Graves og Pessac-Leognan

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Impulssenteret Et dynamisk veiledningssenter i Vaskerelven, Bergen.
Advertisements

God Jul ? Du behøver ikke å vente til Jul….
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
I.
Samiskopplæring i Nordland
Vurdering og IKT Egenvurdering i matematikk med
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Internett for nybegynnere
Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
Rosèvin.
Riktig eller galt? Eller nesten riktig?. Det var elskere som skiltes seg med den største vanskeligheten. (2 feil) Jentene fikk ingen eller veldig litt.
Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
Ei dramatisering Mathias– fritt etter Johan Herman Wessel
1. Dette portrettet er originalbildet som vi skal se hvordan vi kan forbedre ved å gå tettere på motivet, gjøre bildet skarpere og lysere. Deretter skal.
”Ærligere sammen” Anne Brigitta Langmoen Kvelland.
L Ø K P L A N T I N G 18. september Dagali og Skurdalen Oppvekstsenter
Velkommen som spiller i aksjespillet.
Skogselskapet i Østfold Hvem er vi? Informasjon til flyvere av skogbrannflyet den 4. og 13. februar 2014 av Ole Brække.
Kapittel 28 Norgeskartet
FLERE GODE VINER ! Tore Haave TORE HAAVE
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Loire. Områdene: • Vestre Loire Ut mot Atlanterhavet finner vi Muscadetvinene. Som oftest enkle, lett og friske, men kan også være komplekse, mineralske.
Legge inn en avtale i mobilkalender Her er det et eksempel på hvordan en avtale legges inn. I eksempelet bruker vi Nokia Her er det en innebygget.
CHABLIS.
Velkommen til skolegudstjeneste
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Oppdatering for Windows Update Windows Update er viktige oppdateringer for din PC. Disse skal i utgangspunktet komme første tirsdag i hver måned, men de.
Kapittel 5 oppgave g Sett inn å sette (seg,) å sitte, å legge (seg), å
LOKOMOTIV OSLO ”Drømmelaget ".
Kapittel Z Kjernekjemi.
Polen Polen ligger i Øst-Europa og strekker seg fra Østersjøen i
Månedsbrev fra Sjøsprøyt April 2011
Kapittel 5 oppgave d Bruk riktig ord på riktig plass i riktig form.
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Åndenes og Åndens makt.
Den mangfoldige renessansen
Hvordan kan foreldre bruke de vangligste funksjonene i Itslearning.com
Presidentens vin Et element av påskjønnelse for positive bidrag til klubbens virksomhet, indre miljø eller omdømme. Månedlig eller etter behov Tildeles.
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Kort om | skinn. Skinn er et levende materiale og hver hud har sine merker og karakter. Strukturen kan variere. Det er vanlig at man trykker et nytt mønster,
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Geir Øien,Trondheim vinklubb Ganymedes onsdag 23. januar 2013
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Spania 5 regioner.
VINLÆRE GB Eriksson.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Mye av Spanias vinmarker ligger i svært varmt og tørt klima.
Opplæring: Pålogging Prosedyre for logge på og av, låse og åpne PC’er DatoVersjonForfatterGodkjent avEndringer utført André S. MathiesenTore.
Samiskopplæring i Nordland. Samiskopplæring har en lang historie i Nordland, organisert helt tilbake til 1718 Eneste fylke med alle tre samiske språk.
Kart som viste circumferencen (4 Mile) for Ulrichdals (kobber-) Værk i Klæbu og Mostadmarkens Jærn-Værk. Tegnet etter 1676 / før 1699.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Sannsynlighet og kombinatorikk
Sauser Mat og helse 1 15.Oktober 2008 Daniel Bødtker-Lund Høgskolen i Vestfold.
Månedsplan for Froskene Mai 2015
Tyskland fordypning Andreas Larsson 2007 Le Meilleur Sommelier du Monde 2007 Best Sommelier of the World Creative headsommelier PM & Vänner
Vinkonferanse Tyskland og Østerrike Riesling fra Østerrike Årgang 2001 Regionen Niederösterreich Wachau Kamptal Kremstal I kveld:
CHAMPAGNE Fredag ved Torodd Hansen. Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp.
Spania 3. største vinproduserende land i verden: Frankrike 18%
AMERIKA -Fredag v/Dagfinn Tynes- CANADA MEXICO.
New Zealand.
Frankrike med temavalg
Château Coucheroy THE WINERY   Belonging to Les Vignobles André Lurton, Château Coucheroy has a lovely history. Its Gascon name « Couchiroy » comes from.
Kap.11 Istida forma landskapet i Noreg
Vinliste Italia 14 okt Planeta la Segreta Bianco ,90 Velkomst/Presentasjon Planeta la Segreta Rosso ,80 Vin 1 Santagostino Nero.
Fredag ved Torodd Hansen
De hvite Vinene Vin 1 Rulandske Biele 1998 Slovakia kr. 73,90
Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure.
Lær deg druesortene med Toralf Bølgen
LANGUEDOC OG ROUSSILLON 29 FEBRUAR 2008
Utskrift av presentasjonen:

