR øst"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hjelp og bistand fra Norsk Landbruksrådgiving, NLR øst
Rygge 21 august, 2018 Randi Finstad Sand, rådgiver Presentasjon av meg. 2018 ser ut til å bli det året som virkelig viser at i landbruket er underlagt naturens premisser: Snørik vinter, med takkollapser, ødeleggende flom og nå tørken. Det er liksom nok å henge fingrene i. Det er i slike situasjoner det er fort gjort å glemme seg selv litt, da er det ekstra viktig å huske at det er du som gårdbruker som er den viktigste faktoren for drifta på gården din, derfor må en huske å ta vare på seg selv nå, og be om hjelp om og når en trenger det. Her kan kanskje vi HMS-rådgiverne i NLR øst være til hjelp.

2 Hvordan påvirker tørken oss, på kort sikt?
Situasjonen blir altoppslukende, det er vanskelig å tenke på noe annet. Søvnmangel Daglig frustrasjon og fortvilelse når en ser utover jordene. Oppslag i media ( negative kommentarfelt). Stadig nye utfordringer som må løses. Arbeidsmengden og stressnivået øker. Har tatt med noen punkter som dere kanskje kjenner dere igjen i. Dette, pluss sikkert mange andre faktorer gjør at man kan en føle på utmattelse og få en psykisk knekk. Og kanskje mister arbeidslysten og selvtilliten bli dårlig!

3 Da er det viktig å huske at vi er mange i samme båt…
Da er det viktig å huske at vi er mange i samme båt…... og at vi støtter hverandre. Til daglig styrer vi nok vår egen skuta selv, men i denne situasjon er hele næringen i samme båt!

4 Hvordan påvirker tørken oss på lang sikt?
Driftsøkonomien vil nok påvirke oss, kanskje minst 2-3 år fram i tid, avhengig av hvor hardt en blir rammet. Viktig å koble inn bank/regnskapsfører tidlig og få starta økonomiplanlegging for drifta for åra framover. Her er det fortsatt mange ukjent faktorer som spiller inn, som kanskje vil bli mer kjente når vi kommer lengere utpå høsten

5 Hjelp og bistand i kriser
Med store utfordringer og personlig belastning for mange produsenter er det viktig å ha et tilbud som er mer enn jordbruksfaglig bistand. NLR tilbyr derfor HMS-tjenester overfor produsenter som møter vanskeligheter. Vi gir råd og veiledning i krisesituasjoner, gratis innenfor gitte rammer til alle i landbruket. Vår hjelp og bistand vil alltid bli behandlet nøytralt og i fortrolighet. Vi HMS-rådgivere er alle underlagt full taushetsplikt. Vårt tilbud. Brosjyre : Hvor kan jeg få hjelp Innfoark : Navn , epost rådgivere i HMS

6 Hjelp og bistand i kriser
Viktig å huske at vi er alle forskjellige når det gjelder å takle kriser og vanskelige situasjoner. HMS-rådgiverne i NLR øst er tilgjengelige, også nå på sensommer og vi kan hjelpe til med å sortere noen tanker. Vi kan trekke i noen tråder, som å koble kontakter og være en støtte/samtalepartner. Vi kan også formidle kontakt dersom det er behov for hjelp fra andre fagmiljø. Bondes 5 om dagen. Som for eksempel Bedriftshelsetjenesten. Vi kan også hjelpe med kontakt med Forsikring, bank, Gartnerhallen, Tine, Nortura, Norgesfor, Mattilsynet ++++. For noen kan slike situasjoner gjøre at det stopper helt opp og bare det å ta en enkel, men kanskje viktig telefon blir vanskelig.

7 Gjør noe sosialt Slå av en prat på butikken
Ring en venn /kollega /kanskje en du ikke har snakket med på lenge Bruk de faglige arenaene som finnes i landbruket Samvær ruster til å mestre egen situasjon, og er effekt på psykisk helse Det er fint at du er her og har prioritert denne kvelden.

8 Ta deg pause. Skap gode rutiner
Ta deg tid til kaffekopp, gjerne sammen med andre. Bruk de faglige arenaene som finnes i landbruket. Samvær ruster til å mestre egen situasjon, og er effektivt på psykisk helse.

9 Ta initiativ Spør hvordan andre har det?
Prøv å snakk om andre dagligdagse gjøremål. Knytt bånd, vis oppmerksomhet til andre. Finn på en aktivitet. Familien , folka rundt deg blir og preget av situasjonen. Film : Mamma Mia,

10 Gjør noe du liker. Ikke glem å prioritere deg selv.
Alle dager kan være en kilde til glede, bare du legger til rette for det. Gjør noe du liker. Jeg er mer enn klar over at du som bonde har det travelt og mer enn det,men Les en bok, se på TV, ta en joggetur Når kroppen er i bevegelse, blir tankene det også.

11 Søvn og mat. Nok søvn og et sundt kosthold, gir bedre humør, økt energi, økt konsentrasjon og bedre psykisk helse. Kaffe, te, cola, nikotin om kvelden, kan gi utfordringer for søvnen.

12 Takk for meg.


Laste ned ppt "Hjelp og bistand fra Norsk Landbruksrådgiving, NLR øst"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google