Aktørene Innbyggerne, politikerne, forvaltningen,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Av Reidar Kvalvaag Beerenberg
Advertisements

Fra prøving og feiling til
Pedagogisk analyse.
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Samhandling og medvirkning
TBL Dokumentasjon av realkompetanse - en styrke for individet, en ressurs for bedriften.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Folkehelsearbeid i Nav
”Aktiv på dagtid” ”En resept å gå for…” Sommarøy, m ai 2009 Informasjon om arbeidet i Finnmark.
Oppsummering av FOU - prosjekt
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
Organisering og arbeidet i kommunene
Framtidens kompetanser - og hvordan vi utvikler dem
Standardisering og kvalitetssikring av prosesser i SSB
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur
Prosjektoppgave eGovernment NTNU 2008 Innføring av elektroniske tjenester i Halden kommune - et delprosjekt i ”Det Døgnåpne Østfold” Prosjektoppgaven er.
Evaluering av UiOs kvalitetssystem 2013 Status og utfordringer i kvalitetsarbeidet Studiekomiteen
Prosjektavslutning og sluttrapport
Sør-Odal kommune Prosjekt barn og unge
Kvalitet i møtet med brukeren Hvordan lykkes med kvalitetsforbedring?
Forum for Sandnes som sunn by Gramstad 11. November 2014.
TILSYN FOLKEHELSE  Brev frå fylkesmann  Praktisk tilrettelegging og rykte går…  Møte med rådmann og kommunalsjef  Innsending av dokumentasjon.
Erfaringsfylkeprosjektet Fungerende divisjonsdirektør Ole Trygve Stigen Sandefjord,
Oversikt over folkehelsen – muligheter og utfordringer
Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap
Regional planstrategi
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Politikk for åpne standarder og fri programvare Linuxdagen - Oslo, 1. juni 2006 Jørund Leknes, politisk rådgiver.
Ny organisasjonsmodell og samarbeidsavtale innen rus og psykisk helse mellom Fræna og Eide kommune «SAMMEN OM MESTRING»
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Øygarden kommune Driftstilpasningsprosjekt 2013.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Virksomhetsplan Mål, virkemidler og handlingsplan.
Nav Østfold Samling: evaluering og læring. Målgruppe: partene, øverste ledelse og tillitsvalgte. Opplæringsmaterialet.
Samarbeid og medbestemmelse Samling: Godt samarbeid. Målgruppe: partene, øverste ledelse og tillitsvalgte Opplæringsmateriale.
Fylkesmannen i Telemark Samling: Godt samarbeid med dilemma omstilling Målgruppe: øverste ledelse og tillitsvalgte.
Initiativet var tatt av Pf M&R hvor vi initierte et prosjekt inn i regional delplan for folkehelsene Målet var å få etablert et prosjekt.
Før, under og etter gjennomføring – hva skjer?
Oppsummering av FOU - prosjekt
Et praktisk verktøy for å kartlegge dine lokale aktører
Dialogverktøy Et praktisk verktøy som egnes seg både til å utforske problemstillinger og finne konkrete løsninger.
I den prosessorienterte organisasjon spør man
RIS-metoden for prosessforbedring
Vil du vite mer om verktøyet Stafettloggen?
«Kommuneoverlegens rolle i det overordnede folkehelsearbeidet»
Fremtidens habiliterings- og rehabiliteringstjenester i Oslo kommune
Samarbeidsgruppemøte 21.januar 2016 Rolf Olai Jacobsen
Valgfag innsats for andre
Samarbeid og medbestemmelse
Oppsummering av FOU - prosjekt
Hvordan støtte kommunene med å få oversikt over folkehelsen – og kommer vi videre fra oversikt til handling? Sigri Spjelkavik – rådgivar folkehelse.
Om veiledning av team i læringsnettverk
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
La elevene løse oppdraget B – Samarbeid