Graves og Pessac-Leognan Vinforedrag ved Mads Endresen 18.11.2011

Bordeaux-kart

Graves og Pessac-Leognan-kartutsnitt

Graves og Pessac-Leognan Navnet Graves betyr grus. Pessac-Leognan er navnet på dobbeltlandsbyen som er hjertet i kommunen Pessac-Leognan nord i Graves Tre appellasjoner(AOC): 1.Graves(både hvite tørre og røde(1953/-59)) 2.Pessac-Leognan(både hvite tørre og røde, Samtlige 16 Cru Classés ligger her)(1987) 3.Graves Súperieures(søte hvite)

Graves og Pessac-Leognan Terroir Klimatisk er det både varmere dager og somre og kjøligere netter og vintre her enn lengre ut i Bordeaux; altså Medoc. Skogholtene, som ligger innimellom vinmarker og vinslott samt forstadsbebyggelse, skjermer for harde vinder fra Atlanteren, men vårfrost kan være et problem i dalsøkk

Graves og Pessac-Leognan Terroir Jordsmonnet er vesentlig preget av grov glasifluvial grus fra siste istid, som også inne-holder betydelige mengder kvartsmineraler hos de beste eiendommene. Grusen drenerer jorda godt og holder på solvarmen samt sørg-er for god mineralitet i vinene Karrig jordsmonn og god drenering betyr at man kan ha høy plantetetthet. Da det samtid-ig beskjæres kraftig for å holde utbyttet pr.vin- stokk nede, optimaliseres kvaliteten

Graves og Pessac-Leognan Terroir

Graves og Pessac-Leognan Historikk Dette er sammen med det høytliggende St. Emilion( Chateau Ausone og Clos Fourtet) det eldste vinområdet i Bordeaux. Dette er før dreneringen av sumpområdene i Medoc på 1600-tallet. England ble det viktigste markedet etter Eleanor av Aquitaine’s og Henrik 2.’s giftemål 18.mai 1152. Chateau Olivier spores tilbake til 1200-tallet, Chateau Pape-Clément til 1300-tallet og Chateau Haut-Brion til 1500-tallet.

Graves og Pessac-Leognan Historikk Chateau Haut-Brions eier Jean de Pontac (1488-1589) startet byggingen av eiendomm-ens imponerende renessanse-slott i 1549. Pontac-familien var de første til å lansere reserve-viner på flasker, basert på selektert, seinthøstet Vin de Garde, og åpnet for øvrig, etter puritanernes skrekkvelde, Londons første restaurant under eget navn, Pontac’s Head, på 1660-tallet for å reklamere for egen vin

Graves og Pessac-Leognan Historikk 11.april 1663 skriver londoneren Samuel Pepys i sin kodede dagbok: ”Drakk en type fransk vin kalt Ho Bryan, som hadde en god og ikke minst meget spesiell smak, og som jeg aldri tidligere har stiftet bekjentskap med.” (Eldste kjente smaksnotat om en navngitt Bordeaux-vin.) Chateau Haut-Brion har alltid hatt en spesiell posisjon, og ble som eneste slott utenfor Medoc klassifisert som 1.Grand Cru i 1855!

Graves og Pessac-Leognan Rødvinstil Vesentlig på grunn av terroiret, dessuten pga. av at man er mindre tung på labben mht. eiking, ekstraherer lenge, og pga. en større andel merlot på de røde, får rødvinene en jordlig(mineraler), litt brent(varm murstein) karakter med innslag av stall og nougat (merlot) på duft, og en mer delikat og elegant smak enn ofte er tilfellet i Medoc og Pomerol

Graves og Pessac-Leognan Hvitvinstil De tørre hvitvinene er laget på sauvignon blanc, ofte i kombinasjon med sémillon. De gjæres og lagres vanligvis på nye små franske eikefat, og det tar generelt lang tid(10 år pluss) før fatsmaken smelter inn i vinen. De har en smør- og honningaktig krydret karakter kombinert med stikkelsbær, lime og østers! De søte hvitvinene ligner på Sauternes, er billigere, lettere, mindre søte og botrytiserte

Graves og Pessac-Leognan Chateau Haut Brion

Chateau Haut Brion

Chateau La Mission Haut Brion

Domaine de Chevalier

Domaine de Chevalier ”kongen av tekno-terroir” Olivier Bernard

Chateau Olivier

Chateau Pape Clement

Chateau Haut Bailly

André Lurton vinentrepenør eller vinimperialist?

Chateau La Louviere Blanc

Chateau La Louviere Rouge

Chateau Couhins-Lurton

Chateau Smith Haut Lafitte

Graves og Pessac-Leognan Gastronomi Tørre hvite( østers, kamskjell, sjøtunge med Mousseline-saus, avkokt laks og ørret med Sandefjordsmør, øvrig slankekost som panne-stekt røye med smørsaus, karamelliserte ingefærepler, ovnstekt fennikel og småpotet) Røde(vilt, lam, avkokt torsk(ung vin, takk!), Borgestad-entrecote med rødvinsaus, kokte mandelpoteter og gulrotpuré) Søte hvite( Tarte Tartin, fruktsalat)