Prioriterte mål i kommunalt og fylkeskommunalt planarbeid

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Det store heltidsvalget Stokmarknes 3. april 2014
Advertisements

Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Saman om ein betre kommune
INNOVASJONS- MILJØER Tommy Hernes og Sten Celius, KS Kritiske suksessfaktorer i kommunalt næringsarbeid.
Kommunal planstrategi.
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Hvem er vi? Hva skal Bydel Grünerløkka være?
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Strategi for rekruttering til kommunene – hva kan kommunene og KS gjøre ? Strategikonferanse Hordaland 2009 Bente Stenberg-Nilsen, Fagsjef KS.
Statlige føringer og behov for sterkere kommunesamarbeid Innlegg på KS/FM-konferanse Brekstad 11. juni 2009 fylkesmann Kåre Gjønnes.
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
13 En verden uten grenser.
Ny plan- og bygningslov – ny struktur Planlegging i kommunen med fokus på kulturlivet Arild Axelsen, plan- og bygningssjef Frosta kommune Leder Frosta.
AREALPROSJEKTET Felles overordnet
… en selvstendig arena for læring Fylkeskommunenes rolle i ny lov om voksenopplæring Nasjonal fylkeskonferanse Fredrikstad, 21. januar 2010 Sturla Bjerkaker.
Foto: Helén Eliassen Hva er de strategisk viktigste forskningstemaene fremover? Helge Garåsen, 10.januar 2012.
Aktørenes roller i planprosessene
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Vedtatt mai Arbeidsgiverpolitisk plattform - AGP.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Kommunereformen Fellesmøte Styringsgruppen og Referansegruppen v/ordfører Ove Silseth og rådmann Ole Bjørn Moen 1 Eide kommune.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Definisjoner ARBEIDSGIVERPOLITIKK er verdier, holdninger og handlinger kommunen som arbeidsgiver praktiserer og står for i forhold til de ansatte. Arbeidsgiverpolitikken.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
Nye Sandefjord Gudrun Haabeth Grindaker Prosjektleder/ rådmann nye Sandefjord 25. januar 2016.
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Fra ”helvete” til himmelen - eksempel på oppstart og prosess Arbeidsgiverstrategi Grue kommune v/ Anne Berit Gullikstad Kommunalsjef oppvekst (tidligere.
Kommuneplanlegging Lokale utfordringer sett fra regionalt ståsted Dato 11.juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Transportplan Nordland Hvilken form og innhold bør Transportplan for Nordland ha? 1. Planprogram – vår Transportplan – vår 2012 Formål med planarbeid.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
FROKOSTMØTE MELLOM NÆRINGSLIVET OG NORDKAPP KOMMUNE Innledning v/ prosessveileder Bente Larssen 12. Februar 2016 Honningsvåg 12. februar 2016.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Innlegg – plannettverk på Sortland 6/ v/ teknisk sjef.
Forventninger til kommunal planstrategi Tim Christian Moseng Dato Sortland Skulpturlandskap Nordland – Meløy Foto: Aina Sprauten.
Kommuneplanen – samfunnsdel og økonomi
Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve
Sammen skal vi bygge Nordre Follo kommune
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kommunal planlegging.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Bærekraftig samfunnsutvikling
Mobiliseringskonferanse Interreg
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Seniorer i finansnæringen
Grenseregionalt Forum 2017
HP Sektor organisasjon, styring og utvikling
Universitetskommune 3.0 Forberedende diskusjon frem mot ILM 21. nov
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Status for arbeidet med ny kulturmelding - en løypemelding.
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Økonomi Moss kommune som arbeidsgiver
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
MARKAPLASSEN SKOLE Umi-Sci-Ed Dag Rune Kvittem Valgfag programmering
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Planarbeid Tim Christian Tomkins-Moseng
Utskrift av presentasjonen:

Prioriterte mål i kommunalt og fylkeskommunalt planarbeid

Kartlegging av prioriterte politikkområder i et utvalg kommuner og fylkeskommuner 2015-2019 Hvilke mål setter kommunene og fylkeskommunene seg for å løse samfunnsutfordringene? Hva er de prioriterte politikkområdene? Hva vil de oppnå på vegne av innbyggerne? Hvilke mål peker seg ut som de viktigste og mest brukte?

