Centre of Biogeochemistry in the Anthropocene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Utopsira 2020 Gruppe 4. Visjoner • Null utslipp • Redusere forbruk • Sysselsetting • Forbilde ”Utsira” • Eksportør.
Advertisements

Dannelse og anvendelse
Kortversjonen av foredraget Borger HMS-standarden i petroleumsvirksomheten for en bærekraftig utvikling? Nei, men den hjelper.
Presentasjon til seminar om deponering av gruveavfall
KJEMIKEREN: Utforsker Utforsker Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Forklarer stoffenes.
Hvordan Kan Vi Stoppe Dumping Vår Mening Vår mening er at ingen skal hive ting/Gift I havet som om du er på Piknik og mister/hiver noe i havet. Alle.
Department of Chemical Engineering Rekruttering til kjemisk prosessteknologi Studieprogram Kjemi- og bioteknologi(MTKJ) ”What’s the connection ?” ELLER:
Er det behov for kjemikere i lærerutdanning og skoleforskning?
Kvalitative og kvantitative metoder
Fossilt brensel. Anvendelse
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
New New Economic History Tirsdag Kritikk av nyklassisk teori Teknologi hos nyklassisk teori: –Behandlet som eksogen faktor: ikke del av modellen.
Samfunnsfagene. Hva er psykologi? Psykologi = ”Læren om sjelen” Vitenskap som omhandler atferd og mentale prosesser Men programfaget da?
MEDIEHISTORIE MI1 – Tanks Mars FRA LÆREPLANEN ● “Et historisk perspektiv er grunnleggende når en skal studere forholdet mellom medium og samfunn.
Drivhuseffekten av Rune Rogne Bileta og redigert tekst frå
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Hva er kjemi? Alt i naturen består av stoffer Hvordan er de bygget opp? Hvilke egenskaper har de? Hvordan kan stoffene reagere med hverandre og danne nye.
Status Avfall– og ressursstrategi BIR (2030)
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Lesing og minoritetselever LUT 2, 8. sept 2009 Marit S. Solem.
Tigerfødsel Kristiansand Gjennomgang av tenking bak oppgavelaging.
Resultater og mål for energiforskningen i Norge Status på Stratos, 7. September 2011 Arvid Hallén, Norges forskningsråd.
ATMOSFÆREN.
Elektrisitet. Hva er elektrisitet? Det er ikke lett å forklare hva elektrisitet er.  Vi ser den ikke fordi at den er usynlig  Vi lukter den ikke og.
Fattigdom og miljøproblemer ses i sammenheng Kortsiktige økonomiske hensyn må vike for langsiktige miljøhensyn.
FNs bærekraftsmål: Næringslivets muligheter og ansvar
Veilederen er utarbeidet av SINTEF Byggforsk, på vegne av KS, 2006.
Kapittel 19 Operative tiltak.
Hai-Ying Liu, Cristina Guerreiro
Informasjonsmøte november 2016
nHS og Universitetspilotene - prosjektledersamling 15. mars 2007
Oseanografi og Ekte data
Sant Sann Guds Ord Teori Teori På kollisjonskurs?
Til deg som skal holde denne presentasjonen: I 2017 markerer kirkene i Norge at det er 500 år siden reformasjonen, og de har valgt Fasteaksjonen som sitt.
Økologi.
Høgskolen i Sør-Trøndelag, Avdeling for teknologi
INF1500 Introduksjon til design, bruk, interaksjon
Oppgaveskolen 2005 Introduksjon
ROS Trøndelag ”ville, vakre, trygge Trøndelag”
1. Dette hørte jeg er viktig når vi skal plante nye menigheter!
Busser på biogass i Trondheim
Risvollan – Urban hydrologisk feltlaboratorium
Et kognitivt perspektiv på læring
Kapittel 1 Helse og sykdom
Veilederen er utarbeidet av SINTEF Byggforsk, på vegne av KS, 2006.
Master / Folkehelsevitenskap - natur og miljø, helse og livskvalitet Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Ås Katinka Evensen Karrieredagen.
Krav til ledningsanlegg fra et renseteknisk synspunkt
Hvordanskal vi lære elever å bruke vitenskap i deres egne liv?
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Kjernekraftens rolle… …i kampen mot klimaendringene
Klima, arter og økosystemer
Hvordan klimaet virker Hva skjer, hvorfor, og hva vi kan gjøre
Den matematiske samtalen
Norden som foregangsregion
Bevis i matematikk- undervisningen
Seksjon for primærhelsetjenesten
1. Innledende påstander om organisasjoner
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Klimastatus 2015 Hva skjer med klimaet. Hvorfor
Internasjonalisering
Naturmangfold i internasjonalt farvann
Kvikkbilde 2 Distributiv egenskap A – Forarbeid
Kvikkbilde 1 Kommutativ egenskap A – Forarbeid
Tverrfaglige tema.
Velkommen til foreldremøte
Centre for BioGeoChemistry in the Anthropocene
Presentasjon av Høringsdokumentene
Regional høringskonferanse 14.mai
Masterspesialisering i kjemi
Utskrift av presentasjonen:

Centre of Biogeochemistry in the Anthropocene Biogeokjemiske prosesser i et miljø i endring Centre of Biogeochemistry in the Anthropocene

Alt henger sammen

SMV Alt henger sammen Drivkrefter Spredning Miljøtilstand Omdanning Press på miljøet Ødelegger økosystem-tjenester Tømmer våre ikke-fornybare resurser Press på miljøet: Lang-transporterte forurensinger SMV Ny miljøteknologi Respons Tiltak Lovgivning Effekter & tilbakekoblinger

SMV: Seksjon for Miljøvitenskap Forskning og undervisning i Miljøkjemi og biogeokjemi Fysisk kjemi Nukleær kjemi Analytisk kjemi Fokuser på Biogeokjemiske prosesser i miljøet Kjemisk dynamikk og kinetikk Utvikling av Analytiske instrumenter / metoder for in situ målinger av reaktive gasser og aerosoler Miljøteknikk: Kjemiske metoder for separering av metaller fra mineralressurser og avfall (Urban mining, Circular economy)

Biogeokjemi Det vi driver med er å tolke årsaken til, og effekten av, miljøendringene Svarene må være basert på en helhetlig begrepsbasert biogeokjemisk kunnskap Forklaringen finner vi i vår felles prosessforståelse

Biogeokjemiske prosesser Vår Enigma maskin som vi benytter til å dekode naturens budskap Det gjør oss i stand til å forstå hvorfor og i hvilken grad f. eks.: Klimaendringer bidrar til… Til dette bruker vi vår kunnskap om biogeokjemiske prosesser. Det er vår….

- Endring i transport av POP’er og Tungmetaller fra El-avfall Maja Nipen ser på mobilitet og transport av giftige forbindelser fra El- avfall i Tanzania Studiene er en del av UiO: Life Science Anthrotox prosjektet med antropologer og toksikologer IBV CBA IfG KI

- Endringer i utslipp av reaktive VOC Alexander Håland studerer utslipp av reaktive organiske forbindelser fra planter Utveksling mellom bakken og atmosfæren er viktig i C-syklusen og i vår forståelse av aminer i miljøet IBV CBA IfG KI

- Endringer i løst naturlig organisk materiale (DNOM) Camille Crapart ser på i hvordan endringer i klima forklarer doblingen i DNOM i våre nordiske vassdrag Studiene er viktige for å forstå effekter på biota og endringer i C-syklusen IBV CBA IfG KI

Forstå sammenhenger Det vi alle driver med er å trekke tråder mellom sammenhenger for til slutt å se det hele bildet

Centre for Biogeochemistry of the Anthropocene For å kunne klare å vurdere hele denne helheten i det ytre miljø må biologer, geologer og kjemikere forske side om side i en treenighet