Kunnskapsgrunnlag (kap. 4 og 5.5)
Opplæring Koordinatorer 1. november 18
Bufdirs arbeid med CRPD
Sensorveiledninger på MN
Nasjonal geodatastrategi fram mot alt skjer et sted
Utskrift av presentasjonen:

Aktørene Innbyggerne, politikerne, forvaltningen, frivilligheten, næringslivet og forskerne

Samfunnsoppdraget STEG 1 ANBEFALT PROSESS Skaff oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer for helse Forankre folkehelsearbeidet i plan- og styringssystemet Lag strategier for medvirkning og deltakelse Lag en strategi for samhandling på tvers Sjekkliste Du har oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer i kommunen. Folkehelse er forankret i kommunens planer. Kommunen har etablert arenaer for medvirkning og metoder for å få fram alle syn i samfunnsplanleggingen. Arbeidet med folkehelse er lagt opp slik at det kan drives på tvers av sektorer og politikkområder.

Klargjøre kunnskaps- grunnlaget STEG 2 Klargjøre kunnskaps- grunnlaget Skaff oversikt over hvilken kunnskap som skal legges til grunn for beslutningene Lag rutiner for innhenting av kunnskap Skap felles forståelse av utfordringsbildet   Kommunen har etablert klare rutiner for innhenting av beste tilgjengelige kunnskap. Aktørene har felles forståelse for utfordringsbildet i kommunen. ANBEFALT PROSESS Sjekkliste

Involvere og utvikle STEG 3 Søkekonferanse Gjennomføring dag 1: Idéutvikling Gjennomføring dag 2: Prioritering   Hva er aktuelt tema for konferansen i din kommune? Hvem kan være aktuelle deltakere? Hvem er aktuelle innledere? Hvem bør lede prosessen? Hvem skal koordinere det videre arbeidet? ANBEFALT PROSESS Sjekkliste

Planlegge tiltak STEG 4 Følg opp idédugnaden   Følg opp idédugnaden Oppdater kunnskapsgrunnlaget Lag en tiltaksplan Lag en kommunikasjonsplan Aktørene er enige om kunnskapsgrunnlag og begrep. Det er inngått forpliktende samarbeid mellom aktørene. Arbeidet er organisert ut fra målene som skal nås. Måten tiltaket skal gjennomføres på, er grundig beskrevet. Det er lagt en plan for hvordan tiltaket skal kommuniseres. ANBEFALT PROSESS Sjekkliste

Gjennomføre tiltak STEG 5 Oppdater status Gjennomføring av tiltaket Beskriv og dokumenter   Viktige forutsetninger for gjennomføring er på plass. Gjennomføringen er godt koordinert og planlagt på tvers av fag og sektorer. Det er etablert gode rutiner for beskrivelse og dokumentasjon. ANBEFALT PROSESS Sjekkliste

Evaluere STEG 6 Planlegg evalueringen Velg riktig evalueringsform Identifiser utfordringer i evalueringsarbeidet Lag en evalueringsrapport   Det er utarbeidet en praktisk plan for gjennomføring av evalueringen. Kommunen har tatt stilling til hvilken type evaluering som bør gjøres. Resultatet av evalueringen er samlet og organisert i én eller flere evalueringsrapporter. ANBEFALT PROSESS Sjekkliste

Fra handling til ny kunnskap STEG 7 Fra handling til ny kunnskap Sorter den nye kunnskapen som kommunen har skaffet seg Gjør den nye kunnskapen kjent Ta ny kunnskap inn i plan- og styringsarbeid Kommunen har oversikt over hvilken ny kunnskap den har tilegnet seg gjennom de seks første stegene i modellen. Den nye kunnskapen er godt kjent for ledelsen i kommunen. Arbeidsmetoden i Trøndelagsmodellen for folkehelsearbeid er synlig i kommunens plan- og styringssystem.   ANBEFALT PROSESS Sjekkliste