Kommunenes vedtatte mål i overordnete styringsdokument Mål og politikkområder kommer til uttrykk på ulike måter og i ulike type dokument Følgende dokument er grunnlag for rapporten: Kommuneplanens samfunnsdel (vedtak i denne valgperioden) Regional planstrategi / fylkesplan Innledende del til økonomiplan (2019-2021) Intensjonsavtaler Arbeidsgiverstrategi

Noen fremtredende tendenser i utvalget Kommunene setter bærekraft høyt Kommunene ser på sin rolle i forhold til omverden i en større sammenheng Målene er ofte overordnet og konsensuspreget Kommunene opplever at kommunesektoren og kommunale tjenester er i endring Kommune 3.0, smartkommune eller samskapingskommunen er begrep som brukes for å beskrive den nye kommunen Eks. Kristiansund kommune trekker i arbeidsgiverstrategien fram hvordan kommunen påvirkes av megatrender og med hvilke holdninger Kristiansundssamfunnet skal møre dem. (Arbeidsgiverstrategi 2016 – 2022)

Bærekraftig utvikling - gjennomgående som overordnet mål Bærekraftig utvikling er gjennomgående som overordnet mål i alle kommunene i utvalget økonomisk bærekraft særlig omtalt i økonomiplan, i samfunnsdelen er det særlig fokus på miljømessig og sosial bærekraft I de nyere vedtatte planene legges FNs bærekraftsmål til grunn for måloppnåelse Det er fokus på å synliggjøre hvordan de som kommune er med på til å bidra positivt til å oppfylle et eller flere av målene Eks. Kongsvinger kommune bygger i sin samfunnsplan opp under de tre elementene i bærekraftbegrepet. (Kommuneplanens samfunnsdel 2018 – 2030)

Kommunen som samfunnsutvikler Kommunene setter seg særlig mål rundt disse temaene: Klima og miljøvennlig utvikling Attraktive steder og byutvikling Det gode liv- i alle livsfaser Mangfold og inkludering, folkehelse Næringsliv og omstilling Regional kraft Deltakende innbyggere Eks. Kongsberg kommune har som lavutslippssamfunn som mål i 2030, og ønsker å tilrettelegge for infrastruktur og teknologiske løsninger som reduserer klimautslipp (Kommuneplanens samfunnsdel 2018 – 2030)

En kommunesektor i endring Samfunnet oppleves som mer komplekst enn før. Det er utfordringer knyttet til klima, demografi og økte forskjeller i levekår Kommunene opplever at forventningene til dem som tjenesteyter øker, samtidig som de økonomiske rammene blir strammere Det er viktig for kommunene å fremstå som en attraktiv og kompetent arbeidsplass og ha evne til å beholde og rekruttere kompetente medarbeidere Bevisst merkevarebygging av kommunen som attraktiv arbeidsgiver nevnes for å styrke rekrutteringsevnen og dermed kompetansen Fordi samfunnsendringene skjer stadig raskere, er evnen og muligheten til å tilegne seg ny kunnskap avgjørende for både enkeltmennesket og samfunnet, skriver Hamar kommune i kommuneplanens samfunnsdel 2018 – 2030.

Nye arbeidsformer, teknologi og digitalisering Behovet for å ta i bruk ny teknologi og digitalisering blir sett på som viktig i denne sammenheng, men enda tydeligere er behovet for å møte innbyggerne på en annen måte Kommune 3.0, smartkommune eller samskapingskommunen er begrep som brukes for å beskrive den nye kommunen Kommunene i utvalget ønsker å tilpasse seg naboene, regionale og nasjonale føringer samt globale trender Teknologien i seg selv er ikke målet, men nevnes som et middel for å oppnå mål på vegne av samfunnet Eks. Stavanger har hentet inspirasjon fra Asker kommune når det kommer til forståelsen av «samskapingskommunen»